İçeriğe atla

Mustafa Yalçıner

Mustafa Yalçıner
Doğum13 Şubat 1950 (74 yaşında)
İzmir, Türkiye
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye
EğitimOrta Doğu Teknik Üniversitesi
MeslekSiyasetçi
Gazeteci
Yazar
Etkin yıllar1970'li yıllar - günümüz
Tanınma nedeniTHKO kurucu üyesi
Gazeteci
Yazar Politik Aktivist
Siyasi partiEmek Partisi
EtkilendikleriMarksizm-Leninizm

Mustafa Yalçıner (d. 13 Şubat 1950; İzmir), Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) kurucularından Marksist-Leninist eylemci, Emek Partisi GYK üyesi, Özgür Gündem ve Evrensel gazeteleri köşe yazarı.

Yalçıner; Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga'nın öldürüldüğü Nurhak dağındaki silahlı çatışmadan ağır yaralı şekilde kurtulmuştur.[1]

Yaşamı

Mustafa Yalçıner 13 Şubat 1950'de İzmir'de doğdu. 1966'da ODTÜ'yü kazandı ve burada Sosyalist Fikir Kulübü'ne girerek gençlik eylemlere katıldı. 1969'da Filistin kamplarında altı ay silahlı eğitim gördü. Döndükten yaklaşık bir yıl sonra Yalçıner, henüz belirlenmiş bir örgüt adına sahip olmayan “Dağcılar” kadrosu ile gerilla savaşı için en uygun yerin Malatya olduğuna karar vererek dağa çıkar. Yalçıner ve arkadaşı Teslim Töre malzeme yüklü bir araba ile Kasım 1970'te Malatya'ya gider.

Mayıs 1971'de, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın serbest bırakılması talebiyle Kürecik'deki NATO üssünü basmaya giden 7 kişilik THKO ekibindeydi.[2]

Yalçıner, gençliğindeki bu dönemi şu sözlerle anlatmaktadır;[3]

"... Biz de yüzümüzü Küba'ya Che Guevara'ya döndük. Che'nin yaklaşımları bize doğru görünüyordu, onun askeri ve siyasi yazılarını, günlüklerini, Venezüella'dan, Kolombiya'dan devrimcilerin kaleme aldığı kitapları okuyorduk. Öyle ki, bu kitaplar Lenin ve Marx'ın eserlerinden daha çok ilgimizi çekti. Çünkü bir şekilde bu yeni mücadele yöntemleri içinde silahlı mücadelenin olması gerektiğini düşünüyorduk. O dönem şehir gerillası, kır gerillası şeklinde de tartışmalar vardı ancak biz kır gerilla yöntemini benimsemiştik. Bütün 1970 dönemi Doğu ve Güneydoğu'yu Karadeniz'i gezmiştik. Bir diğer ön çalışma da Filistin süreciydi. Filistin'de silah eğitimi almıştık, kamplara katılmıştık. Sonra en uygun yerin Malatya-Adıyaman yöresi olduğuna karar verdik."

31 Mayıs 1971 günü Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesine bağlı İnekli köyü civarında jandarma ile girilen çatışmada Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga yaşamını yitirirken, Yalçıner yaralı yakalandı. Aralarında Gezmiş, Aslan ve İnan'ın bulunduğu 25 sanıklı THKO davasından yargılandı. 18 kişiyle birlikte idam cezası aldı. Ardından gelişen süreçte Askeri Yargıtayın kararı bozması üzerine ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı, 1974 Affı ile ceza indiriminden yararlanınca 1979'da serbest kaldı. 1 yıl sonra gerçekleşen 12 Eylül Darbesi sonrasında Türkiye Devrimci Komünist Partisi (TDKP) yöneticilerinden olma iddiasıyla yeniden yargılandı. 1987'de tahliye oldu. Toplam 15 yıl cezaevinde kaldı.[3]

Emek Partisi (EMEP) kuruluş çalışmalarına katıldı. 2002'de Demokratik Halk Partisi çatısı altında kurulan "Emek, Barış, Özgürlük Bloğu"nun Malatya birinci sıra milletvekili adayı oldu.

Mustafa Yalçıner, halen EMEP yöneticiliği yapmaktadır ve Özgür Gündem[4] ve Evrensel[5] gazetelerinde köşe yazarlığı yapmaktadır.

Yalçıner, dönem tarihinin anlatıldığı Hatırla Sevgili dizisinin senaryo danışmanlığını da yapmıştır.[6]

Kitapları

  • Arap Dünyasında Ayaklanma (2011)

Kaynakça

  1. ^ Öztürk, Ö. Nurhak Katliamı ve Sinan Cemgil 6 Ocak 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 30 Mayıs 2012, Erişim tarihi: 25 Ocak 2016.
  2. ^ 31 Mayıs 1971: THKO önderleri Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga, Nurhak Dağları'nda devlet güçlerince katledildiler[], 31 Mayıs 2013, Erişim tarihi: 25 Ocak 2016.
  3. ^ a b Çelebi, S. 38. Yılında Yalçıner "Nurhak"ı Anlatıyor 20 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Bianet, 30 Mayıs 2009, Erişim tarihi: 25 Ocak 2016.
  4. ^ Mustafa YALÇINER 22 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Özgür Gündem, Erişim tarihi: 25 Ocak 2016.
  5. ^ Mustafa YALÇINER 24 Eylül 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Evrensel gazetesi, Erişim tarihi: 25 Ocak 2016.
  6. ^ Hatırla Sevgili yeni kuşakların da hikayesi 24 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Evrensel gazetesi, 22 Mart 2008, Erişim tarihi: 25 Ocak 2016.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

1971 bir yıldır.

