İçeriğe atla

Mustafa Halim Özyazıcı

Mustafa Halim Özyazıcı
Mustafa Halim Özyazıcı, 20 yaşlarında iken
Doğum14 Ocak 1898
İstanbul, Osmanlı
Ölüm30 Eylül 1964 (66 yaşında)
İstanbul, Türkiye Cumhuriyeti
Defin yeriKozlu Mezarlığı
MeslekHattat

Mustafa Halim Öyazıcı (24 Ocak 1898, İstanbul – 30 Eylül 1964, İstanbul), Türk hattat.

Celî boyda cami yazıları ve baskı için yazdıkları dışında genellikle levha biçiminde olan eserleri, müzelerde ve bazı özel koleksiyonlarda bulunur. Osmanlı sarayı hattatlarına has olan divanî hattını öğrenerek öğrencisi Ali Alparslan'a öğretmesi sayesinde bu yazı unutulmaktan kurtulmuştur.[1]

Yaşamı

1898 yılında İstanbul'da doğdu. Babası kundura imalatçısı Kırımlı Hacı Cemal Efendi, annesi Sudanlı Adviye Bacı'dır.[2]

Ortaöğrenimini bitirdikten sonra Sanayi-i Nefise Mektebi῾ne gitti. Hat sanatını yaşatma amacıyla "Medresetü'l Hattatin" adlı okulun kurulması üzerine Sanayii-i Nefise Mektebi'ndeki öğrenimini bırakıp bu okula geçti.[2]

Yazıya rika ile Hamid Aytaç ile başladı ve daha sonra Ferid Bey῾den divanî, Hasan Rıza ve Kamil Akdik'ten sülüs ve nesih, Hulusi Efendi῾den talik öğrendi.[3] 1918 yılında on üç arkadaşıyla birlikte mezun oldu.

1924-1928 arasında kendi yazıhanesinde hatla levha, kartvizit, mühür, kitap başlığı tasarlayarak yazdı. 1929’da uygulanmaya başlanan Harf Devrimi nedeniyle mesleğini uygulama olanağını kaybedince Tepebağ semtinde arazi satın alıp üzüm yetiştirmeye başladı. Bir yandan sanatını da sürdürdü. O dönemdeki yazılarının altına "Sabıkan Hattat Bağban Halim imzasını attı. İstanbul Üniversitesi'nin birçok fakültesinin diplomalarını yazdı.[2]

1930 yılının sonunda Vakıflar Umum Müdürlüğü tarafından tamir edilmesi kararlaştırılan camilerin yazılarının yenilenmesinde çalıştı. Kadırga Sokollu, Azapkapı Sokollu, Şişli, Maltepe (Ankara) camilerinin yazılarını yazdı.[4]

1946 yılından 1963 yılına kadar İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde eski hat öğretmenliği yaptı. 20 Eylül 1964'te geçirdiği bir trafik kazası sonucu 30 Eylül 1964'te öldü.

Kaynakça

  1. ^ https://www.dunyabizim.com/portre/hat-sanatinda-bir-kopru-insan-halim-efendi-h14613.html[] []
  2. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 24 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hüsn-i hat</span> İslâm medeniyetinde teşekkül eden güzel yazı sanatı.

Hüsn-i hat, Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı sanatıdır. "İnce, uzun, doğru yol, birçok noktannın birbirine bitişerek sıralanmasından meydana gelen çizgi, çizgiye benzeyen şeyler ve yazı" anlamlarına gelen hat; İslam kültüründe "yazı" ve "güzel yazı" manalarında kullanılmıştır. Hat sanatkarına verilen isim olan "hattat" tahminen 4. - 5. yüzyıldan sonra kullanılmaya başlanmıştır. İlk hattat Hz. Ali, hat sanatını kullanarak Kur'an-ı Kerim'in güzel biçimde yazılmasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Altunbezer</span>

İsmail Hakkı Altunbezer, Türk hattatı, tezhip sanatçısı ve tuğrakeşidir.

