İçeriğe atla

Mutsuhiro Watanabe

Mutsuhiro Watanabe
Lakabı"Kuş"
Doğum18 Ocak 1918(1918-01-18)
Japonya İmparatorluğu
Ölüm01 Nisan 2003 (85 yaşında)
Japonya
BağlılığıJapon İmparatorluk Ordusu
Branşı Japonya
Hizmet yılları1941-1945
RütbesiÇavuş
Çatışma/savaşlarıII. Dünya Savaşı

Mutsuhiro Watanabe (18 Ocak 1918 - 1 Nisan 2003) - mahkûmlar tarafından " Kuş " lakaplı - bilinen bir savaş suçlusu ve İkinci Dünya Savaşı'nda bir dizi askeri toplama kampında görev yapmış Japon İmparatorluk Ordusu askeriydi. Japonya'nın yenilgisinden sonra, ABD İşgal yetkilileri Watanabe'yi savaş esirlerine kötü muamelesi nedeniyle savaş suçlusu olarak sınıflandırdı, ancak tutuklanmaktan kaçmayı başardı ve hiçbir zaman mahkemede yargılanmadı.

Biyografi

Erken dönemi

Altı kardeşin dördüncüsü olarak otel işleten zengin bir aile çocuğu olarak dünyaya geldi. Waseda Üniversitesi'ne girdi ve Fransız edebiyatını okudu. Mezun olup askere alındıktan sonra bir ay boyunca Müttefik Haber Ajansı'nda çalıştı.

II. Dünya Savaşı

Watanabe, Omori, Naoetsu (bugünkü Jōetsu ), Niigata, Mitsushima (bugünkü Hiraoka)'daki savaş esiri kamplarında ve Yamakita'daki Sivil Savaş esiri Kampında görev yaptı.

Watanabe'nin askerdeyken kendisine rapor veren bir adama üç hafta boyunca her gece suratına yumruk atılmasını emrettiği ve apandisit ameliyatı olan bir hasta üzerinde judo antrenmanı yaptığı iddia ediliyor. Mahkûmlarından biri Amerikalı atletizm yıldızı ve Olimpiyat sporcusu Louis Zamperini'ydi Zamperini, Watanabe'nin mahkûmlarını sık sık dövdüğünü ve ciddi yaralanmalara neden olduğunu söyledi. Watanabe'nin kışın dört gün boyunca bir polis memurunu sadece fundoshi iç çamaşırı giyerek bir kulübede oturttuğu, 65 yaşındaki bir mahkûmu ise günlerce ağaca bağladığı söyleniyor. Hillenbrand'ın kitabına göre Watanabe, akıcı olduğu Fransızca eğitimi almış ve Fransız nihilist felsefe okuluna ilgi duymuştu.

Daha sonra ki yaşamı

1945'te General Douglas MacArthur, Watanabe'yi Japonya'nın en çok aranan 40 savaş suçlusu listesinde 23. sıraya koydu.[1] Ancak Watanabe, Müttefik işgali kaldırılıncaya kadar yedi yıl boyunca kaçtı ve hiçbir zaman hakkında dava açılmadı. Sürgünde bulunduğu süre boyunca çiftliklerde ve küçük bakkallarda çalıştı. Watanabe'nin annesi onun hayatta olduğunu biliyordu ve Watanabe birkaç yılda bir annesinin çalıştığı restoranı ziyaret ediyordu.

Müttefik işgali sona erdikten sonra Watanabe, bir sigorta şirketinde satıcı olarak çalışarak, Tokyo'da 1,5 milyon dolarlık bir malikaneye sahip olarak ve Avustralya'nın Gold Coast'unda tatil yaparak zengin bir hayat yaşadı.

1952'de tüm suçlamalar sessizce düşürüldü.[1] 1956'da Japon edebiyat dergisi Bungeishunjū, Watanabe ile "Amerika tarafından yargılanmak istemiyorum" başlıklı bir röportaj yayınladı.

