İçeriğe atla

Mutunus Tutunus

Quintus Titius'un sakallı bir Mutunus Tutunus'u tasvir ettiği düşünülen bir dinar

Antik Roma dininde, Mutunus Tutunus veya Mutinus Titinus, bazı açılardan Priapus ile eşdeğer olan fallik (phalus) bir evlilik tanrısıydı. Tapınağı, Roma'nın kuruluşundan bu yana, MÖ 1. yüzyıla kadar, Velian Tepesi'nde bulunuyordu .

Bu eylemi müstehcen bir bekaret kaybı olarak yorumlayan Kilise Babalarına göre, ilk evlilik törenleri sırasında Romalı gelinlerin, kendilerini cinsel ilişkiye hazırlamak için Mutunus'un fallusunu aşmış olmaları gerekiyordu.[1] Hristiyan apolojist Arnobius, onun "muazzam utanç verici parçaları" ile Tutunus yönettiği "korkunç fallusun" bir yolculuk (inequitare) için alındığını söylüyor.[2][3] 2. yüzyıl dilbilgisi ustası Festus, tanrıya dikkat çeken tek klasik Latince kaynaktır [4] ve ayinlerin Hristiyan kaynakları tarafından nitelendirilmesi muhtemelen düşmanca veya önyargılı olacaktır.[5]

Etimoloji

Büyük bir ereksiyonla insan formunda tasvir edilen Priapus'un aksine, Mutunus, Servius Tullius'un fascinus'u veya gizemli yaratıcısı gibi tamamen fallus tarafından somutlaştırılmış gibi görünüyor.

Mūtūnus Tūtūnus isminin her iki kısmı da tekrarlayıcıdır, Tītīnus belki de "penis" için bir argo kelime olan tītus'tan gelir .[6]

Kült

Velia'daki Mutunus Tutunus'un mabedi bulunamadı. Festus'a göre, en eski simge yapılardan biri olarak kabul edilmesine rağmen, pontifex ve Augustan destekçisi Domitius Calvinus için özel bir banyo yapmak için yıkıldı.[7]

Kaynakça

  1. ^ H.J. Rose, The Roman Questions of Plutarch: A New Translation (Oxford: Clarendon Press, 1924, reprinted 1974), p. 84 online. 12 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Arnobius, Adversus nationes 4.7 (see also 4.11): Tutunus, cuius immanibus pudendis horrentique fascino vestras inequitare matronas et auspicabile ducitis et optatis. Compare Tertullian, Ad nationes 2.11 and Apologeticus 25.3. On the translation of pudendis, see J.N. Adams, The Latin Sexual Vocabulary (Johns Hopkins University Press, 1982, 1990), pp. 55–56.
  3. ^ Lactantius, Divinarum Institutionum 1.20.36: Tutinus in cuius sinu pudendo nubentes praesident ut illarum pudicitiam prior deus delibasse videatur. See also Augustine of Hippo (particularly De civitate Dei 4.11 and 6.9) who "several times refers with distaste to the practices associated with" the priapic gods; R.W. Dyson, The City of God Against the Pagans (Cambridge University Press, 1998, 2002), p. 1221 online.
  4. ^ Jean-Noël Robert, Eros romano: sexo y moral en la Roma antigua (Editorial Complutense, 1999), p. 58 online.
  5. ^ Ronald Syme, The Augustan Aristocracy (Oxford University Press, 1989), p. 6, note 37, marks "the mockery of the Christian writers"; see also Augustine's "distaste" for the phallic gods noted above. W.H. Parker, Priapea: Poems for a Phallic God (Routledge, 1988), p. 135 online 12 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., observes that the ritual of Mutunus was "condemned by early Church fathers"; Joseph Rykwert, The Idea of a Town: The Anthropology of Urban Form in Rome, Italy, and the Ancient World (MIT Press, 1988), p. 159 online, notes that they spoke "scathingly" of phallic rituals. Tertullian's bias in his assemblage of deities to deride (including Mutunus) pointed out by Mary Beard, John North et al., Religions of Rome: A Sourcebook (Cambridge University Press, 1998), p. 359, note 1 online. The fascinum — identified by Arnobius with the phallus of Mutunus — "was used by Christian writers in their tirades against pagan customs," points out Enrique Montero Cartelle, El latín erótico: aspectos léxicos y literarios (University of Seville, 1991), p. 70 online. For a fuller discussion, see Carlos A. Contreras, "Christian Views of Paganism," Aufstieg und Niedergang der römischen Welt II.23.1 (1980) 974–1022, p. 1013 online specifically in relation to Mutunus and in general asserting that "Arnobius commits the same mistake as other Fathers of applying Christian conceptions to pagan ideas in order to condemn them" (p. 1010). "Our knowledge of such things," that is, of rites such as those of Mutunus, "comes from Christian writers who are openly concerned to discredit all aspects of pagan idolatry," states Peter Stewart, Statues in Roman Society: Representation and Response (Oxford University Press, 2003), p. 266, note 24 online. 1 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Adams, Latin Sexual Vocabulary, p. 32.
  7. ^ Festus 142L, as cited and discussed by Lawrence Richardson, A New Topographical Dictionary of Ancient Rome (Johns Hopkins University Press, 1992), p. 262 online. See also Ronald Syme, The Augustan Aristocracy (Oxford University Press, 1989), p. 6 online.

