İçeriğe atla

Mustafa Sıtkı Bilgin

Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin (d. 4 Mart 1967, Çaykara, Trabzon), Türk tarihçi, akademisyen ve 6 Şubat 2021'den beri Artvin Çoruh Üniversitesi rektörüdür.[1]

Eğitim ve Akademik Kariyer

İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünde lisans eğitimine başlamıştır. Lisans döneminde Osmanlıcasını geliştirmek amacıyla Arapça ve Farsça dersleri almış ve 1989 yılında iyi bir derece ile mezun olmuştur.

1993 yılında Gazi Üniversitesinde "Şer’iyye Sicillerine göre Trabzon’da askeri, siyasi, ekonomik ve kültürel hayat, 1774-1777" adlı teziyle ilk yüksek lisans çalışmasını tamamlamıştır. Aynı yıl YÖK’ün açtığı sınavı kazanarak yüksek lisans ve doktora yapmak üzere yurtdışına gönderilmiştir. ABD’de Connecticut Üniversitesinde ikinci yüksek lisans çalışmasını başarıyla tamamlamış ve "Amerikan tarihi, diplomasisi ve dış ilişkileri" konusunda uzmanlaşmıştır.

Nisan 1997’de İngiltere’de bulunan Birmingham Üniversitesine doktorasını yapmak üzere kayıt yaptırmış ve Aralık 2001’de "Anglo-Turkish Relations In the Middle East: British Perceptions 1945-1953" başlıklı çalışmasıyla doktorasını tamamlamıştır.

Mayıs 2002 tarihinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde göreve başlamış, kısa süre sonra yardımcı doçent olmuştur. Ocak 2003'te Ermeni Araştırmaları Enstitüsünde göreve başlamış ve burada editörlük yapmıştır. 2004 yılında üniversiteye geri dönmüş, 2006 yılında Siyasi Tarih alanında Doçent, 2011 yılında ise Profesör unvanını almıştır.

Akademik Çalışmaları ve Katkıları

İlk kitabı "Britain and Turkey in the Middle East: Politics and Influence in the Middle East in the Early Cold War Era" 2008 yılında İngiltere’de IB Tauris tarafından yayımlanmıştır. Kitap, Türkiye’nin İnönü ve Menderes dönemlerindeki Filistin ve Ortadoğu politikalarını ilk defa ortaya koyarak, Neo-Klasik Soğuk Savaş tarih yazıcılığının klasik eserlerinden biri olarak kabul edilmiştir. "The Issue of Turkey’s Participation in the Second World War and Its Impact on Anglo-Turkish Relations, 1943-1945" başlıklı çalışması, Türkiye’nin 2. Dünya Savaşına katılma planlarını ve bu sürecin Anglo-Türk ilişkilerine etkisini ortaya çıkarmıştır.

Yayınları

  • 100. Yılında Türkiye Cumhuriyeti’nde Siyasi, Sosyal ve Ekonomik Hayat (2023)
  • Türkiye Cumhuriyeti Tarihi-I, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi-II, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi-III (2023)
  • Türkiye’nin Jeopolitiği ve Karadeniz’in Güvenliği Ekseninde Rusya-Ukrayna Savaşı (2023)
  • Contemporary Analysis On Syrian Immigration Issue in Europe and Turkey: Educational, Political and legal Practices (2022)
  • Artvin Tarihi: İlk Çağdan 1918'e (2022)
  • Disiplinlerarası Politika Vizyonu ve Stratejiler 2020 [Karabağ Zaferine Giden Süreç ve Jeopolitik Sonuçları] (2020)
  • Hocalı Katliamı [ABD ve Avrupa'da Ermeni Diyaspora Faaliyetleri] (2020)
  • 1000. Yılında Türk-Ermeni İlişkileri (Yıldız DEVECİ BOZKUŞ'la ortak, 2019)
  • Uluslararası Değişimler ve Türkiye (2018)
  • Suriye: Tarih, Siyaset, Dış Politika (2018)
  • Uluslararası Boyutlarıyla Kıbrıs meselesi ve Geleceği [Johnson Mektubu ve Türk-İngiliz İlişkileri] (2016)
  • Emperyalizm ve İslam Dünyası [Osmanlı Devleti'nin I Dünya Savaşına Girişi] (2015)
  • Maraş Tarihi ve Sanatı Üzerine [Arşiv Belgelerine Göre Fransız İşgali Altındaki Maraş'ta Ermeni Siyasi Faaliyetleri] (2008)
  • Türkiye Avrupa Birliği İlişkileri: Siyasal, Bölgesel ve Ekonomik Boyutlar [Türkiye’nin AB’ye Katılım Sürecinde Sahip Olduğu Stratejik Konumu ve Önemi] (2005)
  • 21. Yüzyılda Türk Dünyası Jeopolitiği (2003)
  • Irak Dosyası (2003)

