İçeriğe atla

Muzaffer Kılıç

Ahmet Muzaffer Kılıç

1330 (1914) N-35[1]

Doğum1895
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm14 Temmuz 1959
Ankara, Türkiye
Bağlılığı Osmanlı (1914-1919)
 Türkiye (1919-1930)
Branşı Osmanlı ordusu
Türk Kara Kuvvetleri
Hizmet yılları1914-1930
Rütbesi Yüzbaşı
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
Türk Kurtuluş Savaşı
ÖdülleriKırmızı şeritli İstiklâl Madalyası
Sonraki işiTBMM V. Dönem Milletvekili
Hukukçu

Ahmet Muzaffer Kılıç (1895, İstanbul - 14 Temmuz 1959, Ankara), Türk asker ve siyasetçidir. 7 Ağustos – 13 Kasım 1918 arasında 4 ay ve 16 Mayıs 1919 – 01 Temmuz 1927 arasında 8 yıl ikinci defa olmak üzere toplamda 8 yıl 4 ay Mustafa Kemal Atatürk’ün yaverliğini yapmıştır.

Atatürk Dikmen sırtlarında yaveri Muzaffer Kılıç ile, Ankara, 15 Şubat 1921

Yaşamı

Topkapı Sarayı Nizamiye Tabur Komutanı, Kafkasya kökenli Binbaşı Ali Rıza Bey’in oğlu olarak Silivrikapı, İstanbul’da dolmuştur. 1911 yılında Kuleli Askeri Lisesi’ne girmiş ve o sıralar, son sınıfta bulunduğu 28 Temmuz 1914 günü, I. Dünya Savaşı başlamıştır. 29 Ekim 1914’te de Osmanlı Devleti’nin de savaşa katılmasıyla, orduda yeni birlikler kurulmuş, bu nedenle büyük ölçüde subay ihtiyacı doğmuştur. Artan subay ihtiyacının karşılanması amacayla daha önce kapanmış olan Pangaltı’daki Kara Harp Okulu’nda öğrenciler için açılan kısa süreli subay talimgah kursuna katılmıştır. Talimgahta yaklaşık 10 ay kadar süren eğitimi müteakip, 14 Temmuz 1915’te, 1330 (1914)-N.35 sicil numarasıyla zabit vekili (asteğmen) olarak 1. Ordu Komutanlığı’na atanmış ve bir topçu alayında batarya komutanı olarak görevlendirilmiştir. Topçu Okulu’nda sınava girmiş ve subaylığa geçmeye yeterli görüldüğünden, mezuniyeti tasdik edilerek asteğmenliğe kabul edilmiştir. Emrine verilen bir topçu bataryası ile Marmara Denizi’nden İstanbul Sarayburnu’na kadar sokularak, rıhtımdaki nakliye gemilerini torpillemek isteyen düşman denizaltılarını önlemekle görevlendirilmiştir. Sicil numarasının ortasındaki ‘N' harfi, Kuleli Askeri Lisesi'ni subay adayı olarak bitirdiğini ve talimgaha katıldığını ifade etmektedir. 7. Ordu Grubu Kumandanı Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919'da Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere Samsun'a gittiğinde, yanında bulunan 18 kişilik maiyeti arasında Cevat Abbas (Gürer) yaver, Muzaffer Bey de ikinci yaver olarak bulunuyordu. Muzaffer Bey, Mustafa Kemal Paşa ile Samsun'a çıktıktan sonra, Erzurum, Sivas Kongreleri ve TBMM'nin açılmasından sonra, bütün İstiklal Savaşı süresince Mustafa Kemal Paşa'dan ayrılmamış, yanında ve emrinde bulunmuştur. Cumhuriyet'in ilanından sonra, 4 Kasım 1923 tarihinde Mustafa Kemal Paşa'nın bizzat imzasıyla Cumhurbaşkanlığı Yaverliğine atanmıştır. 22 Nisan 1925 tarihinde, uluslararası alanda silah ve cephane ticaretinin kontrolü için Cenevre'de açılan konferansta Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa ve Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye'yi temsil etmiştir. Yüzbaşı rütbesinde iken 8 yıl 4 ay süren yaverliğinden sonra, izin almış ve Mustafa Kemal Paşa'nın onayı ile Ankara Hukuk Mektebi'nde iki yıllık hukuk eğitimi almıştır. Mezuniyetinin ardından, yine Mustafa Kemal Paşa'nın izni ile orduya katılmış ve 16 yıllık askerlik hizmetinden sonra, Cumhurbaşkanının bilgisi altında, 19 Ocak 1930'da ordudan istifa etmiş ve İstanbul'a yerleşmiştir. İstanbul Şehir Meclisi Üyeliği, Fabrikatörlük, Ankara Anonim Türk Sigorta Şirketi Yöneticiliği yapmıştır. TBMM 5. Dönem Giresun Milletvekilidir. Kırmızı Şeritli İstiklâl Madalyası sahibidir.[2]

