İçeriğe atla

Mustafa Nail (yedek teğmen)

Mustafa Nail
Doğum1898
Yardibi, Saimbeyli, Adana
Ölüm19 Temmuz 1920 (22 yaşında)
Tarsus, Mersin
Bağlılığı Osmanlı İmparatorluğu
Hizmet yılları1915-1920
RütbesiTeğmen
KomutasıDemirbaş Müfrezesi
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
Türk Kurtuluş Savaşı

Mustafa Nail (d. 1898, Adana - 19 Temmuz 1920, Mersin) Türk asker.

Adana'ya bağlı Yardibi, Saimbeyli mahallesinden Ömer Kâhya'nın oğludur. İlk ve orta öğrenimini Saimbeyli Merkez Okulu'nda yaptı. 1915 yılında Adana Erkek Öğretmen Okulu'na girdi. Fakat öğrenimini yarıda bırakarak askere çağrıldı. İstanbul'da bulunan İhtiyat Talimgâhı'ndan Teğmen rütbesiyle mezun oldu. Filistin Cephesi'ne gönderildi. Eylül 1918'de İngilizlere esir düştü. Mısır'daki esir kampında 15 ay kaldı. Adana'ya döndüğünde şehrin Fransızlar tarafından işgal edildiğine şahit oldu. Mustafa Kemal Paşa'nın Millî Mücadele'yi başlatması üzerine kendi müfrezesini kurarak Kuvâ-yi Milliye'ye katıldı. Mersin çevresinde Fransız birlikleriyle yapılan ilk karşılaşma olan Başnalar Muharebesi'ni yönetti. Bu muharebeyi yöre halkından da destek alarak (asıl müfreze 30 kişiden oluşmasına rağmen yöre halkının yardımıyla 150 kişiye ulaştı) kazandı.

Sonraları memleketi Saimbeyli o dönemde Kozan iline bağlı olduğu için "Kozanlı Mustafa Nail" olarak tanındı. Demirbaş Müfrezesi Komutanı olarak katıldığı Tarsus Bağları Taarruzu'nda hayatını kaybetti. Mezarı Eshab-ı Kehf Dağı eteklerindedir.

2006 yılında Arslanköy, Mersin kasabasındaki lisenin kütüphanesine adı verildi

Kaynakça

  • Fikri Mutlu, "Büyük Kahramanlığı ve Gerçek Hüviyetiyle Kozanlı Mustafa Nail", Kuva-yı Milliye, Ağustos 1964, sayı 48, s. 11
  • Kurtuluş Savaşında İçel, Baha Matbaası, İstanbul 1971.
  • Kemal Çelik, Adana ve Çevresinde Ermeni ve Fransız Cinayetleri. "Adana ve Cevresinde Ermeni ve Fransız Cinayetleri", Ermeni Araştırmaları 2. Türkiye Kongresi Bildirileri: Ankara, 15-16 Ekim 2007.
  • Mülazım-Evvel Osman Muzaffer Efendi'nin Anıları, İçel Sanat Kulübü Bülteni Tarih Dosyası, Fon Matbaacılık, Mersin 2007.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Kurtuluş Savaşı</span> Mustafa Kemal Paşa önderliğindeki direniş hareketinin işgal kuvvetleri ve iş birlikçilerine karşı verdiği siyasi ve askerî mücadele

Türk Kurtuluş Savaşı, I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu'nun İtilaf Devletleri'nce işgali sonucunda Mîsâk-ı Millî sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak için 1919-1922 yılları arasında gerçekleştirilen çok cepheli siyasi ve askeri mücadeledir. Batı Anadolu'da İtilaf Devletleri'nin harekete geçirdikleri Yunan ordusuna; güneyde Fransız ordusuna; doğuda Ermenistan'ın kuvvetlerine; İstanbul rejimine sadık milislere, feodal güçlere ve ayrılıkçılara karşı savaşılmıştır. Bu mücadelenin Batı Cephesi Yunan millî belleğine "Küçük Asya Felaketi" adıyla kazınmıştır. Savaş sırasında Yunan ve Ermeni kuvvetleri, bir etnik temizlik harekâtı olarak, Türk halkına karşı katliamlar, yağmalar ve tecavüzler gerçekleştirmiştir. Savaş, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Altay</span> Türk asker ve siyasetçi

