İçeriğe atla

Mustafa Karasu

Kontrol Edilmiş

Mustafa Karasu (d. 2 Ocak 1950, Sivas[1]), PKK'nın üst düzey yöneticilerinden biri olan Türk kökenli[2] militan. Avareş (Karasu) ve Hüseyin Ali kod adlarını kullanmaktadır.[3]

Mustafa Karasu, 2 Ocak 1950'de Alevi kökenli[4] bir ailenin çocuğu olarak Sivas'ın Gürün ilçesinin Karapınar köyünde doğdu. Babasının adı Hıdır, annesinin adı ise Haniy'dir.[5] 12 Eylül Darbesinden sonra cezaevine girdi.[6] 1992'de tahliye edildikten sonra yurt dışına kaçtı.[3] PKK'nın merkez komitesine seçildi.[6] Bir dönem örgütün propaganda kanadı olan Kürdistan Ulusal Kurtuluş Cephesinin (ERNK, Eniye Rizgariye Navata Kurdistan) Avrupa temsilciliğini yaptı.[6]

Mustafa Karasu bir dönem "Hüseyin Ali" takma adıyla Özgür Gündem gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır.[7][8]

2010'da Oslo'da dönemin Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Hakan Fidan ile örgüt adına görüşmelerde bulunmuştur.[9]

28 Ekim 2015'ten beri Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan "en çok aranan teröristler" listesinin kırmızı kategorisinde yer almaktadır.[10][11] Bakanlık kendisini yakalayan veya yakalanmasına yardım edecek bilgileri paylaşan kişi veya kişilere 10 milyon liraya kadar para ödülü vereceğini açıkladı.[12] 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'un 3. ve 4. maddeleri gereğince, İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın imzasıyla 7 Nisan 2021'de Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 377 kişi ve 12 kuruluş ile birlikte Türkiye'deki mal varlığı donduruldu.[5][13]

Kitapları

  • Radikal Demokrasi

Kaynakça

  1. ^ Çok başlı PKK 19 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Aksiyon (27 Eylül 2010). 9 Ağustos 2012 tarihinde erişildi.
  2. ^ "Haki Karer, Kemal Pir, and Mustafa Karasu were all ethnic Turks and members of the PKK's Central Committee leadership". David Romano, The Kurdish Nationalist Movement: Opportunity, Mobilization and Identity, Cambridge University Press, 2006, sayfa 143. (İngilizce)
  3. ^ a b Suriye krizini PKK üzerinden okumak 24 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Zaman (26 Haziran 2012). 9 Ağustos 2012 tarihinde erişildi.
  4. ^ https://www.alevigazetesi.com/2016/07/21/hakikat-emektarlarindan-hidir-karasu-hakka-yurudu/
  5. ^ a b "Hazine ve Maliye Bakanlığından: Malvarlığının Dondurulması Kararı" (PDF). Resmî Gazete. 7 Nisan 2021. s. 12. 6 Nisan 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2021. 
  6. ^ a b c Michael M. Gunter, Historical Dictionary of the Kurds, Scarecrow Press, 2011, sayfa 154. (İngilizce)
  7. ^ "Karasu: Ankara'da çevik kuvvet polisleri hedef alındı". Al Jazeera Türk. 15 Mart 2016. 16 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2016. 
  8. ^ "Mustafa Karasu: Derbinin oynanmaması bir oyundur". Cumhuriyet. 22 Mart 2016. Erişim tarihi: 22 Nisan 2016. 
  9. ^ MİT-PKK görüşmeleri sızdı 2 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., NTVMSNBC (14 Eylül 2011). 9 Ağustos 2012 tarihinde erişildi.
  10. ^ "Arananlar: Kırmızı Liste". Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı. 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2016. 
  11. ^ "İçişleri Bakanlığı "aranan teröristler"in listesini yayınladı". NTV.com.tr. Anadolu Ajansı. 28 Ekim 2015. 13 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2016. 
  12. ^ "Ödül Miktarında Değişiklik". Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı. 15 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2021. 
  13. ^ "Türkiye'de mal varlığı dondurulan isimler arasında kimler var?". Euronews. 7 Nisan 2021. 7 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Nurettin Demirtaş, Zaza kökenli Türk siyasetçi ve PKK üyesi. 2007-2008 yılları arasında Demokratik Toplum Partisi eş genel başkanı olarak görev aldı. Hâlen PKK'nın "eğitim komitesi üyesi" olarak örgüt kadrosunda yer almaktadır. Demirtaş, Halkların Demokratik Partisi'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın ağabeyidir. 2018 yılından beri Türkiye İçişleri Bakanlığı'nın “en çok aranan teröristler” listesinde yer alan Nurettin Demirtaş, örgütün yayın organlarında PKK yanlısı birçok yazı kaleme aldı.

