İçeriğe atla

Myint Swe

Myint Swe (Birmanca: မြင့်ဆွေ) (d. 24 Haziran 1951), Myanmarlı asker ve siyasetçi. Swe, Asya ülkesi Myanmar'da 21 Mart 2018 ile 30 Mart 2018 tarihleri arasında geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

2011 ile 2016 yılları arasında Yangon Bölgesi başkanlığı görevini yürüten Swe, 30 Mart 2016 tarihinden bu yana birinci devlet başkan yardımcısı olarak görev yapmıştır.[1] Bu süreçte dönemin devlet başkanı Htin Kyaw'ın ani istifası sonrası 21 Mart 2018 tarihinde geçici olarak tüm devlet başkanlığı görevlerini üstlenmiştir.

Myanmar yasasına göre istifa eden devlet başkanı yerine yedi gün içerisinde yeni bir devlet başkanı seçilmesi gereği 29 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirilmiş, bu doğrultuda yeni devlet başkanı olarak Win Myint seçilerek geçici başkan Swe makamı yeni seçilen devlet başkanına devrederek makamdan ayrılmıştır.

1 Şubat 2021 tarihinde olağanüstü hâl ilan edilmiş, yürütme, yasama ve yargıya ait tüm yetkiler bir yıllığına silahlı kuvvetler komutanına devredilmiştir. Ordu kökenli devlet başkan yardımcısı Myint Swei, geçici devlet başkanı ilan edilmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Myanmar'da yeni birinci devlet başkanı yardımcılığı görevine Swe getirilmiştirç". 22 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2018. 
  2. ^ "T.C. Dışişleri Bakanlığı Nepido Büyükelçiliği". nepido.be.mfa.gov.tr. 29 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ellen Johnson Sirleaf</span> Liberyanın 24. Devlet Başkanı

Ellen Johnson-Sirleaf, Liberyalı siyasetçidir. Afrika ülkesi Liberya'da 2005 ile 2018 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunan Johnson-Sirleaf devlet başkanlığı seçimini kazanarak Afrika'da halk oyu ile seçilmiş ilk kadın devlet başkanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Başkanlık sistemi</span> ülke yönetim sistemi

Başkanlık sistemi, kuvvetler ayrılığının uygulandığı sistemlerde hükûmet başkanının yasama organından ayrı bir yürütme organına liderlik ettiği bir yönetim şeklidir. Hükümet başkanı çoğu ülkede aynı zamanda devlet başkanıdır. Yasama, yürütme ve yargı ilkeleri arasında katı bir ayrılık olur. Parlamenter sisteme göre farklarından biri, yürütme ile yasama arasındaki ayrımdan dolayı hükûmet başkanının direkt halk oyuyla iktidara gelerek, seçilmiş bir yasama organının güvenini kazanmadan bunu sağlamasıdır. Parlamenter sistemde ise yürütme ile yasama arasında güçlü bir işbirliği bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Nepido</span> Myanmarın başkenti

Nepido ya da Naypyidaw Myanmar'ın başkentidir. Nepido, "Kraliyetler Şehri" Anlamına gelir. 6 Kasım 2005'te şehir Birmanya'nın (Myanmar) başkenti ilan edildi. Nepido, Yangon şehrinin 320 km kuzeyindedir. Nepido, Myanmar'ın Yangon ve Mandalay şehirlerinden sonra en büyük 3. şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri başkan yardımcısı</span>

Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcılığı, ABD Anayasası'nda yer alan kamu görevlerinden biridir. Başkan Yardımcısı, ABD Devlet Başkanıyla birlikte halk tarafından iki dereceli seçimle ve Seçiciler kurulu yoluyla dört yıllığına seçilir. Başkan Yardımcısı başkanlığa giden yolda ilk sıradadır ve başkanın ölümü, istifası ya da görevden alınması durumunda başkanlığa yükselir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore ebedi lideri</span>

Kuzey Kore Ebedi Lideri, Kuzey Kore'nin ölen liderlerine ölüm sonrası unvanlar verilmesi uygulamasına atıfta bulunmaktadır. "Juche Kore'nin Ebedi Liderleri" ifadesi, 30 Haziran 2016'da değiştirildiği gibi Anayasa'ya giriş satırında ve ardından yapılacak revizyonlarda belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">Sooronbay Ceenbekov</span> 5. Kırgızistan cumhurbaşkanı

Sooronbay Şaripoviç Ceenbekov, Kırgız siyasetçi. Ceenbekov, Asya ülkesi Kırgızistan'da 24 Kasım 2017 tarihinde başladığı Kırgızistan cumhurbaşkanı görevinden 15 Ekim 2020'de istifa ettiğini duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Kadri Adduh</span>

Kadri Adduh, Sahralı siyasetçi. Adduh, Afrika kıtasının batısında yer alan ve tüm Batı Sahra'da egemenliğini iddia eden ancak kısmen tanınan devlet olan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin geçici başkanlığını yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da siyaset</span>

Azerbaycan'da siyaset yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde gerçekleşirken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Devlet başkanı'dır, Azerbaycan'ın Başbakanı'sa, hükûmet başkanlığı yapıyor. İcra gücü cumhurbaşkanı ve hükûmet tarafından uygulanmaktadır. Yasama yetkisi hem hükûmet hem de parlamentoya aittir. Yargı — yürütme ve yasama organından bağımsızdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan başbakanı</span> Azerbaycanın hükûmet başkanı

Azerbaycan Başbakanı, Azerbaycan hükûmetinin başıdır. Günümüzdeki Başbakan Ali Esedov'dur.