Kaynakça

  1. ^ AKSU, M. Çağrı. "MUSTAFA SITKI BİLGİN - Artvin Çoruh University". www.artvin.edu.tr. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Artvin</span> Türkiyenin bir ilçesi ve Artvin ilinin merkezi

Artvin ; Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin, doğu ucunda yer alan ve Artvin ilinin idari merkezi olan şehirdir.

Oral Sander, Türk akademisyen. Uluslararası ilişkiler bölümü, siyasi tarih anabilim dalı profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Çelik</span> Türk politikacı

Hüseyin Çelik, Kürt ve Arap kökenli Türk siyasetçi, akademisyen ve yazar. 58. Hükûmette Kültür Bakanı, 59. Hükûmette Millî Eğitim Bakanı, TBMM 22 ve 23. Dönem AK Parti Van, 24. Dönem Gaziantep milletvekillerindendir. 21. Dönem'de Doğru Yol Partisinden Van Milletvekili seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Lewis</span> Amerikalı tarihçi

Bernard Lewis, İngiliz asıllı Amerikalı tarihçidir. Princeton Üniversitesi'nde profesörlük yapmıştır. İslâm tarihi ve İslâm-Batı ilişkisi hakkında uzmanlaşmıştır. Orta Doğu hakkında uzmanlaşmış batılı uzmanlar arasında en çok okunan yazarlardandır. George W. Bush'un danışmanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu</span> Batı Asya, Kuzey Afrika ve Doğu Akdenizin kesiştiği yerde kalan jeografik bölge

Orta Doğu, Afrika-Avrasya'da genellikle Batı Asya'yı, tüm Mısır'ı ve Türkiye'yi kapsayan kıtalararası bir bölgedir. Terim, 20. yüzyılın başlarında başlayan Yakın Doğu teriminin yerini almak üzere daha geniş bir kullanıma girmiştir. Daha geniş "Büyük Orta Doğu" kavramı aynı zamanda Mağrip, Sudan, Cibuti, Somali, Komorlar, Afganistan, Pakistan ve bazen Transkafkasya ve Orta Asya'yı da bölgeye dahil etmektedir. "Orta Doğu" terimi, değişen tanımları konusunda bazı karışıklıklara yol açtı.

Türkiye Ermenileri, Türkiye sınırları içinde yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan etnik azınlıktır. 1914-1921 yılları arasında 2 milyondan fazla olan Ermeni nüfusunun, günümüzde 40.000 ila 76.000 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bugün Türkiye Ermenilerinin ezici çoğunluğu İstanbul'da yaşamaktadır. Kendi gazetelerini, kiliselerini ve okullarını desteklemektedirler ve çoğunluğu Ermeni Apostolik inancına mensuptur ve Türkiye'deki Ermenilerin azınlığı Ermeni Katolik Kilisesi'ne veya Ermeni Evanjelik Kilisesi'ne mensuptur. Dört bin yıldan fazla bir süredir tarihi anavatanlarında yaşadıkları için Ermeni Diasporası'nın bir parçası olarak görülmemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Artvin Çoruh Üniversitesi</span> Artvinde kurulu devlet üniversitesi

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ), 5662 Sayılı, "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla kurulan KTÜ’den ayrılarak 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, yeni üniversitelerden bir tanesidir. Artvin ilinde bulunmaktadır. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 26536 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Ermenistan-Türkiye ilişkileri, Ermenistan ile Türkiye'nin 1918 yılından bu yana sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa-Türkiye ilişkileri</span>

Fransa-Türkiye ilişkileri, Fransa Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti'nin süregelen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-Türkiye ilişkileri</span>

Gürcistan-Türkiye ilişkileri, geçmişi Osmanlı dönemine ve daha eskilere dayanan Gürcü-Türk ilişkileri.