1995 yazında evinde British Daily Mail'e verdiği röportajda eski savaş esirlerinden derin özür diledi ve şöyle dedi: Eğer isterlerse buraya gelip bana vurabilirsiniz.[2][3]

1998 Nagano Kış Olimpiyatları öncesinde, CBS Haber programı 60 Minutes, 81. yaş gününden dört gün önce Naoetsu'da Olimpiyat Meşalesi meşalesini taşımak için geri dönen Louis Zamperini hakkındaki uzun metrajlı filmin bir parçası olarak Tokyo'daki Hotel Okura'da Watanabe ile röportaj yaptı. Nagano'ya giden rota, tutulduğu savaş esiri kampından pek de uzakta değildi. Röportajda Watanabe mahkûmları dövdüğünü ve tekmelediğini kabul etti, ancak pişmanlık duymadı, özür dilemedi ve "Mahkumlara kesinlikle Japonya'nın düşmanları gibi davrandım" dedi. Zamperini, en acımasız işkencecisiyle görüşmeye çalıştı ama kovuşturmadan kaçan Watanabe onu görmeyi reddetti.

Watanabe Nisan 2003'te öldü[4]

Miras

Watanabe'nin taciz edici davranışlarına ilişkin açıklamalar, Laura Hillenbrand'ın Zamperini hakkındaki Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption (2010) başlıklı kitabında anlatılıyor.[5] Watanabe ayrıca Alfred A. Weinstein'ın 1948'de yayınlanan anı kitabı Dikenli Tel Surgeon'da da yer alıyor.

2014 yılında Japon müzisyen Miyavi, Hillenbrand'ın kitabının film uyarlaması olan Angelina Jolie'nin Unbroken filminde Watanabe'yi canlandırdı.[6] David Sakurai, Jolie'nin 2018'de gösterime giren filminin "ruhani halefi" olan Harold Cronk'un Unbroken: Path to Redemption filminde Watanabe'yi canlandırıyor.

Kaynakça

  1. ^ a b Kohn, David (24 Eylül 1999). "Finally, The Ordeal Is Over". cbsnews.com (İngilizce). CBS Interactive Inc. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2017. 
  2. ^ Peter Hadfield & Clare Henderson (20 Ağustos 1995). "Deathcamp Monster Finally Says I'm Sorry". Daily Mail. Londra. 
  3. ^ Adam Luck (31 Aralık 2014). "British victim of Matsuhiro Watanabe reveals how he 'crucified' soldiers". Daily Mail. Londra. 29 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2023. 
  4. ^ "'It can't get any worse than this'". New York Post (İngilizce). NYP Holdings, Inc. 26 Aralık 2010. 29 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2020.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ Hillenbrand, Laura (2010). Unbroken. New York: Random House. ss. 473. ISBN 978-1-4000-6416-8. 
  6. ^ Josh Rottenberg (31 Ekim 2014). "Japanese rock singer Miyavi makes debut in 'Unbroken'". Los Angeles Times. 23 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Angelina Jolie</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Angelina Jolie, Amerikalı oyuncu, film yapımcısı ve hayırsever. Üç Altın Küre, iki Sinema Oyuncuları Derneği Ödülü ve bir de Oscar sahibidir. Hayırsever çalışmalarıyla da tanınan Jolie, pek çok kez dünyanın en çekici insanları listelerinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Karl Dönitz</span> Alman amiral (1891–1980)

Karl Dönitz, Alman Donanma Komutanı, Büyük Amiral ve II. Dünya Savaşı sonlarında Almanya'nın Cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Franz von Papen</span> Alman politikacı

Franz Joseph Hermann Michael Maria von Papen, Adolf Hitler'in 1933 yılında iktidara gelmesinde önemli rol oynayan Alman devlet adamı ve diplomat. Aynı zamanda 1939-1944 yılları boyunca Türkiye'deki Alman büyükelçisiydi. Almanya-Türkiye ilişkilerini geliştirmekte önemli katkıları olmuştur. Savaş bittikten sonra Müttefik Devletler'e teslim oldu. Ertesi gün Amerikan askerleri tarafından tutuklandı.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Jodl</span> Wehrmacht Kıdemli Orgenarali

Alfred Jodl, Alman Generaloberst.

