İçeriğe atla

Mustafa Tahir Taşer

Mustafa Tahir Taşer
Diğer ad(ları)Garipoğlu Mustafa
Doğum1901
Ölüm1989
YakınlarıBehçet Gülas
ÇocuklarıVarol Taşer
AlanıTulum sanatçısı

Mustafa Tahir Taşer veya Garipoğlu Mustafa (1901, Moskova, Rus İmparatorluğu - 1989) Türk tulum sanatçısı.[1] 1945 yılında radyoda tulum çalan ilk sanatçı olmuştur. Taşer'in birçok bestesi bulunmaktadır.[2]

Hayatı

Taşer 1901 yılında Rizeli bir baba ve Kırım Tatarı bir annenin çocuğu olarak Moskova'da doğdu. 7 yaşında babasıyla beraber Çamlıhemşin'e geldi. Türkiye'de Tahir adı Rus ismi olduğu gerekçesiyle nüfus cüzdanına yazılmadı ve dedesi Mustafa'nın adını aldı.[3] Birkaç yıl sonra babası savaş için Rusya'ya geri döndü. Kısa süre sonra ailesinin öldüğü haberi geldi. Çobanlık ve bahçe işleriyle uğraşırken boş kaldığı zamanlarda kabak şibinden yaptığı çibun ile tulum çalmaya başladı. 15 yaşında ilk tulumunu aldı. Öksüz büyüdüğü için Garip ve Garipoğlu lakaplarıyla tanınıyordu. Türkiye Cumhuriyetin ilanından sonraki yıllarda Ankara'da tulum çaldı. Radyoda tulum çalan ilk kişi oldu. Yaşlılığında bir kulak hastalığına yakalandı. 85 yaşındayken bu rahatsızlığından dolayı tulum çalmayı bıraktı. 89 yaşında aynı hastalıktan dolayı öldü.[4]

Kişisel hayatı

İki kez evlenen Taşer'in yedi çocuğu oldu. Oğlu Varol Taşer ve torunu Behçet Gülas da kendisi gibi tulumcudur.[5]

Kaynakça

  1. ^ Oğuz Yılmaz (21 Kasım 2018). "The Structural and Performative Characteristics of Tulum". dergipark.org.tr. 14 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  2. ^ Cem Yazıcı (19 Temmuz 2019). "Tulum Çalgısının Popülerleşmesi Sürecindeyeki İcra Teknikleri Ve Ortamlarının Oluşması". acikerisim.uludag.edu.tr. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. []
  3. ^ Topaloğlu, İhsan (2005). Rize folklorunda tulum-horon ve düğünler. Yöresel Folklor Araştırması. s. 187. ISBN 9752708323. 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  4. ^ "Tulum Sanatçıları". hemsinliyiz.biz. 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  5. ^ Akar, Abdullah (1 Eylül 2012). "Hemşin Ve Hemşinlilerde Dayanışma Faaliyetleri" (PDF). karamdergisi.com. 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsmail Gaspıralı</span> Kırım Tatar siyasetçi

İsmail Gaspıralı (Gasprinskiy), Kırım Tatarı fikir adamı, eğitimci ve yazar-yayıncı. Gaspıralı, Rus İmparatorluğu'nda Türk ve İslam toplumlarının eğitim, kültür reformu ve modernleşmeye ihtiyacını betimleyen Türkçü aydındır. Soyadı, Kırım'daki Gaspra şehrinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gustav Mahler</span> besteci

Gustav Mahler, Yahudi kökenli Avusturyalı besteci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Fyodor Şalyapin</span>

Fyodor Şalyapin, Rus opera şarkıcısı, opera ses sanatçılarının en önemli temsilcilerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Karayev</span>

Kara Karayev, Azerbaycan müzik kültürünün önde gelen bestecisi, pedagog ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Ceceli</span> Türk şarkıcı, aranjör ve albüm yapımcısı

Mustafa Ceceli, Türk şarkıcı, aranjör ve albüm yapımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Münevver Karabulut cinayeti</span> Türkiyede işlenmiş bir kadın cinayetidir

17 yaşındaki lise öğrencisi Münevver Karabulut, 3 Mart 2009 tarihinde Cem Garipoğlu tarafından öldürüldü. Cinayet duyulduktan sonra Türkiye kamuoyunda dikkat çekmiş ve büyük tepki oluşmuştur. Katil zanlısı Cem Garipoğlu cinayetten 197 gün sonra teslim olmuştur. Yargılama süreci 18 Kasım 2011 tarihinde mahkûmiyet kararının verilmesiyle sona ermiştir. Garipoğlu, 10 Ekim 2014 tarihinde Silivri'de cezasını çektiği 5 No'lu L Tipi Kapalı Cezaevi'nde bir ip ve poşet kullanarak intihar etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">George Balanchine</span> Amerikalı dansçı ve koreograf (1904 – 1983)

Georges Balanchine, Gürcü asıllı Amerikalı koreograftır.

Faruk Tınaz, Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Cevdet Öztopal</span>

Cevdet Öztopal Türk tulum sanatçısı. Sert ve kıvrak figürlü Topaloğlu horonunun yaratıcısıdır.

Remzi Bekar, Türk tulum sanatçısı. Bekar, Türkiye'de ilk defa tulumla plak ve kaset çalışmaları yapan kişidir. 6 plak ve 8 tulum kasedi çıkarmıştır.

Mustafa Tezcan veya Çukitali Mustafa, Türk tulum sanatçısıdır. Dinamik ve sert olan kendine özgü bir tulum çalışı vardı.

Yaşar Çorbacı veya bazı kaynaklarda geçen adıyla Yaşar Çorbacıoğlu, Türk tulumcudur. Çorbacı'nın TRT arşivlerinde 70'ten fazla eseri vardır.

Ali Çamkerten, Türk tulum sanatçısı ve tulum imalatçısıdır. Erzurum Radyosu'nda tulum çalmıştır.

Mahmut Turan, Türk tulum sanatçısıdır. Zuğaşi Berepe ve Grup Yorum'un bazı albümlerinde tulum çalmıştır.

Dindar Güner, Türk tulum sanatçısıdır.

Murat Oğuz, Türk tulumcu ve müzisyen.

Ahmet Güngör, Türk kemençeci ve tulumcu.

<span class="mw-page-title-main">Paul Lazarsfeld</span> Avusturya-Amerikalı sosyolog.

Paul Felix Lazarsfeld, Avusturya doğumlu Amerikalı sosyologdur. Kitle iletişim araçlarının topluma etkileri üzerine yaptığı araştırmalar alanında klasikleşmiştir. Radyo Araştırma Projesi ile 20.yüzyıl Amerikan ampirik iletişim çalışmaları geleneğinin biçimlenmesinde önemli etkileri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Sırtlı</span>

Mustafa Sırtlı, yaptığı Doğu Karadeniz müziği besteleriyle Türk müzisyen ve tulumcu. Karadenizli birçok sanatçıya yaptığı besteleri verdiği için, Karadeniz müziği camiasında Bacasız Beste Fabrikası olarak bilinirdi. Peştamallı Kız adlı eseri, tulum müziğinin iyi örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Dertliyim Efkarlıyım ve Ali Dayı başlıca eserlerinden diğer ikisidir.