İçeriğe atla

Mustafa Halilsoy

Mustafa Halilsoy
Doğum25 Şubat 1949 (75 yaşında)
Esentepe, Kıbrıs (Birleşik Krallık)
İkametMagusa
MilliyetKKTC
Diğer ad(lar)ıMustafa Halil
Etnik kökenTürk
EğitimOrta Doğu Teknik Üniversitesi, Kral Abdülaziz Üniversitesi, Teksas Üniversitesi
MeslekFizikçi
Resmî sitehttps://staff.emu.edu.tr/mustafahalilsoy/en

Mustafa Halilsoy (d. 1949, Esentepe, Baf), Kıbrıslı Türk kuramsal fizikçi. Doğu Akdeniz Üniversitesi fizik bölümünde profesördür.

1980'de Soyadı Kanunu çıkana kadar soyadı Halil (baba adı) idi. Daha sonra Halilsoy soyadını aldı.

Hayatı

Öğrenimi

Halilsoy, liseyi Limasol 19 Mayıs Lisesinde okudu. 1973'te Orta Doğu Teknik Üniversitesinden fizik diploması aldıktan sonra, aynı okulda teorik fizik alanında 1975'te yüksek lisans, 1978'de ise doktorasını tamamladı. Doktora sonrası çalışmalarını Teksas Üniversitesinde John A. Wheeler ile sürdürdü.

1977'de Türkiye'ye dönerek tekrar ODTÜ'ye girdi. 1981'e kadar burada yardımcı doçent olarak çalıştı. 1981 ila 1990 yılları arasında ilk iki yıl yardımcı doçent, sonraki dört yıl doçent unvanıyla yer aldı; son iki yıl da profesör olarak Suudi Arabistan'daki Kral Abdülaziz Üniversitesinde çalıştı.

1990'dan beri hâlen akademisyenliğini devam ettirdiği Doğu Akdeniz Üniversitesinde çalışmaktadır. 2005-2016 döneminde Doğu Akdeniz Üniversitesi fizik ve kimya bölüm başkanlığı görevini yapmıştır.

Halilsoy, genel görelilik konusunda çalışan en tanınmış Türk fizikçiler arasında yer alır.[] Çeşitli dergilerde çok sayıda makalesi bulunmaktadır. En önemli çalışmalarından biri, hocası Yavuz Nutku ile 1977 yılında genel göreliliğin tam olarak çözümleri üzerine yazmış oldukları makaledir.

Önemli makaleleri

  • Y.Nutku and M.Halil, Phys. Rev. Lett.39, 1379-1382 (1977). “Colliding Impulsive Gravitational Waves”
  • M.Halilsoy Il Nuovo Cimento B Series 11,Vol 102B, N.6 (1988). "Cross-polarized cylindrical gravitational waves of Einstein and Rosen"
  • M.Halilsoy, Phys. Rev. D33, 3127-3129 (1986). “Similarity Solutions for Self-Dual SU(2) Fields”
  • A. Ovgun, M. Halilsoy, Astrophys.Space Sci. 361 (2016) no.7, 214. "Existence of traversable wormholes in the spherical stellar systems "
  • S. Habib Mazharimousavi, M. Halilsoy, "5D black hole solution in Einstein-Yang-Mills-Gauss-Bonnet theory"

Diğer makaleleri

  • [1] 1982'den sonraki makaleler
  • [2][] 1982'den önceki makaleler

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Albert Einstein</span> Almanya doğumlu fizikçi (1879–1955)

Albert Einstein, Almanya doğumlu teorik fizikçi ve bilim insanı. Tüm zamanların en iyi fizikçilerinden birisi olarak kabul edilen Albert Einstein, en çok görelilik teorisini geliştirmesiyle tanınır. Aynı zamanda kuantum mekaniğinin gelişimine önemli ölçüde katkılarda bulunmuştur. Kendisi tarafından bulunan ve bilim dünyasında yeni bir çığır açan kütle-enerji denkliği formülü E = mc2 dünyanın en ünlü denklemi olarak adlandırılmıştır. Fizik ve matematik alanına sağladığı katkılardan dolayı ve fotoelektrik etki yasasının keşfi sebebiyle 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. 1999 yılında Time dergisi tarafından yüzyılın en önemli kişisi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Feza Gürsey</span> Türk matematikçi ve fizikçi

Feza Gürsey, Türk fizikçi ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Genel görelilik</span> kütle-zaman ilişkisini tanımlayan teori

Genel görelilik teorisi, 1915'te Albert Einstein tarafından yayımlanan, kütleçekimin geometrik teorisidir ve modern fizikte kütle çekiminin güncel açıklamasıdır. Genel görelilik, özel göreliliği ve Newton'un evrensel çekim yasasını genelleştirerek, yerçekimin uzay ve zamanın veya dört boyutlu uzayzamanın geometrik bir özelliği olarak birleşik bir tanımını sağlar. Özellikle uzayzaman eğriliğine maruz kalmış maddenin ve radyasyonun, enerjisi ve momentumuyla doğrudan ilişkilidir. Bu ilişki, kısmi bir diferansiyel denklemler sistemi olan Einstein alan denklemleriyle belirlenir.