<span class="mw-page-title-main">Majdanek toplama kampı</span>

Majdanek toplama kampı, II. Dünya Savaşı'nda Polonya'nın Alman işgali sırasında Schutzstaffel tarafından Lublin şehrinin eteklerinde inşa edilen ve işletilen bir Nazi toplama ve imha kampıydı. Yedi gaz odası, iki ahşap darağacı ve toplam 227 yapısıyla Nazi toplama kamplarının en büyükleri arasında yer alıyordu. Başlangıçta imhadan ziyade zorla çalıştırma amaçlı olsa da, Almanların işgal altındaki kendi anavatanlarındaki tüm Polonya Yahudilerini öldürme planı olan Reinhardt Operasyonu sırasında insanları endüstriyel ölçekte öldürmek için kullanıldı. 1 Ekim 1941'den 22 Temmuz 1944'e kadar faaliyette olan kamp neredeyse hiç bozulmadan ele geçirildi. Bagration Harekâtı sırasında Sovyet Kızıl Ordusu'nun hızlı ilerleyişi SS'lerin altyapısının çoğunu yok etmesini engelledi.

<span class="mw-page-title-main">Albert Kesselring</span> İkinci Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetleri Generali. Orduda kendisine nevralji ağrısından dolayı yüzü hep gülümser vaaziyette durmasından ötürü "Güler Yüzlü Albert" deniliyordu.

Albert Kesselring, Almanya'nın topçu subayı ve Nazi Almanyası döneminde Luftwaffe general ve Generalfeldmarschall'i.

<span class="mw-page-title-main">Buchenwald toplama kampı</span>

Buchenwald toplama kampı, Almanya sınırları içerisindeki en büyük toplama kamplarından birisidir. Haziran 1937 ile Nisan 1945 yılları arasında Weimar yakınlarında Ettersberg'de çalışma kampı olarak işletilmiştir. Bu zaman içerisinde, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 250.000 insan, tutuklanarak Buchenwald Toplama Kampı'na gönderilmiştir. 11.000 kişi Yahudi olmak üzere 56.000 kişinin öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Kommando 99 "boyundan vurma tekniği" ile Sovyet mahkûmları Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında sistematik olarak öldürdü.

<span class="mw-page-title-main">Dachau toplama kampı</span> nazi almanyasında masum sivillerin ve esirlerin sistematik olarak yok edilmesi için kurulan ilk yerleşke

Dachau toplama kampı, Nazi Almanyası tarafından 22 Mart 1933'te inşa edilen ve en uzun süredir devam eden toplama kampıdır. Kamp başlangıçta Hitler'in komünistler, sosyal demokratlar ve diğer muhaliflerden oluşan siyasi muhaliflerini tutuklamayı amaçlıyordu. Almanya'nın güneyinde, Bavyera eyaletindeki Münih'in kuzeybatısına, yaklaşık 16 km uzaklıkta olan Orta Çağ kenti Dachau'nun kuzeydoğusunda, terk edilmiş bir mühimmat fabrikasının arazisinde bulunuyor. Heinrich Himmler tarafından açıldıktan sonra amacı, önce zorla çalıştırma ve daha sonra Yahudilerin, Romanların, Alman ve Avusturyalı suçluların ve son olarak Almanya'nın işgal ettiği veya istila ettiği ülkelerden gelen yabancı uyrukluların hapsedilmesini kapsayacak şekilde genişletildi. Dachau kamp sistemi, çoğu çalışma kampı olan yaklaşık 100 alt kampı içerecek şekilde büyüdü. Güney Almanya ve Avusturya'nın her yerinde bulunuyorlardı. Ana kamp 29 Nisan 1945'te ABD güçleri tarafından kurtarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ravensbrück toplama kampı</span> nazi almanyasında masum sivillerin ve esirlerin sistematik olarak yok edilmesi için kurulan yerleşke

