İçeriğe atla

Muz makarnası

Muz makarnası olgunlaşmamış yeşil muz unu ile yapılan glütensiz bir makarna türüdür.[1] Kalorisi buğday unu ile yapılan makarnalardan daha düşüktür.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Gluten-free pasta – made from bananas?". New York Daily News. 26 Haziran 2012. 3 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2017. 
  2. ^ RP, Zandonadi (14 Mart 2017). "Green banana pasta: an alternative for gluten-free diets". Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 112 (7). ss. 1068-72. doi:10.1016/j.jand.2012.04.002. PMID 22889636. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Çölyak hastalığı ; bağırsaklardaki besin emilimini sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ekmek</span> Geleneksel ve temel yiyecek

Ekmek, çeşitli tahıl unundan yapılmış hamurun ateşte, sac üzerinde, tandırda, fırında veya tepside pişirilmesiyle hazırlanan temel gıda. Tek başına tüketilebildiği gibi, yemeğin yanında veya yemeklere ya da yağlara banarak da tüketilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Makarna</span> geleneksel İtalyan yiyeceği

Makarna, geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir. İlk defa 1154 yılında Sicilya'da ortaya çıkmıştır. Makarnanın bir çeşidi olan itriya Ağlebîler tarafından Sicilya adasına taşınmıştır. Genellikle irmik, tam buğday veya durum buğdayından elde edilmiş una yumurta karıştırılarak hazırlanmış türlü biçimlerdeki kuru hamur ve bu hamurdan yapılır Türkçeye İtalyanca maccherone sözcüğünden geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Glüten</span> Arpa,Buğday, Çavdar ve Yulaf

Glüten, belirli tahıl tanelerinde doğal olarak bulunan yapısal proteindir. "Glüten" genellikle sadece buğday proteinlerine atıfta bulunsa da, tıp literatüründe çölyak hastalığını tetikleyebildiği kanıtlanmış tahılların tümünde bulunan prolamin ve glutelin proteinlerinin kombinasyonuna atıfta bulunur. Bunlar, herhangi bir buğday türünü, arpa, çavdar ve bazı yulaf çeşitlerinin yanı sıra bu tahılların çapraz melezlerini içerir. Glüten, ekmeklik buğdaydaki toplam proteinin %75-85'ini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Orta saha</span> Futbolda orta saha çizgisinin iki tarafı ile orta yuvarlağın ilerisini kapsayan bölge ve bu bölgede oynama özelliklerine sahip oyuncuların unvanı

Orta saha pozisyonu, futbolda oyuna yön veren ve defans ile forvet arasında köprü görevi gören pozisyondur. Temel amaçları şut atmak, pas vermek, rakibin gerçekleştirdiği atakları kesmek, topa sahip olmak ve forvetleri beslemektir. Bazı orta saha oyuncuları daha fazla defansif görev alırken diğerleri ise forvet ve orta saha arasında görev yaparlar. Kulüplerin kullandığı orta saha oyuncu sayısı, maçın zorluğuna, oyun şablonuna ve bireysel yeteneklere göre değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Erişte</span>

Erişte ya da Kesme ; un, yağ ve tuz karışımı olan yufka hamurun bıçakla ince çubuk veya kare şeklinde kesilmesi sonucu elde edilen bir tür makarnadır. Kesildikten sonra oda sıcaklığında tutarak, fırında veya tavada kurutulur. Türkiye'nin bazı bölgelerinde hamura yumurta da eklenir. Süt, peynir altı suyu tozu gibi maddeler de eriştenin hamuruna katılabilir. Dünyanın birçok ülkesinde farklı çeşitlerde yapılmaktadır. Orta Asya, özellikle Türki ülkelerde "kesme" adı ile bilinir. Aynı zamanda Çin ve Türki ülkelerde tüketilen lagman aşına benzerlik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Korumacılık</span>

Korumacılık veya himayecilik, ithal ürünlere koyulan gümrük vergileri, kısıtlayıcı kotalar ve çeşitli diğer hükûmet düzenlemeleri gibi yöntemler yoluyla ithal ve yerli ürünler/hizmetler arasındaki rekabeti sağlamak için devletler arasındaki ticareti kısıtlayan ekonomi politikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Un</span> öğütülmüş tahıl

Un, tahılların öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere pek çok gıdanın temel bileşenidir. Genellikle buğdaydan elde edilen toza sadece un denir. Arpa, yulaf, çavdar, mısır, nohut gibi bitkilerden elde edilen un ise, yaygın olarak o tahılın adıyla birlikte mısır unu, arpa unu biçiminde adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Tamal</span>

Tamal veya çoğul kullanımıyla tamales, Amerika kıtasında yaygın olarak tüketilen, içinde çeşitli malzemeler olan hamurun, mısır veya muz yaprağına sarılarak pişirilmesiyle hazırlanan yiyecek. Yenilmeden önce bu sarılan yaprak, esas yemekten ayrılmaktadır. Mezoamerika kökenli bir yiyecek olup, geçmişi MÖ 8000 ile 5000 yıl öncesine kadar uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Durum buğdayı</span> Özellikle makarna yapımında kullanılan buğday türü

Durum buğdayı, tetraploid buğday türüdür. Durum buğdayı günümüzde yaygın olarak yetiştirilmekte olup ticari açıdan büyük öneme sahiptir. Orta Doğu'da yetişen baskın buğdaydır.

