İçeriğe atla

Mustafa Kamal

Mustafa Kamal
مصطفیٰ کمال
Mustafa Kamal (2018)
Pak Sarzameen Partisi Genel Başkanı
Görevde
Makama geliş
23 Mart 2016
Yerine geldiğiMakam oluşturuldu
Pakistan Senatosu Senatörü
Görev süresi
12 Mart 2012 - Ağustos 2013
28. Karaçi Belediye Başkanı
Görev süresi
7 Ekim 2005 - 6 Ekim 2010
Yerine geldiğiNaimatullah Khan
Yerine gelenWaseem Akhtar
Kişisel bilgiler
Doğum 27 Aralık 1971 (52 yaşında)
Karaçi, Sind, Pakistan
Milliyeti  Pakistan
Partisi Pak Sarzameen Partisi (2016'dan beri)
Muttahida Qaumi Hareketi (2013'e dek)
Yaşadığı yer Karaçi, Pakistan
Bitirdiği okul Galler Üniversitesi
Mesleği Siyasetçi, işletmeci

Mustafa Kamal (Urduca: مصطفیٰ کمال; d. 27 Aralık 1971), Pakistanlı siyasetçidir. Pak Sarzameen Partisinin kurucusu ve şu anki genel başkanıdır. Daha önce Pakistan Senatosunda senatördü ve Pakistan'ın en büyük şehri Karaçi'nin belediye başkanı olarak görev yaptı.[1]

Hayatı

Gençliği ve öğrenimi

Mustafa Kamal, 27 Aralık 1971'de Karaçi'de doğdu ve bu şehirde ilk, orta ve lise öğrenimini tamamladı. Sonra Pakistan'dan Malezya'ya gitti ve burada işletme diploması aldı. Daha sonra Birleşik Krallık'a gitti ve burada Aberystwyth'deki Galler Üniversitesinden işletme alanında yüksek lisans derecesi aldı.[2]

Siyasi kariyeri

Mustafa Kamal, Karaçi Belediye Başkanı olarak yemin ediyor

2003 yılında M. Kamal, Muttahida Qaumi Hareketi (MQM) tarafından Sind Eyaleti Bilgi Teknolojisi Bakanı olarak seçildi ve bu görevi 2005 yılına kadar sürdürdü.[1] 7 Ekim 2005'te Kamal, partideki çalışmaları nedeniyle MQM tarafından Karaçi belediye başkanlığına seçildi. Kamal, Karaçi'nin en başarılı belediye başkanlarından biriydi. 2010 yılında Dünya Belediye Başkanı Ödülünü kazandı.[3][4] 2012 yılında Sind'den Pakistan Senatosuna seçildi.[5] 2013 yılında görevinden istifa etti ve istifasına gerekçe olarak kişisel sorunlarını gösterdi.[6]

Kamal, Altaf Hussain ile anlaşmazlıklar yaşadıktan sonra Pakistan'dan ayrıldı. Muttahida Qaumi Hareketi, Mustafa Kamal'ın kişisel ve ailevi nedenlerden dolayı senatörlük makamından istifa ettiğini ve Pakistan'dan ayrıldığını duyurdu. Partisinden ayrılan Kamal daha sonra Dubai'de Malik Riaz'ın Bahria Town şirketine katıldı ve şirketin inşaat işini Dubai'den yönetmeye başladı.[7][8]

2016'da ülkesine geri döndü. 23 Mart 2016 tarihindeki konferansında Kamal, temellerini attığı yeni bir parti vizyonuna sahip olduğunu açıkladı. Konferansta, "Bugün bir kuruluşun temellerini atıyoruz, buna parti diyebilirsiniz. Biz sadece iki kişiyiz, ben ve Anees Kaimkhani," beyanatında bulundu. Kamal, partinin adının Pak Sarzameen olduğunu duyurdu.[9][10]

