İçeriğe atla

MÖ 750'ler

MÖ 750'ler MÖ 759 ile MÖ 750 yılları arasını kapsayan dönemdir.

Olaylar

  • MÖ 756 - Kyzikos'un kuruluşu

Kişiler

  • V. Shoshenq, Mısır firavunu
  • III. Osorkon, Mısır firavunu
  • III. Takelot, Mısır firavunu
  • Rudamun, Mısır firavunu

İlgili Araştırma Makaleleri

Dikilitaş veya obelisk yüksek, daire veya dört kenarlı tepeye doğru incelen taştan anıt. Genellikle belirli bir şahsı veya olayı anmak için yapılır. Antik dikilitaşlar tek bir taştan oluşurdu. Stel terimi genellikle klasik obelisk forumda olmayan diğer dikili duran farklı anıtlar için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Firavun</span> Antik Mısırda hükümdarlara verilen isim

Firavun Antik Mısır'da hükümdarlara verilen isim. "Büyük Ev, Saray" anlamını taşıyan kelime daha sonraları hükümdardan bahsetmek şeklini almıştır. Firavunlar aynı zamanda tanrı Horus'un yeryüzündeki simgesi ve beşinci hanedandan sonra da güneş tanrısı Ra'nın oğlu olarak da kabul ediliyordu.

<span class="mw-page-title-main">II. Ramses</span> Antik Mısırda, 19. Hanedan firavunlarından biri

II. Ramses, Mısır'ın 19. Hanedanının üçüncü firavunuydu. Genellikle Eski Mısır'ın en güçlü dönemi olan Yeni Krallık'ın en büyük, en ünlü ve en güçlü firavunu olarak kabul edilir.

Bu makale Antik Mısır'ın Hanedan öncesi Mısır'dan, Firavun unvanının Roma İmparatorları tarafından son kez alınmasına kadar Mısır'ı yönetmiş olan bilinen firavunlarının bir listesidir. Verilen tarihler yaklaşık tahminler olarak alınmalıdır. Çeşitli kaynaklarda kullanılan sistem ve alınan varsayımlara göre farklı tarihlemeler bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Horemheb</span> 18. Hanedanın son firavunu

Horemheb, Antik Mısır'da yaklaşık milattan önce 1319 ila 1292 yılları arasında hüküm sürmüş 18. hanedanın son firavunudur.

MÖ 1270'ler MÖ 1 Ocak 1279'dan MÖ 31 Aralık 1270'e kadar süren bir onyıldır.

I. Ramses Mısır Firavunu 19. sülalenin kurucusudur.

MÖ 8. yüzyıl, MÖ 800'ün ilk günü başlamış ve MÖ 701'in son günü bitmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nefertari</span>

Kraliçe Nefertari II. Ramses'in Büyük Kraliyet Hanımı. En yaygın bilinen Antik Mısır kraliçelerinden olan Nefertari'nin isminin anlamı "Güzel Eş"tir. Oldukça zengin bir şekilde süslenmiş olan mezarı, QV66, Kraliçeler Vadisi'ndeki en göz alıcı mezarlardan birisi olarak görülür. Mezarının yanı sıra, Ramses Ebu Simbel'deki kendi anıtının yanında Nefertari için de bir tapınak inşa etmiştir.

MÖ 25. yüzyıl, MÖ 1 Ocak 2500'den başlayarak MÖ 31 Aralık 2401'e kadar süren bir yüzyıldır.

<span class="mw-page-title-main">III. Amenhotep</span> 18. Hanedanlığın 9. firavunu

III. Amenhotep, Antik Mısır firavunluğunun XVIII. Hanedan döneminin 9. hükümdarı olarak hüküm sürmüş firavundur. İsmi bazen III. Amenofis olarak da okunmaktadır. İsmi eski Mısır diline göre Amāna-Ḥātpa olup Amun hoşnuttur anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">II. Neko</span> MÖ 615 ve 595 yıllarında hüküm süren yirmi altıncı hanedanı firavunu

II. Neko, Mısır'ın yirmi altıncı hanedanı firavunu. MÖ 615 ve 595 yıllarında hüküm süren II. Neko, babası I. Psamtik'in ölümüyle tahta çıkmıştır. Kendisinden Krallar Kitabı ve Tarihler Kitabı'nda da bahsedilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">II. Mentuhotep</span> Antik Mısırın 11. Hanedanı döneminde 51 yıl hüküm süren bir firavun

II. Nebhepetre Mentuhotep Antik Mısır'ın 11. Hanedan'ı döneminde 51 yıl hüküm süren bir Firavun'dur. Tahtta bulunduğu 39 yıl boyunca Mısır'ın çeşitli sorunlarla mücadele ettiği Birinci Ara Dönem denilen dönemde ekonomik ve siyasi problemlerle uğraştı ve sonunda Mısır'ı yeniden bir araya getirdi. Dolayısıyla Mısır Orta Krallık Döneminin ilk firavunu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">II. Psamtik</span>

II. Psamtik Antik Mısır'ın 26. Hanedanı zamanında hüküm sürmüş bir firavundur. Asıl ismi olan Nefer-Ib-Re; Ra'nın güzel kalbi anlamına gelir. II. Necho'nun oğludur.

II. Nektanebo, Mısır'ın otuzuncu hanedanlığı'nın 3. ve son firavunudur. Ayrıca Antik Mısır'ın son yerli hükümdarıdır. Bu firavundan sonra Mısır tekrar Ahameniş Pers hakimiyetine girdi. Bundan birkaç sene sonra da Makedonyalı İskender, Mısır'ı fethetti.

<span class="mw-page-title-main">III. Senusret</span>

III. Senusret, Mısır'ın onikinci hanedanına mensup beşinci hükümdar. MÖ 1878 - MÖ 1839 tarihleri arasında hüküm sürmüştür. Hükmü zamanında Mısır büyük bir refah ve şan içerisindeydi. Firavunlar Kanalı'nı inşa ettiren Firavundur.

<span class="mw-page-title-main">III. Amenemhat</span> 12. Hanedanlığın altıncı firavunu

III. Amenemhat, Mısır'ın on ikinci hanedanına mensup altıncı firavunudur. MÖ 1860 - MÖ 1814 tarihleri arasında hüküm sürmüştür. Hüküm yılları Orta Krallık'ın altın çağı olarak adlandırılır.

Bu, MÖ 3100'den MÖ 30'a kadar Antik Mısır'ın bilinen kraliyet eşlerinin bir listesidir. Hükümdarlık tarihleri, Mısır firavunları listesi sayfasında yer alan tarihleri takip eder.

<span class="mw-page-title-main">III. Intef</span>

III. Intef; Mısır'ın iki krallığa bölündüğü sırada, MÖ 21. yüzyıldaki Birinci Ara Dönem'in sonlarındaki Mısır'ın 11. Hanedanlığı'nın üçüncü firavunudur. Asyut'u fethetti ve muhtemelen 17.norm'a kadar ilerledi.

<span class="mw-page-title-main">II. Amasis</span> Mısır firavunu

II. Amasis veya II. Ahmose, Mısır'ın Yirmi Altıncı Hanedanının bir firavunu idi. Sais'teki Apries'in halefi idi. Pers fethinden önceki Mısır'ın son büyük hükümdarıydı.