İçeriğe atla

My Foolish Heart

My Foolish Heart
1949 ABD vizyon posteri
YönetmenMark Robson
YapımcıSamuel Goldwyn
SenaristJulius J. Epstein
Philip G. Epstein
J. D. Salinger (öykü)
OyuncularDana Andrews
Susan Hayward
Kent Smith
Lois Wheeler
Jessie Royce Landis
KurguDaniel Mandell
StüdyoSamuel Goldwyn Productions
DağıtıcıRKO Radio Pictures
CinsiSinema filmi
RenkSiyah beyaz
Yapım yılı1949
Çıkış tarih(ler)i25 Aralık 1949
Süre98 dk.
ÜlkeABD
Dilİngilizce

My Foolish Heart, 1949 ABD yapımı sinema filmi. Filmde bir kadının, hayatında meydana gelen kötü olayları anlatışı yer alır. Mark Robson'ın yönettiği filmde başrollerde Dana Andrews ve Susan Hayward yer almıştır.

J. D. Salinger'ın 1948 tarihli "Sarsak Dayı Connecticut'ta" öyküsünden uyarlanan film, yazarın eserlerinden izinli olarak yapılan tek uyarlamadır. Filmin yapımcılarının öyküye sadık kalmamaları, Salinger'ın Çavdar Tarlasında Çocuklar gibi ünlü eserleri de dahil olmak üzere hiçbir eserinin uyarlanmasına izin vermemesine sebep olmuştur.

Kadro

  • Dana Andrews : Walt Dreiser
  • Susan Hayward : Eloise Winters
  • Kent Smith : Lewis H. Wengler
  • Lois Wheeler : Mary Jane
  • Jessie Royce Landis : Martha Winters
  • Robert Keith : Henry Winters
  • Gigi Perreau : Ramona
  • Karin Booth : Miriam Ball
  • Todd Karns : Escort
  • Phillip Pine : Başçavuş Lucey
  • Martha Mears : Gece kulübü şarkıcısı
  • Edna Holland : Dean Whiting
  • Jerry Paris : Uşak
  • Marietta Canty : Grace
  • Barbara Woodell : Kızıl Haç resepsiyonisti
  • Regina Wallace : Madam Crandall

Tepkiler

1943 tarihli "Varioni Kardeşler" öyküsü hakkında çıkan "Hollywood söylentilerinin" karşılıksız çıkmasının yarattığı hayalkırıklığı[1] sebebiyle Salinger, bağımsız yapımcı Samuel Goldwyn'in "Sarsak Dayı Connecticut'ta" öyküsünün film haklarını alma teklifi karşısında tereddüt etmedi. Yazarın temsilcisi Dorothy Olding, Salinger'ın alışılmadık biçimde kontrolü devretmesinin sebebini "iyi bir film yapacağını sanıyorduk" sözleriyle açıkladı.[2]

Gerçekten de filmin ilk kadrosunda Oscar'lı aktris Teresa Wright ile Kazablanka filminin senaristleri Julius J. Epstein ve Philip G. Epstein'ın yer alması "iyi bir film" olacağı izlenimini veriyordu. Hatta Salinger'ın birkaç yıl önce, 1944'te yazdığı "İlgili Taraflar" öyküsünde karısı tarafından terk edilen adam, hayalî bir piyaniste Kazablanka'nın ünlü "Tekrar çal, Sam" repliğiyle sesleniyordu. Ancak çekimlerin sonunda ortaya My Foolish Heart şeklinde adı değiştirmiş, Wright yerine son dakikada Susan Hayward'ın yer aldığı[3] ve vizyona girer girmez ağır eleştiriler alan bir film çıkmıştı.

The New Yorker'a göre film "pembe dizi klişeleri ile doluydu".[4] Time ise senaryonun "Woman's Home Companion serilerindeki tüm duygusal muslukları açan... ıslak bir öykü" olduğunu yazdı.[5] Goldwyn biyografisi yazarı A. Scott Berg'e göre "Epsteinlar'ın versiyonunda [özgün öyküden] çok daha fazlası vardı ve sonuçta ortaya gerçek dışı bir hikayeye sahip ‘dört mendillik’ bir film çıktı."[6] Berg filmi bir "yozlaştırma" olarak da nitelendirdi. Salinger'ın temsilcisinin sözleriyle, öykülerinden birinin "1950'lerde yapılan 'berbat filmi' [sic]"[7] yüzünden yazar, özellikle Çavdar Tarlasında Çocuklar için gelen sürekli taleplere rağmen eserlerinin haklarını bir daha asla Hollywood film yapımcılarına vermedi.

