İçeriğe atla

Mustafa Kemal Atatürk'ün ödülleri listesi

Mustafa Kemal Paşa, nişan ve madalyalarıyla (1918).

Bu maddede, Mustafa Kemal Atatürk'ün Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye döneminde aldığı ödüllerin bir listesi yer almaktadır. Atatürk'ün madalya ve nişanları ile manevi evlatlarından Afet İnan, Rukiye Erkin, Sabiha Gökçen'in armağan ettikleri Atatürk'e ait eşyalar, Anıtkabir'deki Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde sergilenmektedir.

Madalyalar

Mustafa Kemal Atatürk, Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile
Şerit İsim Veren Veriliş Nedeni Maden Verildiği Tarih
1Mecidiye Nişanı
(5. Sınıf)
II. AbdülhamidŞam'daki üstün hizmetleri. Gümüş 25 Aralık 1906
2Osmaniye Nişanı
(4. Sınıf)
V. MehmedGönüllü olarak katıldığı Trablusgarp Savaşı'nda gösterdiği başarıları. Gümüş 6 Kasım 1912
3Légion d'honneurFransaAkdeniz Mürettep Kuvvetler Komutanlığı'nda gösterdiği başarıları. 11 Mart 1914
4Osmaniye Nişanı
(3. Sınıf)
V. MehmedTekirdağ'da 19. Tümen'in kurulmasında gösterdiği başarıları. Gümüş 1 Şubat 1915
5Aziz Aleksandr Nişanı
(3. Sınıf)
I. Ferdinand Çanakkale Savaşlarındaki kahramanlıkları. 23 Mart 1915
6İmtiyaz MadalyasıV. Mehmed19. Tümen Komutanlığı görevindeki üstün başarıları. Gümüş 30 Nisan 1915
7Liyakat MadalyasıÇanakkale Savaşları'ndaki üstün başarıları. Gümüş 1 Eylül 1915
8Demir HaçII. WilhelmDemir 28 Aralık 1915
9Liyakat MadalyasıV. MehmedAnafartalar Grup Komutanlığı görevindeki olağanüstü başarıları. Altın 17 Ocak 1916
10Osmaniye Nişanı
(2. Sınıf)
Kafkasya Cephesi'ndeki üstün başarıları. Gümüş 1 Şubat 1916
11Askeri Liyakat Madalyası Avusturya-Macaristan İmparatorluğu I. Dünya Savaşı'ndaki üstün başarıları. Mine 27 Temmuz 1916
12Askeri Liyakat Haçı
(3. Sınıf)
13Mecidiye Nişanı
(2. Sınıf)
V. Mehmed16. Kolordu Komutanlığı görevindeki olağanüstü başarıları. Ortası Altın 12 Aralık 1916
14Demir Haç
(2. Sınıf)
Alman İmparatorluğuI. Dünya Savaşı'ndaki üstün başarıları. Demir 9 Eylül 1917
15Demir Haç
(1. Sınıf)
Demir
16Askeri Liyakat Madalyası
(2. Sınıf)
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
17İmtiyaz MadalyasıV. MehmedKafkasya Cephesi'ndeki üstün başarıları Altın 23 Eylül 1917
18Mecidiye Nişanı
(1. Sınıf)
I. Dünya Savaşı'ndaki üstün başarıları. Ortası Altın 16 Aralık 1917
19Prusya Taç Nişanı
(1. Sınıf)
II. Wilhelm19 Şubat 1918
20Harp MadalyasıVI. MehmedI. Dünya Savaşı gazisi. Gümüş Fakfon 11 Mayıs 1918
21Aliyülala Nişanı Emanullah HanOrtası Altın 27 Mart 1923
22İstiklâl Madalyası
(Kırmızı-Yeşil)
Türkiye Büyük Millet MeclisiTürk Kurtuluş Savaşı'nda göstermiş olduğu olağanüstü başarıları. Pirinç (alaşım)21 Kasım 1923
23Murassa Nişanı Türk Hava KurumuTürk Hava Kurumu'nu kurması. Platin 20 Mayıs 1925
24Sadakat Gümüş Hizmet Nişanı Türk Ordusu'na verdiği hizmetler. Gümüş 12 Kasım 1931

Madalyonlar

Adı ve Veriliş Nedeni Verildiği Tarih
1Abide-i Zafer Hatırası 1927
2Müttefik Ajanslar 4. Kongresi 1929
3 2.Balkan konferansı İstanbul 1931
4İran Şahı'nın Türkiye'yi Ziyaretleri Hatırası 1934
51. Ordu Manevra Hatırası 20 Ağustos 1937
62. Ordu Manevra Hatırası 13 Ekim 1937
7 3. Ordu Manevra Hatırası 26 Ağustos 1938
8Ankara'ya Gelişinin 18. Yıl Hatırası 27 Aralık 1937
9TBMM Rozeti 28 Aralık 1929

Kaynakça

  1. Atatürk'ün Madalya ve Nişanları
  2. Atatürk'ün Rütbe, Nişan ve Madalyaları

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Madalya</span>

Madalya veya diğer adıyla madalyon, savaşta yararlık gösterenlere, yarışlarda derece alanlara ödül, bazen de önemli bir olay dolayısıyla ilgililere hatıra olarak verilen metal nişan. Ödülleri inceleyen bilime faleristik denir.

