İçeriğe atla

Mutlu Ol Bu Bir Emirdir

Mutlu Ol Bu Bir Emirdir
YönetmenSinan Çetin
YapımcıSinan Çetin
KurguBarış Denge
StüdyoPlato Film
Yapım yılı2008
Süre5:06
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Mutlu Ol! Bu Bir Emirdir, yönetmenliğini Sinan Çetin ve Tahsin Çay'ın yaptığı 2006 yılında yayınlanan Türkiye'nin Hatıra Defteri isimli belgesel çalışması için çekilen, batıya entegre olmak ve modernleşme adı altında Cumhuriyet'in İlanı sonrası Türk halkına Batılılaşma hedefiyle ortaya konan uygulamaların müzik alanındaki yansımalarını mizahi bir dille eleştiren[1] kısa film.

Konusu

Dönemin 7. ve 8. Türkiye Hükûmeti batılılaşma gerekçesiyle 2 Kasım 1934'ten 6 Eylül 1936'ya kadar[2] Türk müziğinin radyoda çalınmasını yasaklamış. Bu kısa filmde dönemin Türk müziğine, kültürüne, yaşam tarzına yasaklar koyan[3] siyasi otoritenin, vatandaşları asker zoruyla "mutlu olmaya" zorlaması mizahi bir şekilde ele alındı. Kurguda olay 2 Kasım 1934 yılında Anadolu'da bir köyde geçen kısa filmin sonunda ise "Halkın müzik zevkini zorla değiştirmeye çalışanlar böyle komik duruma düşerler." ifadesine yer verildi.[4]

Müzik

Kısa filmde yer alan müzikler "Kalenin Bedenleri" ve "Gesi Bağları" adlı yöresel halk müzikleri seçilmiştir.

Oyuncular

Kaynakça

  1. ^ "Sinan Çetin'in o filmi gerçek oldu!". Meydan Gazetesi. 24 Şubat 2016. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2016. 
  2. ^ "Radyoda Türk Müziği yasağının sırrı". Haber7.com. 11 Nisan 2012. 27 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2016. 
  3. ^ Hüseyin Dereli (16 Mart 2015). "Mutlu Ol! Bu Bir Emirdir". haberexen.com. 19 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2016. 
  4. ^ Ertuğrul Özkök (8 Mart 2008). "Çok güldüm ama". Hürriyet. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Sinan Çetin, Türk film yönetmeni, yapımcı. Plato Film adlı bir sinema ve televizyon yapım şirketinin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Çetin Altan</span> Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçi

Çetin Altan, Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçidir.

Türk kültürü kökeni Orta Asya'nın kültürel birikimine dayanan bir kültürdür. Selçuklu döneminden itibaren Doğu Akdeniz ve İslam kültürleri ile etkileşim halinde olup Modern Türkiye'ye kadar gelişti.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Ersoy</span> Türk ses sanatçısı

Bülent Ersoy, Türk sanat müziği şarkıcısı. Sanatçı "Diva" lâkabıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Çetin</span> Türk müzisyen

Yavuz Hilmi Çetin, Türk müzisyen ve gitaristtir. Müzik hayatı boyunca 2 adet albüm çıkarmıştır. 2001 yılında intihar etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Klasik Türk müziği</span> müzik türü

Klasik Türk müziği, klasik Türk mûsıkîsi, Osmanlı'daki adıyla mûsıkî veya günümüzde kullanılan adıyla Türk sanat müziği; Türk kültürüne has makamlı bir müzik türü. Klasik batı müziği ve Hint müziği ile beraber dünya üzerinde süreklilik ve gelenek oluşturma bakımından mevcut birkaç klasik müzikten birisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sibel Can</span> Türk şarkıcı

Sibel Can, doğum adıyla Sibel Cangüre,, Türk şarkıcı ve oyuncu. Kariyerine dansöz olarak başlayan Can, daha sonra şarkıcılık yapmaya başladı ve günümüzde televizyon ve sinema oyunculuğu ile sunuculuk da yapmaktadır.

<i>Çiçek Abbas</i> 1982 yapımı Türk komedi–dram filmi

Çiçek Abbas, Sinan Çetin'in yönettiği ve baş rollerinde İlyas Salman, Şener Şen ve Pembe Mutlu'nun yer aldığı, 1982 yapımı komedi - drama filmidir.

<i>Ah Güzel İstanbul</i> (film, 1966) 1966 filmi

Ah Güzel İstanbul, 1966 yapımı kara komedi tarzında siyah-beyaz bir Türk filmi.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Akçıl</span> Türk şarkıcı-şarkı yazarı

Sinan Akçıl, Türk besteci, müzisyen, söz yazarı ve şarkıcı.

<i>Karşılaşma</i>

Karşılaşma, senaryosunu Ömer Kavur ve Macit Koper' in kaleme aldığı, yönetmenliğini Ömer Kavur'un üstlendiği, yapımı Sadık Deveci ve Ömer Kavur tarafından gerçekleştirilen 2003 çıkışlı dram ve gerilim türünde bir Türk filmidir. Eleştirmenlerden olumlu tepkiler alan Karşılaşma, yönetmen Kavur'un incelikle işlediği bir örgüye sahip olup, 2003 yılında dört ayrı organizasyonda toplam 19 ödül kazanmıştır.

Gülçin Ergül, Türk şarkıcı, şarkı yazarı, dansçı ve oyuncu.