İhsan Özsoy, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Sülüs</span> Arap alfabesiyle yazılan bir tür süslü yazı

Sülüs, Arap alfabesiyle yazılan bir tür süslü yazı veya Hicrî IV. yüzyıl sonlarında ortaya çıkan, nesihe benzer, kalınca bir yazı türüne verilen ad olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Feyhaman Duran</span> Türk ressam ve hattat

Feyhaman Duran, Türk ressam ve hattat. Türk Resim Sanatı'nda, portre sanatının ilk ve en önemli temsilcisi sayılır. 1914 Çallı Kuşağı ressamlarındandır. Özellikle Atatürk ve İnönü portreleriyle ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Ziya Akbulut</span> Türk asker, ressam ve hattat

Ahmet Ziya Akbulut, Türk ressam ve hattat.

Divanî, bir bakıma tevkie, bir bakıma ta'like benzeyen son derece hareketli, karmaşık, özel bir yazı türü. Tâlik yazı türünün Osmanlı Türkleri ve Mısırlılar tarafından benimsenmesi ve yayılması sonrası, kendi zevklerine uyacak şekilde çeşitli değişiklikler yaptılar. Onların geliştirdiği bu özel yazı türü Dîvân-ı Hümâyun’daki resmi yazışmalarda kullanımı nedeniyle adına Divanî denilmiştir. Divanî, Arap ülkelerinde ise hala, jalī "büyük-boy" ve ḵafī "küçük-boy" iki biçimi kullanılmaktadır.

Mehmed Hulusi Yazgan”, “İstanbullu Hulusi Efendi”, Türk hattat.

<span class="mw-page-title-main">Kazasker Mustafa İzzet Efendi</span> Osmanlı hattatı (1801-1876)

Adaşı ve ustası olan bir diğer ünlü hattat Yeserizade Kazasker Mustafa İzzet Efendi ile karıştırılmamalıdır.

Hattat Mehmed Şefik Bey, Türk hattat.

<span class="mw-page-title-main">Hattat Aziz Efendi</span> Osmanlı hattat

Hattat Aziz Efendi, Şeyh Mehmet Abdülaziz (Aktuğ) Efendi, Türk hattat.

Mehmet İlmi Efendi, Türk hattat.

Hacı Kamil Akdik, Türk hattat.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Şevki Efendi</span>

Mehmed Şevki Efendi (d. 1244/1829, Kastamonu - ö. Hicri 25 Nisan 1303 - M. 7 Mayıs 1887, İstanbul, Osmanlı hattat. Yazı sanatına "Şevki Mektebi" adlı üslûbu kazandırmış, sülüs-nesih hat meşkleriyle bilinmektedir.

Mehmed Necmeddin Okyay, Türk hattat, ebru sanatçısı, kemankeş, gül yetiştiricisi, tuğrakeş ve is mürekkebi imali, aharcılık, mücellidlik gibi kitap sanatları ustası, imam ve hatip. Pek çok sanat dalında bilgisi, yetkinliği ve ustalığı ile Hezârfen unvanıyla da tanınmaktadır. Ebru sanatında Necmeddin üslubu'nu oluşturmuştur.

Güzin Duran, Türk ressam ve hattat.

Hasan Çelebi, Türk hattat.

Yahya Hilmi Efendi, 19-20. Yüzyıl Hattatlarındandır. Nesih yazıda gerçekten başarılı bir hattat olan Yahya Hilmi Efendi’nin ismi, dönemin iki büyük nesih hocası olan Kazasker Mustafa İzzet Efendi ve Şevkî Efendi’den sonra anılır. Onların günümüzdeki üslûbu karşısında, kendine özgü bir şiveyle dikkati çeker.

<span class="mw-page-title-main">Celî</span>

Celî, hat sanatında bir yazı cinsi meşkedilirken kullanılan meşk kaleminden daha geniş bir kalemle yazılan iri şekline verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Refet Efendi</span> Türk Hattat.

Ahmet Refet Efendi, Türk hattat.