İçeriğe atla

Mustafa Miyasoğlu

Mustafa Miyasoğlu
Doğum1946
Kayseri
Ölüm1 Ağustos 2013 (67 yaşında)
İstanbul
Defin yeriEyüpsultan Mezarlığı, İstanbul
MeslekŞair, Yazar, Eğitimci
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye Cumhuriyeti

Mustafa Miyasoğlu (1946 - Kayseri; ö. 1 Ağustos 2013 - İstanbul), Türk romancı ve yazardır.

Kayseri'de 1946 yılında doğan Mustafa Miyasoğlu, ilk ve orta öğrenimini bu şehirde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu.[1] Liselerde 10 yıl öğretmenlik, üniversitede de 12 yıl okutmanlık yapan Miyasoğlu, 1988-1992 yılları arasında Pakistan'ın İslamabad şehrindeki yabancı diller enstitüsünde yardımcı profesör unvanıyla görevlendirildi.[2]

Şiirin yanında deneme, hikâye, tiyatro ve roman türlerinde eser veren Miyasoğlu, pek çok dergi ve gazetede kültür sanat yazıları yayınladı, şiir ve romanlarıyla ödüller kazandı. Milli Kültür Vakfı özel armağanını kazanan "Hicret Destanı" adlı şiiri Dr. Muhammed Harb tarafından Arapçaya çevrilen Miyasoğlu'nun başka şiir ve hikâyelerinin İngilizce, Arapça ve Urduca çevirileri yurt dışında yayınlandı. Samsun, Ankara ve Kahire üniversitelerinde eserleri üzerine tezler hazırlanan Miyasoğlu'nun şiir ve yazıları Filiz, Hisar, Türk Edebiyatı, Edebiyat, Mavera, Milli Gençlik, Yeni Sanat, Sedir dergilerinde yayınladı.

Suffe Yayınlarını kurarak Suffe Kültür Yıllığı'nı yayınlamaya başlayan Miyasoğlu'nun şiir alanında Rüya Çağrısı, Devran, Hicret Destanı, Şiirler ve Bir Gülü Andıkça, hikâye tarzında Geçmiş Zaman Aynası, roman türünde Kaybolmuş Günler, Dönemeç, Güzel Ölüm, Bir Aşk Serüveni, biyografi alanında Necip Fazıl Kısakürek, Asaf Halet Çelebi, Ziya Osman Saba, Haldun Taner isimli eserleri bulunuyor.

Beynindeki tümör rahatsızlığından dolayı hastanede 2 ay tedavi gören[3] Mustafa Miyasoğlu, 1 Ağustos 2013 tarihinde İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.[4] Cenazesi ertesi gün Fatih Camii'nde öğle namazından sonra kılınan, cenaze namazının ardından Eyüp Mezarlığı'nda toprağa verildi.[5]

Kaynakça

  1. ^ "MİYASOĞLU, Mustafa". TDV İslâm Ansiklopedisi. 13 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2023. 
  2. ^ Sözlüğü, Türk Edebiyatı İsimler. "Mustafa Miyasoğlu". teis.yesevi.edu.tr. 24 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2023. 
  3. ^ "Yazar Mustafa Miyasoğlu vefat etti". Anadolu Ajansı. 11 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2023. 
  4. ^ "Edebiyatın çok yönlü kalemi: Mustafa Miyasoğlu". Anadolu Ajansı. 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2023. 
  5. ^ "Yazar Mustafa Miyasoğlu toprağa verildi". Anadolu Ajansı. 11 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Tanpınar</span> Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçii

Ahmet Hamdi Tanpınar ; Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçi ve akademisyendir.

