İçeriğe atla

Muzaffer Akgün

Muzaffer Akgün
DoğumHatice Muzaffer[1]
18 Nisan 1925(1925-04-18)[1]
İstanbul, Türkiye Türkiye
Ölüm1 Ağustos 2015 (90 yaşında)
İstanbul, Türkiye
TarzlarTürk halk müziği
MesleklerŞarkıcı, oyuncu
Haluk Akgün
ÇocuklarıFeryal Korur
Muzaffer Akgün'ün Merkezefendi Mezarlığı'ndaki kabri, İstanbul

Hatice Muzaffer Akgün[1] (18 Nisan 1925,[1] İstanbul - 1 Ağustos 2015), TRT kökenli Türk halk müziği ses sanatçısı.[2] Kışlalar Doldu Bugün türküsüyle tanındı.

1925 yılında İstanbul'da doğan Akgün, Ankara'da bulunan İsmet Paşa Kız Enstitüsü'nü bitirdi. 1942 yılında Şerif İçli'nin teşvikiyle girdiği sınavı kazanarak Ankara radyosu’nda sanat hayatına başladı. Daha sonra İstanbul Radyosunda müzik çalışmalarına devam etti. Türkülerin Anası olarak bilinen sanatçı Türkiye’nin ilk Altın Plak ödüllü sanatçısıydı.[3]

Büyük gazinolarda assolist olarak Zeki Müren'le birlikte sahne aldı. Bu dönemlerde Zeki Müren tarafından sahneye çıkması veya alkışlanması istenilmedi. Bunun üzerine Akgün gazeteye verdiği ilanda ''Vefakar dinleyicilerim Allah aşkına Zeki Müren ile çalışırken lütfen beni alkışlamayın ekmeğinle oynarsınız'' yazdırdı.[4] Ayrıca "Boş Beşik", "Soytarı", "Gurbet Türküsü" filmlerinde de rol aldı. 1 Ağustos 2015'te İstanbul'da vefat eden sanatçı Merkezefendi Mezarlığı'nda defnedildi.

Filmografi

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c d "MUZAFFER AKGÜN KABRİ (TÜRKÜLERİN ANASI) * MERKEZ EFENDİ MEZARLIĞI 4. ADA * İSTANBUL (HD)". Murat Tali. 12 Kasım 2020. 13 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2015. 
  3. ^ "Muzaffer AKGÜN Vefat Etti". TRT Müzik Dairesi Başkanlığı. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2015. 
  4. ^ "Zeki Müren'i iki kişi koluna girerek dışarı attı. Nedenini Alpay açıkladı". Yeniçağ Gazetesi. 23 Şubat 2021. 27 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zeki Müren</span> Türk müzik sanatçısı (1931–1996)

Zeki Müren, Türk şarkıcı, besteci, söz yazarı, oyuncu ve şair. "Sanat Güneşi" ve "Paşa" olarak anılan Müren, klasik Türk müziğinin en büyük isimlerinden biri olarak kabul edilir. Sanata olan katkılarından dolayı 1991'de "Devlet Sanatçısı" ünvanıyla ödüllendirilmiştir. Türkiye'de verilmeye başlanan Altın Plak Ödülü'nün de ilk sahibi olan sanatçı, müzik yaşantısı boyunca altı yüzü aşkın plak ve kaset doldurmuş, üç yüzü aşkın şarkı bestelemiştir.

Neşe Zara Yılmaz, sahne adıyla Zara,, Türk halk müziği ses sanatçısı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Müzeyyen Senar</span> Türk sanat müziği sanatçısı (1918–2015)

Müzeyyen Senar Türk Sanat Müziği sanatçısı. "Cumhuriyetin Divası" olarak da anılır.

İzzet Altunmeşe, Türk halk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Özay Gönlüm</span> Türk saz ve söz sanatçısı

Kemal Özay Gönlüm, Türk halk müziği sanatçısı.

