İçeriğe atla

Mustafa Sabri Baysan

Mustafa Sabri Baysan, (d. 1887 Çal, - ö. 10 Şubat 1960), Türk siyasetçi.

Yaşamı

1887 yılında Denizli'nin Çal ilçesi Mahmutgazi köyünde doğmuştur.

Siverek Kadısı olarak görev yapmıştır. 33 yaşında TBMM I. Dönem Siirt Milletvekili seçilmiştir. Adliye, Şer'iye ve Maliye Kanunları Encümenlerinde çalışmıştır.

1918 yılında görevli bulunduğu Siverek'te Şahende Hanımla ile ilk evliliğini yaptı. Şahende Hanımın verem hastalığından ölümü ile ikinci evliliği Serinhisarlı Yaşar Hanımla yaptı ise de bu evlilik 7 ay sonra boşanma ile sona erdi. 3. evliğini, teyzesin kızı Şefika Hanım ile yaptı. Bu evliliklerden 4 oğlu ve 3 kızı doğdu.

Mahmutgazi, Denizler ve İsabey kasabalarındaki medreselerde tahsil gördükden sonra İstanbul Darülfünun-u Fatih Mektebi kuzat'a (Kadı Fakültesi) girerek fakülteyi üstün başarı ile bitirip Kadılık yapar onayı almış ve Osmanlı Vilayet Yanbuğ'da (Yemen) Kadı Danışmanlığı ile ilk devlet görevine başladı.

Daha sonra Mekke ili ve Siverek Sancağı Kadılığı, Bozdağan ve Eşme ilçeleri Yargıçlığı, Farsça, Arapça Osmanlıca lisanları bilen M. Sabri Baysan 1920 tarihinde T.C.'nin I. Dönem Siirt ili mebusluğuna seçilerek bu görevini 1924 tarihine kadar sürdürdü. Milletvekilliği döneminde Adalet, Dahiliye ve Milli Güvenlik komisyonlarında görev aldı. Yine bu sürede, bağlarda meydana gelen 'Filoksera' hastalığından asmaların kuruması üzerine, yerlerine dikilen deli asma çubuğunun yetiştirilmesine kadar afyon ve tütün dikme izninin çıkarılmasında etkili rol oynadı.

Atatürk'e yakınlığı ile tanınan ve yurt gezilerine birlikte çıkan Mustafa Sabri Bey, Kurtuluş Savaşı sonrası Ankara'da kalma önerilerini kabul etmeyerek memuriyette karar kılmış, İstiklal Harbi dönemindeki çalışmaları nedeni ile karşılıksız olarak verilen Ankara Keçiören ilçesindeki 200 dekarlık bağı kabul etmemiştir. İstiklal Madalyası ve Atatürk'ün imzaladığı havi Osmanlı Filintası sahibidir. 1960 yılında kalp krizinden ölmüştür.

Kaynakça

Milli Mücadele'de Din Adamları I (İçindekiler)[]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zübeyde Hanım</span> Mustafa Kemal Atatürkün annesi (1857–1923)

Zübeyde Hanım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi.

<span class="mw-page-title-main">Makbule Atadan</span> Mustafa Kemal Atatürkün kız kardeşi (1885–1956)

Makbule Atadan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün kız kardeşidir. Atatürk'ün Selanik, İstanbul ve Ankara'daki yaşamına tanıklık etmiş bir tarihsel kişiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Kâzım Dirik</span> Emekli Korgeneral, Trakya Ümmümi Müfettişliği ve İzmir valiliği yapmış bürokrat

Mehmet Kazım Dirik, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hüsrev Gerede</span> Türk asker ve siyasetçi

Hüsrev Gerede, Türk Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet tarihinin önemli isimlerinden olan Türk asker, siyasetçi ve diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Saip Ursavaş</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Saip Ursavaş, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ali Fuat Cebesoy</span> 6. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Ali Fuat Cebesoy, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Osman Nuri Koptagel</span> Türk asker ve siyasetçi

Osman Nuri Koptagel, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Avni Ulaş</span> Türk siyasetçi

Hüseyin Avni Ulaş, son Osmanlı Mebusan Meclisi ve Birinci TBMM milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Cevat Abbas Gürer</span> Türk asker ve siyasetçi

Mehmet Cevat Abbas Gürer, Türk asker, siyasetçi, Mustafa Kemal Paşa’nın başyaveri, Meclis-i Mebûsan ve TBMM I., II., III., IV. ve V. dönem Bolu milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Münir Ertegün</span> Türk diplomat

Mehmet Münir Ertegün, Türk diplomat ve devlet adamı. Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Talî Öngören</span> Türk asker, siyasetçi ve diplomat

İbrahim Edhem (Talî) Öngören, Türk hekim ve siyasetçi, diplomat.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Arar</span>

İsmail Hakkı Arar, Siyasetçi, hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Nuri Conker</span> Türk asker ve siyasetçi

Mehmet Nuri Conker, Türk asker ve siyasetçi.

Mustafa Hulûsi Efendi ya da Mustafa Çalgüneri, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Kılıç</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Kılıç ya da bilinen adıyla Kılıç Ali, Türk asker ve siyasetçi. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucuları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Vasfi Süsoy</span> Siyasetçi

Mustafa Vasfi (Süsoy), Türk asker ve siyasetçi.

Mekkî Mehmed Efendi, Osmanlı Devleti şeyhülislamı, kazasker, müderris.

Hatice Sultan IV. Mehmed'ın ve Emetullah Rabia Gülnuş Sultan'ın kızıdır. II. Süleyman ile II. Ahmed'ın yeğenı, II. Mustafa ile III. Ahmet'ın ablası ve I. Mahmut'ın halasıdır.

Ahmet Asım Arar, bulaşıcı hastalıklar doktoru.

Fevziye Abdullah Tansel, Türk edebiyat tenkitçisi. Babası muhtelif doğu vilayetlerinde kadılık yapmış Abdullah Hulûsi Efendi annesi ise Dobriç müftüsü Yörükoğlu Mustafa Efendi sülalesinden Sârâ Hanım'dı. Fevziye Abdullah 1921'de kız kardeşleriyle beraber Fatih'e taşındı. 1931 yılında İstanbul Kız Lisesi’nden mezun oldu. 1934'te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ve Yüksek Muallim Mektebi’nden mezun olduktan sonra Konya Kız Öğretmen Okulu, Ankara Erkek Lisesi (1935-1936) ve Ankara Atatürk Lisesi’nde (1936-1963) edebiyat muallimliği yaptı. Akademi yaşantısında ilk görev yerleri Gazi Eğitim Enstitüsü ve (1963) Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi'ydi (1964). Kasım 1936 - Haziran 1941 tarihleri arasında Ülkü'nün yazı işleri müdürlüğü görevini yürüttü. Columbia Üniversitesi ve Near and Middle East Institute'de misafir öğretim üyeliğinde bulundu ve burada modern Türk edebiyatı üzerine derler verdi. Tansel 1978 yılında ise emekliye ayrıldı.