<span class="mw-page-title-main">Gerhard Barkhorn</span> Alman general

Gerhard Barkhorn,, Alman pilot.

<span class="mw-page-title-main">Lenin Nişanı</span>

Lenin Nişanı, SSCB'nin ülke gelişiminde katkıda bulunan; sanat, bilim, spor, askeri alanlarda başarılı olan kişilere, organizasyonlara, şehirlere verdiği nişandır. Ortasında bronz Lenin kabartması bulunur, diğer kısımları altındır. 6 Nisan 1930'da çıkarılan kanunla tedavüle girmiştir. İlk olarak Komsomol-Pravda gazetesine verilmiştir. Sovyetler Birliği'ndeki en üst madalya olan Sovyet Kahramanlık Madalyası'nı alan herkese ayrıca Lenin Nişanı da verilmiştir. Mareşal Dmitri Ustinov nişanı en çok alan kişi olmuştur. Tedavülde olduğu sürece 431.418 adet verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Yıldız Nişanı</span>

Kızıl Yıldız Nişanı 6 Nisan 1930'da yürürlüğe giren Sovyet askerî nişanıdır. Kızıl bir yıldız üzerine metal bir asker figürü yerleştirilmiştir. Figürün çevresinde "Dünyanın bütün işçileri birleşiniz!" yazmaktadır. Altında ise CCCP (SSSR) (SSCB) yazmaktadır.

Sovyetler Birliği'nin madalya ve nişanları, Sovyetler Birliği'nde askerî ve sivil başarıları ödüllendirmek için verilmekte idi. Bu madalyaların verilmesi Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra son bulmuş ancak birçok eski Sovyet Cumhuriyetinde isimleri değiştirilerek ve dizaynlarında küçük değişiklikler yapılarak devam etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası</span>

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ve Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun kararı ile verilen altın kaplama sembol.

<span class="mw-page-title-main">Harp Madalyası</span> I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı cephelerinde yararlılık gösterenlere verilen madalya

Harp Madalyası, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı cephelerinde üstün cesaret ve kahramanlık gösteren Osmanlı ve İttifak Devletleri askerlerine V. Mehmed Reşad tarafından ilk kez 1 Mart 1915 tarihinde verilen askerî madalyadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun son madalyasıdır. İngilizler tarafından Gelibolu Yıldızı, Almanlar tarafından ise Demir Hilal olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ödül</span> bir ya da birden fazla kişiye, belirli bir alandaki yetkinlikleri için verilen armağan

Ödül; bir ya da birden fazla kişiye, onların belirli bir alandaki yetkinliklerine karşılık verilen armağandır. Genellikle kupa, başarı belgesi, sertifika, diploma, hatıra plaketi, madalya, nişan, ödül rozeti, rozet ya da kurdele biçiminde sunulur. Kazanan kişiye belirli oranda para sağlayan ödüller de bulunmaktadır. Ödüle ayrıca bir fahri unvan ve burs gibi doğrudan nakit değeri olan bir nesne de eşlik edebilir. Bir ödülün saygınlığı genellikle ödülü veren kuruluşun mevcut durumuyla doğru orantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Şeref Madalyası</span> Devlet Şeref Madalyası, Türkiye Cumhuriyetinin en yüksek dereceli sivil madalyasıdır.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Şeref Madalyası, Bakanlar Kurulunun onayı ve Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen altın kaplama madalya. Devlet Şeref Madalyası, Türkiye Cumhuriyeti'nin en yüksek dereceli sivil madalyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Övünç Madalyası</span>

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Övünç Madalyası, ilgili bakanın teklifi, Bakanlar Kurulunun onayı ve Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen altın kaplama madalya. Devlet Övünç Madalyası, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Şeref Madalyası'ndan sonra verilen en yüksek dereceli ikinci sivil madalyadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı</span> Türkiyenin en yüksek devlet nişanı

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı, Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen Türkiye'nin en yüksek devlet nişanıdır. Türkiye Cumhuriyeti ile mensup olduğu devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini ve milletlerin birbirlerine yakınlaşmalarını sağlayan ülkelerin devlet başkanları, cumhurbaşkanları ve kraliyet mensuplarına verilmektedir. Devlet Nişanı, 1994-2024 yılları arasında toplam 31 ülkenin devlet başkanı ve cumhurbaşkanına tevcih edildi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Cumhuriyet Nişanı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Cumhuriyet Nişanı, Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen Türkiye'nin en yüksek ikinci devlet nişanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı, Dışişleri Bakanlığı ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yüksek Danışma Kurulunun görüşleri alınarak ilgili bakanın teklifi ve Cumhurbaşkanının tevcihi ile verilen Türkiye'nin en yüksek üçüncü dereceli devlet nişanıdır.

