İçeriğe atla

Mûmakil

Mûmakil (tekili Mûmak), Haradrimlerin savaşlarda kullandıkları, Harad'da civarlarında fil benzeri devasa boyuttaki hayvandır. Dört ila altı uzun dişi, uzun bir hortumu, küçük -yine de büyük- kulakları vardır. Kahverengiye kaçan grimsi bir derisi vardır. Baş Mumak'ın vücudu ve hortumu kırmızı ve siyaha boyanır. Hobbitler tarafından Oliphaunts diye çağrılır. Türkçe çeviride "Elephant(Fil)"a benzerliğine dikkat çekilerek "Fül" diye çevrilmiştir.

Üzerindeki ev benzeri bölmede savaşçılar taşınır. Bu ev benzeri bölme üzerinde Harad kaptanları bulunur. Bu kaptanların görevi Mumakil'in kulaklarından tutturulmuş ipler ile ona yön vermek ve hayvanın saldırı noktasını belirlemektir. Genelde okçu ve mızrakçılardan oluşan bu savaşçılar Mûmak'ı yönlendirerek savaşa giderler. Mûmakil dişlerine geçirilen dikenlerle savaşlarda verdiği zararı artırır. Binalara karşı bu dişlerini kullanırlar. Ayrıca askerleri ayaklarının altı ile ezebilirler. Pelennor Çayırları Savaşı'nda Haradrim ordusu 20 Mûmakil ile Minas Tirith'e gelmiştir.

Samwise Gamgee tarafından "Yürüyen Dağ" diye adlandırılmış. Ayrıca hayvandan hem çok korktuğu ama hem de çok harika bulduğu belirtilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sivri faregiller</span> böcekçiller takımına ait bir memeli familyası

Sivri faregiller veya Sivri fareler (Soricidae), tür bakımından zengin bir memeli familyasıdır. fareler ile benzerliklerine rağmen, Böcekçiller (Eulipotyphla) takımında sınıflandırılırlar. Dünya çapında, yaklaşık 10'u Orta Avrupa'da da yaşayan 350'den fazla tür tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kemiriciler</span> memeli takımı

Kemiriciler, yaşadıkları çevreye uyum bakımından çok başarılı olan bir memeli takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vaşak</span> orta büyüklükte etçil omurgalı ve yabani hayvan türlerinin ortak adı

Vaşak, kedigiller (Felidae) familyasından Lynx cinsini oluşturan orta büyüklükte etçil omurgalı ve yabani hayvan türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Ganeşa</span> fil kafasıyla tasvir edilen hint tanrısı

Ganeşa, Hinduizm'deki en tanınmış ve saygı duyulan Tanrı temsillerinden birisidir. Şiva ve Parvati'nin ilk doğan oğludur. Bharati, Riddhi ve Siddhi'nin ("mükemmeliyet") eşidir. Marathi, Malayalam ve Kannada'da Vinayaka, Tamil'de Vinayagar ve Telugu'da Vinayakudu olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Fil</span> hortumlu bir memeli hayvan

Fil, hortumlular takımının filgiller (Elephantidae) familyasını oluşturan memeli bir hayvandır. Geleneksel olarak Asya fili ve Afrika fili olmak üzere iki türü tanınır; ancak bazı kanıtlara dayanarak Afrika savan fili ile Afrika orman filinin de iki ayrı tür olduğu öne sürülür. Filler, Sahra altı Afrika ile Güney ve Güneydoğu Asya'da bulunur. İçinde mamutlar ve mastodonlar gibi soyu tükenmiş türleri de barındıran hortumlular takımından günümüzde soyunu sürdüren bir tek filler kalmıştır. Karada yaşayan en büyük hayvan olan Afrika filinin erkeği 4 m boya ve 7.000 kg ağırlığa ulaşabilir. Fillerin dikkat çekici ve ayırt edici özellikleri arasında, nesneleri yakalamak gibi çeşitli amaçlar için kullanılan uzun hortumları başta gelir. Uzun ve sivri olan kesici dişlerini nesneleri taşımak, yeri kazmak için kullanırlar. Fildişinin kaynağı olan bu kesici dişler aynı zamanda dövüşürken silah olarak da kullanılır. Filin büyük ve geniş kulakları vücut ısısını kontrol etmeye yarar. Afrika fillerinin kulakları daha büyük olur ve sırtları içbükeydir. Asya fillerinin ise kulakları daha küçük olur ve sırtları dışbükey ya da düzdür.

<span class="mw-page-title-main">Keme</span> Bazı kemirgen türlerinin ortak adı

Keme veya Rattus, Muridae familyasının Rattus cinsini oluşturan fare türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Fare</span> kemiriciler (Rodentia) takımının Myomorpha alt takımından memeli hayvan

Fare, kemiriciler (Rodentia) takımından bir sıçangil cinsi.

