İçeriğe atla

Müge Gürsoy Sökmen

Müge Gürsoy Sökmen (d. 1958, İzmir), Türk çevirmen, yayıncı ve makine mühendisidir.

Metis Yayınları'nın kurucularındandır. İfade özgürlüğü ve barış alanında çalışmaları vardır.

Yaşamı

1958 yılının Ekim ayında İzmir'de doğdu.[1] Lise eğitimini İzmir Amerikan Lisesi'nde tamamladı. Edebiyata ilgisi lise yıllarında başladı.[2] Yükseköğrenimine Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünde devam etti ancak bu alana ilgisi olmadığını fark ederek bölüm değiştirdi ve makine mühendisliği bölümünden mezun oldu (1983). Aynı bölümden makine mühendisliği alanında yüksek lisans yaptı.

Yüksek lisans öğrenciliği sırasında Uludağ Üniversitesi'nde ders verdi ve üniversite bünyesinde bir malzeme laboratuvarını kurdu. Bu laboratuvarda bir malzeme fırının çizimini ve üretimini yaptı; çeşitli deneyler gerçekleştirdi.[3]

Üniversite yaşamında karikatür Kulübü'ne üye olan Sökmen, bu kulüpten arkadaşları Reha Erdem, Semih Sökmen, Firuz Kutalile birlikte yayıncılık denemeler yaptı. Metis ismini verdikleri yayınevinde başlangıçta güncel siyaset, felsefe, sosyal bilimler kitapları bastılar; 1987'den itibaren edebiyat eserleri de yaymladılar. Gürsoy, kurucusu olduğu metis yayınevi'nde editörlük ve çevirmenlik yaptı, Yayıbevi'nin 1987-1992 yıllarında çıkardığı 3 ayda bir yayımlanan "Metis Çeviri ve 1987-2002 arasında edebiyat, tarih, politika, felsefe dergisi dergisi Metis Defter'de Yayın Kurulu üyesi yaptı.[3]

2003 yılında Amerika'nın Irak'a yaptığı işgal sonrası kurulan sivil bir girişim olan Irak Dünya Mahkemesi'nin başlatıcı ve düzenleyicilerindendir. İstanbul'da gerçekleştirilen nihai oturumun belgelerini Türkçe ve İngilizce olarak kitaplaştırmıştır.[4]

Bağımsız Yayıncılar Birliği'nin üyesi Sökmen, uzun süre PEN Hapisteki Yazarlar Türkiye Komitesi'nin başkanlığını yapmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Müge Gürsoy Sökmen Kimdir?". Kitapkolik.com sitesi. 20 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Müge Gürsoy Sökmen ile Metis Yayınlarını Konuştuk". Youtube (İngilizce). 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 
  3. ^ a b "Müge Gürsoy Sökmen". Sağlık Eğitim Vakfı Buluşma Dergisi, Mayıs 2013. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Müge Gürsoy Sökmen ile Metis Yayınları Üzerine". Acikradyo.com.tr 16 Mart 2018. 25 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 1992 yılında İzmir'de kurulan, özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan bir devlet üniversitesidir. İYTE'deki tüm bölümlerde eğitim dili %100 İngilizcedir. 2017 yılında ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan araştırma üniversiteleri programına dahil olarak Türkiye'deki 10 araştırma üniversitesinden biri olarak belirlenmiştir.

Bilge Karasu, Türk öykü, roman, deneme yazarıdır. Aynı zamanda felsefeci yanı olan Karasu, metinlerinde felsefi sorunları işlemiş ya da onun metinleri felsefi incelemenin konusu olarak görülmüştür. Postmodern romanın Türkiye'deki önemli isimleri arasında değerlendirilmektedir.

İhsan Oktay Anar, Türk roman ve hikâye yazarıdır.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pamukkale Üniversitesi</span> Denizlide kurulu devlet üniversitesi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), 1992 yılında Denizli'de kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. 2 Eylül 2021 itibarıyla 41.480 öğrencisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oruç Aruoba</span> Türk yazar, şair ve felsefeci

Oruç Aruoba, Türk yazar, şair, akademisyen ve felsefeci.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Karatekin Üniversitesi</span> Çankırıda kurulu devlet üniversitesi

Çankırı Karatekin Üniversitesi Çankırı ilinde 2007 yılında kurulan bir devlet üniversitesidir. Kurucu rektörü Gazi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'tır.

