İçeriğe atla

Mustafa Tezcan

Mustafa Tezcan veya Çukitali Mustafa (1926, Derebaşı, Pazar, Rize - 2001, Pazar), Türk tulum sanatçısıdır.[1] Dinamik ve sert olan kendine özgü bir tulum çalışı vardı.[2]

Hayatı

Tezcan 1926 yılında Rize'nin Pazar ilçesine bağlı Derebaşı köyünde Laz kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.[3] Sessizdereli Mecit Karahan'dan tulum çalmayı öğrendi. 1950'de bir bankanın organize ettiği festivalin horon yarışmasında ekibiyle birlikte Akçaabat oyunu sergilemeleriyle Türkiye birincisi olup altın madalya kazandı. 1955'li yıllarda çalışmak için Ankara'ya gitti. Ankara'de eğlence gecelerin tulum çalarken 1955'te TRT'nin Ankara Radyosu'na davet edildi. Belli bir süre radyoda tulum çaldı. Müzikolog Kurt Reinhard Mustafa Tezcan'ın tulum çalışını kaydetti ve 1966'da bu kayıtları kullanarak makalesine eklemelerde bulundu.[4] Ayrıca tulum kayıtlarını 45'lik plakla yayımladı.[5] Tezcan, hayatının sonraki yıllarını köyünde geçirdi ve 2001 yılında öldü.

Kişisel hayatı

Evli olan Tezcan'ın 10 çocuğu vardı.[6]

Kaynakça

  1. ^ Samson, Jim (2021). Black Sea Sketches: Music, Place and People. Routledge. ISBN 1000340171. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021. 
  2. ^ Topaloğlu, İhsan (2005). Rize folklorunda tulum-horon ve düğünler. Yöresel Folklor Araştırması. ss. 174, 176. ISBN 9752708323. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021. 
  3. ^ Ali İhsan Aksamaz (8 Ocak 2021). "Söyleşi (Türkçe- Lazca/ Lazuri)". sonhaber.ch. 8 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2021. 
  4. ^ Bose, Fritz (2019). Jahrbuch für musikalische Volks- und Völkerkunde. Band 2: [Hauptbd.]. Walter de Gruyter GmbH & Co KG. s. 38. ISBN 3111448517. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021. 
  5. ^ Cem Yazıcı (19 Temmuz 2019). "Tulum Çalgısının Popülerleşmesi Sürecindeyeki İcra Teknikleri Ve Ortamlarının Oluşması". acikerisim.uludag.edu.tr. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021. []
  6. ^ "Mustafa Tezcan (Pazar)". hemsinliyiz.biz. 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Turna</span>

Yaşar Turna, Laz kemençeci.

<span class="mw-page-title-main">Horon</span> Doğu Karadeniz bölgesinde kemençe veya tulum ile oynanan halk oyunu

Horon, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde oynanan geleneksel halk danslarının genel adıdır. Sinop'ta, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt'un Aydıntepe ilçesi, Erzurum'un İspir, Tortum ve Olur ilçelerinde ve Doğu Karadeniz'den göçenlerden dolayı Sakarya'da oynanan çevik hareketli oyunlardır.

<span class="mw-page-title-main">Lazca</span> Laz halkı tarafından kullanılan dil

Lazca Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne uzanan bölgede yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu düşünülen Zanik bir Güney Kafkas dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Lazlar</span> Etnik grup

Lazlar (Lazca: Lazepe, Lazi Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Derebaşı, Pazar</span>

Derebaşı, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Tütüncüler, Pazar</span> Pazarın köyü

Tütüncüler, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ocak zinciri</span>

Ocak zinciri, güğüm, ocak ve kazan gibi aletlerin asıldığı, bir ucu tavandaki kirişe bağlı büyük zincirdir. Rize, Trabzon ve Artvin'in Arhavi, Hopa ve Borçka ilçelerinde kullanılmaktadır. Zincir halkaları burgulu bir şekilde yapılır ve bahçe ocağı da denen taş ocağa kadar uzatılır. Zincirin uçlarına ikili bir demir çengel monte edilir. Ocağın zincire bağlanması için kokancsi denilen demir kanca kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Cevdet Öztopal</span>

Cevdet Öztopal Türk tulum sanatçısı. Sert ve kıvrak figürlü Topaloğlu horonunun yaratıcısıdır.

Mustafa Tahir Taşer veya Garipoğlu Mustafa Türk tulum sanatçısı. 1945 yılında radyoda tulum çalan ilk sanatçı olmuştur. Taşer'in birçok bestesi bulunmaktadır.

Remzi Bekar, Türk tulum sanatçısı. Bekar, Türkiye'de ilk defa tulumla plak ve kaset çalışmaları yapan kişidir. 6 plak ve 8 tulum kasedi çıkarmıştır.

Filiz İlkay Balta, Türkiye'nin ilk kadın tulumcusudur. Balta'nın 3 tane albümü bulunmaktadır.

Yaşar Çorbacı veya bazı kaynaklarda geçen adıyla Yaşar Çorbacıoğlu, Türk tulumcudur. Çorbacı'nın TRT arşivlerinde 70'ten fazla eseri vardır.

Ali Çamkerten, Türk tulum sanatçısı ve tulum imalatçısıdır. Erzurum Radyosu'nda tulum çalmıştır.

Mahmut Turan, Türk tulum sanatçısıdır. Zuğaşi Berepe ve Grup Yorum'un bazı albümlerinde tulum çalmıştır.

Dindar Güner, Türk tulum sanatçısıdır.

Murat Oğuz, Türk tulumcu ve müzisyen.

Şükrü Parlak, Türk tulumcu ve tulum imalatçısı.

Ahmet Güngör, Türk kemençeci ve tulumcu.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Topaloğlu (yazar)</span>

İhsan Topaloğlu Rize temalı çalışmalarıyla tanınan Türk araştırmacı yazar.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Sırtlı</span>

Mustafa Sırtlı, yaptığı Doğu Karadeniz müziği besteleriyle Türk müzisyen ve tulumcu. Karadenizli birçok sanatçıya yaptığı besteleri verdiği için, Karadeniz müziği camiasında Bacasız Beste Fabrikası olarak bilinirdi. Peştamallı Kız adlı eseri, tulum müziğinin iyi örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Dertliyim Efkarlıyım ve Ali Dayı başlıca eserlerinden diğer ikisidir.