Türklerin Anadolu'ya geldikten sonra edebiyatları iki gruba ayrılmıştır. Arapça ve Farsçayı çok iyi bilen aydınların oluşturduğu "Yüksek Zümre Edebiyatı" ve İslam öncesinden gelen sözlü bir "Halk Edebiyatı". Anadolu'ya göç eden Türkler arasında aynı ayrım devam etti. Medrese eğitimi gören aydın kesim Arap ve Fars edebiyatlarının tesirini devam ettirirken, halk yine saz şairleri aracılığıyla halk edebiyatını devam ettirdi. Dolayısı ile Anadolu Türk Edebiyatı iki grupta incelenmektedir. Bu gruplardan biri halk edebiyatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ceyhun Atuf Kansu</span> Türk yazar, şair ve doktor

Ceyhun Atuf Kansu, Türk yazar, şair ve doktor.

Tahir Alangu, Türk yazar ve edebiyat tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Hüsnü Dağlarca</span> Türk şair

Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türk şair. 2007 yılına kadar yayınlanmış 60'tan fazla şiir koleksiyonuyla Türkiye Cumhuriyeti'nin en üretken Türk şairlerinden birisi olan Dağlarca Struga Şiir Akşamları Altın Çelenk Ödülüne layık görüldü. 1971 yılında Şilili şair Pablo Neruda'nın aldığı Nobel Edebiyat Ödülü için hazırlanan listede adaylardan birisi olduğu 50 yıllık İsveç Akademisi arşivlerinin 2022'de kamuoyuna açılması ile ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Rıfat Ilgaz</span> Türk şair, romancı ve öykücü (1911–1993)

Rıfat Ilgaz tam adıyla Mehmet Rıfat Ilgaz, Türk şair, romancı ve öykü yazarı.

Ziya Osman Saba, cumhuriyet dönemi şair ve yazarı. Yedi Meşaleciler Hareketi'nin kurucularındandır. Şair olarak ün kazanan edebiyatçı, küçük hikâye türünde de eserler verdi.

<span class="mw-page-title-main">Sezai Karakoç</span> Türk şair, yazar, düşünür ve siyasetçi (1933–2021)

Ahmet Sezai Karakoç, Türk şair, yazar, düşünür ve siyasetçi.

Mesnevi, özellikle Arap, Fars ve Osmanlı edebiyatında kendi aralarında uyaklı beyitlerden oluşan ve aruz ölçüsüyle yazılan divan edebiyatı şiir biçimidir.

Pertev Naili Boratav ya da asıl adıyla Mustafa Pertev, Türk halk bilimci, halk edebiyatı araştırmacısı.

İsmail Habip Sevük ya da İsmail Hakkı Sevük, Türk yazar, edebiyat tarihçisi, gazeteci, siyasetçi.

Murathan Çarboğa, Türk şair.

Kayıkçı Kul Mustafa, Türk halk edebiyatının Bektaşî koluna bağlı halk ozanı. Şairin doğum ve ölümüyle ilgili net bilgiler bulunmamakla beraber; 17. yüzyıl ozanı olduğu belirlenebilmiştir. Kimi kaynaklarca 1658'de öldüğü rivayet edilmektedir. Ancak bu iddianın tersi olarak 1659'dan sonra öldüğünü savunan araştırmalar da vardır. Edebiyatçı Ahmet Kabaklı ise Kayıkçı Kul Mustafa'nın ölümünün 1646'dan sonra gerçekleştiğini söylemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatı</span> Türkçe yazılmış edebî eserler

Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.

Mehmet Kaplan,, Türk edebiyat kuramcısı, eleştirmen, edebiyat tarihçisi, yazardır.

Mustafa Necati Karaer, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Türk yazar, şair, otobiyografici, eleştirmen. Hisarcılar akımının kurucusu. Hisar şiirinin önde gelen temsilcisi.

Mustafa Kutlu, Türk yazar. Hikâye ve denemeleriyle tanınır.

Genç Osman Destanı, 17. yüzyılda Kayıkçı Kul Mustafa tarafından yazılan ve Türk halk edebiyatının en önemli epik eserlerinden biri sayılan duygusal koçaklamadır. Yapıtta Osman adındaki genç bir yeniçerinin savaş sırasındaki yiğitliği ve ölümü anlatılmaktadır.

Yahya Akengin, Türk şair ve yazardır. Hisarcılar akımının temsilcilerinden biridir.

A. Kadir Paksoy, Türk öğretmen, şair ve yazar.