Kaynakça

  1. ^ a b "Mr Syed Mustafa Kamal's Biography". The "I Own Karachi" Campaign website. 28 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Syed Mustafa Kamal 27 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Pakistan Herald
  3. ^ "Syed Mustafa Kamal - Former Mayor of Karachi". www.citymayors.com. 13 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "World Mayor: Comments on Syed Mustafa Kamal - Mayor of Karachi". www.worldmayor.com. 6 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2019. 
  5. ^ "Senate of Pakistan". www.senate.gov.pk. 22 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Citing personal reasons: MQM’s Mustafa Kamal resigns from Senate 28 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Express Tribune
  7. ^ "Senator Mustafa Kamal has moved abroad because of personal and domestic reasons: Rabta Committee". www.mqm.org. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ Desk, Web (5 Ağustos 2015). "Mustafa Kamal ready to reveal important things about Altaf Hussain". 3 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Kamal & Co announce 'Pak Sarzameen Party'". 26 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2016. 
  10. ^ "Mustafa Kamal names new political movement 'Pak Sarzameen Party' - The Express Tribune". The Express Tribune (İngilizce). 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pakistan</span> Güney Asyada bir ülke

Pakistan, resmî adıyla Pakistan İslam Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. 241,49 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en kalabalık beşinci ülkesidir. En büyük ikinci Müslüman topluluğuna sahiptir. 881.913 km²'lik yüzölçümü ile bu alanda 33. sıradadır. Pakistan'ın güneyde Umman Denizi ve Körfezi'ne 1046 km kıyısı vardır. Doğuda Hindistan, batıda Afganistan, güneybatıda İran ve kuzeydoğuda Çin ile komşudur. Kuzeybatıda Afganistan'ın Vahan Koridoru Pakistan'ı Tacikistan'dan ince bir hatla ayırır. Ayrıca Umman ile deniz sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Sol Parti</span> Türkiyede bir siyasi parti

Demokratik Sol Parti, 14 Kasım 1985 tarihinde Bülent Ecevit liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DSP" şeklindedir. Simgesi ak güvercindir. TBMM'de 1 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Önder Aksakal'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partiler listesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partilerin listelendiği maddedir.

<span class="mw-page-title-main">Kamala Harris</span> 2021den beri Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı (d. 1964)

Kamala Devi Harris, 2021'den beri Başkan Joe Biden'ın yanında Amerika Birleşik Devletleri başkan yardımcısı olarak görev yapan Amerikalı siyasetçi ve avukat. İlk kadın başkan yardımcısı olarak ABD tarihindeki en yüksek rütbeli kadın yetkili olmasının yanı sıra hem ilk Afrikalı Amerikalı hem de ilk Asyalı Amerikalı başkan yardımcısıdır. 2017'den 2021'e kadar Kaliforniya'dan ABD senatörü olarak ve daha önce Kaliforniya başsavcısı olarak görev yaptı. Harris, 2024 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin başkan adayıdır.

Mustafa Demir,, Türk siyasetçi ve diş hekimi. İstanbul'un Fatih ilçesinin eski belediye başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fazlurrahman Malik</span> Pakistanlı filozof

Fazlurrahman Malik, Pakistanlı akademisyen, ilim ve fikir adamı. Kendisini eğitim reformuna ve içtihadın farklı bir anlayışla yeniden canlanmasına adayan, İslam'ın önde gelen bir reformcusu olarak ve tarihselci görüşleriyle bilinir. Eserleri Pakistan, Malezya, Endonezya ve Türkiye gibi ülkelerde büyük ilgi görüyor.

Abbottabad Komisyonu Raporu, Amerikan özel kuvvetlerinin, Pakistan'ın Hayber-Pahtunhva eyaletindeki Abbottabad şehrinde yer alan bir komplekste yaşadığı tespit edilen Usame bin Ladin'in öldürülmesiyle sonuçlanan Neptün Mızrağı Harekâtı öncesinde, sırasında ve sonrasında yaşananları soruşturmak amacıyla, Pakistan hükûmetinin talebi doğrultusunda Pakistan Yüce Mahkemesi tarafından 20 Haziran 2011'de oluşturulan adli bir komisyon olan Abbottabad Komisyonunun oluşturduğu rapor. Pakistan Yüce Mahkemesi yargıçlarından Cavid İkbal'in başkanlık yaptığı komisyonun diğer üyeleri de Yüce Mahkeme üyeleri arasından seçilmişti.

2 Mayıs 2011 gecesi Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Usame bin Ladin'in, Pakistan'ın Abbottabad şehrinde yer alan kompleksine düzenlenen bir harekât sonucunda öldürüldüğünü yaptığı ulusa sesleniş konuşmasıyla açıklamasının ardından Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve NATO gibi uluslararası kuruluşlar ile dünyanın çeşitli ülkelerinden bu olaya gelen tepkiler.