Digimon macera karakterleri listesi, Digimon animasyon serileri "Digimon Macera" ve onun devamı olan "Digimon Macera o2" karakterlerini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Domuzgiller</span> Çift parmaklılar takımının, geviş getirmeyenler alt takımına giren bir familya

Domuzgiller (Suidae), geviş getirmeyen bir çift toynaklı familyası. Familyanın 5 cinse ayrılan 20 türünden Avrupa'da ve Türkiye'de bulunan tek temsilcisi, evcil domuzun atası olan yaban domuzudur.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Saray Mozaikleri Müzesi</span> müze

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, İstanbul'da Sultanahmet Meydanı'nındaki Arasta çarşısında yer alan mozaik müzesidir. Müze binası, üzerine Sultanahmet Camii Çarşısı'nın yapıldığı Büyük Saray'ın, tabanı mozaiklerle kaplanmış olan peristil bölümünün kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. Peristilin diğer bölümlerine ait mozaikler de bulundukları yerden müze binasına getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pelennor Çayırları Savaşı</span> Tolkien evreninde geçen savaş

Pelennor Çayırları Savaşı, Tolkien evreninde Gandalf komutasındaki Gondor'un güçleri ile Angmarlı Cadı Kral komutasındaki Karanlık Lord Sauron'un güçleri arasında Minas Tirith üzerine geçen savaşa verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika savan fili</span> Memeli türü, yaşayan en büyük kara hayvanı

Afrika savan fili, günümüzde yaşayan en büyük kara hayvanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Harad</span>

Harad, Mordor'un güneyinde, Gondor'un güneydoğusundaki yarı-çölleşmiş, büyük bir bölge. Uzak, orta ve yakın Harad olarak üçe ayrılır. Krallık ilk olarak Üçüncü Çağ'da kendini belli etmiştir.

Ithilien, Osgiliath'ın doğu, kuzey ve güney doğusunda bulunan, Mordor ile Gondor arasındaki ormanlık alanlardır. Güney'deki bazı bölgelere de uzanmaktadır. Bölgedeki Gondorlu savaşçıların lideri Faramirdir.

<span class="mw-page-title-main">Köpek dişi</span> Memeli ağız anatomisinde bulunan uzun sivri diş

Köpek dişi, memeli oral anatomisinde incelenen uzun ve sivri diş. Fakat daha düz bir şekilde ortaya çıkabilirler. Bunun sonucu öndeki kesici dişlere benzerler. Öncelikli olarak sert yiyeceği parçalamakla görevlidirler. İkincil kullanımları ise saldırıya yöneliktir. Çoğunlukla bütün memelilerde en büyük dişlerdir. Çoğu memelide ikisi alt çenede ve ikisi üst çenede olmak üzere dört adet köpek dişi bulunur. Aynı çenede bulunan köpek dişlerini birbirinden, kesici dişler ayırır. Örneklerini köpeklerde ve insanlarda görebiliyoruz.

<i>Phiomia</i>

Phiomia Kuzey Afrika'da günümüzden 36-35 milyon yıl önce Eosen'in sonu ile Oligosen'in başı arasında yaşamış hortumlular takımından soyu tükenmiş hayvan cinsidir.

<i>Palaeomastodon</i>

Palaeomastodon Afrika'da 36-35 milyon yıl önce yaşamış hortumlular takımından soyu tükenmiş bir hayvan cinsi. Fillerin ve mastodonların ataları olduğuna inanılır. Bu cins Moeritherium ile akrabadır.

<span class="mw-page-title-main">Gomphotheriidae</span>

Gomphotheriidae Miyosen ile Pliyosen devirlerinde günümüzden 12 ila 1,6 milyon yıl önce yaşamış olan hortumlular takımında fil benzeri hayvanların oluşturduğu soyu tükenmiş bir familyadır. Kuzey Amerika'da yaygın olarak bulunmaktaydılar. Bazı cinsleri Avrasya, Beringia ve Güney Amerika'da da yaşamıştır. Yaklaşık 5 milyon yıl önceden başlayarak yerlerini günümüzün filleri almıştır. Ancak Cuvieronius cinsinde yer alan ve Güney Amerika'da yaşayan iki türü MÖ 9100 yıllarına kadar yaşamıştır. Stegomastodon cinsinin MÖ 6060 yılından kalma kalıntılarına Kolombiya'da rastlanmıştır. Ayrıca Meksika ve Orta Amerika'da da Pleistosen'in sonlarına kadar yaşamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Lamaştu</span>

Mezopotamya mitolojisinde, Lamaştu dişi demon, canavar, kötü niyetli tanrıça veya yarı tanrıçadır. Lamaştu, kadınları doğum yaparken tehdit ederdi ve bebeklerini emzirme sırasında kaçırmaya çalışırdı. Kaçırdığı çocukların kemiklerini kemirir ve kanını emerdi. Gökyüzü Tanrısı Anu'nun kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kedi anatomisi</span>

Evcil kedilerin anatomisi, Felis cinsindeki diğer üyeler ile benzerdir.