<span class="mw-page-title-main">Tonia</span> Belçikalı şarkıcı (d. 1947)

Tonia, Belçikalı şarkıcıdır. 1966 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Belçika'yı "Un peu de poivre, un peu de sel" adlı şarkıyla temsil etmiş, yarışmada 4. olmuştur.

Hamur işi, un, su ve katı yağdan oluşan bir hamurdur. Şekerli hamur işleri genellikle şekerleme ürünü olarak da tanımlanır. "Hamur işleri" sözcüğü, un, şeker, süt, tereyağı, katı yağ, kabartma tozu ve yumurta gibi maddelerden yapılmış birçok pişirilmiş ürünleri bildirir. Küçük tartlar ve diğer tatlı pişmiş ürünler de hamur işleri olarak adlandırılır. Fransızca kelime pâtisserie de aynı yiyecekler için kullanılır. Ortak hamur işleri turta, tart, kiş hamuru ve etli börek türlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Hamur</span>

Hamur, tahıl veya baklagillerden üretilen yoğrulabilir, bazen elastik bir besin maddesidir. Hamur tipik olarak un ve az miktarda su veya başka bir sıvı ile karıştırmak suretiyle yapılır ve bazen maya veya başka kabartma maddeleri ile çeşitli yağlar veya aromalar gibi diğer bileşenleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Bucatini</span> makarna çeşidi

Perciatelli olarak da bilinen bucatini, ortasından geçen bir delik olan kalın, spagetti benzeri bir makarnadır. Lazio'da, özellikle Roma'da yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Makarna listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Makarnanın birçok şekil ve çeşidi vardır. Genellikle boyut, uzun, kısa, dolgulu (ripiena), et suyunda pişirilmiş (pastina), açılmış (strascinati) veya atımlık (gnocchi/gnocchetti) olarak sıralanırlar. Buna rağmen şekil çeşitliliğine ve bölgesel içeriklerine oranla "birinin gnocchettosu diğerinin strascinatosu olabilir".

<span class="mw-page-title-main">Gana-Türkiye ilişkileri</span>

Gana-Türkiye ilişkileri, Gana'nın 1957'de bağımsızlığını ilan etmesi üzere 1958 yılında başlamıştır. Türkiye ilk büyükelçiliğini 1964 yılında Akra'da faaliyete sokmuştur. Büyükelçilik, tasarruf sebebi ile 1981 yılında kapanmış ve 2010 yılında tekrar açılmıştır. Gana da 2012 yılında Ankara'da büyükelçilik açmıştır. Türkiye'nin Akra'daki büyükelçisi Özlem Gülsün Ergün Ulueren'dir.

<span class="mw-page-title-main">Replicant (işletim sistemi)</span>

Replicant, tüm özel mülk Android bileşenlerini özgür yazılım eşdeğerleriyle değiştirmeyi amaçlayan Android mobil platformuna dayalı özgür bir işletim sistemidir (OS). Birkaç farklı model akıllı telefon ve tablet bilgisayar için kullanılabilir durumdadır. Android ile aynı programlama dillerinde yazılmıştır. Değişiklikler çoğunlukla C dilindedir; değişiklikler çoğunlukla işletim sisteminin Linux çekirdeği ve onu kullanan sürücüler gibi alt düzey kısımlarındadır. Replicant ismi, Blade Runner filmindeki kurgusal replika androidlerden alınmıştır. Replicant, Free Software Foundation ve kısmen NLnet tarafından desteklenir ve sponsor olunur.

<span class="mw-page-title-main">Pastina</span>

Pastina bir makarna çeşididir. Tipik olarak bir inçin on altıda biri çapında yuvarlak düzensiz bir şekle sahip küçük makarna parçalarından oluşur. Üretilen en küçük makarna türüdür. Pastina küçük yıldızlar, küçük tüpler veya hatta küçük makarna erişteleri veya küçük kabuklar şeklinde şekillendirilebilir. Buğday unundan yapılır ve yumurta da içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Fırında makarna</span> Fırında Makarna Yemeği

Fırında makarna makarna ile yapılan yemektir. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fettuccine</span>

Fettuccine, İtalyan mutfağında popüler olan bir makarna türüdür. Geleneksel olarak yumurta ve undan yapılan düz, kalın bir makarnadır. Yaklaşık 6.4 milimetre kalınlığındadır. Fettucce ve fettuccelle isimleri genellikle bu makarna için eş anlamlı olarak kullanılır ancak fettucce daha geniş, fettuccelle ise daha dar kesimli versiyonlardır. Genellikle sığır etli ragù veya tavuklu ragù ile yenir. Geleneksel olarak taze yapılır ancak kurutulmuş olarak da mağazalardan satın alınabilir.