Ali Ekber Çiçek, Türk halk müziği sanatçısı. Başta "Haydar Haydar" olmak üzere Türk halk müziğine birçok unutulmaz türkü armağan eden bağlama sanatçısı ve derlemecidir.

Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

Neriman Altındağ Tüfekçi, İlk kadın Türk halk müziği solisti ve ilk kadın orkestra şefidir. Türk sanat müziği sanatçısı Perihan Altındağ Sözeri ile kardeştir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Mutlucan</span> Türk halk müziği sanatçısı.

Hasan Mutlucan, Türk halk müziği sanatçısıdır.

Altın Plak Ödülü değişik ülkelerde farklı ancak müzikle ilgili kurumlar tarafından genellikle en çok satan albümlere ve dolayısıyla sahiplerine verilen ödüldür. Türkiye'de 1955 yılından bu yana altın plak ödülü Müyap yetkilileri tarafından, albüm satışı 100.000'i geçen sanatçılara verilmekte, Türkiye'de ilk "Altın Plak"'ın sahibi ise Muzaffer Akgün olmuştur.

Belkıs Akkale, Türk halk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Grafson Plak</span>

Grafson Plak, 1958 yılında İstanbul'da kurulmuş bir plak şirketidir.

Emel Taşçıoğlu Türk halk müziği şarkıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Özpınar</span>

Muzaffer Özpınar -, Klasik Türk müziği bestekârı ve tambur sanatçısı.

Nazmi Yükselen, Türk bestekâr, Türk Halk Müziği derleyicisi ve söz yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Müren Sanat Müzesi</span>

Zeki Müren Sanat Müzesi; Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan bir müzedir. Türk sanat müziği sanatçısı Zeki Müren'in ölmeden önce hayatının son yıllarını geçirdiği ev, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yeniden düzenlenip 8 Temmuz 2000 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müzede; sanatçının sahne kostümleri, çizdiği resimler, hayranlarından gelen mektupları, kazandığı ödüller ve evinde kullandığı eşyalar sergilenmektedir. Müzenin bahçesinde ise yine kendisine ait olan Buick Regal marka bir otomobil ve Tankut Öktem tarafından yapılan bronz heykeli yer alır.

Bircan Pullukcuoğlu, TRT Ankara Radyosu Halk Müziği Ses ve Bağlama sanatçısıdır. 15 Ağustos 1948'de Aydın ilinin Söke ilçesinde dünyaya gelen sanatçı, Coşkun Güla'dan müzik eğitimi aldı. Pek çok türküyü notaya geçirmiştir.

Asker Ettiler Beni veya diğer adıyla; " Uçun Kuşlar Uçun İzmir'e Doğru" 1992 yılında Hüseyin Yaltırık tarafından derlenen kaynağı Zeki Oğuz'a ait olan anonim halk türküsü. 1960 yılında Muzaffer Akgün tarafından Uçun Kuşlar Uçun İzmir'e Doğru / Sarhoş plağında seslendirilen, 1998 yılında Grup Laçin tarafından yayınlanan Bekar Gezelim isimli albümde seslendirilen, Muammer Ketencoğlu'nun 2007 yılında yayınlanan İzmir Hatırası albümünde, Eyvah Eyvah film müziği albümünde ve filmin bir sahnesinde Ata Demirer tarafından, Çiğdem Özcan tarafından 2017 yılında yayınlananGönül Türküleri albümünde, Koray Avcı tarafından 2018 yılında yayınlanan Senin İçin Değer albümünde seslendirilmiştir. 1959 yılında yayınlanan O'nun Süvarisi filmi ve 2009 yılında yayınlanan Eyvah Eyvah film müziklerindendir. Uçun Güvercinler Bağdat'a Doğru olarak Abdülvahit Küzecioğlu tarafından söylenmiştir.

Entarisi Ala Benziyor hüseyni makamında, 9/8 lik ritime sahip karşılamadır. Muzaffer Sarısözen tarafından derlenip notaya alınan türkü, 621 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.

Hamdi Özbay, Türk halk müziği sanatçısı.