İçeriğe atla

Muzeon Sanat Parkı

Koordinatlar: 55°44′08″K 37°36′28″D / 55.73556°K 37.60778°D / 55.73556; 37.60778
Muzeon Sanat Parkı
Музеон
Açılış24 Ocak 1992
KonumMoskova, Rusya
Koordinatlar55°44′08″K 37°36′28″D / 55.73556°K 37.60778°D / 55.73556; 37.60778{{#coordinates:}}: sayfa başına birden fazla birincil etiket olamaz

Muzeon Sanat Parkı (eski adıyla Düşmüş Kahramanlar Parkı veya Düşmüş Anıt Parkı), Moskova'daki Krymsky Val binasının dışında, Tretyakov Galerisi ve Merkezi Sanatçılar Evi'nin modern sanat bölümünde bulunan bir parktır. Park Kultury ile Oktyabrskaya metro istasyonları arasında yer almaktadır. Rusya'nın en büyük açık hava heykel müzesi olup, koleksiyonunda şu anda 1.000'in üzerinde sanat eseri bulunmaktadır.[1]

SSCB'de anıtların tartışılması ve kaldırılması, kuruluşuna kadar uzanıyor. 12 Nisan 1918'de Bolşeviklerin devrimci lideri Vladimir Lenin, "Cumhuriyetin anıtları hakkında" bir kararname yayınladı, bu kararnamede çarlara ve onlara bağlı kuruluşlara ait tüm anıtların kamuoyundan kaldırılması gerektiğini ilan etti. Bu anıtların kaderine karar verecek ve Sosyalist devrimle uyumlu yeni anıtlar ve amblemlerin yaratılmasını organize edecek bir komisyon kurulması çağrısında bulundu.[2]  Pek çok durumda yeni Komünist heykelleri, Lenin'in 1918 kararnamesi uyarınca kaldırılan ve aynı yere dikilen heykellerin yerini aldı.[2] Bu anıt dönüşümlerinin bir örneği, başlangıçta Romanov hanedanını anan ve 1918'de Karl Marx ve Friedrich Engels gibi devrimci sol düşünürleri onurlandırmak için değiştirilen Moskova'daki Alexander Garden Dikilitaşı'dır. Büyük Catherine tarafından yaptırılan St. Petersburg'daki Büyük Petro'nun atlı heykeli gibi Devrim öncesi heykellerin orijinal hallerinde kaldığı birkaç istisna yapıldı.

Böylece SSCB'de bir heykel çılgınlığı dönemi başladı. Heykel çılgınlığı, on dokuzuncu yüzyılda Batı kültüründen kaynaklanan heykellerin kitlesel çoğalmasını ifade eder. Joseph Stalin, liderliği sırasında SSCB topraklarında Komünist propagandayı ve heykelleri aşırı derecede artırdı. Stalin'in 1953'teki ölümünden sonra, onun halefi Nikitia Kruşçev, kişilik kültünü sona erdirmek için Destalinizasyonu yürürlüğe koydu.[2]

13 Ekim 1990'da Mihail Gorbaçov, "devletin tarihi ve sembolleriyle bağlantılı anıtların tahrif edilmesinin önlenmesine ilişkin" bir kararname yayınladı. 22 Ağustos 1991'de Moskova'daki KGB genel merkezinin dışındaki Feliks Dzerjinski Heykeli'nin kaldırılmasına resmen izin verildi. Sanat tarihçisi Dario Gamboni, bu Dzerzhinsky heykelinin kaldırılmasının, halkın Rusya genelinde SSCB liderlerinin heykellerini hedef almaya başlaması için katalizör olduğunu öne sürdü.[2]

22 Ağustos 1991'de Felix Dzerzhinsky'nin heykeli sökülerek parka getirildi. Komünist Parti Kasım 1991'de yasaklandı. Moskova'nın dört bir yanından Lenin büstleri ve Kalinin, Sverdlov ve Stalin heykelleri birikmeye başladı. Bunların arasında yüzü çekiç darbeleriyle parçalanmış pembe granit bir Stalin heykeli de vardı.[3] Heykeller, kepenkleri kapatılmış heykel fabrikalarından, anonim zanaatkârların heykelcik ürettiği Sovyet dönemi atölyelerinden getirildi.