İlgili Araştırma Makaleleri

Panteizm ya da tüm tanrıcılık, her şeyi kapsayan içkin bir Tanrı'nın, Evren'in ya da doğanın Tanrı ile aynı olduğu görüşüdür. Panteistler kişileştirilmiş ya da antropomorfik bir Tanrıya inanmazlar.

<span class="mw-page-title-main">Aristokrasi</span> siyasi hükûmet şekli

Aristokrasi ya da soylu erki, iktidarın imtiyazlı ve genellikle soya bağlı bir toplum sınıfının elinde bulunduğu siyasi hükûmet şeklidir. Ekonomik, toplumsal ve siyasi gücün soylular sınıfının elinde bulunduğu tarihi yönetim biçimidir. Sözcük "soylular sınıfı" anlamında da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sarpedon</span>

Yunan Mitolojisinde, Sarpedon, Zeus'un Truva tarafında savaşmış olan oğluydu. Her ne kadar Ilyada'da, Zeus ve Laodamia'nın oğlu olsa da, daha sonraki standart revizyonda, Zeus ve Europa'nın oğlu ve Minos'un ve Rhadamanthys'in kardeşidir. Diğer taraftan, bazı kaynaklarda Truva'da savaşmış olan Sarpedon, Minos'un kardeşi olan Sarpedon'un torunudur.

<span class="mw-page-title-main">Batı Virginia</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Batı Virginia, ABD'nin eyaletlerinden birisidir. Güneydoğuda Virginia'yla, güneybatıda Kentucky'yle, kuzeybatıda Ohio'yla ve kuzeydoğuda ise Pensilvanya ve Maryland ile sınırdır. Başkenti ve en büyük şehri Charleston'dur.

<span class="mw-page-title-main">Antik Roma'da cinsellik</span>

Antik Roma'da cinsel tavır ve davranışlar Roma sanatında görülmektedir. Antik Roma'nın karakterinde sonsuz cinsel serbestlik olduğu varsayılmaktadır:

Romalıların cinselliği Hristiyanlığın yükselişinden beri baskı görmedi. Popüler hayal gücünde ve kültüründe küfür ile cinsel serbestlik aynı anlama gelmektedir.

<i>Tom Amcanın Kulübesi</i> Harriet Beecher Stoweun 1852 tarihli romanı

Tom Amca'nın Kulübesi, Amerikalı yazar Harriet Beecher Stowe'un kaleme aldığı kölelik karşıtı roman. 1852'de yayımlanan kitap, Will Kaufman'a göre "İç Savaş'ın temellerinin atılmasına katkı yapmıştı".

Georgios Akropolites, Bizanslı tarihçi ve devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tanrı'dan korkanlar</span> Yahudiliğe eğilim gösteren ve kendine has birtakım inanç ve ritüelleri olan bir pagan cemaat

Tanrı'dan korkanlar yahut Tanrı'ya tapanlar Yunan ve Roma dünyasında varlığını sürdüren ve Hellenistik Yahudiliğe sempati besleyen bir gruptur. Aslen Yahudi olmayan bu gruba mensup insanlar, Yahudiliğe geçmeden Yahudilerin uyguladığı gelenek ve ritleri takip etmiş ve bunlardan etkilenmiştir.

<i>Historia Augusta</i>

Historia Augusta 117 ila 284 döneminin Roma imparatorları ile onların kıdemsiz belirlenmiş mirasçıları ile gaspçılarının hayatlarının Latince yazılmış geç bir Roma koleksiyonudur. Diocletianus ve I. Konstantin hükümdarlığı döneminde yazılan ve Roma'daki bu imparatorlara veya diğer önemli şahsiyetlere hitap eden altı farklı yazarın eserlerinin bir derlemesi olan Sözde Suetonius'un benzer çalışması De Vita Caesarum üzerinde modellenmiştir. Koleksiyon, mevcut haliyle, çoğu tek bir imparatorun yaşamını içeren otuz biyografiyi içerirken, bazıları sadece bu imparatorların benzer veya çağdaş olduğu için birlikte gruplandırılmış iki veya daha fazla grup içerir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Diyarı</span>