31 Mayıs, Miladi takvime göre yılın 151. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 214 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Emek Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Emek Partisi, 25 Kasım 1996 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren Marksist-Leninist bir siyasi parti. Parti, işçi sınıfının (proletarya) iktidarıyla kurulacak proletarya diktatörlüğünü ve halk demokrasisini savunmaktadır. TBMM'de 2 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Seyit Aslan'dır.

<i>Evrensel</i> (gazete) 7 Haziran 1995 tarihinden bu yana Türkiyede günlük yayımlanan bir gazete

Evrensel, 7 Haziran 1995 tarihinden bu yana Türkiye'de günlük yayımlanan bir gazetedir.

Hüseyin Cevahir, Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi'nin önde gelenleri arasında yer alan ve THKP'nin iki kere düzenlenen Genel Komitesi'nde yer alan sosyalist ve politik aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu</span> 1960ların ikinci yarısında kurulmuş silahlı sosyalist örgüt

Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu ya da THKO, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Sinan Cemgil, Alparslan Özdoğan, Kadir Manga, Taylan Özgür, Cihan Alptekin ve Mustafa Yalçıner tarafından kurulan silahlı Marksist-Leninist örgüt. Örgüt, kuruluşunu, gerçekleştirdiği bir dizi eylemden sonra 4 Mart 1971 tarihinde yayımladığı bir bildiri ile kamuoyuna duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Devrimci Komünist Partisi</span> Yasa dışı sol görüşlü siyasi parti

Türkiye Devrimci Komünist Partisi, Türkiye'de faaliyet gösteren yasa dışı siyasi partidir. Parti 2 Şubat 1980'de İzmir'de toplanan I. (Kuruluş) Kongresi'yle Halkın Kurtuluşu hareketinin partileşmesi sonucu kurulmuştur.

<i>Hatırla Sevgili</i> Türk televizyon dizisi (2006–2008)

Hatırla Sevgili, Sis Yapım imzalı, 2006-2008 yılları arasında atv'de yayımlanan dram, romantik ve tarihî türdeki Türk televizyon dizisidir. 2 sezondan oluşan dizi, 68. bölümü ile final yaparak sona erdi.

Hüseyin İnan, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu kurucularından Türk Marksist-Leninist militan.

Halkın Kurtuluşu, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) geleneğinden kişilerin 12 Mart dönemi sonrası ilk sayısını 1976'da yayınladıkları aynı isimli dergi etrafında örgütledikleri grup. Arnavutluk Emek Partisi (AEP) ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) çizgisini benimseyen grup güçlü bir örgütlülük yarattı.

Sinan Cemgil, siyasi aktivist.

Balyoz Harekâtı, 12 Mart Muhtırası sonrası kurulan hükûmetle başbakan olan Nihat Erim'in, tırmanan anarşi ve teröre karşı 22 Nisan 1971 günü TRT'de yaptığı konuşmada, "Alınacak tedbirler balyoz gibi kafalarına hemen inecektir." açıklamasıyla ülkedeki sol örgütlere karşı başlatılan ve bu örgütlerle bağlantılı-bağlantısız sola karşı yapılan tutuklama, işkence, yargılama ve cezalandırmaları kapsayan harekâttır.

Şirin Yazıcıoğlu Cemgil, 1968 kuşağının gençlik hareketinin öncülerinden, hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Taylan Özgür</span> Cinayete kurban gitmiş Türk komünist

Mustafa Taylan Özgür, 1968 öğrenci hareketi liderlerinden. 68 Kuşağı'nın faili meçhul bir cinayet sonucunda öldürülen ilk kişilerindendi ve katilleri hâlâ yakalanamamıştır.

68 kuşağı, tüm dünyada etkisini hisettiren 1968 kuşağı protestolarının Türkiye'deki yansıması olarak Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, Kemal Bingöllü, İbrahim Kaypakkaya, Behice Boran, Sevgi Soysal, Şirin Cemgil, İlkay Demir, Gülten Savaşçı, Hatice Alankuş, Füsun Özbilgen, Necmiye Alpay, Hasan Yalçın, Cihan Alptekin, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Harun Karadeniz, Sinan Cemgil, Ali Haydar Yıldız, Rasih Ulaş Bardakçı, Kadir Manga, Ahmet Atasoy, Alpaslan Özdoğan, Hüseyin Cevahir, Ömer Ayna, Taylan Özgür, Doğu Perinçek, Zülfü Livaneli gibi isimlerin liderliğinde oluşturulan Marksist-Leninist sentezli hareketin adıdır.

Alpaslan Özdoğan, THKO örgütü üyelerinden Türk Marksist-Leninist militan.

<span class="mw-page-title-main">Kadir Manga</span> Türkiye Halk Kurtuluş Ordusunun kurucularından olan Türk sosyalist devrimci

Kadir Manga, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusunun (THKO) kurucularından olan Türk politik aktivist. 4 Ocak 1969'de yapılan FKF Olağan Kongresi'ne Erzurum Delegesi olarak katıldı ve Yusuf Küpeli'nin Genel Başkanlığı kazandığı bu Genel Kurul'da FKF Genel Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Selma Gürkan</span> Türk siyasetçi

Selma Gürkan, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Veli Yılmaz</span>

Veli Yılmaz, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu üyesi, Halkın Kurtuluşu gazetesi yazı işleri müdürü, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Ercüment Akdeniz</span> Türk siyasetçi

Ercüment Akdeniz Türk siyasetçi, gazeteci, yazar ve eski Emek Partisi genel başkanı.