Ocak 1992'de Moskova Belediye Başkanı Yury Luzhkov, Muzeon Sanat Parkı'nın kurulmasına ilişkin bir kararname imzaladı. 2011 yılından bu yana Muzeon'da büyük değişiklikler yaşandı. Moskova'nın turizm ve eğlence altyapısını güçlendirmeye yönelik hükûmet programının bir parçası olarak mimar Yevgeny Asse, Muzeon için parkı dinamik ve çağdaş bir mekana dönüştüren, yeniden tasarlanan peyzajı da içeren yeni bir ana plan geliştirdi. Yürüyüş yolları granit döşemelerle yeniden kaplandı.Muzeon bugün sadece tarihî eserlerin korunduğu bir yer değil, aynı zamanda bir açık hava çağdaş sanat müzesi, özel bir sergi alanı, bir müzik festivali mekanı ve ortak bir yaratıcı atölyedir. Moskovalılar arasında bir eğlence merkezi olarak popülaritesi artıyor ve şu anda Gorki Parkı'nın bir parçası. Başlangıçta yan şekilde sergilenen pembe granit Stalin heykeli, eski SSCB liderinin lehine bir yükselişin ardından artık dik ve yeniden bir kaide üzerinde duruyor. New York Times'a göre 2019'da yapılan bir kamuoyu anketi, Rusların yüzde 70'inin Stalin'in Rusya tarihinde olumlu bir rol oynadığını düşündüğünü ortaya çıkardı.[3]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Gorky Park website". 16 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b c d Gamboni, Dario (1997). The Destruction of Art: Iconoclasm and Vandalism since the French Revolution. Reaktion Books. 
  3. ^ a b Higgins, Andrew (7 Temmuz 2020). "In Russia, they Tore Down Lots of Statues, but Little Changed". The New York Times. 18 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Buharin</span> Bolşevik devrimci ve entelektüel, Sovyet siyasetçi

Nikolay İvanoviç Buharin, Bolşevik devrimci ve entelektüel, Sovyet siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Komintern</span> uluslararası kuruluş

Komintern 1919 Martında, savaş komünizmi döneminin (1918-1921) ortasında Vladimir Lenin ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi tarafından kurulan, "silahlı kuvvetler de dahil tüm mümkün araçlarla uluslararası burjuvaziyi yıkmak ve devletin tamamen yok oluşu için bir geçiş aşaması demek olan Uluslararası Sovyet Cumhuriyetini yaratmak için" mücadele etme amacı güden uluslararası bir komünist örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Lenin</span> Rus politikacı ve Sovyetler Birliğinin kurucusu (1870–1924)

Vladimir İlyiç Ulyanov, bilinen adıyla Lenin, Rus sosyalist devrimci ve politikacı. Marksist-Leninist ideolojinin fikirsel önderi, Ekim Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu. Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin öncüsü olan Rusya Komünist Partisi (Bolşevik)'nin ilk lideri. Lenin aynı zamanda Marksist teorik ve felsefi yazıların yazarı olarak bilimsel sosyalizmin Marx ve Engels sonrası geliştiricilerindendir. Lenin'in en büyük amacı, kapitalizmin uzlaşmaz sınıf çelişkilerinden proleter bir dünya devrimi oluşturup toplumsal sınıf karşıtlıklarının olmadığı insan toplumunun tarihsel oluşumuna öncülük etmekti.

<span class="mw-page-title-main">Lenin'in Mozolesi</span>

Lenin Mozolesi, Rusya'nın başkenti Moskova'nın merkezindeki Kızıl Meydan'da Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir İlyiç Lenin'in tahnit edilmiş naaşının bulunduğu ve halka ziyarete açık olan yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi</span> Sovyetler Birliğini yöneten parti

Sovyetler Birliği Komünist Partisi, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Bolşevik kanadınca kurulan ve 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nden sonra 1991 yılına dek Sovyetler Birliği'ni yöneten parti. Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak iktidara gelen parti 1918 yılında Komünist Parti adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Çeka</span> Sovyet Gizli Polis Birimi