İsrail Diyarı, Kenan bölgesinde bulunan ve sınırları kesin olarak belli olmayan coğrafî bölgeye Yahudiler tarafından verilen bir isimdir. Tanah metinleri dini ve tarihi terimleri, Kenan Diyarı, Vaadedilmiş Topraklar, Kutsal Topraklar ve Filistin'i içeriyor. Bu bölgenin sınırlarının tanımları, İbrani Kutsal Kitabı'ndaki pasajlar arasında değişiklik gösterir ve Yaratılış 15, Çıkış 23, Sayı 34 ve Hezekiel 47'de özel olarak bahseder. Kutsal Kitap'ın başka yerlerinde dokuz kez, yerleşik topraklar "Dan'dan Beerşeba'ya" ve üç kez "Hamat'ın girişinden Mısır çayına kadar" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Sol Invictus</span> Geç Roma güneş tanrısı

Sol Invictus, Roma İmparatorluğu'nun resmi güneş tanrısı ve askerlerin koruyucusuydu. MS 25 Aralık 274'te, Roma imparatoru Aurelian, onu geleneksel Roma kültlerinin yanında devlet dini haline getirdi. Bilim adamları, yeni tanrının eski Latin Sol kültünün Elagabalus kültü ile beraber yeniden canlanması veya tamamen yeni olup olmadığı konusunda tartışma halindedirler. Tanrı, Aurelian'dan sonra imparatorlar tarafından tercih edildi ve I. Konstantin döneminin son üçüncü yarısına kadar sikkelerinde göründü.

Antik Roma dininde, Bubona'nın sığır tanrıçası olduğu düşünülmektedir, ancak adını yalnızca Aziz Augustine anmıştır.

Antik Roma dininde, Stata Mater yangınlara karşı koruma sağlayan bir bileşik tanrıçaydı.

<span class="mw-page-title-main">Fontus</span>

Fontus veya Fons, antik Roma dininde bir kuyu ve kaynak tanrısıydı. 13 Ekim'de onuruna Fontinalia adında bir dini festival düzenlenirdi. Şehir boyunca, çeşme ve kuyu başlıkları çelenk ile süslenirdi.

İnternet Felsefe Ansiklopedisi, felsefe konuları üzerine eğilen internet ansiklopedisidir. Ansiklopedi, akran denetimiyle hazırlanmış makaleleri açık erişimle paylaşır. Katılımlar genelde davet üzerine olur ve alanında önde gelen uzmanlar tarafından katkı yapılır.

Siprianus Vebası, M.S. 250'den 262'ye kadar Roma İmparatorluğu'nu etkilemiş bir veba salgını.

<span class="mw-page-title-main">Hristiyan devletler</span>

Hristiyan devlet, Hristiyanlığın herhangi bir biçimini resmi din olarak tanıyan ve genellikle bir Hristiyan mezhebine ait, devlet tarafından desteklenen ve devleti destekleyen bir devlet kilisesine sahip olan ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Batı medeniyetinin tarihi</span>

Batı medeniyetinin kökleri Avrupa ve Akdeniz'e kadar uzanır. Skolastisizm, Rönesans, Reform, Aydınlanma, Sanayi Devrimi,Bilimsel Devrim ve liberal demokrasi gibi dönüştürücü dönemlerden geçen Antik Yunanistan, Roma İmparatorluğu ve Orta Çağ'da ortaya çıkan Batı Hristiyanlığı ile bağlantılıdır. Klasik Yunanistan ve Antik Roma uygarlıkları, Batı tarihinde ufuk açıcı dönemler olarak kabul edilir. Bazı ana kültürel katkılar da Franklar, Gotlar ve Burgonyalılar gibi Hristiyanlaşmış Cermen halklarından geldi. Şarlman, Karolenj İmparatorluğu'nu kurdu ve "Avrupa'nın Babası" olarak anılır. Keltler ve Cermen paganları gibi Avrupa'nın Hristiyanlık öncesi pagan halklarından katkılar olduğu gibi, İkinci Tapınak dönemi Yahudiye, Celile ve ilk Yahudi diasporalarına dayanan Yahudilik ve Helenistik Yahudilik'ten türetilmiş bazı önemli dinî katkılar da geldi. Orta Doğu kaynaklı bazı etkiler de vardır. Batı Hristiyanlığı, tarihinin büyük çoğunluğunda Hristiyan kültürüne neredeyse eşdeğer olan Batı medeniyetinin şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Batı uygarlığı, yayılarak modern Amerika ve Okyanusya'nın baskın kültürlerinin ortaya çıkmasını sağladı ve son yüzyıllarda birçok yönden büyük bir küresel etkiye sahip oldu.

Lucius Marcius Censorinus, MÖ 39'da İkinci Triumvirlik döneminde Roma Cumhuriyeti'nin bir konsülüydü. O ve meslektaşı Gaius Calvisius Sabinus, Jül Sezar MÖ 44'te Mart ayında suikasta kurban gittiğinde onu savunmaya çalışan tek iki senatördü ve triumvirlik altındaki konsüllükleri sadakatlerinin tanınmasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Justinus (tarihçi)</span> Antik Roma tarihçisi

Justinus, Roma İmparatorluğu döneminde yaşamış Latince yazmış yazar ve tarihçidir.