<span class="mw-page-title-main">Hakan Fidan</span> Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı

Hakan Fidan, Türk asker, akademisyen, bürokrat, diplomat ve mevcut Türkiye Cumhuriyeti dışişleri bakanı. Göreve gelmeden önce, 2010-2023 yılları arasında Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) başkanlığı görevinde bulundu. Fidan, İsmet İnönü'nün ardından 101 yıl sonra Dışişleri Bakanlığı koltuğuna geçen ikinci asker kökenli kişi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Murat Karayılan</span> PKK Yürütme Konseyi Üyesi ve HPG Komutanı

Murat Karayılan ya da kod adıyla Cemal, PKK kurucularından KCK Yürütme Konseyi üyesi. PKK'nın silahlı kanadı olan Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) liderliğini yapmıştır.

Cemil Bayık veya kod adı ile Cuma, PKK'nın yaşayan beş kurucusundan biridir. Murat Karayılan ve Bahoz Erdal'la birlikte PKK'nın yönetim kurulunu oluşturmaktadır. Ayrıca 12 kişilik KCK yürütme konseyinin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Zübeyir Aydar</span>

Zübeyir Aydar, Kongra-Gel Başkanı, TBMM 19. dönem Siirt milletvekili, avukat.

Şemdin Sakık, kod adı ile Parmaksız Zeki, eski üst düzey PKK militanı. 1993 Bingöl saldırısı olmak üzere PKK'nın gerçekleştirdiği çeşitli eylemleri planlamış ve yönetmiştir. Ergenekon davasında ise ''Deniz'' kod adı ile gizli tanıklık yapmıştır.

Ali Haydar Kaytan veya kod adıyla Fuat, PKK kurucu kadrosunda yer alan KCK Yürütme Konseyi üyesiydi.

Bahoz Erdal, PKK'nın üst düzey yöneticilerinden biri olan Kürt kökenli Suriyeli militan. Şam'da tıp eğitimi aldı. Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının ardından Murat Karayılan ve Cemil Bayık'la birlikte örgüt yapılanmalarında yönetici konuma yükseldi. 2004 ve 2009 yılları arasında örgütün askeri kanadı olan HPG'nin başına geçti. Erdal'ın Kürdistan Özgürlük Şahinleri'nin (TAK) yöneticiliğini yaptığı konusunda çeşitli iddialar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Selami Altınok</span> Türk politikacı

Selami Altınok, Türk bürokrat ve siyasetçi. Sırasıyla çeşitli Türkiye ilçelerinde kaymakam, Aksaray valisi, İstanbul emniyet müdürü, 63. Türkiye Hükûmetinde içişleri bakanı, içişleri bakanlığı müsteşarı ve emniyet genel müdürü olarak görev yapmıştır. TBMM 27 ve 28. dönem AK Parti Erzurum milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Remzi Kartal</span>

Remzi Kartal, Kürt asıllı Türk eski siyasetçi ve PKK/KCK yöneticisi.

Kaçakçılık, İstihbarat, Harekât ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı veya bilinen kısaltılmış adıyla KİHBİ, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlı olarak 20 Kasım 1981 tarihinde kurulmuş olan başkanlıktır. Başkanlık, Bakanlık düzeyinde görevlendirilen bir müsteşar yardımcılığına bağlı olarak; kaçakçılık ve kaçakçılık istihbaratının Türkiye Cumhuriyeti çapında planlanması, yönlendirilmesi, koordinasyonu ve istihbarat değerlendirilmesine göre yapılacak harekâtın sevk ile idaresinin yönetilmesi amacıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çözüm Süreci</span>

Çözüm süreci, açılım süreci, demokratik açılım veya Kürt açılımı, uzun yıllardır süren Türkiye-PKK çatışmasını çözmeye yönelik olarak Adalet ve Kalkınma Partisi Hükûmeti tarafından başlatılan sürecin adıdır.