<span class="mw-page-title-main">Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi</span> Osmaniyede kurulu devlet üniversitesi

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Ak Parti Hükûmetinin "her ile bir üniversite" projesi kapsamında, 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde Zamanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Osmaniye ili Merkez İlçesi Fakıuşağı Mahallesi'nde Nur Dağları'nın eteğinde şimdilik 560 dekarlık kampüsünde eğitim öğretim hizmetleri verilmektedir. Üniversitenin 12000 öğrencisi, 158 akademik ve 187 idari personeli bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Üniversitesi</span> Sinopta kurulu devlet üniversitesi

Sinop Üniversitesi, 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Sinop ilinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bingöl Üniversitesi</span> Bingölde kurulu devlet üniversitesi

Bingöl Üniversitesi Bingöl'de bulunan bir devlet üniversitesi. 29 Mayıs 2007 tarihinde kuruldu. Üniversite bünyesinde 10 fakülte, 1 yüksekokul, 5 enstitü, 6 meslek yüksekokulu, 24 araştırma ve uygulama merkezi bulunmaktadır.

İTÜ Makina Fakültesi bugünkü adını 1944 yılında almıştır. Gümüşsuyu yerleşkesinde yer alır. Bünyesinde makina mühendisliği lisans programını, ısı akışkan, katı cisim mekaniği, Konstrüksiyon, makine dinamiği, titreşim ve akustik, malzeme ve imalat, otomotiv ve sistem dinamiği ve kontrol yüksek lisans programlarını bulundurur.

Metis Yayınları, 1981'de İstanbul merkezli olarak kurulan yayınevidir. Kurucuları arasında Müge Gürsoy, Semih Sökmen, Şahin Beygu, Reha Erdem ve Cüneyt Vardar gibi isimler yer aldı. Bu ilk ekipte yer alanların bir kısmı daha sonra mesleklerine ve diğer ilgilerine yöneldiler.

Müfit Özdeş, Türk bilimkurgu yazarı, çevirmen. Mustafa Kemal Atatürk'ün yakın arkadaşlarından Lütfi Müfit Özdeş'in torunu ve Türkiye İş Bankası kurucularından Mithat Özdeş'in oğludur. Çocukluğu ve gençliği Heybeliada'da geçti. Robert Kolej'den mezun olduktan sonra, ODTÜ'de elektrik mühendisliği ve ekonomi okudu; ancak 60'lı yıllardaki gençlik hareketlerine katılarak öğrenimini yarıda bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">John Berger</span> İngiliz ressam, yazar ve sanat eleştirmeni

John Berger İngiliz yazar ve sanat eleştirmeni. "G." isimli romanı 1972'de Man Booker Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tallinn Teknoloji Üniversitesi</span>

Tallinn Teknoloji Üniversitesi (TalTech), Estonya'da bulunan tek teknik üniversite olup, ülkede önde gelen üç yükseköğretim kurumundan biridir. Ülkenin başkenti Tallinn'de bulunan üniversite, Tallinn Üniversitesi ile ilişkili değildir. Üniversitenin Tallinn, Kuressaare ve Kohtla-Järve'de binaları bulunmaktadır. Okul, Münih Teknik Üniversitesi, Danimarka Teknik Üniversitesi, École Polytechnique, Çek Teknik Üniversitesi ve Eindhoven Teknoloji Üniversitesi ile birlikte Avrupa Konseyi tarafından fonlanan EuroTeQ isimli teknik üniversite birliğinin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Gül Üniversitesi</span> Kayseride kurulu devlet üniversitesi

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), 2010 yılında Kayseri'de kurulan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), 2011 yılında Adana'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31 Mart 2011 tarihinde çıkardığı 6218 Sayılı Kanun'la kurulmuştur. ATÜ akademik olarak; 1 enstitü, 7 fakülte ve 1 yüksekokuldan oluşmaktadır.

Defter 1987-2002 yılları arasında genellikle yılda dört kez olmak üzere 45 sayı yayınlanan Metis Yayınları bünyesindeki dergi. Amacını “eleştirel düşüncenin yaygınlaşması” diye tanımlayan derginin yayın kurulunda ilk yıllarda Meltem Ahıska, İhsan Bilgin, Nurdan Gürbilek, Orhan Koçak, İskender Savaşır, Semih Sökmen yer aldı. 1998 yılından sonra Zeynep Direk, Zeynep Sayın, İ. Kaya Şahin, Bülent Somay, Müge G. Sökmen ve Saffet Murat Tura katıldı.