Köy enstitüsü, Türkiye'de ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3802 sayılı yasa ile açılan okul türü. Tamamen Türkiye'ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde Millî Eğitim Bakanı olan Hasan Âli Yücel bizzat yönetti.

İsmail Hakkı Tonguç, Türk eğitim bilimci, köy enstitülerinin mimarı ve dönemin İlköğretim Genel Müdürü.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), 1992 yılında Denizli'de kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. 2 Eylül 2021 itibarıyla 41.480 öğrencisi bulunmaktadır.

Öğretmen veya eğitmen, eğitim kurumlarında önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda öğretim etkinliklerini planlı ve programlı bir biçimde düzenleyerek yürüten uzman eğitmendir. Anaokulu, okul, üniversite, akademi ve başka yerlerde görev yapar. Öğrencilerin öğretim uygulaması yoluyla bilgi, yeterlilik veya erdem kazanmalarına yardımcı olur.

Saffet Arıkan, Türk siyasetçi ve askerdir.
Yaşar Kımıl Fen Lisesi, 26 Eylül 1983'te Anafartalar Lisesi’nin binasında 108 öğrenci ve 5 öğretmenle eğitim ve öğretime başlamıştır. 25 şubede 668 öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğü ve 59 öğretmenin görev yaptığı okulun temeli 1985'te atılmıştır. 2 Ekim 1989 tarihinde bugünkü binasına taşınmıştır. Okul, o dönemde Denizli Valisi Sami Sönmez’in himaye ve desteği ile Anadolu Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği başkan ve üyelerinin özverileri ve dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Sağlam’ın onayı ile açılmıştır.
Halil Fikret Kanad (1892-1974), Türk pedagog ve yazar.
Mahmut Makal, 1950'de "Köy Edebiyatı" akımını başlatan Türk yazar, şair ve öğretmen.

Talip Apaydın, Türk toplumcu yazardır.
Reşat Şemsettin Sirer ya da Ömer Reşat Sirer, Türk siyasetçi ve bürokrat. 1941 yılından, 1953 yılındaki ölümüne kadar Cumhuriyet Halk Partisi üyesi olarak kaldı. İsmet İnönü tarafından Milli Eğitim Bakanı olarak 1946 yılında atandı. Köy enstitülerinin kapatılmasında önemli bir role sahiptir.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü, denizlerde araştırma yapmak ve lisansüstü eğitim vermek için kurulmuş bir enstitüdür. DBE, 1975'te Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin Mersin şehir merkezinin 45 km batısında Doğu Akdeniz kıyısında yer alan Erdemli ilçesinde yerleşik Erdemli kampüsünde kuruldu. ODTÜ'nün Ankara dışında, 1973 yılında kurulmuş olan Gaziantep Yerleşkesinin ardından ikinci dış yerleşke olma özelliğini taşıyan kampüste yaklaşık olarak 700 m² laboratuvar ve 660 bin m²den oluşan limon ağaçlarıyla çevrili alan vardır. Ayrıca 2 araştırma gemisi ve bir liman ile birlikte çalışanlar ve öğrenciler için konutlar da kampüs sınırları içerisindedir.
Oğuz Makal, Türk sinema tarihçisi, yazar, yönetmen.
Muharrem Kubat, Türk şairdir.
Ali Dündar,, Türk öğretmen ve yazardır.

Mehmet Rauf İnan -, Türk siyasetçi ve eğitimci.

Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü, Türkiye'de açılan 15. köy enstitüsüdür. 1941-1947 yılları arasında hizmet vermiştir.

Bakü Slavyan Üniversitesi, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan devlet üniversitesidir. Bakü Slavyan Üniversitesinde eğitim dili Rusça ve Azerbaycanca'dir. Üniversite'de eğitim ücreti 1000-2500 ABD dolarıdır ve bu ücret iki taksit halinde ödenir.
Pazarören Mimar Sinan Fen Lisesi eski adıyla Mimarsinan Anadolu Öğretmen Lisesi, Kayseri'nin Pınarbaşı İlçesi'nin Pazarören Beldesi'nde yer alan tarihi okuldur.
İlyas Küçükcan, Türk öğretmen, araştırmacı ve yazardır.
Yusuf Ziya Bahadınlı, Türk Öğretmen, yazar, yayıncı ve siyasetçidir.