Paul Bernard Henze,, Amerikalı strateji uzmanı, tarih ve jeopolitik doktoru ve ABD emekli devlet görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Türkiye ilişkileri</span>

Çin-Türkiye ilişkileri, Çin ile Türkiye arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri içerir. Çin Komünist Partisi'nin Çin İç Savaşı'nı kazanması ve Çin Halk Cumhuriyeti devletinin 1 Ekim 1949 tarihinde kurulmasından sonra bile Türkiye, İç Savaş'ı kaybetmenin sonucu olarak Tayvan adasına çekilmeye zorunda kalmış Çin Cumhuriyeti devletini "Çin" ülkesinin tek meşru temsilcisi olarak tanımaya devam etti, ancak 4 Ağustos 1971 tarihinde Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti'yle diplomatik ilişkiler kurup "Tek Çin politikası"na uyarınca Çin Cumhuriyeti'yle olan resmî ilişkilerini askıya aldı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tayvan dahil tüm Çin toprakları üzerindeki egemenliğini tanıdı. Buna rağmen, Türkiye, Çin Cumhuriyeti'yle (Tayvan) yine gayrıresmî, hükümet dışı seviyede ilişkiler sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika-Çin ilişkileri</span>

Afrika-Çin ilişkileri, Çin ile Afrika arasındaki tarihi, siyasi, ekonomik, askeri, sosyal ve kültürel bağlantıları kapsar.

İlhan Yaşar Hacısalihoğlu, Türk uluslararası ilişkiler uzmanı ve coğrafyacı. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi rektörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Filipinler-Türkiye ilişkileri</span>

Filipinler-Türkiye ilişkileri, Filipinler ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

Metin Aksoy, Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Irak'a Yardım Komitesi</span>

Suriye Irak'a Yardım Komitesi, 1941'deki Anglo-Irak Savaşı sırasında Irak'ı İngilizlere karşı desteklemek için 1941'de oluşturulan siyasi bir hareketti. İngilizlere karşı Irak güçlerinin yanında savaşmak için silahlar ve gönüllüler gönderdi. Arap İhya Hareketi lideri Mişel Eflak tarafından düzenlendi ve yönetildi. Zeki el-Arsuzi örgüte karşı çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Türkiye ilişkileri</span> Kürt ve Türk ilişkileri

Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Türkiye ilişkileri, Irak'taki özerk statüdeki Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasındaki süregelen ilişkileri içerir. 2001'e kadar dalgalı bir hâl izleyen Kürdistan-Türkiye ilişkileri, bu tarihten itibaren Türkiye'nin ekonomik politikalarının değişimine bağlı olarak dış politikalarının da değişimiyle beraber iki tarafın Orta Doğu'daki ortak ekonomik menfaatlerine bağlı olarak statükoyu kırarak pozitif yönde seyretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Kırımı'nın tarihyazımı</span>

1915 ve 1917 yılları arasında en az 800.000 Ermeni'nin öldürüldüğü Ermeni Kırımı'nın tarihyazımı I. Dünya Savaşı'nın sonundan beri değişikliklere uğradı. Türkiye'nin dışındaki tarihçilerin çoğu Kırım'ın meydana geldiğini ve olayların bir soykırım olduğunu savunmaktadır, ancak bununla birlikte Kırım'ın sebepleri ve motivleri gibi bazı önemli hususların yorumlanmasında büyük farklılıklar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanması</span> I. Dünya Savaşının ardından Osmanlı topraklarının parçalanması

Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanması, I. Dünya Savaşı'nı takiben Kasım 1918'de İstanbul'un Britanya, Fransa ve İtalya askerleri tarafından işgal edilmesinin ardından başlayan jeopolitik bir süreçti. Parçalanma, özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun Almanya ile ittifak kurmasının ardından yapılan Sykes-Picot Anlaşması gibi İtilaf Devletleri'nin savaşın ilk safhalarında yaptığı birtakım anlaşamalar üzerinden planlanmıştı. Eskiden Osmanlı İmparatorluğu'nu oluşturan büyük topraklar ve halklar, birkaç yeni devlete bölündü. Osmanlı İmparatorluğu; jeopolitik, kültürel ve ideolojik yönden önde gelen İslam devletiydi. Osmanlı'nın savaşın ardından parçalanması, Britanya ve Fransa gibi Batılı güçlerin Orta Doğu'ya hâkim olmasına sebep oldu ve modern Arap dünyası ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına yol açtı. Anadolu Hareketi tarafından bu Batılı güçlere direnilse de, Osmanlı'nın ardıl devletleri kapsamında böylesi bir direniş II. Dünya Savaşı'nı takip eden hızlı dekolonizasyon sürecine kadar görülmedi.