Kaynakça

  1. ^ Harp Akademileri Komutanlığı, Harp Akademilerinin 120 Yılı, İstanbul, 1968, s. 293.
  2. ^ "TBMM Albümü". tbmm.gov.tr. 29 Ekim 2012. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kâzım Karabekir</span> 5. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Musa Kâzım Karabekir, Türk asker ve siyasetçi. "Alçıtepe Kahramanı" namıyla tanınır. Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlatan komutanların arasında yer alarak Doğu Cephesi'nde gösterdiği başarılardan dolayı Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk muhalif partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın kurucuları arasında yer alıp, genel başkanı oldu. Afşar Türklerinden olup soyu Karamanoğulları'na dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Reşat (Çiğiltepe)</span> Türk asker

Reşat Çiğiltepe, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Altay</span> Türk asker ve siyasetçi

Fahrettin Altay Türk asker ve siyasetçi. Türk Kurtuluş Savaşı'ndaki Büyük Taarruz'dan sonra Yunan ordusunun geri çekilmesini sağlayarak İzmir'e giren 5. Süvari Kolordusunun komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Refet Bele</span> Türk asker ve siyasetçi

İbrahim Refet Bele, Türk asker ve siyasetçi. Kurtuluş Savaşı'na katılan ilk beş generalden birisidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı görevlerinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet İzzet Furgaç</span> 215. Osmanlı sadrazamı

Ahmed İzzet Paşa ya da Soyadı Yasası sonrası Ahmet İzzet Furgaç, I. Dünya Savaşı'nın son günlerinde sadrazamlık yapmış, Arnavut asıllı Osmanlı asker ve devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ali İhsan Sabis</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali İhsan Sabis, Türk asker ve siyasetçidir. I. Dünya Savaşı'nda Kafkasya Cephesi ve Irak Cephesi'nin, Türk Kurtuluş Savaşı'nda Batı Cephesi'nin komutanlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Fuat Cebesoy</span> 6. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Ali Fuat Cebesoy, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Salih Bozok</span> Türk asker ve siyasetçi

Salih Bozok, Türk asker ve siyasetçi. Mustafa Kemal Atatürk'ün çocukluk arkadaşıydı ve daha sonra yaverliğini yaptı. Atatürk'e en yakın kişi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Cevat Abbas Gürer</span> Türk asker ve siyasetçi

Mehmet Cevat Abbas Gürer, Türk asker, siyasetçi, Mustafa Kemal Paşa’nın başyaveri, Meclis-i Mebûsan ve TBMM I., II., III., IV. ve V. dönem Bolu milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Memduh Necdet Erberk</span>

Memduh Necdet Erberk, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Selâhattin Köseoğlu</span> Türk asker ve siyasetçi

Hüseyin Selâhattin Köseoğlu, Türk asker ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Mersinli</span>

Mehmed Cemal Mersinli, Türk asker ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Doğan</span> Türk asker ve siyasetçi

Kemal Doğan, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Şükrü Tezer</span> Türk asker ve bürokrat

Şükrü Tezer, Türk asker, bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Sadullah Güney</span>

Sadullah Güney Türk asker, bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Rüsuhi Savaşçı</span> Türk asker

Rüsuhi Savaşçı, Türk asker. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün başyaveri.

Sami Yanardağ, Türk asker. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün yaveri.

<span class="mw-page-title-main">Cevdet Tolgay</span> Türk asker

Cevdet Tolgay, Türk asker. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün yaveri, ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün başyaveri.

<span class="mw-page-title-main">Baki Vandemir</span> Türk asker

Baki Vandemir, Türk asker. Türk Kurtuluş Savaşı sırasında 5. Süvari Kolordusu Kurmay Başkanı ve İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

Kemal Balıkesir , Kuvayi milliyeci Türk askeri.