İçeriğe atla

Mutluluk Kaygıları (film, 1976)

Mutluluk Kaygıları
Xoşbəxtlik Qayğıları
YönetmenHasan Seyidbəyli
YapımcıRasim İsmayılov
SenaristHasan Seyidbəyli
OyuncularFiruz Babayev - İbrahim

Şefiqe Memmedova - Rüxsare Halide Quliyeva - Halide Şükufe Yusupova - Gülxar Dilara Hüseynova - Sekine Cemile Ağayeva - Zehra

Rena Cəfərova - Sevinç
MüzikTofiq Quliyev
CinsiSinema Filmi
TürüDram, Komedi
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i1 Kasım 1976
Süre88 dak.
DilTürkçe

Mutluluk Kaygıları (AzericeXoşbəxtlik Qayğıları), 1976 yapımı bir Azeri filmi.

İçerik

Sinema insan saadetinin, aile mutluluğunun sadece maddi nimetlerin elde edilmesi ile ölçülmemesindən bahsediyor. Rüxsare (Şefiqe Memmedova) ile oğlu İbrahim'in (Firuz Babayev) kaygısı büyüktür. Onları, evde büyüyen beş kızın - Gülxar (Şükufe Yusifova), Halide (Halide Quliyeva), Sekine (Dilara Hüseynova), Zöhre (Cemile Ağayeva) ve Sevinç'in (Rena Cəfərova) çok düşündürüyor. Rüxsarə'nin arzusu kızların her birine çeyiz vermek, nasıl derler, "anne-baba" kuralı ile er evine doğru yola düşürmektir. İbrahim aile saadetinin çeyizle, pırıl parlayan altınla ölçülmediğini iyi bilir. Fakat annesinin hatırına kızlara çeyiz parası kazanmaya çalışıyor. Bacılar da anlamaktadır ki, mutluluğun temeli hiç de çeyizle konmaz. Sevdiğin kişiyle el ele verirsen, hayatın tüm zorluklarından alnı açık çıkabilirsin.

Festivaller ve ödüller

  1. 1977 yılında Riqa'da X Ümumittifaq Kino festivali
  • "Günlük geçmişin kalıntılarına karşı mücadele ve yeni manevi normların onayı konusunun işlenmesine göre" yönetmen Hasan Seyidbəyliy'e jüri Özel Diploması verilmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Behçet Necatigil</span> Türk şair, öğretmen ve çevirmen

Behçet Necatigil ; Türk şair, öğretmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Aile</span> aralarında yakın akrabalık bağı bulunan kişiler grubu

Aile veya ocak, toplumun en küçük birimi olarak kabul edilen sosyal bir yapı. En küçük, yani "çekirdek" olarak adlandırılan bir aile; baba, anne ve çocuklardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Anne</span> çocuğun dişi ebeveyni

Anne ya da ana, bir çocuğu doğuran, bakımını üstlenen veya kendi doğurmadığı bir çocuğu evlat edinen ve bakımını üstlenen kadın. Genlerin yarısı anneden gelir. Bir çocuğu evlat edinen veya eşinin kendinden olmayan çocuklarına annelik yapan kadınlara üvey anne denir. Tanımlama amacıyla kullanılan bu terim çocuklar veya ebeveynler tarafından tercih edilmeyebilir. Bu durumda üvey olsun ya da olmasın ilgili şahıs, anne olarak adlandırılır. Bir çocuğun dünyaya gelmesinde yumurta hücresi kullanılan ve genellikle çocuğu dünyaya getiren anneye öz anne, tıbbi olarak da fizyolojik anne denir. Yumurta hücresini sağlamayan ve başka bir annenin çocuğunu dünyaya getiren kişiye de taşıyıcı anne denir. Taşıyıcı anneler, genellikle annelik haklarından feragat ederler ve bu işlemi, ya çocuk sahibi olamayan bir yakınlarına yardımcı olmak ya da maddi kazanç elde etmek için uygularlar.

<span class="mw-page-title-main">Çeyiz</span> evlenecek kadın için hazırlanan her türlü eşya

Çeyiz, gelin için hazırlanan her türlü eşya. Geleneksel olarak "çeyiz" denilen şeyler bir kız daha evlenecek yaşa varmamışken biriktirilmeye başlanır ve evlenene kadar tamamlanır. Bunlar çoğunlukla el emeği ile üretilmiş halılar, dikiş-nakışlar, yastıklar, yorganlar, havlular gibi ev eşyalarıdır. Çeyiz, damat veya ailesi tarafından evleneceği veya evlenmek üzere olduğu kadının ailesine ödediği başlık parası ile karşılaştırılabilir

<span class="mw-page-title-main">Lut</span> Peygamber

Lut, bugünkü İsrail ile Ürdün sınırı arasındaki topraklarda yaşayan bir kavim olan Lut kavmine gönderildiğine inanılan peygamber. İbrahim'in akrabası olduğuna ve İbrahim'in peygamberliğini ilk kabul eden kişi olduğuna inanılır. Lut'a kavminin azap haberini vermeye giden üç büyük melek önce İbrahim'e gidip, ona bir çocuğunun olacağı müjdesini vermişlerdir. Yahudilik ve Hristiyanlık inancına göre Lut, peygamber değil yalnızca bir din büyüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Oğuzhan Asiltürk</span> Türk siyasetçi (1935–2021)

Oğuzhan Asiltürk, Türk siyasetçidir. İçişleri bakanlığı, sanayi ve teknoloji bakanlığı görevlerinde bulunmuş, son olarak Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu başkanlığı görevini yürütmüştür.

