İçeriğe atla

Mustafa Sırtlı

Mustafa Sırtlı
Doğum1954
Çayeli
Ölüm12 Ekim 2012
Gebze, Kocaeli
MeslekBesteci, tulumcu
Tanınma nedeniDoğu Karadeniz müziği

Mustafa Sırtlı (1954, Çayeli, Rize - 22 Aralık 2012, Gebze, Kocaeli), yaptığı Doğu Karadeniz müziği besteleriyle Türk müzisyen ve tulumcu. Karadenizli birçok sanatçıya yaptığı besteleri verdiği için, Karadeniz müziği camiasında Bacasız Beste Fabrikası olarak bilinirdi.[1] Peştamallı Kız adlı eseri, tulum müziğinin iyi örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir.[2] Dertliyim Efkarlıyım ve Ali Dayı başlıca eserlerinden diğer ikisidir.

Hayatı

Sırtlı 1954 yılında ailesinin ilk çocuğu olarak Çayeli'nin Aşıklar (Asrifos) köyünde doğdu.[3] Rize'de liseyi okurken 2. sınıftayken babasını kaybetti ve eğitimine devam etmedi. Arabesk şarkılardan oluşan ilk albümü Fakirim Meyhaneci 1981 yılında çıktı. 1985 yılında çıkardığı ikinci albümü olan Peştamalı ile tamamen Doğu Karadeniz müziğine yöneldi. Peştamalı albümü kendine TRT arşivlerinde yer buldu. Çayeli'ndeki kaset dükkanında yaptığı kasetleri sattı. Yazdığı şiirleri besteledi ve başkalarının yazdığı şiirlerdeki eksiklikleri tamamladı. Kariyeri boyunca 26 albüm ve 500 civarında kayıtlı eser üretti. Geçirdiği kalp krizi sonucu kardeşinin Gebze'deki evinde öldü. Cenazesi Çayeli Merkez Eski Camii'nden kaldırılıp Aşıklar köyündeki aile mezarlığına defnedildi.[4]

MESAM üyesi ve Kültür Bakanlığı mahalli halk müziği sanatçısıydı.[5]

Başlıca eserleri

  • Peştamalli Kız (1988)
  • Puşili Kız (1989)
  • Tulum Oyun Havaları (1990)
  • Ali Dayı (1991)
  • Ayağında Çapula Havalısın (1992)
  • Gökteki Yıldızları (1993)
  • Ağlıyor Karadeniz (1994)
  • Dertliyim Efkarlıyım (1994)
  • Horon Hemşin (1994)
  • Ayderin Meşeleri (1995)
  • Rusların Nataşası (1995)
  • Oy Yüreğim & Ağlamak İstiyorum (1998)
  • Deli Kız (2004)
  • Aha Böyle (2007)
  • Baktum Ağladum (2011)
  • Anılarım[6]

Kaynakça

  1. ^ "Mustafa Sırtlı Hayatını Kaybetti!". olay53.com. 23 Aralık 2012. 22 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2024. 
  2. ^ Ayliffe, Dubin, Gawthrop, Rosie, Marc Stephen, John (1991). The real guide, Turkey. Prentice Hall Press. s. 699. ISBN 9780137707362. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024. 
  3. ^ Topaloğlu, İhsan (2005). Rize folklorunda tulum-horon ve düğünler. Yöresel Folklor Araştırması. s. 36. ISBN 9789752708327. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024. 
  4. ^ "Mustafa Sırtlı". rizedeyiz.com. 1 Kasım 2014. 22 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2024. 
  5. ^ Fatih Sultan Kar (23 Aralık 2014). "Vefatının ikinci yılında Mustafa Sırtlı". pazar53.com. 22 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2024. 
  6. ^ "Mustafa Sırtlı". kuzeymavi.com. 22 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rize</span> Rize ilinin merkezi olan şehir

Rize, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Rize ilinin merkezidir. Tarihi Pontus bölgesinin doğusunda kalan Rize, Osmanlı döneminde Lazistan Sancağı'nda yer almıştır. Günümüzde Türkiye'ye bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Volkan Konak</span> Türk halk  müziği sanatçısı

Volkan Konak, Türk halk müziği sanatçısı. 2006 yılında çıkardığı Mora albümü, Mü-yap tarafından altın plak ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Horon</span> Doğu Karadeniz bölgesinde kemençe veya tulum ile oynanan halk oyunu

Horon, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde oynanan geleneksel halk danslarının genel adıdır. Sinop'ta, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt'un Aydıntepe ilçesi, Erzurum'un İspir, Tortum ve Olur ilçelerinde ve Doğu Karadeniz'den göçenlerden dolayı Sakarya'da oynanan çevik hareketli oyunlardır.

