İçeriğe atla

Müge Koçak

Müge Koçak (d. 1970, Adana), Türk hikâye yazarı.

On yıl boyunca öykülerini Öykü Seçkisi, Lemur, Edebiyat Haber, Hayal-Et, Kil-tablet, Kurgusal.net, Yazarevi platformlarında paylaşan yazarın ilk kitabı Yankı, 2020 yılında yayımlandı.[1]

Yaşamı

1970 yılında Adana'da doğdu. Yükseköğrenimini Marmara Üniversitesi İşletme bölümünde tamamladı.[2] İş hayatına İstanbul'da finans sektöründe başladıktan sonra Adana'ya yerleşti.

İlk yazılarını Yaşam Dersleri adlı internet sitesinde yayımladı. Bu sitede uzun süre editörlük ve yazarlık yaptı; öykü, çeviri, röportaj, inceleme türlerinde yazılar kaleme aldı.[3]

Öykü Seçkisi, Lemur, Edebiyat Haber, Hayal-Et, Kil-tablet, Kurgusal.net, Yazarevi gibi platformlarda öyküler yayımladı. Öykü Seçkisi adlı internet sitesinde yayınlanan öykülerinin bazıları şunlardır: "Wanli Adında Bir Köy, "Umpatada- Şamanik Bir Yolculuk, "Kırlangıç Yağmuru", "Kör 'Gepetto' Galip ve Vefasız Oğlan", "'Pinokyo' Musa", "Her Biri Bir Öykü Hayatın Tuhaflıkları: Bir Uçan Daire Macerası", "İçinde Ukde Kalan Aksakallı Güvercin Üçlemesi", "Kalbi Dışarıda Doğan Kızla, Kırk Yıldır Öfkesi Dinmeyen Adamın Hikâyesi", "Bir Yokoluş Alegorisi (Deliryum) " ve "Kozmos’un Gölgeleri".[4]

12 öyküden oluşan ilk öykü kitabı Yankı, Aralık 2020'de yayımladı.[5][6] Bu kitaptaki öykülerinde çoğunlukla insan olmanın çelişkilerini anlatan yazar, birçok yazarın kullanmaktan kaçındığı sözcükleri, deyimleri, sokağa ait unsurları kullandı. Kitapta dikkat çekici epigraflar kullandı;[7] Öykülerinde fantastik karakterlere yer verdi ve içinde bulunduğu zamanı masalsı bir dille anlattı.[8][9]

Kaynakça

  1. ^ "Yankı". Can Yayınları. 23 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Öykü: Masum değiliz". https://www.edebiyathaber.net, 14 Mayıs 2019. 15 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Müge Koçak". Kayıp Rıhtım. 24 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Müge Koçak". Aylık Öykü Seçkisi. 22 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2021. 
  5. ^ "Müge Koçak'ın ilk öykü kitabı "Yankı" Can Yayınları'ndan çıktı". Kitaptansanattan.com sitesi. 11 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2021. 
  6. ^ Ertem, Beyza (8 Ocak 2021). "Huzursuzluğun öyküleri: Yankı". Gazeteduvar.com.tr. 8 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2021. 
  7. ^ Külahlı, Vildan. "Müge Koçak'la İlk Kitabı "Yankı" Üzerine Söyleştik". ishakedebiyat.com sitesi. 26 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2021. 
  8. ^ Kulak, Aynur. "Yankı: Hayatımızdaki Şiddetin Patlamalarla Savurduğu Öyküler". Oggito.com sitesi, 13 Ocak 2021. 13 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2021. 
  9. ^ Terim, Duygu. ""Kadınlar artık korkmuyor, susmuyor…". Yeni Adana, 14 Nisan 2021. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Roman</span> bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen uzun kurgusal anlatı

Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal</span> Türk romancı ve oyun yazarı

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Çelik</span> Türk yazar

Behçet Çelik, modern Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Murat Gülsoy</span> Türk yazar, akademisyen

Murat Gülsoy, Türk yazar, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Vüs'at O. Bener</span> Türk yazar

Vüs'at Orhan Bener, Türk yazar ve şairdi. Yazar Erhan Bener'in ağabeyi, Yiğit Bener'in amcasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Selim İleri</span> Türk yazar, senarist, eleştirmen

Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer İzgü</span>

Muzaffer İzgü, Türk yazar ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Füruzan</span> Türk yazar (1932–2024)

Füruzan doğum adı ile Feruze Çerçi, Türk yazar, senarist ve yönetmen.

Hasan Ali Toptaş, Türk yazar. Öykü, roman ve şiirsel metinleriyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Selçuk Baran</span> Türk yazar

Selçuk Baran, Türk öykü ve roman yazarı.

Feryal Tilmaç, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Olga Tokarczuk</span> Polonyalı şair,yazar

Olga Nawoja Tokarczuk, Polonyalı Nobel Edebiyat ödüllü şair, yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Murat Özyaşar</span>

Murat Özyaşar, Kürt kökenli Türk yazar ve öğretmen.

Müge İplikçi Türk edebiyatçı.

Pelin Buzluk, Türk yazardır.

Adam Yayınları, 1981 yılında Nazar Büyüm tarafından kurulan Türk yayınevi. Nâzım Hikmet, Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Orhan Veli, Oktay Rıfat, Edip Cansever, Özdemir Asaf, Server Tanilli gibi yazarların bütün yapıtlarını yayımlamıştır. 1982'de yayımladığı kitap yüz yirmi iken 2000'de yedi yüz yetmişe ulaşmıştır.1988'de Oğlak Dönencesi ve Sudaki İz kitaplarına yönelik sansür kararına karşı ortak bildiriye imza atmıştır.

Ethem Baran, Türk yazar ve öğretmen.

Burçin Tetik, Türk yazar, gazeteci ve aktivisttir.

Fatma Nur Kaptanoğlu, Türk yazar.

Neslihan Önderoğlu, Türk yazar.