"Sopa", Hande Yener'in sekizinci stüdyo albümü Hande'ye Neler Oluyor?'dan (2010) bir şarkı. Sinan Akçıl tarafından yazılmış ve bestelenmiştir. Düzenlemesi Akçıl ve Emirhan Cengiz tarafından yapılmıştır. Ziynet Sali vokalist olarak görev almıştır. Klibi, albümünün ilk klibidir. Nisan 2010'da "Yasak Aşk" şarkının klibi ile birleştirilerek yayınlanmıştır. Yönetmeni Kemal Doğulu'dur. Müzik eleştirmenleri tarafından çeşitli yönleriyle eleştirilmiştir ve çeşitli şarkılar ile karşılaştırılmıştır. Türkiye resmi listesi olan Türkçe Top 20'de dört numaraya yükselmiştir.

"Yasak Aşk", Hande Yener'in sekizinci stüdyo albümü Hande'ye Neler Oluyor?'dan (2010) bir şarkı. Sinan Akçıl tarafından yazılmış, bestelenmiştir ve düzenlenmiştir. Prodüktörlüğünü Yener ile Polat Yağcı üstlenmiştir. Klibi, albümünün ilk klibidir. Nisan 2010'da "Sopa" şarkının klibi ile birleştirilerek yayınlanmıştır. Yönetmeni Kemal Doğulu'dur. Müzik eleştirmenlerinden farklı tepkiler almıştır; kimisi olumlu, kimisi olumsuz eleştiriler yapmıştır. Yer aldığı listelerin birçoğunda ilk on sıralaması içine girmiştir.

Türkiye'de sansür, hükûmetin siyasi ve toplumsal gerekçelerle geleneksel medya, internet ve sosyal medya üzerinde uygulanan yasaklar ve sansür uygulamalarını işaret eden ifade. Günümüzde sansür genellikle Türklüğe hakaret sayılan kanun maddesi ve siyasi aşırılığı ifade eden yazılı veya sözlü beyanları sınırlayan yasalardan kaynaklanmaktadır. Yine Türkiye, Sınır Tanımayan Gazetecilerin 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 155. sırada yer almakta ve gazeteciler özelinde "dünyanın en büyük cezaevi" olarak anılmaktadır. Sınır Tanımayan Gazeteciler bu ithamın nedenini baskıcı kanunlar, geniş ve muğlak yasal düzenlemeler ve paranoyak yargı olarak açıklamakta ve çözüm olarak terörle mücadele yasasının ve diğer kanun maddelerinin tamamen gözden geçirilmesini önermektedir.

"Teşekkürler", Hande Yener'in dokuzuncu stüdyo albümü Teşekkürler'den (2011) bir şarkı. Düet şarkıcısı olarak Sinan Akçıl görev almıştır. Akçıl tarafından yazılıp bestelenmiş ve düzenlenmiştir. Klibi, albümünün dördüncü klibidir ve Şenol Korkmaz yönetmenliğinde İzlanda'da çekilmiştir. Müzik eleştirmenlerinden genellikle olumlu eleştiriler toplamıştır. Teşekkürler'in yayınlanması ile ilk kez dinlenmiştir. Number One Türk TV tarafından düzenlenen Yılın Enleri Ödülleri'nde, En İyi Düet kategorisinde aday gösterilmiştir.

Nezih Ünen, Türk şarkıcı, söz yazarı.

<i>Üç Arkadaş</i> (film)

Üç Arkadaş, yönetmenliğini Memduh Ün'ün yaptığı ve başrollerinde Muhterem Nur ve Fikret Hakan'ın oynadığı 1958 yapımı siyah-beyaz filmdir. Filmin 1971 yılında yine yönetmen Memduh Ün tarafından çekilen ikinci versiyonunda ise Hülya Koçyiğit, Kadir İnanır, Halit Akçatepe ve Müşfik Kenter rol almışlardır.

<i>Buldular Beni</i>

Buldular Beni, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 29 Ocak 1990 tarihinde çıkardığı sekizinci stüdyo albümüdür. Albüm Duygu Müzik etiketiyle yayınlandı. Albümün 1989 yılının Eylül ve Aralık ayları arasında üç aylık bir sürede yapıldı. Albümde Devran Baba, Dertli Divani, Mahsuni Şerif, Sümmani, Seyfi Doğanay, Seyfettin Sucu ve Aşık Emrah gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de müzik sansürü</span> Türkiyede müzikal çalışmalara yönelik uygulanan sansür

Türkiye'de müzikal çalışmalar, tarih boyunca birçok kez sansüre uğramıştır. Bu yasaklar genellikle siyasi ya da dini nedenlere dayanır. Türkiye'de müzik sansürü, ilk olarak 1934 yılında batılılaşma süreci nedeniyle geleneksel Türk müziğinin radyoda çalınmasının yasaklanmasıyla gerçekleşti ve bu yasak iki yıl sürdü. 1980 darbesinden sonra siyasi mesaj içeren şarkılar sansürlendi. Bu yıllarda Cem Karaca ve Selda Bağcan gibi sanatçılara tutuklama kararı çıkarıldı. 1994 yılında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) kuruldu ve ülke çapında müzik yayını da dahil bütün radyo ve televizyon hizmetleri, RTÜK tarafından denetlenmeye başladı. RTÜK, ifade özgürlüğünü kısıtladığı için birçok kez eleştirildi.