İçeriğe atla

Mustafa Yektaoğlu

Mustafa Yektaoğlu (d. 1951, Lefkoşa), Kıbrıslı Türk siyasetçi.

1978 senesinde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Almanya'da Goethe Enstitüsü'nde Almanca eğitimini tamamladı. 1979 senesinde uzmanlık ihtisasına başladı ve 1986 senesine kadar Almanya'da bulunduktan sonra aynı sene Kıbrıs adasına geri döndü. 2005 ve 2009 tarihindeki seçimlerde KKTC Cumhuriyet Meclisi'ne milletvekili seçildi.[1] 6 Mayıs 2009 tarihinde KKTC Cumhuriyet Meclisi başkan yardımcısı olarak seçildi.[2]

Evli ve 3 çocuk babasıdır. İyi derecede İngilizce ve Almanca bilmektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Kim kimdir? 8 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Star Kıbrıs, Erişim: 6 Mayıs 2009.
  2. ^ Yeni Başkan Bozer 15 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Kıbrıs Postası, Erişim: 6 Mayıs 2009.
Siyasi görevi
Önce gelen:
Ahmet Kaşif
KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı
6 Mayıs 2009 - 12 Ağustos 2013
Sonra gelen:
Ünal Üstel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Meclisi (KKTC)</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin parlamentosu

Cumhuriyet Meclisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yasama organı olan parlamentosudur. Halkın seçtiği 50 milletvekilinden oluşan meclise partilerin milletvekili sokabilmeleri için %5'lik barajı geçmeleri gerekmektedir.

Fatma Ekenoğlu, Kıbrıs Türkü politikacı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi eski başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dış ilişkileri</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), sadece Türkiye tarafından tanınmakta, diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamaktadır. Ülke, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bağlıdır. Birçok devlet ve uluslararası kuruluş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de facto (fiili) devlet olarak tanımlamaktadır. Buna karşılık, uluslararası camianın Kıbrıslı Türklere karşı tutumu 2004'teki Annan Planı oylaması sonucu sempatiye dönüşmüştür. Bu sayede, KKTC devleti/kurumları bazı uluslararası politik, sportif, bilimsel, turistik ve kültürel örgütlere üye olmuşlardır.

Ahmet Kaşif, Kıbrıs Türkü siyasetçi. 11 Şubat 2008 - 6 Mayıs 2009 tarihleri arasında KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkan yardımcısı. Küçük Hükûmeti'nde Sağlık Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">2009 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri</span> Cumhuriyet Meclisi 7. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2009 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri, sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 19 Nisan 2009 tarihinde gerçekleşen parlamento seçimleridir.

<span class="mw-page-title-main">2. Soyer Hükûmeti</span>

15. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti veya 2. Soyer Hükûmeti, Cumhuriyet Meclisi'nde 6. dönem milletvekillerinin güvenoyunu alarak 25 Eylül 2006 - 4 Mayıs 2009 tarihleri arasında görev yapan hükûmettir.

Hasan Bozer, Kıbrıs Türkü siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Özgürgün</span> 11. KKTC başbakanı

Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türkü politikacı, Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 21. Hükûmetinde Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devlet yapısı</span>

Kuzey Kıbrıs'ın devlet yapısı, Kuzey Kıbrıs cumhuriyetle yönetilmekte olup yarı başkanlık sistemi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı aynı zamanda devlet başkanı, başbakan ise hükûmetin başkanıdır. Çok partili sistem uygulanmaktadır. Yürütme yetkisi hükûmetin elindedir. Yasama yetkisi ise hükûmetle beraber Cumhuriyet Meclisi'ne aittir.

<span class="mw-page-title-main">Kutlay Erk</span>

Kutlay Erk,, Kıbrıslı Türk siyasetçi.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği, Türkiye Cumhuriyeti'nin de facto yönetim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan diplomatik temsilciliğidir. 28 Kasım 2022 tarihinden itibaren eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu büyükelçi olarak görev yapmaktadır. Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsızlık ilanından sonra ilk büyükelçisi İnal Batu oldu.

Oğuz Ramadan Korhan, Kıbrıslı Türk siyasetçi ve diplomat.

Mustafa Arabacıoğlu Kıbrıs Türkü hekim ve siyasetçi.

Hasan Taçoy, Kıbrıs Türkü siyasetçi.

Ali Çetin Amcaoğlu, Kıbrıslı Türk siyasetçi. Şu anda KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar bakanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Özkan Yorgancıoğlu</span> 9. KKTC başbakanı

Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türkü siyasetçi, eski Cumhuriyetçi Türk Partisi genel başkanı ve 9. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Ünal Üstel</span> 16. KKTC başbakanı

Ünal Üstel, Kıbrıslı Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kadri Fellahoğlu</span>

Kadri Fellahoğlu, Kıbrıs Türkü siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı</span> Kuzey Kıbrısın hükûmet başkanı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı, Kuzey Kıbrıs'ta cumhurbaşkanlığından ve meclis başkanlığından sonraki en yüksek siyasi makamdır. 15 Kasım 1983 tarihinden itibaren 16 farklı isim başbakanlık yapmıştır. Nejat Konuk, Kuzey Kıbrıs'ın kurucu başbakanıdır. Tarihsel olarak Kıbrıs Türk Federe Devleti Başbakanlığının devamıdır.