<span class="mw-page-title-main">Çin devlet başkanı</span> Çinin devlet başkanı

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Çin'in en yüksek siyasi makamıdır. 1982 Çin Anayasası'nın 62. maddesinin düzenlediği esaslara göre, Çin Ulusal Halk Kongresi tarafından Çin Ulusal Halk Kongresi Prezidyumunun önerdiği aday seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Phelekezela Mphoko</span>

Phelekezela Mphoko, Zimbabveli diplomat ve siyasetçi. Mphoko, Afrika ülkesi Zimbabve'de istifa eden Robert Mugabe'nin yerine 21 Kasım 2017-24 Kasım 2017 tarihleri arasında geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sandra Mason</span> 2021den beri Barbados Cumhurbaşkanı

Sandra Mason, Barbadoslu siyasetçidir. Mason, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen Barbados'ta 8 Ocak 2018 - 30 Kasım 2021 tarihleri arasında genel valilik görevini yürütmüştür. Ülkesinin cumhuriyet rejimine geçmesi ile 30 Kasım 2021 itibarıyla ülkenin ilk devlet başkanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Barlen Vyapoory</span>

Paramasivum Pillay "Barlen" Vyapoory ya da kısaca Barlen Vyapoory, Mauritiuslu siyasetçi. Vyapoory, Afrika ada ülkesi Mauritius'ta 23 Mart 2018 ile 26 Kasım 2019 tarihleri arasında geçici görevle devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Win Myint</span> Myanmarlı siyasetçi

Win Myint, Myanmarlı siyasetçidir. Myint, Asya ülkesi Myanmar'da 2018-2021 yılları arasında devlet başkanlığı görevini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanı yardımcısı</span> Türkiyede bir resmî makam

Türkiye cumhurbaşkanı yardımcısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanından sonra devlet protokolünde 2. sırada yer alan makamdır. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyesidir. Makam, 16 Nisan 2017'de gerçekleştirilen anayasa değişikliği referandumu ile oluşturuldu ve 2018'deki cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yeni cumhurbaşkanının 9 Temmuz 2018'de göreve başlamasıyla yürürlüğe girdi.

Eddy Balancy, Mauritiuslu başsavcı ve siyasetçi. Balancy, Afrika ada ülkesi Mauritius'ta 26 Kasım 2019 ile 2 Aralık 2019 tarihleri arasında geçici görevle devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Prithvirajsing Roopun</span> Mauritius devlet başkanı

Pritvirajsing Roopun ya da yaygın kullanımıyla Pradeep Roopun, Mauritiuslu siyasetçi. Roopun, Afrika ada ülkesi Mauritius'ta 2 Aralık 2019 tarihinden bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2021 Myanmar darbesi</span> Askerî darbe

2021 Myanmar darbesi veya 1 Şubat Myanmar Askerî darbesi, Myanmar ordusunun 1 Şubat 2021 tarihinde iktidardaki lidere ve kabinesine karşı gerçekleştirdiği askerî darbe. Ülkede 10 yıllık demokrasi, bu darbeyle birlikte bozulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1973 Suriye Anayasası</span> Suriyenin eski anayasası

1973 Suriye Arap Cumhuriyeti Anayasası 13 Mart 1973'te kabul edildi ve 27 Şubat 2012'ye kadar yürürlükte kaldı. Anayasa, Suriye'nin karakterini Arap, demokratik ve cumhuriyetçi olarak tanımlar. Ayrıca, pan-Arap ideolojisine uygun olarak, ülkeyi daha geniş Arap dünyasının bir bölgesi ve halkını Arap ulusunun ayrılmaz bir parçası olarak konumlandırır. Anayasa, Arap Sosyalist Baas Partisinin gücünü sağlamlaştırdı. Anayasanın 8. maddesi partiyi "toplumda ve devlette önde gelen parti" olarak tanımlar, oysa Suriye - çoğu kez inanıldığı gibi - resmi anlamda tek partili bir sistem değildi.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan devlet başkanı</span> Lübnanın devlet başkanı

Lübnan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Lübnan'ın devlet başkanıdır. Devlet başkanı, parlamento tarafından altı yıllık bir süre için seçilir. Lübnan Anayasası'nın 49. maddesi uyarınca, başkan her zaman Temsilciler Meclisi adayıyla aynı şartları yerine getiren bir Maruni Hristiyan'dır.