Ravensbrück toplama kampı, 1939'dan 1945'e kadar Kuzey Almanya'da, Berlin'in kuzeyine 90 km uzaklukta Ravensbrück köyünün yakınındaki bir bölgede yalnızca kadınlara yönelik bir Nazi toplama kampıydı. Kamp anıtının, savaş sırasında kampta bulunan 132.000 kadına ilişkin tahmini rakamı arasında, yaklaşık 48.500'ü Polonya'dan, 28.000'i Sovyetler Birliği'nden, neredeyse 24.000'i Almanya ve Avusturya'dan, yaklaşık 8.000'i Fransa'dan ve binlercesi diğer ülkelerden yer aldı. Toplamda 20.000'den fazla mahkûm Yahudiydi. Yüzde seksen beşi diğer ırklardan ve kültürlerdendi. Yüzde 80'den fazlası siyasi mahkûmlardı. Pek çok mahkûm Siemens & Halske tarafından köle işçi olarak çalıştırıldı. 1942'den 1945'e kadar Naziler, sülfonamidlerin etkinliğini test etmek için Ravensbrück mahkûmları üzerinde tıbbi deneyler yaptı. 1941 baharında SS, 1944'te kampın gaz odalarını inşa eden ve yöneten erkek mahkûmlar için bitişikte küçük bir kamp kurdu. Ravensbrück kampından geçen kadın mahkûmlardan yaklaşık 50.000'i öldü, gaz odalarında yaklaşık 2.200 kişi öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Nazi kaçış rotaları</span>

Nazi kaçış rotaları, II. Dünya Savaşı'nın ardından mağlubiyete uğrayan Mihver Devletleri ve özellikle Nazi Almanyasındaki başta Naziler olmak üzere savaş suçluları ve işbirlikçilerinin Avrupa'dan kaçmak için örgütledikleri güzergâhları tarif etmek için kullanılan bir tâbirdir. Söz konusu rotalar, genellikle Latin Amerika ülkelerine doğru olmuş, kaçanlar özellikle Arjantin, Paraguay, Brezilya, Uruguay, Şili ve Bolivya'ya saklanmışlardır. Bazı kişilerin ABD, Kanada ve çeşitli Orta Doğu ülkelerine gittiği de bilinmektedir. İlk kaçış güzergâhı Almanya-İspanya-Arjantin, diğer güzergâh ise Roma-Cenova-Latin Amerika idi. Kaçış rotalarını örgütleyen çeşitli kişi ve kuruluşlar önce bağımsız hareket etseler de, zamanla örgütlü hareket etmeye başlamıştır.

"Miracles" İngiliz rock grubu Coldplay tarafından Angelina Jolie'in yönettiği 2014 yapımı drama filmi olan Boyun Eğmez için yazılan şarkıdır. Şarkı ilk kez 11 Aralık 2014 tarihinde yayımlandı. 15 Aralık 2014 tarihinde ise Parlophone ve Atlantic Records tarafından film single'ı olarak piyasaya sürüldü. 22 Aralık tarihinde şarkının video klibi yayımlandı. Şarkı ayrıca grubun yedinci stüdyo albümü olan A Head Full of Dreams'in Japonya baskısında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar</span>

Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar, Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ndeki çatışmalar sırasında 1941-1945 yılları arasında teslim olan veya zorla yakalanan Sovyet savaş tutsaklarına karşı kasıtlı olarak kötü muamele uygulamasıdır. Bu uygulamaların sonucunda esir alınan yaklaşık 5,7 milyon Kızıl Ordu askerinden 3,1 ila 3,5 milyon arası kişi yaşamını yitirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kommando 99</span>

Kommanda 99, Politik Departman üyelerinden oluşan Buchenwald toplama kampındaki bir infaz ekibinin iç adıydı. "99" adı bu ekibin dahili telefon numarasından gelmektedir. Bu ekip Genickschussanlage olarak bilinen "boyundan vurma tekniği" ile Sovyet mahkûmları Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında sistematik olarak öldürdü.

