İçeriğe atla

Mustafa Keser

Kontrol Edilmiş
Mustafa Keser
Doğum1 Ocak 1945 (79 yaşında)
Başladığı yerTürkiye
TarzlarTürk Sanat Müziği
MesleklerSes Sanatçısı, Bestekâr
ÇalgılarUd, Keman, Tambur, Yaylı Tambur, Buzuki, Cümbüş, Bağlama, Piyano
Etkin yıllar1965-günümüz
Müzik şirketiKervan Plak, Armoni Müzik, Menemek Müzik
Resmî sitewww.mustafakeser.com
Nülifer Keser (e. 1977)
ÇocuklarıYunus Emre Keser
Cinuçen Emrah Keser
Celaleddin Erkan Keser

Mustafa Keser (1 Ocak 1945, Maden, Elazığ), Ses sanatçısı ve bestekâr.

Kariyer

Elazığ'ın Maden ilçesinde doğmuştur. İlk ve Orta tahsilini Maden'de, lise tahsilini Diyarbakır "Ziya Gökalp" ve Sivas "4 Eylül Lisesi"'nde tamamlamıştır. Babası Cemil Keser çok iyi keman yapar ve çalardı. Baba ve baba tarafı akrabalarında sanat kabiliyetleri üst düzeyde olduğundan kendisi de bu kabiliyetlerden nasibini almış, ortaokul ve özellikle lise yıllarında keman, ud, bağlama gibi enstrümanları iyi derecede çalmasını öğrenmiştir. Liseden sonra tahsiline devam edemediği için kendisine müziği meslek olarak seçmiştir. Bu nedenle İstanbul'a gitmiştir. Zaman zaman çeşitli şarkıcılara eşlik etmiş, zaman zaman da kendisi çalıp şarkı söyleyerek gazinolarda çalışmıştır. Askerliği dolayısıyla İstanbul'dan ayrılıp, askerliğinin acemiliğini Manisa, kalanını İzmir Narlıdere'de bitirmiştir. İzmir'de de müzik camiasında iyi bir yer edinmesi sebebiyle askerden sonra İzmir'e yerleşmiştir. 15 yıl boyunca birçok ses ve saz sanatçısı üstatlarıyla (Bekir Sıtkı Sezgin, Cinuçen Tanrıkorur, Kadri Sençalar, Ercüment Batanay, Müzeyyen Senar, Zeki Müren, Safiye Ayla, Sabite Tur gibi) birlikte çalışmış, Münir Nurettin Selçuk'a da tanbur çalma şerefine erişmiştir. Zaman içerisinde çalıştığı kişilerden çok bilgiler edinmiş, önceden çaldığı sazlara ilaveten yaylı tambur, mızraplı tambur, buzuki, piyano gibi birçok enstrümanı da çalmasını öğrenmiştir.

1975 yılında TRT kurumunun açmış olduğu amatör ses yarışmasını Türk Halk Müziği dalında kazanmış, 1982 yılına kadar TRT İzmir Radyosu'nda mahalli sanatçı olarak görev yapmıştır. Geçen zaman içerisinde müzikten kazandığım para yeterli olmadığından ilave olarak başka işler de yapmıştır (Çiğli Askeri Hava Üssü'nde 4 yıl memuriyet, minibüs ve taksicilik, market işletmeciliği gibi). 1982 yılında yine TRT kurumunun açtığı yetişmiş sanatçı sınavını bu kez Türk Sanat Müziği dalında kazanıp, TRT İzmir Radyosu'nda ses sanatçısı olarak göreve başlamıştır. Konservatuvar okumamış ancak, engin bilgi ve tecrübesi dolayısıyla konservatuvarda hocalık yapmıştır. 1989 yılında TRT İzmir Radyosu'ndan ayrılıp İstanbul'a yerleşmiştir. TRT'de çalıştığı yıllar içerisinde Hz. Mevlânâ'yı anma törenleri dolayısıyla on yıl boyunca Konya'ya görevli gitmiştir. Bu arada dini musikiyle ilgili de uzun yıllar çalışmalar yapmıştır. Rahmetli Kâni Karaca Üstad'dan da büyük ölçüde feyizlenmiştir.