Emin Yağcı, Türk tulumcudur.

Ali Topuz, Türk siyasetçi.

Sinan Özen, Türk şarkıcı, besteci ve oyuncudur.

Dertli Divani, Türk Alevi halk ozanı. Asıl adı Veli Aykut'tur. Babası Aşık Büryani'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cemile Cevher Çiçek</span>

Cemile Cevher Çiçek, Türk ses sanatçısı, derlemeci ve nota yazıcıdır.

Selçuk Balcı, Türk halk müziği sanatçısı. Rize'nin Çayeli ilçesinde dünyaya geldi. İlkokulu doğduğu bu şehirde tamamladı. İlkokulu bitirdikten sonra ailesiyle birlikte Ankara'ya yerleşti. Çocukluğundan beri bağlama çalmasına rağmen lise yıllarında kemençeye merak saldı. Kendini bu konuda yetiştirdikten sonra birçok Karadenizli şarkıcıya kemençe çalarak eşlik etti.

<span class="mw-page-title-main">Apolas Lermi</span> Türk vokalist

Abdurrahman Lermi ya da sahne adıyla Apolas Lermi, Türk Karadeniz halk müziği sanatçısı ve müzisyendir.

<i>Dost Garip</i> Güler Duman albümü.

Dost Garip, Türk şarkıcı Güler Duman'ın 24 Ekim 1980 tarihinde çıkardığı ilk stüdyo albümüdür. Albüm Özlem Plak etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtlarına Haziran 1980 tarihinde başladı. İki ay süren kayıtlar sonrasında albüm Ağustos 1980 tarihinde tamamlandı. Albümün müzik yönetmenliğini üstlenen Mustafa Karaçeper aynı zamanda albüme bağlaması ile eşlik etti. Henüz 13 yaşında kaydettiği albümünde Aşık İrfani, Aşık Emrah, İbrahim Engin, Kul Mustafa, Karacaoğlan, Haşimi Aslıhak ve Pir Sultan Abdal gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.

<i>Buldular Beni</i>

Buldular Beni, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 29 Ocak 1990 tarihinde çıkardığı sekizinci stüdyo albümüdür. Albüm Duygu Müzik etiketiyle yayınlandı. Albümün 1989 yılının Eylül ve Aralık ayları arasında üç aylık bir sürede yapıldı. Albümde Devran Baba, Dertli Divani, Mahsuni Şerif, Sümmani, Seyfi Doğanay, Seyfettin Sucu ve Aşık Emrah gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.

<i>Güler Duman 94</i>

Güler Duman '94, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 22 Şubat 1994 tarihinde çıkardığı on birinci albümüdür. Albüm, Duygu Müzik tarafından satışa sunulmuştur. 1990'lı yılların klasik albümlerinden biri olarak değerlendirilen albüm, aynı zamanda yüz binlerce satarak Türkiye'nin en çok satan Türk halk müziği albümlerden biri olmuştur. Albümün kayıtları 1993 yılının Ağustos ayında başlamıştır. Dört ay süren kayıtlar yılın son ayında tamamlanmıştır. Albümde bir parçanın söz ve müziği Güler Duman'a aittir. Duman, bunun dışında albümde Hasret Gültekin, Pir Sultan Abdal, Mahzuni Şerif ve Musa Eroğlu gibi sanatçıların eserlerini seslendirmiştir. Albümle birlikte "Türkülerle Gömün Beni" adlı parçanın video klibi de yayınlanmış ve albümün satışlarını olumlu derecede etkilemiştir. 1 Mayıs 1994 tarihinde söz ve müziği Hasret Gültekin'e ait olan "Güle Yel Değdi" adlı ikinci video klibini yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cevdet Öztopal</span>

Cevdet Öztopal Türk tulum sanatçısı. Sert ve kıvrak figürlü Topaloğlu horonunun yaratıcısıdır.

Mustafa Tahir Taşer veya Garipoğlu Mustafa Türk tulum sanatçısı. 1945 yılında radyoda tulum çalan ilk sanatçı olmuştur. Taşer'in birçok bestesi bulunmaktadır.

Filiz İlkay Balta, Türkiye'nin ilk kadın tulumcusudur. Balta'nın 3 tane albümü bulunmaktadır.

Yaşar Çorbacı veya bazı kaynaklarda geçen adıyla Yaşar Çorbacıoğlu, Türk tulumcudur. Çorbacı'nın TRT arşivlerinde 70'ten fazla eseri vardır.

Dindar Güner, Türk tulum sanatçısıdır.

Ahmet Güngör, Türk kemençeci ve tulumcu.

Adem İmdat Kesici, Türk araştırmacı yazar ve halk şairi.