Türkiye Cumhuriyeti Madalya ve Nişanları, Bakanlar Kurulunun onayı ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen altın kaplama semboldür. Devlet madalya ve nişanlarının çeşidini, verilecek kişileri, verilme, tescil, taşıma ve geri alınma usullerini, mirasçılara intikal şeklini, zayi halinde yapılacak işlemleri, bunların giderleri ile cezai müeyyidelere ilişkin esasları düzenler. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda ayrıntılı olarak yer verilen № 2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu'nda Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından madalya ve nişanlar nasıl ve hangi koşullarda verileceği ayrıntılı olarak yer almaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nce verilen madalyalar kanunla kendi içerisinde birinci ve ikinci derece olmak üzere iki ayrı şekilde verilir.

<span class="mw-page-title-main">Lâkap ve Unvanların Kaldırılması Hakkındaki Kanun</span> 26 Kasım 1934 tarih ve 2590 sayılı Türkiye Cumhuriyeti kanunu

Lâkap ve Unvanların Kaldırılması Hakkındaki Kanun, 26 Kasım 1934 tarihli, 2590 numaralı kanundur. 29 Kasım 1934'te Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Güncelliğini yitirdiği gerekçesiyle mecliste tartışılmıştır. Kanuna göre:

  • Madde 1 – Ağa, Hacı, Hafız, Hoca, Molla, Efendi, Bey, Beyefendi, Paşa, Hanım, Hanımefendi ve Hazretleri gibi lakap ve ünvanlar kaldırılmıştır. Erkek ve kadın vatandaşlar, kanunun karşısında ve resmi belgelerde yalnız adlarıyla anılırlar.
  • Madde 2 – Sivil ve rütbe ve resmi nişanlar ve madalyalar kaldırılmıştır ve bu nişan ve madalyaların kullanılması yasaktır. Savaş madalyaları istisnadır. Türkler yabancı devlet nişanları da taşıyamazlar.
  • Madde 3 – Askeri rütbelerden adın başına gelmek üzere kara ve havada Müşürlere Mareşal, Birinci Ferik, Ferik ve Livalara General, denizde Birinci Ferik, Ferik ve Livalara Amiral denilir. Generallerin ve Amirallerin derecelerini gösteren ünvanlarla deniz görevlileri ünvanlarının ve diğer askeri rütbelerin karşılıkları Âlî Askerî Şûrası kararı ve İcra Vekilleri Heyetinin onayı ile konulur.

İmtiyaz Madalyası veya İmtiyaz Nişanı, Sultan II. Abdülhamid dönemi olan 23 Eylül 1882 tarihinden itibaren, Osmanlı İmparatorluğu adına verilmeye başlanan sivil ve askerî madalyadır. Altın ve gümüş olmak üzere iki ayrı madenden imal edilen imtiyaz madalyasının bir yüzünde saltanat arması, diğer yüzünde, “Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye uğrunda fevkalâde sadakat ve şecaat ibraz edenlere mahsus madalyadır” ibaresi ve altında iç kısmına verilen kişinin adının yazıldığı bir hilâl bulunmaktadır. Üzerindeki ibareden dolayı madalyaya “sadakat ve şecaat madalyası” da denilmiş, bu yüzden zaman zaman ikincisinin imtiyaz madalyasından ayrı olduğu zannedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mecidiye Nişanı</span>

Mecidiye Nişanı, 29 Ağustos 1852 - 1922 tarihleri arasında verilen askeri ve kahramanlık nişanıdır. Sultan Abdülmecid döneminde tasarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Savaş Hizmeti Madalyası (Sovyetler Birliği)</span>

Savaş Hizmeti Madalyası, Kızıl Ordu Komutanlığı tarafından 17 Ekim 1938 yılında yürürlüğe giren askerî madalyadır. Bu madalya savaşta askerî cesaret örneği oluşturan kişilere verilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Liyakat Nişanı (Birleşik Krallık)</span>

Liyakat Nişanı ; kral ya da kraliçe tarafından verilen Büyük Britanya ve İngiliz Milletler Topluluğu nişanıdır. 1902 yılında Kral VII. Edward tarafından, Pour le Mérite örnek alınarak hazırlattırıldı. Silahlı kuvvetler, bilim, sanat, edebiyat ya da kültürün tanıtımı alanında üstün başarılardan dolayı verilir. Daha nadir verilen askerî onurlar, sivil olanlardan, madalyanın ortasındaki kılıçlarla ayırt edilir. Nişanın verilmesi hükümdarın kişisel bir hediyesidir ve başka onay gerektirmez. Hâlâ kullanımda olan en yüksek onur nişanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nişan (onur)</span>

Onur veya şövalye nişanı çoğu ülkelerde bir ayrıcalık rozeti, özel liyakat için bir ödüldür. Ödülleri inceleyen bilime faleristik denir. Devlet, askeri nişanları ve madalyalarının yanı sıra, çeşitli bakanlıkların, devlet kurumlarının ve kamu kuruluşlarının nişan ve madalyaları da vardır.