1995 yılında, Dünya'da ilk defa yapılan (Canlı yayında şarkı istekleri) bir programa imza atarak HBB televizyonunda "Mustafa Keser ve İstekleriniz" isimli programına başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu program Kanal 6, Samanyolu TV, Flash TV ve TRT Müzik kanalında "Ustadan İstekler" ismi altında devam etmiştir. Bu yıllar içerisinde "ALTIN KELEBEK, MAGAZİN GAZETECİLERİ DERNEĞİ" ve benzeri birçok müzik ödülünü kazanmıştır.

51 yıllık sanat hayatında sırasıyla, bir 45'lik, bir Longplay, AHU GÖZLÜM, BANA KÖTÜ DİYEN, SEVİYORUM-ÇARESİZİM, ÜZÜM GÖZLÜM, TUTKU ve son olarak da SABIR isimli kasetlerini çıkarmıştır. Hâlen, haftanın iki günü (Cuma, Cumartesi) Göktürk'te "MUSTAFA KESER SAHNESİ" adlı kendi işletmesinde ve çeşitli konser çalışmalarıyla da müzik yaşantısına devam etmektedir.

Televizyon programları

  • "Mustafa Keser Sizlerle" (Kanal 6, Samanyolu TV, Flash TV)
  • "Ustadan İstekler" (TRT Müzik)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

Orhan Gencebay ya da gerçek adıyla Orhan Kencebay Türk besteci, ses sanatçısı, şair, enstrümanist, aranjör, müzik yapımcısı, müzik direktörü ve oyuncu.

Ömer Altuğ, Türk tamburi ve bestekâr. Ankara Radyosu sanatçılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Necdet Yaşar</span> Klasik Türk müziği sanatçısı, tanburi (1930-2017)

Necdet Yaşar,. Klasik Türk müziği sanatçısı, tanburi.

<span class="mw-page-title-main">Özay Gönlüm</span> Türk saz ve söz sanatçısı

Kemal Özay Gönlüm, Türk halk müziği sanatçısı.

Ender Doğan, Klasik Türk müziği sanatçısı ve neyzendir.

Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

Necip Gülses, Türk müzisyen, bestekâr.

<span class="mw-page-title-main">Niyazi Sayın</span> Türk neyzen

Niyazi Sayın, Türk neyzen, ebru sanatçısı ve fotoğrafçı. Sanat Musıkisinin ney üstatlarından Mesut Cemil Bey ve İstanbul ekolünün temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yaylı tambur</span>

Yaylı tambur, yayla çalınan bir tambur türüdür. Yaklaşık bir asırlık bir geçmişi vardır. Tanburi Cemil Bey tarafından icat edilmiş ve daha sonraki yıllarda Ercüment Batanay ve Fahrettin Çimenli tarafından geliştirilerek bugünkü hâline getirilmiştir.

Fatma Uludan Canevi ya da tanınan adıyla Niran Ünsal, Türk pop müzik şarkıcısı.

Necdet Tokatlıoğlu, Türk besteci, solist, korist, müzisyen ve orkestra şefidir. Kendi bestelerinden oluşan 5 plak ve çok sayıda 45'lik plak dolduran Tokatlıoğlu'nun, 95'e yakın Türk Sanat Müziği bestesinin 68'i TRT repertuvarında bulunmaktadır. En tanınmış yapıtlarından bazıları Bir Sevgi İstiyorum, Gelme İstemem Artık ve Al Aşkını Çal Başına'dır.

Mustafa Muzaffer İlkar, Türk müziği solisti, bestecisi.

Ali Rıza Avni Tınaz, Klasik Türk musikisi bestekârı, müzik araştırmacısı, şâir, yazar ve "Ses ve Saz Dünyamızdan" adlı açıklamalı Klasik Türk musikisi programının yapımcısıdır. Soyadını genellikle kullanmadığı için daha çok Ali Rıza Avni olarak tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Emine Ata</span> THM ses sanatçısı

Emine Ata, TRT Ankara Radyosu Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı.

Mehmet Başdurak, 7 yaşında ezan-ı muhammediyi okuyarak dini; annesinin ve babasının udi ve hanende olmaları hasebiyle de la-dini musikiye başladı.

Mükerrem Kemertaş, Türk Halk Müziği sanatçısıdır.

Seniha, Türk sanat müziği şarkıcısı.

Naim İlgün Soysev, Türk bestekâr.

Mustafa Taşpınarlı, Türk keman sanatçısı.