İçeriğe atla

Muzaffer Esat Güçhan

Mahmut Esat Güçhan (d. 1902, Kerek - ö. 1963 İstanbul), Türk doktor, bilim insanı.

Kardiyoloji ve endokrinoloji alanında Türk tıbbına katkıda bulunmuş bir bilim insanıdır.[1]

Yaşamı

1902 yılında bugünkü Ürdün'ün Kerek şehrinde dünyaya geldi. 1922 yılında Darülfünun Tıp Fakültesi'ni bitirdi. 1930’da müderris muavini olan Muzaffer Esat Bey, 1935 yılında İç İfraz Duredleri adlı ilk Türkçe endokrinoloji kitabını Dr. Mahmut Sadi (Anadolu) ile birlikte yayımladı.[2]

1937’de profesör, 1950’de ordinaryüs profesör oldu. 27 Mayıs Darbesi sonra üniversiteden ihraç edilen 147 bilim insanı arasında yer aldı.[3]

1963 yılında Türk Kardiyoloji Derneği’nin kurucu başkanı oldu. Aynı yılın sonunda hayatını kaybetti.

Türk Kardiyoloji Derneği tarafından 2009 yılından beri verilmekte olan Genç Araştırmacı Teşvik Ödülleri'nden birincilik ödülüne Muzaffer Güçhan'ın adı verilmiştir.[4]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">Celâl Şengör</span> Türk yer bilimci, akademisyen ve yazar

Ali Mehmet Celâl Şengör, Türk yer bilimci, akademisyen, bilim insanı ve yazardır. Yapısal yer bilimi ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile tanınır. Şerit kıtaların dağ kuşaklarının yapısına etkisini ortaya koymuş ve Kimmer Kıtası adını verdiği bir şerit kıta keşfetmiştir.

Tosun Terzioğlu, Türk matematikçidir.

Ünver Kaynak Türk bilim insanı, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Cem'i Demiroğlu</span> Türk hekim ve akademisyen

Mehmet Cemi Demiroğlu, bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kardiyoloji Derneği</span>

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), İstanbul'da yerleşik bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Nükleer Tıp Derneği</span>

Türkiye Nükleer Tıp Derneği (TNTD), merkezi Ankara'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

Can Fuat Delale,, fizikçi, bilim insanı, akademisyen, mühendistir.

TÜBİTAK Bilim Ödülü, 1966'dan beri her yıl, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından temel bilimler, mühendislik bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler dallarında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmalar gösteren Türk ya da çalışmalarını Türkiye'de yapan yabancı bilim insanlarına verilen ödüldür. Türkiye'de bilim dalında verilen en üst düzey ödül olarak kabul edilir. "Türk Nobelleri" olarak da adlandırılır.

Prof. Dr. Tekin Dereli,, Türk teorik fizikçi, uygulamalı matematikçi ve akademisyen. Halen Koç Üniversitesi Fizik Bŏlũmünde Profesör ve Bilimsel Diploma Üstü Eğitim başkanı.

Metin Özata Türk profesör.

<span class="mw-page-title-main">Gediz Akdeniz</span>

Kamil Gediz Akdeniz, Türk fizikçi ve felsefeci.

Naci Bengisu, Türk doktor ve bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bilge Demirköz</span> Türk fizikçi

Melahat Bilge Demirköz, Türk bilim insanı ve fizik profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ayten Arcasoy</span> Türk bilim insanı

Ayten Arcasoy, hematoloji ve onkoloji alanlarında uzmanlaşmış Türk bilim insanı, profesör.

<span class="mw-page-title-main">Fahir Yeniçay</span> Türk nükleer fizikçi ve futbolcu

Mustafa Fahir Yeniçay İlk Türk atom fiziği profesörü, Fenerbahçe SK eski futbolcusu ve İstanbul Üniversitesi eski rektörü. Fahir Bey, “Su ve Cıva Üzerinde Tek Moleküllü Filmler” adlı teziyle, bir Türk bilim insanı tarafından tarihteki ilk fizik doktorasını hazırlayan kişi unvanına sahip olmuştur. Ayrıca, 60 yıllık bilim-eğitim hayatı boyunca Türkiye'de Çağdaş Atom Fiziği dalının kurulması için birçok hamleler yapmış, Türk Fizik Derneği, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi gibi Türkiye atom fiziği birimi için önemli kurumların kurucu başkanı olmuş bir bilim insanıdır. Ayrıca Fahir Bey, Türk edebiyatının önemli simalarından Abdülhak Hamit Tarhan'ın torunudur.

Ahmet Gül (d.1953) Türk kimya profesörü

Nesrin Hasırcı, Türk bilim insanı, araştırmacı, akademisyen. 1992 yılından beri Profesör Doktor unvanıyla Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi olan Nesrin Hasırcı, 2016 yılından beri Bilim Akademisi üyesidir.

Orhan Nuri Ulutin, Türk hematolog, TÜBA Şeref Üyesi ve Türk Hematoloji Derneğinin kurucu üyelerindendir. 1970 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü kazanmıştır.

Sadberk Lale Tokgözoğlu tıp doktoru ve Türk Kardioloji Derneğin ilk kadın eski başkanı.