<span class="mw-page-title-main">Stalag V-A</span>

Stalag V-A, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Ludwigsburg kentinde inşa ettiği savaş esiri kampı.

Willi Herold, "Emsland Celladı" olarak da bilinen bir Alman savaş suçlusudur. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Herold Alman Ordusu'ndan firar etmiş ve Luftwaffe yüzbaşısı kılığında, bir esir kampında tutulan Alman ordusu firarilerinin toplu infazını organize etmiştir. Herold İngiliz kuvvetleri tarafından tutuklandı ve 14 Kasım 1946'da Wolfenbüttel hapishanesinde savaş suçları nedeniyle idam edildi.

<i>Yüzbaşı</i> (film)

Yüzbaşı, Robert Schwentke tarafından yazılan ve yönetilen tarihi drama filmidir. Film, Alman subayı olarak çalıntı bir kimliğe bürünen ve Emslandlager kamplarından birinde asker kaçaklarının ve diğer esirlerin öldürülmesini düzenleyen Alman savaş suçlusu Willi Herold'un yaşadıklarını konu alıyor. İlk kez 2017 Toronto Uluslararası Film Festivali'nde Özel Sunumlar bölümünde gösterildi.

<i>Boyun Eğmez</i>

Boyun Eğmez 2014 Amerikan yapımı dramatik savaş filmidir. Angelina Jolie'nin yönettiği filmin olay örgüsü Coen kardeşler, Richard LaGravenese ve William Nicholson tarafından yazılmıştır. Laura Hillenbrand'ın Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption adlı kitabından uyarlanan film, II. Dünya Savaşı'nda Japonlar tarafından tutsak edilen bir Amerikan askerinin başından geçenleri konu almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rheinwiesenlager</span>

Rheinwiesenlager, İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda yakalanan Alman askerlerini tutmak için ABD Ordusu tarafından Almanya'nın Müttefik işgali altındaki bölgesinde inşa edilen 19 kamptan oluşan bir gruptu. Resmen Savaş Esirleri Geçici Mahfazaları (PWTE) olarak adlandırılan bu birimler, Nisan'dan Eylül 1945'e kadar bir ila iki milyon arasında teslim olmuş Wehrmacht personelini tuttu.

<span class="mw-page-title-main">Louis Zamperini</span>

Louis Silvie Zamperini - 2 Temmuz 2014) Amerikalı İkinci Dünya Savaşı gazisi, Olimpiyat mesafe koşucusu ve Hristiyan Evangelistti. Lisede koşmaya başladı ve 5.000 metrede Amerika Birleşik Devletleri'nde yarışmaya katılmaya hak kazandı 1936 Berlin Olimpiyatları yarışını 8. bitirerek yeni bir tur rekoru kırdı.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Japon savaş esirleri</span>

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Japon İmparatorluk Silahlı Kuvvetlerinin 35.000 ila 50.000 üyesinin, Ağustos 1945'te Asya'da İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden önce Müttefik askerlere teslim olduğu tahmin ediliyordu. Ayrıca Sovyet birlikleri, Çin'de ve diğer yerlerde yarım milyondan fazla Japon askerini ve sivili yakalayıp hapse attı. Teslim olan Japon askerlerinin, denizcilerinin ve havacılarının sayısı, Japon ordusunun personeline ölümüne savaşmayı telkin etmesi, Müttefik savaş personelinin çoğu zaman esir almaya isteksiz olması ve birçok Japon askerinin teslim olanların kendilerini esir edenler tarafından öldürüleceklerini düşünmeleri nedeniyle teslim olma sayıları sınırlıydı.