Çeka, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin ilk istihbarat ve güvenlik teşkilatı. Resmî ismi Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti Halk Komiserleri Konseyine bağlı Tüm Rusya Karşı-Devrim ve Sabotajla Mücadele Olağanüstü Komisyonu şeklindedir. 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 20 Aralık 1917 tarihinde Vladimir Lenin ve daha sonra Feliks Dzerjinski tarafından yayınlanan bir kararname ile kuruldu. 1922'den sonra Çeka birçok kez yeniden yapılanmaya uğradı. Sovyet rejiminin karşı-devrimci faaliyetlerin saldırılarına karşı ayakta kalması için hayati önem arz eden bir siyasi-askerî kuvvet hâline geldi. 1921 yılında Çeka'nın bir parçası olan Cumhuriyetin İç Savunması için Birlikler adıyla kurulan örgüt 200.000 kişiden oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Feliks Dzerjinski</span> Sovyet devrimci ve bürokrat, Cheka ve OGPU örgütlerinin ve Kızıl Terörün mimarlarındandır

Feliks Edmundoviç Dzerjinskiy, , Demir Feliks lakabıyla bilinen Sovyetler Birliği'nin ilk istihbarat ve gizli servisi Çeka'nın kurucusu ve ilk önderi. Bolşevik devrimci ve Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) Merkez Komitesi üyesi (1917-1926). RKP (B) Politbüro üyesi (1924-1926).

<span class="mw-page-title-main">Kremlin Duvarı Mezarlığı</span>

Kremlin Duvarı Mezarlığı, Moskova'daki Kızıl Meydan'da Kremlin Duvarının yanında bulunan Sovyetler Birliği'nin eski ulusal mezarlığıdır. Buradaki mezarlar, Ekim Devrimi sırasında ölen 240 Bolşevik yanlısının toplu mezarlara gömüldüğü Kasım 1917'de başladı. Doğaçlama mezar yeri, İkinci Dünya Savaşı sırasında kademeli olarak askeri ve sivil onurun merkezine dönüştü. İlk olarak 1924'te ahşaptan inşa edilen ve 1929-30'da granitten yeniden inşa edilen Lenin'in Mozolesi'nin merkezinde yer almaktadır. 1921'de Kızıl Meydan'daki son toplu cenaze töreninden sonra, oradaki cenazeler genellikle devlet törenleri olarak yapıldı ve çok saygı duyulan politikacılar, askeri liderler, kozmonotlar ve bilim adamları için son onur olarak ayrıldı. 1925-1927'de toprağa gömüler durduruldu. Cenazeler artık yakılmış kül mezarları olarak yapılıyordu. Mikhail Kalinin'in 1946'daki cenazesi ile toprağa gömülmeler yeniden başladı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Rıkov</span>

Aleksey İvanoviç Rıkov, Ekim Devrimi'nin ardından 1930'lu yıllara kadar önemli politik görevlerde bulunan Bolşevik devrimcidir. 1920'lerin sonunda Josef Stalin'e muhalefet eden önde gelen isimlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Yevgeni Vuçetiç</span>

Yevgeni Viktoroviç Vuçetiç, Sovyetler Birliği döneminde yaşamış sanatçı ve heykeltıraş. Alegorik tarzı ve kahramanlaştırıcı anlatımı ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Olayı</span>

Gürcistan Olayı, Rus İmparatorluğu'nda gerçekleşen Ekim Devrimi ve Rus İç Savaşı'nın ardından 1922 yılında Gürcistan topraklarında sosyalizmin gerektirdiği sosyal ve siyasi değişikliklerin nasıl gerçekleştirileceğine dair Bolşevik önder kadro arasında çıkan siyasi anlaşmazlık ve bunu izleyen olayları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">İgor Tamm</span> Rus fizikçi

İgor Yevgenyeviç Tamm, Rus fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Lenin heykelleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Sovyetler Birliği zamanından beri birçok şehirde Vladimir Lenin'in heykelleri bulunmaktadır. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra heykeltıraşlarından izin almaksızın birçoğu kırılmış ve tahrip edilmiştir. Daha öncelerinde de post-komünizm ülkeleri olan Baltık devletlerindede bu tip olaylar yaşanmıştır. Hâlen daha bazı eski Sovyet ülkelerinde heykeller durmakta ya da yenileri yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Savaş Anıtı (Treptower Parkı)</span>