Tüm eleştirilere rağmen film, Akademi Ödülü'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü (Susan Hayward) ve En İyi Orijinal Şarkı Ödülü (Victor Young ve Ned Washington'ın yazdığı Martha Mears'ın seslendirdiği, daha sonra bir caz standardı haline gelen filmle aynı isimli şarkı için) adaylıkları elde etti. Sonraki yıllarda film hakkındaki sert eleştiriler azalmasa da (örneğin Christopher Durang 1996'da filmi "sırılsıklam bir aşk hikâyesi"[8] olarak niteledi) film eleştirmeni Andrew Sarris filmi savundu.[9]

Kaynakçar

  1. ^ Hamilton, Ian. In Search of J. D. Salinger. New York: Random House, 1988. ISBN 0-679-72220-3, sayfa 75.
  2. ^ Fosburgh, Lacey (21 Kasım 1976). "Why More Top Novelists Don't Go Hollywood". The New York Times. 16 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2007. 
  3. ^ Brady, Thomas F (2 Nisan 1949). "MISS HAYWARD SET FOR GOLDWYN FILM; She Will Be Seen With Andrews in 'My Foolish Heart,' Which Mark Robson Will Direct". The New York Times. Erişim tarihi: 18 Ocak 2007. 
  4. ^ McCarten, John. "The Current Cinema: Sad Scot in Burma," The New Yorker 28 Ocak 1950. sayfa:74-75.
  5. ^ "The New Pictures". Time. 6 Şubat 1950. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2007. 
  6. ^ Berg, A. Scott. Goldwyn: A Biography. New York: Alfred A. Knopf, 1989. ISBN 1-57322-723-4. sayfa: 446.
  7. ^ "Depositions Yield J. D. Salinger Details". The New York Times. 12 Aralık 1986. Erişim tarihi: 14 Nisan 2007. 
  8. ^ Durang, Christopher. Durang/Durang. New York: Dramatists Play Service, 1996. ISBN 0-8222-1460-1. sayfa:128-130.
  9. ^ Sarris, Andrew. "The Heart Is a Lonely Hunter." Film Comment 27.1 (Ocak/Şubat 1991): 42-7.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">J. D. Salinger</span> Amerikalı yazar (1919 – 2010)

Jerome David Salinger ya da J. D. Salinger,, 1951 tarihli Çavdar Tarlasında Çocuklar başlıklı romanıyla ve münzevi yaşam tarzıyla tanınan Amerikalı yazar. Yayımlanmış son eseri 1965 tarihlidir ve son röportajını da 1980'de vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Katharine Hepburn</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1907 – 2003)

Katharine Houghton Hepburn, Amerikalı film, tiyatro ve televizyon sanatçısıydı. İnatçılığı, bağımsızlığı ve ruhlu kişiliğiyle tanınırdı. Hepburn'ün kariyeri, 60 yıldan fazla Hollywood başrol oyuncusu olarak yayılmıştır. İşi, screwball komedi diye tanımlanan komedi filmlerinden edebi dramlara kadar ulaştı ve dört Akademi Ödülü kazandı. Bu kimsenin sahip olmadığı bir rekordur. Hepburn'ün karakterleri genellikle gizli bir kırılganlığa sahip güçlü ve sofistike kadınlardı.

<span class="mw-page-title-main">Kirk Douglas</span> Amerikalı sahne sanatçısı (1916 – 2020)

Kirk Douglas, Amerikalı oyuncu ve film yapımcısıdır. Douglas, "Spartaküs" gibi 20. yüzyılın en önemli filmlerine imza atmış, önemli bir oyuncudur. oyuncu Michael Douglas'ın babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">William Saroyan</span> Amerikalı yazar (1908-1981)

William Saroyan (Ermenice: Վիլյամ Սարոյան, Ermeni asıllı Amerikalı roman, hikaye ve tiyatro yazarıydı. 1940'ta Pulitzer Drama Ödülü'nü kazandı ve 1943'te The Human Comedy filmiyle en iyi senaryo dalında Oscar Ödülü kazandı. Yapımcı kuruluş, 240 sayfalık ön senaryoyu reddettiği için, senaryosunu aynı isimle, The Human Comedy başlığıyla bir roman olarak yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Peter Berg</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist

Peter Berg, Amerikalı oyuncu, yönetmen, yapımcı ve yazar. Daha çok Friday Night Lights, The Kingdom ve Hancock yapımlarındaki yönetmenliği ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Julie Andrews</span>

Dame Julie Andrews DBE, asıl adı Julia Elizabeth Wells, Britanyalı şarkıcı, film ve sahne oyuncusu ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Madison Dışındaki Küçük Ayaklanma</span>

Madison Dışındaki Küçük Ayaklanma Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez The New Yorker dergisinin 21 Aralık 1946 tarihinde yayımlanan sayısında çıkan öyküsüdür. Salinger'ın 1941 yılında yazdığı bu hikâye kahramanı Holden Caulfield olan ilk çalışmasıdır. The New Yorker'ın 1941'in Eylül ayında kabul ettiği Madison Dışındaki Küçük Ayaklanma 1946 yılına kadar basılamadı.