Fahrettin Altay Türk asker ve siyasetçi. Türk Kurtuluş Savaşı'ndaki Büyük Taarruz'dan sonra Yunan ordusunun geri çekilmesini sağlayarak İzmir'e giren 5. Süvari Kolordusunun komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Refet Bele</span> Türk asker ve siyasetçi

İbrahim Refet Bele, Türk asker ve siyasetçi. Kurtuluş Savaşı'na katılan ilk beş generalden birisidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı görevlerinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sabri Güney</span>

Ali Sabri Güney TBMM 1. Dönem'de İçel (Silifke) milletvekilliği yapmış bir din adamı ve hukukçu. Ali Sabri Güney, Hacı Ahmet Efendi'nin oğludur.

Mustafa İstemihan Talay, Türk bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kurtuluş Savaşı Güney Cephesi</span> Türk Kurtuluş Savaşının bir cephesi

Güney Cephesi, Fransız Cephesi veya Kilikya Cephesi, I. Dünya Savaşı'nın ardından Fransız kuvvetleri ve beraberindeki Ermeni Lejyonu ile TBMM idaresindeki Kuvâ-yi Milliye arasında gerçekleşen muharebelerden meydana gelen cephedir. Fransa, Sykes-Picot Anlaşması ve ardından Ermeniler ile imzalanan antlaşma ile kendisine düşen topraklara yönelmiştir. 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Anlaşması ile cephe kapanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maraş Muharebesi</span> Maraş Savunması

Maraş Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nda yenilmesi üzerine, Osmanlı İmparatorluğu ile 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi çerçevesinde Anadolu'nun birçok yeri gibi Maraş'ın da işgal altına girmesi ile işgal güçlerine karşı 21 Ocak 1920'de başlayan direniş, 12 Şubat 1920 tarihinde işgalin ortadan kalkması ile sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Fuat Cebesoy</span> 6. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Ali Fuat Cebesoy, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kuvâ-yi Milliye</span> Mütareke döneminde direnişçi paramiliter gruplar

Kuvâ-yi Milliye, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'ndaki yenilgisini takiben Mütareke döneminde ortaya çıkan milis gruplarıdır. Kuvâ-yi Milliye, Kurtuluş Savaşı'nın ilk silahlı savunma kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Yardibi, Saimbeyli</span> Saimbeyli, Adana, Türkiyede mahalle

Yardibi, Adana ilinin Saimbeyli ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahim Tuncak</span> Atatürkün manevi oğlu

Abdurrahim Tuncak, Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi oğlu. Mustafa Kemal ve ailesinin Akaretler ve Şişli'deki evlerinde Zübeyde Hanım tarafından büyütülüp yetiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Vilayeti</span>

Adana Vilayeti, Osmanlı Devleti vilayetidir. 1869 yılında kurulmuştur.

Ahmet Hamdi Ülkümen, Nebizade Hamdi Bey, Türk gazeteci, siyasetçi, eğitimci.

Osman Nuri Tufan,, İstanbul, Türkiye) Türk Tuğgeneral, Türk Kurtuluş Savaşı boyunca Fransızların işgali altında bulunan Kilikya Cephesi 'ndeki hizmetleri ile bilinir.

Ferruh Güven, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Narlıkuyu Mozaik Müzesi</span> Mersinde bir müze

Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Mersin'in Silifke ilçesindeki Narlıkuyu mahallesinde yer alan küçük bir müzedir. Yaz sezonunda 08:30 ve 19:00, kış sezonundaysa 08:00 ve 17:00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olan müzeye giriş ücretsizdir.

Abdülgani Girici, Türk mücahit.

Ermeni Lejyonu, I. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı savaşan Fransız Ordusu ile yapılan antlaşma. Lejyonun asıl adı "La Légion d'Orient" idi. Adı 1 Şubat 1919'da "La Légion Arménienne" olarak değiştirildi. Bu lejyondaki askerlere gayri resmi olarak Ermeniler arasında Gamavor (Gönüllü) adı verildi.

İçil eski bir sancak, il ve yöre adıdır. Günümüzde kullanılmamaktadır.

Gizzik Duran, Çukurova yöresindeki Kuvayi Milliye hareketine katılarak Adana, Kayseri ve Kahramanmaraş yörelerinin düşman işgalinden kurtuluşunda katkı göstermiş bir direnişçi.