Sovyet Savaş Anıtı veya Kurtarıcı Savaşçı Heykeli, Berlin'deki Treptower Parkı'nda yer alan savaş anıtı. Sovyet mimar Yakov Belopolskiy ve Sovyet heykeltıraş Yevgeniy Vuçetiç tarafından tasarlanmış olup elinde birer kılıç ile çocuk tutan, Nazilerin sembolü olan Svastika sembolünün parçalanmış hali üzerinde yer alan bir Sovyet askerini tasvir eder. Yaklaşık 12 m uzunluğunda ve 70 ton ağırlığındaki anıtın bulunduğu meydanda ayrıca Berlin Muharebesi'nde ölen yaklaşık 7 bin Sovyet askerinin mezarları da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Dolgoruki Heykeli</span>

Yuri Dolgoruki Heykeli, Moskova'da Vladimir-Suzdal Knezliğinin "şehrin kurucusu Yuri Dolgoruki'nin şerefine" yapılan anıtsal bir heykeldir. 1954'te Tverskaya Meydanı'nda Moskova Belediye Başkanı'nın önünde kurulmuştur. General Skobelev'in binicilik heykelinin yerini alan heykel SSCB ve Moskova'nın simgelerinden biri haline geldi. Bu heykel hakkında yeterince Moskova şehrin folklor hikâyesi var.

<span class="mw-page-title-main">Stalin Anıtı (Budapeşte)</span>

Stalin Anıtı, Macaristan Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Budapeşte'de yer alan, dönemin Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri Josef Stalin'in Aralık 1951'deki yetmiş üçüncü yaş günü şerefine inşa edilen anıt. 1956 Macaristan ayaklanması sırasında destalinizasyon politikalarından güç alan gruplar tarafından 23 Ekim 1956'da yıkıldı ve parçalara ayrıldı. Daha sonra heykelsiz olarak yeniden inşa edilerek 1 Mayıs İşçi Bayramı geçit törenlerinde kullanılan dekoratif bir yer olarak işlev gördü. 1990'lı yıllarda kaide tamamen yıkıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sofia Dzerjinskaya</span> Polonyalı komünist

Sofia Sigizmundovna Dzerjinskaya, Polonyalı aktivist, Polonya Komünist Partisi üyesi politikacı. Çeka'nın kurucusu Bolşevik devrimci Feliks Dzerjinski'nin eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Zaman Çarkı (anıt)</span>

Zaman Çarkı, Budapeşte'deki Şehir Parkı'nın yanında, Kahramanlar Meydanı'nın sağında ve Sanat Sarayı'nın (Műcsarnok) arkasındaki Heykel Parkı'nda anıt. Tasarımı János Herner, István Janáky tarafından yapıldı. Anıt dünyanın en büyük kum saatlerinden biridir. Anıtın olduğu yerde eskiden Stalin Anıtı yerleşkesinde bulunmaktaydı ve bir Lenin heykeli vardı. Granit, çelik ve camdan yapılmıştır ve 60 ton ağırlığındadır. "Kum" olarak tasvir edilen cam granülleri yıl boyunca üst camdan alt cam odasına akar.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'da Vladimir Lenin anıtlarının tahribatı</span> Vikimedya liste maddesi

Ukrayna'da Vladimir Lenin anıtlarının tahribatı Sovyetler Birliği'nin dağılması sırasında başladı. Yevromaydan sırasında yaygın bir fenomen hâline geldi ve Ukraynalılar tarafından Leninopad olarak anılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Feliks Dzerjinski Heykeli</span>

Felix Dzerzhinsky Heykeli (Rusça: Памятник Дзержинскому), Bolşevik devrimci ve ilk iki Sovyet devlet güvenliği gizli polis teşkilatı olan Çeka ve OGPU'nun başkanı Felix Dzerzhinsky'yi (1877–1926) adına yapılmıştır. Grigory Zakharov ve Yevgeny Vuchetich'in yaptığı heykel, 1958 yılında Moskova'daki Dzerzhinsky Meydanı'nda Lubyanka Binası'nın önüne dikildi.