İçeriğe atla

Mustafa Yürekli

Mustafa Yürekli
Doğum1960
Adana, Türkiye
MeslekŞair, Yazar, Yönetmen,
İkametİstanbul

Mustafa Yürekli (d. 1960, Adana) Türk, şair, yazar ve yönetmendir.

Yaşamı

1960 Adana doğumlu. Adana İmam Hatip Lisesini (1980) ve Erzurum Atatürk Üniversitesi İslamî İlimler Fakültesini bitirdi (1987). Mustafa Yürekli, 80 kuşağı şairlerindendir. Çeşitli yayınevlerinde yöneticilik yaptı: Akabe Yayınları ve Mavera Dergisi'nin (1988), Eksen Yayınları ve Bu Meydan Dergisi'nin (1990), Cağaloğlu Yayınları ve haftalık kültür sanat gazetesi Çalar Saat'in (1996), ayrıca haftalık haber dergisi Yörünge'nin (1997-1999) genel yayın yönetmenliği yaptı. Yeni Devir ve Millî Gazete'de yazılar yazdı. Şiirleri, Güldeste, Yedi İklim Dergisi, Mavera, Hece, Genç Kuşak ve Bu Meydan, Çalar Saat, Yolcu, Dil ve Edebiyat ve Melamet dergilerinde yayımlandı. Kanal 7 Tv'de uzun yıllar Ahmet Hakan'ın sunduğu İskele Sancak başta olmak üzere Süleyman Çobanoğlu'nun sunduğu Bu Ülke ve "Tanıklar", k endi hazırlayıp sunduğu "Belgeselci", Yaşamak Dediğin ve Yitik Şehrin Figüranları gibi programların yapımcılığını üstlendi. “Kainatın Efendisi: Hz.Peygamber’in Hayatı” (2004), “İmralı: Menderes'in İdamı”, "Kanlıdağ: Çeçenistan", “İstiklal Marşı" (2000), "Ertesi Gün", "Rüzgarlıtepe: Çankaya", "Said Nursi" (2004), “Özal'ın Son Günleri”, “ Mehmed Zahid Kotku” (2005), “Mahmut Sami Ramazanoğlu” (2005), "Sabahattin Zaim" (2007), "Yeryüzünün Kuşatan Yürek: Bahattin Yıldız" (2010), "Recai Bey: Recai Kutan" (2013) ve “Erdem Bayazıt” (2008) başta olmak üzere pek çok belgeselin yönetmenliğini üstlendi. Güvercin Uçuverdi.. ve Bodrum Hakimi televizyon filmlerinin ve Radyo 7 yapımı "Kainatın Efendisi" (3 Bölüm) isimli radyo oyununun senaryolarını yazdı. 2002 yılında Medya Platformu Derneğinin kurucuları arasında yer aldı ve dört dönem başkanlığını (2004 -2014) üstlendi. Günümüzde Eyüp Sultan Sosyal Bilimler Derneği'nin (2015) kurucu başkanıdır. Halen Kanal 7 Televizyonu Programlar Dairesinde çalışmakta, Dil ve Edebiyat Dergisi ile Haber7.com ve Ulukanal.com internet sitelerinde köşe yazıları yazmaktadır.

Eserleri

  • İnsan Yüklü (Şiir-1983)
  • Dirilere Ağıt (İnceleme-1988)
  • Çiçekli Sessizlik (Şiir - 1988-1997)
  • Pergelin İki Ayağı (Şiir - 1998 – 2008)
  • Senden Başka Sevgili Yoktur (Şiir - 2009 – 2015)
  • Mücahit: Bahattin Yıldız (İnceleme - 2010)

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yahya Kemal Beyatlı</span> Türk yazar ve siyasetçi

Yahya Kemal Beyatlı, doğum adıyla Ahmed Agâh, Türk şair, mütefekkir, yazar, siyasetçi ve diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Fikret</span> Türk şair, öğretmen, yayıncı

Tevfik Fikret, Osmanlı Türkü şair ve öğretmen. Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma sürecinde Servet-i Fünûn topluluğunun lideri olan Tevfik Fikret, devrimci ve idealist fikirleriyle Mustafa Kemal başta olmak üzere dönemin pek çok aydınını etkiledi. Türk edebiyatının Batılılaşmasında öne çıkan isimlerden birisi oldu. Farsçada "kuş yuvası" anlamına gelen Aşiyan ismini verdiği semt, yaşamının son yıllarını geçirdiği ve eserlerini kaleme aldığı yerdir.

Tevhit ya da Tevhid, Türk ve İslam edebiyatında Allah'ı, yaratılış ve kainatın aslı gibi unsurları bir arada yorumlayan manzum –mensur edebî tür.

Tasavvuf, kelime anlamıyla "sufi olmak, sufiye yolunu izlemek" demektir. Tasavvuf ehline mutasavvıf ya da sufi denir. Tasavvuf edebiyatı ise tasavvufla uğraşan kişilerin ortaya koyduğu ürünleri kapsayan edebiyat türüdür. Halk edebiyatının "tasavvufi halk edebiyatı" türü 12. yüzyılda Ahmed Yesevi ile başladı. Konusu Allah'a ulaşmanın yolları, ahlak ve nefsin terbiyesidir. Anadolu’nun bu alandaki ilk ve en ünlü şairi Yunus Emre’dir.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

Adil Erdem Bayazıt, Türk şair ve milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Enver Gökçe</span>

Enver Gökçe ; Türk şair, yazar ve çevirmen.

Mehmet Ragıp Karcı, Türk kameraman, belgeselci ve şair.

Nuri Pakdil,, Türk şair, mütefekkir, deneme ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Nuri Yardım</span> Türk gazeteci

Mehmet Nuri Yardım, Türk gazeteci, yazar ve edebiyat araştırmacısı.

Kadir Aydemir, Türk şair, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Zarifoğlu</span> Türk şair

Abdurrahman Cahit Zarifoğlu Türk şair ve yazar.

Mustafa Miyasoğlu, Türk romancı ve yazardır.

A. Kadir Paksoy, Türk öğretmen, şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Osman Olcay Yazıcı</span>

Osman Olcay Yazıcı, Türk şair, yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Özçelik</span>

Mustafa Özçelik, Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Nurettin Durman</span>

Nurettin Durman şair, yazar.

Kültür Haftası, Peyami Safa'nın ağabeyi İlhami Safa ile beraber 5 Ocak 1936'da yayımlamaya başladığı düşünce, kültür ve edebiyat dergisidir. Dergiyi çıkaran kişi Peyami Safa olmasına rağmen derginin mülkiyetini ve genel yayın müdürlüğünü Hafta dergisinde olduğu gibi İlhami Safa üstlenmiştir. Derginin ilk sayısı çok sayıda entelektüeli bir araya getirmiştir ve toplamda 21 sayı çıkmıştır. Toplamda dört yüksek lisans tezine de konu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mürsel Sönmez</span>

Mürsel Sönmez, Türk şair ve yazardır.

Mustafa Aydoğan, Türk şair ve yazardır.