1996 Sivas saldırısı, 29 Ekim 1996'da Türkiye'nin Sivas şehrinde, PKK mensubu Güler Otaş'ın polis aracı ile nakledilmesi sırasında üzerindeki bombayı patlatmasıyla gerçekleştirilen intihar saldırısı. Patlama sonucunda Güler Otaş'ın yanı sıra PKK mensubu Hacı Can ile 3'ü polis 1'i sivil olmak üzere toplam 6 kişi öldü; 10 kişi ise saldırıdan yaralı olarak kurtuldu.

Muzaffer Ayata, günümüzde Almanya'da yaşayan PKK yöneticisi. Türkiye Ayata'nın iadesini talep ettiyse de, Almanya makamlarınca reddedilmiştir.

PKK saldırıları (2015-günümüz), Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri ardından PKK üyelerinin sık sık yol kesip araç yakma ve şantiye basarak kamu malına zarar vermesi, son olarak Şanlıurfa'da Ceylanpınar saldırısı olarak bilinen PKK üyelerince 2 polisin öldürülmesinin akabinde artan PKK'nın saldırıları sonrası çözüm süreci ve ateşkesin durdurulmasının hemen ardından 8 Ağustos 2015 tarihinde başlayan çatışmaların PKK üyelerinin güvenlik güçlerine karşı düzenlediği Iğdır, Dağlıca ve Siirt saldırıları sonrası Türkiye'de yapılan Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinin ardından doğu ve güneydoğu gölgelerinde özyönetim ve halk ayaklanması başlatma teşebbüsünde bulunan PKK miitanlarına karşı başlatılan Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ile ortak yürütülen özel harekat polisleri ve SAS komandolarının da destek verdiği kamuoyundan hendek operasyonları olarak bilinen operasyonların başlatılmasıyla devam eden silahlı çatışma süreci.

Musa Aşoğlu, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi'nin (DHKP-C) Zerrin Sarı ve Seher Demir Şen ile birlikte üç liderinden birisi.

Hülya Oran kod adı ile Bese Hozat, PKK'nın en üst düzey liderlerinden biri ve KCK Yürütme Konseyi'nin Cemil Bayık ile birlikte eş başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Duran Kalkan</span> PKK-KCK Militanı, KCK Yönetme Kurulu Üyesi

Duran Kalkan ya da kod adıyla Abbas, PKK'nın yaşayan beş kurucusundan biri ve örgütün üst düzey yöneticilerinden olan Türk kökenli militan. Günümüzde KCK Yürütme Kurulu üyesidir. Duran Kalkan, Erzurum'dan göç eden Türk kökenli Yusuf-Safiye çiftinin çocukları olarak 1 Ocak 1954'te Adana'nın Tufanbeyli ilçesine bağlı Güzelim köyünde doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Mazlum Kobani</span> Suriye Demokratik Güçleri Başkomutanı

Mazlum Kobani, Mazlum Abdi, Ferhat Abdi Şahin veya kod adı ile Şahin Cilo, Kürt lider. Suriye Demokratik Güçleri başkomutanı. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ve Interpol tarafından kırmızı bültenle aranmaktadır. Kendi açıklamalarına göre 2012 yılına kadar PKK'ya mensup olan Kobani, örgüt içerisinde yöneticilik dahil birçok pozisyonda görev almıştır. Türk yetkilileri; PKK tarafından gerçekleştirilen birçok saldırı emrinin Kobani tarafından verildiğini belirtmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pençe operasyonları</span> Kuzey Irakta Türk askeri operasyonları

Pençe operasyonları, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Irak'a bağlı Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde PKK'ya karşı başlattığı sınır ötesi harekât olan Kararlılık Harekâtı'nın devamı olan operasyonlardır. Pençe Operasyonu, Pençe-2 Operasyonu, Pençe-3 Operasyonu ve Pençe-Kaplan Operasyonu olarak dört aşamada devam etmiştir. Pençe-Kartal Operasyonu ile Mahmur'un ve Sincar'ın da vurulduğu bir hava taarruzu düzenlenmiştir. Operasyonlar süresince TSK Kuzey Irak'ta Hakurk, Sinat-Haftanin bölgelerine askerî üs kurarak ilerlemekte ve bölgeye yerleşmektedir. Türk yapımı balistik füze olan Bora da ilk kez bu operasyonlar süresinde denenmiştir.