<span class="mw-page-title-main">Peace TV</span>

Peace TV Birleşik Arap Emirlikleri Dubai'den küresel yayınlayan bir kâr amacı gütmeyen uydu televizyon ağıdır. Peace TV programlarının tamamı İngilizce dilindedir ve ücretsiz yayın yapar. Peace TV kurucusu ve başkanı Hindistan'dan İslami vaiz olan Zakir Naik dir.

<span class="mw-page-title-main">Uzay ve Üst Atmosfer Araştırma Komisyonu</span>

Uzay ve Üst Atmosfer Araştırma Komisyonu (SUPARCO) Pakistan Hükûmetinin yürütme ve bürokratik uzay ajansıdır ve ülkenin kamusal ve sivil alan programından, ayrıca havacılık ve uzay araştırmalarından sorumludur. Misyon bildirgesi ve amacı, uzay teknolojisinde barışçıl araştırmalar yapmak ve ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasına yönelik olarak teknolojiyi geliştirmektir.

<span class="mw-page-title-main">İmran Han</span> 22. Pakistan başbakanı

İmran Han, Ağustos 2018'den Nisan 2022'ye kadar Pakistan'ın 22. başbakanı olarak görev yapan Pakistanlı siyasetçi, eski kriket oyuncusu, hayırsever, kriket oyunu yorumcusu ve Bradford Üniversitesi'nin eski rektörü. Ayrıca Han, annesi Şevket Hanım Anısına Kanser Hastanesinin ve Mianvali'de Namal Kolejinin kurucusudur. Han 20. yüzyılın son yirmi yılında ulusal kriket oyuncusuydu. Spor kariyerinden sonra politikayla ilgilenmeye başladı. 1980'ler boyunca ve 90'ların başında Pakistan milli kriket takımının kaptanlığını yaptı. 1996'dan 2023'e kadar Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) siyasi partisinin kurucusu ve eski başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arif Alvi</span> 13. Pakistan cumhurbaşkanı

Arif Rahman Alvi, Pakistanlı diş doktoru ve siyasetçi. Alvi, Asya ülkesi Pakistan'da 9 Eylül 2018 - 10 Mart 2024 tarihleri arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Habib Bank Limited</span>

Habib Bank Limited Pakistan'ın Karaçi şehrinde yer alan çok uluslu bankadır. Pakistan'ın en büyük bankası olan Habib Bank Limited'in sahibi Aga Khan Ekonomik Kalkınma Fonu'dur.

Imtiaz Süper Market, ülke çapında bir süpermarket zinciridir.

Mufti Muhammad Naeem Jamia Binoria Şansölyesi olarak görev yapan Pakistanlı din adamı ve İslam alimi.

Benazir Butto Suikastı 27 Aralık 2007'de Pakistan'ın Rawalpindi kentinde gerçekleşti. Pakistan'da daha önce iki kez Başbakanlık yapmış ve muhalefetteki Pakistan Halk Partisi'nin lideri Benazir Butto, Ocak 2008'de yapılması planlanan seçimler öncesinde kampanya yürütüyordu. Rawalpindi'deki mitingden sonra kendisine ateş edildi ve vurulmanın hemen ardından bir intihar bombası patlatıldı. Rawalpindi Hastanesinin açıklamasına göre yerel saat ile 18:16'da hayatını kaybettiği açıklandı. Bomba patlamasından en az yirmi üç kişi daha öldü. Butto, iki ay önce sürgünden döndükten sonra en az 180 kişinin ölümüne yol açan benzer bir suikast girişiminden sağ olarak kurtulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Rehman Malik</span>

Abdul Rehman Malik "NI", Pakistanlı siyasetçi ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Fetih</span>

Tarık Fetih, Pakistanlı-Kanadalı gazeteci, yazar, aktivist ve eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">Zemin Cemali</span>

Zemin Cemali, bilinen adlarıyla; Demir Leydi, Kurşun Leydi veya Bombaya Dayanıklı Leydi, Pakistanlı hekim.

<span class="mw-page-title-main">Enver-ül Hak Kakar</span>

Enver-ül Hak Kakar, Şehbaz Şerif'in yerine Pakistan'ın Geçici Başbakanı olarak görev yapan Pakistanlı bir politikacıdır. Daha önce 2015'ten 2017'ye kadar Belucistan Hükûmeti'nin sözcüsü olarak görev yapmıştı.