<i>Yağmur Altında</i>

Singin' in the Rain, 1952 yılında Gene Kelly ve Stanley Donen tarafından yönetilen ve koreografisi yapılan, başrollerini Kelly, Donald O'Connor ve Debbie Reynolds'ın paylaştığı, Jean Hagen, Millard Mitchell ve Cyd Charisse'nin de yer aldığı Amerikan müzikal romantik komedi filmidir. Film, üç yıldızın sessiz filmlerden "talkies"e geçişte yakalanan sanatçıları canlandırdığı, Hollywood'un 1920'lerin sonundaki neşeli bir tasvirini sunar.

<span class="mw-page-title-main">Jonathan Winters</span> Amerikan komedyen, aktör, sanatçı (1925-2013)

Jonathan Harshman Winters III, Amerikalı bir komedyen, oyuncu, yazar ve sanatçıydı.

"Esmé İçin - Sevgi ve Yoksunlukla" veya "Esmé İçin - Sevgi ve Sefaletle", Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın en çok bilinen öykülerinden biridir. İlk kez The New Yorker dergisinin 8 Nisan 1950'de çıkan sayısında yayımlanan hikâyede; II. Dünya Savaşı'nda Avrupa'da savaşan Amerikalı Başçavuş X'in bu savaş yüzünden yaşadığı ruhsal denge bozukluğundan, Esmé ve Charles isimli iki İngiliz kardeşin kendisine gösterdiği çocukça sevgi sayesinde kurtulması ve iç huzuruna kavuşması anlatılır.

Sarsak Dayı ya da Sarsak Dayı Connecticut'ta Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez The New Yorker dergisinin 20 Mart 1948'de çıkan sayısında yayımlanan öyküsüdür. Öykü, Salinger'ın ünlü kurgu ailesi Glass'lardan biri olan Walt Glass'tan da bahseder.

Martha Foley, Amerikalı yazar, editör ve dergi yayımcısı.

<i>Dokuz Öykü</i>

Dokuz Öykü, ilk baskısı 6 Nisan 1953 yılında yayımlanan, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın öykü derlemesidir.

Hong Kong'lu Kontes, 1967 yapımı bir İngiliz filmidir. Filmin yönetmeni ünlü oyuncu Charlie Chaplin'dir. Film aynı zamanda Petula Clark tarafından seslendirilen This is My Song adlı şarkı ile de bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Dan Dailey</span>

Daniel James Dailey Jr. Amerikalı bir dansçı ve oyuncuydu. En çok 20th Century Fox'ta yaptığı Mother Wore Tights (1947) gibi bir dizi popüler müzikalle hatırlanıyor.

<i>Executive Suite</i>

Executive Suite, Robert Wise tarafından yönetilen ve Cameron Hawley'in aynı adlı romanına dayanan, Ernest Lehman tarafından yazılan 1954 Amerikan Metro-Goldwyn-Mayer drama filmidir. Filmde William Holden, June Allyson, Barbara Stanwyck, Fredric March, Walter Pidgeon, Shelley Winters, Louis Calhern ve Nina Foch rol alıyor. Hikâye şirketin CEO'sunun beklenmedik ölümünden sonra bir mobilya imalat şirketinin kontrolü için yaşanan iç mücadeleyi anlatıyor. Executive Suite, Nina Foch'un En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu adaylığını kazanan performansı da dahil olmak üzere birçok Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.

<i>The Pride of the Yankees</i>

The Pride of the Yankees, Sam Wood'un yönettiği ve Gary Cooper, Teresa Wright ve Walter Brennan'ın oynadığı, yapımcılığını Samuel Goldwyn'in yaptığı 1942 Amerikan filmidir. Film, filmin gösterime girmesinden bir yıl önce, 37 yaşındayken, daha sonra halk tarafından "Lou Gehrig hastalığı" olarak bilinen amyotrofik lateral sklerozdan ölen New York Yankees beyzbol takımının efsane oyuncusu Lou Gehrig'e adanmıştır.

Salinger Yılım, Joanna Rakoff'un aynı adlı anısına dayanan, Philippe Falardeau tarafından yazılan ve yönetilen 2020 yapımı bir drama filmidir.

60. Akademi Ödülleri, 1987 yılında çekilmiş en iyi filmlere Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından 11 Nisan 1988 tarihinde verilen ödüllerdir. Ödül töreni Los Angeles'taki Shrine Auditorium'da düzenlenmiştir. Pasifik Zaman Dilimi'ne göre saat 18.00'da başlayan seremoni ABD'de ABC kanalında canlı yayınlanırken, yapımcılığı Samuel Goldwyn, Jr., yönetmenliği Marty Pasetta üstlenmiştir. Oyuncu Chevy Chase, art arda 2. kez Akademi Ödülleri törenini sunmuştur.

<i>Smash-Up, the Story of a Woman</i>

Smash-Up, the Story of a Woman, diğer adıyla A Woman Destroyed, 1947 Amerikan drama filmi olup kara film unsurları içerir ve yükselen bir gece kulübü şarkıcısı'nın başka bir şarkıcıyla evlenip onun için kariyerini feda ettikten sonra alkolik olmasını anlatır.