Hartum, Sudan'ın başkenti ve en büyük ikinci şehridir. Şehir, Beyaz Nil ile Mavi Nil'in birleştiği yerde kuruludur.
Mehdi, İslam'da ahir zamanda geleceğine ve İslam'ın dünya hakimiyetini gerçekleştireceğine inanılan kurtarıcı kişidir. "Kendisine rehberlik edilen", Allah tarafından yol gösterilen, hususi ve şahsi bir tarzda Allah'ın hidayetine nail olan kişi manasındadır. İnanç Kur'an'da yer almamakla birlikte bazı ayetlerin yorumları, hadisler ve dini önderlerin sözleri üzerinden değişik İslam coğrafyalarında kendisine yer edinmiştir.
Mehdi, asıl adı Muhammed Ahmed İbnü's Seyyid Abdullah, Kızıldeniz'den Orta Afrika'ya kadar uzanan büyük bir İslam devletinin ve bir yüzyıl boyunca Sudan'da etkisini koruyan Mehdilik hareketinin kurucusu. 1881'de mehdiliğini ilan ederek Mısır ve İngiliz sömürge yönetimine karşı ayaklanmıştır. Günümüzde hâlâ takipçileri bulunmaktadır.
Hasan el-Askerî ;, İsnâaşeriyye Şiî İslam'ın on birinci İmamıdır. Ali'nin onuncu torunlarından İmam Ali el-Hâdî'nın oğludur.
Mehdî el-Muntazar veya Muhammed el-Mehdi, Şiiliğin tüm kollarını ifade eden İmamiye'nin resmî itikadına göre on ikinci imam. Hâlen gaybet halinde olduğuna, ileride gelerek dünyada adaleti sağlayacağına inanılır. Hasan el-Askerî'nin oğludur, İslam peygamberi gibi adı Muhammed, künyesi ise Ebu'l-Kasım'dır. Mehdî el-Muntazar 15 Şaban 255 hk. Samarra'da doğdu. Hasan Askeri oğlunun dünyaya gelişini gizlemiş ve kendi yaşamı boyunca onu güvendiği az sayıda yakınlarına göstermiş. Mehdi beş yaşında iken, babasının ölümünden sonra, h. 260 yılında imamet makamına erdi. Bu tarihten beri Küçük Gaybet'i bitene kadar dört kişi aracılığıyla, naip diye bilinen elçiler, insanlarla iletişim kurmaktaydı. Bu gizleniş 328/940 yılına kadar sürmüştür. Bu tarihte son naibin ölmüş ve büyük Gaybet başlamıştır. Bu süreye Gaybet-i Suğra dönemi denilir. Gaybet-i Suğra'nın tamamladıktan sonra büyük Gaybet başlamıştır. Büyük Gaybet şimdiye kadar devam eder ve tıpkı hadislerin bildirdiğine göre Mehdî el-Muntazar'ın zuhur tarihi ve Büyük Gaybetinin süreci hiçbir şekilde belli değildir.
Mehdi veya Muhammed el-Mehdî bin Abdullâh Mansûr üçüncü Abbasiler halifesidir. Babası Mansur öldüğünde, 775'te, Abbasi Halifesi olmuş ve 775-785 döneminde on yıl halifelik yapmıştır.
Muntasır veya Muhammed el-Muntasır Billâh, tam adıyla Ebû Câʿfer "el-Muntasır bi’l-Lâh" Muhammed bin Câʿfer el-Mûtevekkil 861-862 yıllarında beş ay kadar hüküm süren süren onbirinci Abbasi halifesi.
Senusilik, Sidi Muhammed bin Ali es-Senusi'nin 1837'de Kuzey Afrika'da kurduğu dinsel ve siyasal hareket.
Mutez veya Ebû Abullâh Muhammed el-Mu'tazz Billâh, Halife Mütevekkil'in ikinci oğlu olarak Samarra'da doğmuştur ve annesi Rum asıllı cariye olan "Kabiha" idi. 866'da kuzeni halife olan Mustain'in tahttan feragat edip öldürülmesiyle Abbâsî halifesi olmuştur. 866-869 döneminde hükümdarlık yapan on üçüncü Abbasi halifesidir.
Ubeydullâh el-Mehdî veya sadece Mehdî, Fâtımîler Devleti'nin kurucusu ve ilk İsmâilî imamı.
Gayba Şiîliğin bazı mezheplerindeki İmâmet i'tikadında mevcût olan bu kavrama göre, bu mezheplerin kabul ettiği imâmlar içerisinde, "Saklanan", "Gizlenen" ya da "Görülmez" hâldeki imâm.
Mutaz İsa Barşim, Katarlı yüksek atlamacı. Barşim 2,43 metrelik kişisel en iyi derecesiyle, hâlen yüksek atlama Asya rekorunun sahibidir.
İbrahim bin El-Mehdi,, abbasi halifesi (817-819). Halife Mehdi'nin (775-785) oğlu. Yeğeni olan halife Memun'un, onun yerine Ali el -Rıza'yı ardılı olarak ilan etmesi, Abbasiler arasında anlaşmazlıklar ve karışıklıklar çıkmasına yol açtı. Taraftarları Memun'u tanımadıklarını söyleyip onu Bağdat'ta tahta çıkararak halife saydılar (817). Halifeliği döneminde Hira ve Küfe' yi aldıysa da ülkede birlik ve düzeni sağlayamadı, görevinden ayrılarak köşesine çekilmek zorunda kaldı (819). Yeniden Bağdat'a giren Memun tarafından bir ara hapse atıldı (825-826). Affedilerek yaşamının sonuna kadar Samerra'da oturmaya zorunlu tutuldu.
Mutaz Hevsavi, Suudi futbolcudur. Dûrî el-Muhtarifin es-Suud ekiplerinden El-Ehli'de oynuyor.
Muiz veya el-Muiz Li-Dinillah veya Arapça tam adıyla Ebu Temim Mead el-Muizz Li-Dinillah, 19 Mart 953 - 21 Aralık 975 arasında Fatımi Devleti'nin 4. halifesi ve 14. İsmailiyye imamı.
Ahmed el-Musa, orta saha pozisyonunda görev yapmış Suudi millî futbolcudur. Kardeşlerinden Mutaz el-Musa ile Kamil el-Musa da kendisi gibi millî futbolcudur.
Kamil el-Musa, defans pozisyonunda görev yapmış Suudi millî futbolcudur. Kardeşlerinden Mutaz el-Musa ile Ahmed el-Musa da kendisi gibi millî futbolcudur.
Fadıl Ahmed Abdullah el-Hıyali, bilinen takma adıyla Ebu Müslim et-Türkmeni, Hacı Mutaz veya Ebu Mutaz el-Kuraşi, Irak ve Şam İslam Devleti'nin Irak'ta hakim olduğu bölgelerin valisi. IŞİD'in ikinci komutanı olarak kabul edildi ; Yerel meclisleri denetlemek ve IŞİD'in muhaliflerine karşı operasyonları yönlendirmeyi de içeren askeri bir rol oynamıştır.
Mutaz el-Musa, orta saha pozisyonunda görev yapan Suudi millî futbolcudur.
Mutaz İnu, Al-Gaish takımında orta saha pozisyonunda görev yapan Mısırlı millî futbolcudur.