İçeriğe atla

Muzaffer Arkan

Muzaffer Arkan
Doğum15 Nisan 1923(1923-04-15)
Seydişehir, Konya
Ölüm10 Temmuz 2006 (83 yaşında)
UyrukTürk
AlanıKoro şefi
Sanat eğitimiAnkara Devlet Konservatuvarı

Muzaffer Arkan (15 Nisan 1923; Seydişehir, Konya - 10 Temmuz 2006), Türk müzisyen, eğitimci, akademisyen.

Türkiye'de çok sesli müziğin benimsenip yayılması uğraş vermiştir. Ülkede "Orff-Schulwerk yaklaşımı ile ilgili çalışmaları başlatan müzik eğitimcisidir.[1]

Uzun süre Ankara Çoksesli Müzik Derneği’nde Genel Başkan, Ankara Devlet Konservatuvarı ile Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümünde öğretim üyesi ve Ankara Çoksesli Korosu'nda koro şefi olarak görev yapmıştır.

Yaşamı

15 Nisan 1923'te Seydişehir'de doğdu. Müzik eğitimine Konya'da Müzik Öğretmeni Arif Şahap Öktem ile başladı.[2] Kısa sürede başta keman olmak üzere birçok enstrümanı çalmayı öğrendi. İlk, orta ve lise öğrenimi esnasında Okul ve Halkevi orkestraları ile korolarında üye ve şef olarak yer aldı.[2]

Liseyi bitirdikten sonra Ankara Devlet Konservatuvarı'nın Kompozisyon ve Orkestra Şefliği bölümüne girdi. Ferhunde Erkin'le sekiz yıl piyano, Ferit Alnar ve Eduard Zuckmayer ile birer yıl armoni çalıştıktan sonra, çalışmalarını altı yıl boyunca Adnan Saygun'un sınıfında sürdürdü. Konservatardan mezun olduktan sonra aynı kuruma öğretim görevlisi olarak atandı. Kulak terbiyesi, solfej, armoni, enstrüman bilgisi, form bilgisi, piyano ile partitür çalma, müzik analizi, kontrapunkt, koro ve koro yönetimi dersleri verdi.[2]

Carl Orff'un geliştirdiği "Orff-Schulwerk" müzik eğitim sistemini 1956'da Türkiye'ye getirip ilk defa TED Ankara Koleji'nde uyguladı. Program, Arkan'ın Türk çocuk tekerlemeleri ve folklorundan yararlanarak hazırladığı eserler ile Orff'un eserlerini kapsamaktaydı. Carl Orff'un isteği üzerine bu programın ses kayıtları Ankara Radyosu'nda gerçekleştirilmiş ve Bavyera Radyolarında yayınlanmak üzere Almanya'ya, Brüksel Uluslararası Fuarı'nın Orff Pavyonu'nda seslendirilmek üzere Belçika'ya, Mozarteum'daki Uluslararası Salzburg Festival, Yaz Kursları ile konferanslarda kullanılmak üzere Avusturya'ya gönderilmiştir.[2]

1965 yılında -sonradan Ankara Çok Sesli Korosu adını alacak olan - "Radyo Çocuk Korosu" adlı amatör koroyu kurdu. Türkiye'de çoksesli müziğin benimsenip yayılması için 1973 yılında Adnan Saygun, Cevad Memduh Altar, Mithat Fenmen, Cenap And, Saadet Berna ve Samim Bilgen'le birlikte Ankara Çoksesli Müzik Derneği'ni kurdu. Dernek bünyesinde kurduğu korolar, pek çok uluslararası festival ve yarışmada ödüller aldı. İlki 1996'da düzenlenen, daha sora 1998 ve 2001 yıllarında gerçekleştirilen Uluslararası Ankara Koro Festival ve Yarışmalarının fikir babası, kurucusu ve düzenleyicisi oldu.

10 Temmuz 2006 tarihinde vefat etti. Kızı Nilgün Tuzkaya, şefliğini yaptığı Ankara Çoksesli Korosu ve Muzaffer Arkan Korosu ile anısını yaşatmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Öztürk, Ali. "Türkiye'de Orff- Schulwerk Yaklaşımının Dünü Bugünü". www.yader.org. Yaratıcı Drama Dergisi Cilt 1 Sayı 2, Yıl :2006. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2017. 
  2. ^ a b c d "Prof. Muzaffer Arkan". www.acmd.org.tr. Ankara Çok Sesli Müzik Derneği web sitesi. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

İlhan Usmanbaş Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Cemal Reşit Rey</span> Türk besteci (1904–1985)

Cemal Reşit Rey, Türk besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefidir.

İstemihan Taviloğlu, Türk besteci ve müzik eğitimcisidir. Bir klarnet konçertosu besteleyen ilk Türk besteci olarak tanınmıştır. Ankara Devlet Konservatuvarında müzikoloji bölümünün kurucu üyesi olan ve bu kurumda 20 yıl solfej ve armoni dersleri vermiş olan Taviloğlu, konservatuvardan yetişen tüm müzisyenlerin öğretmeni olarak bilinir.

İbrahim Yazıcı Türk piyanist ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Cenan Akın</span>

Cenan Akın, besteci, koro yöneticisi ve müzik eğitimcisi.

Ferit Tüzün,, Türk bestecidir.

TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu, 1970 yılında TRT Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren çoksesli koro.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Çoksesli Korosu</span>

Devlet Çoksesli Korosu, Kültür Bakanlığı Korosu, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 1988 yılından beri hizmet vermekte olan çoksesli bir korodur.

Kemal İlerici, Türk besteci, müzikologdur.

Faik Canselen, Türk besteci ve eğitimcidir.

Ali Özkan Manav, Türk besteci ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Uçarsu</span>

Hasan Uçarsu, Türk besteci, akademisyendir.

Walter Strauss, Alman orkestra ve koro şefi.

Masis Aram Gözbek. Koro şefi, sanat yönetmeni, müzisyen ve bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Bujor Hoinic</span>

Bujor Hoinic, Rumen piyanist, orkestra şefi, opera bestecisi.

Cemi'i Can Deliorman, Türk orkestra şefi.