<span class="mw-page-title-main">Robert A. Millikan</span> Amerikalı fizikçi (1868 – 1953)

Robert Andrews Millikan , temel elektrik yükü ve fotoelektrik etki üzerine çalışmaları ile 1923 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Amerikalı deneysel fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Kip Thorne</span> Amerikalı fizikçi

Kip Stephen Thorne, astrofiziğe ve yer çekimi fiziğine katkılarıyla tanınan Amerikalı teorik fizikçi. Uzun süre Stephen Hawking ve Carl Sagan ile beraber çalışmıştır. 2009'a kadar Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde teorik fizik “Feynman” profesörü olarak çalıştı Albert Einstein'ın genel görelilik kuramının astrofiziksel olarak uygulanması konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarındandır. Günümüzde araştırmalarına devam etmektedir ve aynı zamanda 2014' te yayınlanan Yıldızlararası filminin bilimsel danışmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Edward Witten</span> Amerikalı teorik fizikçi

Edward Witten Amerikalı teorik fizikçi ve İleri Araştırmalar Enstitüsü'nde profesör. Süpersicim Teorisi'nde dünyanın önde gelen araştırmacılarından. Teorik fiziğe geniş katkılar yaptı ve matematiğin gelişimine katkılarından dolayı 1990'da Fields Madalyası ile ödüllendirildi. 1995'te, Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki bir konferansta M-teorisinin varlığını ileri sürdü ve M-teorisini daha önce gözlenen birtakım ikilikleri açıklamak için kullanması sicim teorisi'nde ikinci süpersicim devrimi olarak adlandırılan yeni bir araştırmayı harekete geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Wolfgang Ketterle</span>

Wolfgang Ketterle, Alman fizikçi. 2001 yılında Eric Allin Cornell ve Carl Wieman ile beraber Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Satyendra Nath Bose</span> Hint matematikçi ve fizikçi (1894–1974)

Satyendra Nath Bose, Royal Society üyesi Hint matematikçi ve fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Kai Siegbahn</span> İsveç fizikçi (1918-2007)

Kai Manne Börje Siegbahn 1981'de "yüksek çözünürlükte elektron spektroskopisinin geliştirilmesine katkısı" dolayısıyla Nobel Fizik Ödülü kazanmış İsveç fizikçidir.

Prof. Dr. Tekin Dereli,, Türk teorik fizikçi, uygulamalı matematikçi ve akademisyen. Halen Koç Üniversitesi Fizik Bŏlũmünde Profesör ve Bilimsel Diploma Üstü Eğitim başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Gediz Akdeniz</span>

Kamil Gediz Akdeniz, Türk fizikçi ve felsefeci.

<span class="mw-page-title-main">Walter Kohn</span> Amerikalı fizikçi (1923 – 2016)

Walter Kohn, John A. Pople ile birlikte 1998 Nobel Kimya Ödülü sahibi Yahudi kökenli Amerikalı fizikçi. Walter Kohn ve John Pople bu ödülü kuantum kimyası üzerine bir birlerinden bağımsız olarak yaptıkları çalışmalar üzerine almaya hak kazanmışlardır. Kohn özelde bu ödülü Atomlar arasındaki kimyasal bağları açıklamak üzere karmaşık matematiği kuantum mekaniğine uygulayarak geliştirdiği yoğunluk fonksiyonları teorisi sayesinde kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Julian Schwinger</span> Amerikalı teorik fizikçi (1918 – 1994)

Julian Seymour Schwinger, Nobel Fizik Ödülü sahibi Amerikalı teorik fizikçi.

Matematiksel fizikte, Peres metriği uygun zaman ile tanımlanır

<span class="mw-page-title-main">John Wheeler</span> Amerikalı fizikçi (1911 – 2008)

John Archibald Wheeler, Amerikalı bir teorik fizikçidir. II. Dünya savaşından sonra genel görelilik kuramıyla ilgili birçok araştırması vardır. Wheeler ayrıca Niels Bohr ile Nükleer fisyon tepkimelerinin arkasındaki temel kuralları açıklamak için çalıştı. Gregory Breit ile birlikte Wheeler Breit-Wheeler süreci kavramını geliştirdi. Ayrıca popüler bir terim olan "kara delik" kavramını ortaya sürdü. Bunun yanı sıra "nötron moderatörü", "kuantum köpüğü", "solucandeliği", "it from bit" ve "bir elektron evreni" varsayımına katkıda bulundu.

Ernst denklemi, matematik'te doğrusal-olmayan bir kısmi diferansiyel denklem'dir.

<i>Annus Mirabilis</i> makaleleri Einstein tarafından yayımlanan bazı makaleler

Annus Mirabilis makaleleri, Albert Einstein tarafından 1905 yılında Annalen der Physik bilim dergisinde yayınlanan makalelerdir. Bu dört makale modern fiziğin temelinin oluşturulmasına büyük ölçüde katkıda bulunmuş ve uzay, zaman, kütle ve enerji üzerindeki görüşleri değiştirmiştir. Annus Mirabilis, İngilizcede Miracle Year veya Almancada Wunderjahr olarak adlandırılır ve mucize yıl anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Hiroshi Amano</span> Japon fizikçi, mühendis ve mucit

Hiroshi Amano, Japon fizikçi ve yarı iletken teknolojisinde uzman mucit. 2014 Nobel Fizik Ödülü'nü Isamu Akasaki ve Shuji Nakamura ile yaptığı "parlak ve enerji tasarruflu beyaz ışık kaynaklarını etkinleştiren yeterli mavi ışık yayıcı diyotların icadı" için kazanmıştır.

Yavuz Nutku, İTÜ Gemi İnşaat Fakültesi kurucularından Ord. Prof. Dr. Ata Nutku ile Öğretmen Naciye Nutku'nun oğlu, Türk bilim insanı.

Hüseyin Yılmaz, Türk fizikçi ve bilim insanıdır.