<i>Yumurta</i> (film) "Yusuf Üçlemesi"nin ilk filmi (2007)

Yumurta, Semih Kaplanoğlu'nun 2007 yılında çektiği film. Bal ve Süt ile birleşen üçlemenin ilk filmi. Film Avrupa Film Festivali'nde 12 dalda aday gösterildi. Çekimleri İzmir'in Tire ilçesinde yapıldı.

<i>Annem</i>

Annem, Gold Film imzalı, 2007-2009 yılları arasında Kanal D'de yayımlanan dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Başrollerini Talat Bulut, Vahide Perçin, Duygu Yetiş, Emel Göksu ve İlhan Şeşen paylaşmıştır. İlk bölümü 6 Eylül 2007 tarihinde yayımlandı. Dizi üzerinde yaklaşık 6 ay kadar çalışılmıştır. 2 sezondan oluşan dizi, 28 Mayıs 2009 tarihinde yayımlanan 64. bölümü ile final yaparak sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Saadet Gürses</span> Türk oyuncu

Saadet Gürses, Türk gazeteci, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

<i>Kırmızı Başlıklı Kız</i> Avrupa kökenli bir halk masalı

Kırmızı Başlıklı Kız, küçük bir kız ile kurt arasındaki olaylara dayanan bir Avrupa halk masalı.

<i>Bitirimler Sosyetede</i>

Bitirimler Sosyetede, yönetmenliğini Zeki Ökten'in yaptığı 1973 yapımı macera ve komedi sinema filmi. Ayrıca bu film, Gülşen Bubikoğlu'nun bulunduğu ilk sinema filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Empati</span>

Empati, eşduyum ya da duygudaşlık, bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durum ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek demektir. Kendi duygularını başka nesnelere yansıtmak anlamında da kullanılır.

<i>Netoçka Nezvanova</i>

Netoçka Nezvanova, Fyodor Dostoyevski'nin 1849 yılında yazdığı ama tamamlayamadığı ilk romanıdır. İsimsiz Hiç kimse anlamına gelir. Kitabın tamamlanan ilk bölümü 1849 yılının sonunda yayınlandı. Romanın devamının gelmemesinin sebebi ise Dostoyevski'nin devrimci aktivitelere katılma suçundan tutuklanıp Sibirya'ya sürülmesidir.1859'da Dostoyevski Sibirya'dan dönmesine rağmen tekrar bu romanı ele almadığından bu hikâye yarım kalmıştır.

Hatice Sultan IV. Mehmed'ın ve Emetullah Rabia Gülnuş Sultan'ın kızıdır. II. Süleyman ile II. Ahmed'ın yeğenı, II. Mustafa ile III. Ahmet'ın ablası ve I. Mahmut'ın halasıdır.

Ayşe Sultan, Sultan II. Mustafa'nın kızı.

Kadın cinayeti, tanımı kültürel bağlama bağlı olarak değişen, genelde "kadınların, kadın veya kız oldukları için kasıtlı olarak öldürülmeleri" olarak tanımlanan, cinsiyete dayalı bir nefret suçu terimidir.

Kız bebek katliamı, yeni doğan kız çocuklarının kasıtlı olarak öldürülmesidir. Kız bebek katliamı geçmişi olan ülkelerde, modern uygulaması olan cinsiyete dayalı kürtaj sıklıkla yakından ilgili bir konu olarak tartışılmaktadır. Kız çocuklarının öldürülmesi Çin, Hindistan ve Pakistan gibi birçok ülkede önemli bir endişe kaynağıdır. Ataerkil toplumlarda kadınlara bakıldığında görülen düşük statünün kadınlara karşı bir ön yargı yarattığı ileri sürülmüştür.

Gelin yakma, Hindistan Yarımadası ve çevresindeki ülkelerde uygulanan aile içi şiddet türüdür. Çeyiz cinayetinin bir biçimi olan gelin yakma, genç bir kadın ailesinin ek çeyiz ödemeyi reddetmesi nedeniyle kocasının ailesi veya kendi ailesi tarafından öldürülmesi olarak tanımlanır. Kadın, tipik olarak gaz yağı, benzin veya diğer yanıcı sıvılarla ıslatılır ve öldürme amacıyla ateşe verilir. Gaz yağı genellikle tehlikeli küçük benzin sobaları için pişirme yakıtı olarak kullanılır, bu da suçun bir kaza olduğu iddiasına açık kapı bırakır. En yaygın olduğu ülke Hindistan'dır ve 1993'ten beri bir sorun olarak gündeme gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vartolu Saadettin</span>

Salih Helvacı, Salih Koçovalı ya da bilinen adıyla Vartolu Saadettin Gökhan Horzum'un oluşturduğu Çukur dizisinde Erkan Kolçak Köstendil'in canlandırdığı kurgusal karakterdir.

Eudaimonia kelime anlamı 'iyi ruh hali' olan ve genelde saadet, mutluluk gibi çevirilen Yunanca kelimedir.