İçeriğe atla

Mustafa Eremektar

Mustafa Eremektar, (d. 28 Mart 1930, İstanbul - ö. 29 Mart 2000, İstanbul), Mıstık adıyla tanınan Türk karikatür sanatçısı.

Yaşamı

Çizdiği Cemal Nadir Güler portresinin 15 Mart 1947'de Doğan Kardeş'te yayımlanmasıyla profesyonel iş hayatına atıldı. Akşam gazetesinde, daha sonra Hafta, Yavrutürk, Akbaba, 41 Buçuk, Tef ve Dolmuş gibi dergilerde, 1957-61 arasında Vatan gazetesinde çizdi. Ayrıca Son Posta, Cumhuriyet ve Yeni Sabah gazetelerinde de karikatüristlik yaptı.[1]

Doğan Kardeş'te "Taş Devri" adlı bir çizgi romanı yayımlandı. "Taş Devri" daha sonra çeşitli gazete ve dergilerde çizgi roman ve bant karikatür olarak yayımlandı. 1950’de Mengü Ertel ve Berk Çalıkman’la San Organizasyon’u kurdu.

Eremektar, 1958'de Gazeteciler Cemiyeti Altın Kalem Ödülü'nü kazandı. 1962'de çizgi film yapmaya başladı. Ayrıca reklam filmleri gerçekleştirdi. Eserleri yurt dışında da yayımlanan Eremektar, 1973'te Bulgaristan'ın Gabrovo kentindeki uluslararası karikatür yarışmasında özel ödül kazandı. Milliyet Çocuk dergisinde "Uzay Çocukları" ve "Bizim Ali" adlı çizgi romanları yayımlandı.

Farklı çağlarda geçen çizgi romanlarında güncel yaşamın çelişkilerini yansıtmış, çocuksu denebilecek, son derece yalın çizgileriyle değişik kuşaklara ulaşmayı başarmıştır. "Uzay Çocukları"nın bazı serüvenlerini 1981'de kitaplaştıran Eremektar, çocuklar için çizdiği karikatürleri Kırk Yılda Bir (1988) adlı albümde toplamıştır.

Mustafa Eremektar, 2000 yılının 29 Mart'ında hayatını kaybetti. Ölümünün birinci yılında Nişantaşı'nda bir çocuk parkına adı verildi.

Kaynakça

  1. ^ Mıstık'tan son veda[], Milliyet, 30/03/2000

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çetin Altan</span> Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçi

Çetin Altan, Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçidir.

Kemal Gökhan Gürses, Türk karikatürist.

Sezgin Burak, Türk karikatürist ve çizgi roman sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Manga (çizgi roman)</span> Kendine özel çizim tarzı ve gelenekleriyle Japon çizgi romanlarına verilen özel ad.

Manga, Japonya'ya özgü çizim sanatıyla çizilen çizgi romanlardır. Japonya'da Manga sözcüğü tüm çizgi romanlar için kullanılırken, Japonya dışında sadece Japon çizgi romanları için kullanılır. Manga stilinde yapılan animasyonlar anime olarak adlandırılır. Çizimler animeye göre daha abartılıdır. Manga kelimesinin bilinen ilk kullanımı 1770'li yıllara dayanmaktadır. 19. yüzyıl boyunca kelime özel olarak, üzerinde karikatürler bulunan ağaç bloklarını, özellikle de Hokusai Katsushika'nın 1819'da yayınlanmış olan ve öğrencilerinin kullanması için kendisinin çizdiği taslak, çizim ve karikatürlerini adlandırmakta kullanılmıştır. Hokusai çizdiği taslakları iki Kanji "漫 man" ve "画 ga" (resim) birleşiminden oluşan Manga kelimesiyle tanımlamıştır. Kanji yerine Katakana alfabesinde マンガ olarak da yazılır.

Necdet Şen, çizgi roman sanatçısı ve yazar. Hızlı Gazeteci karakterinin yaratıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Selim İleri</span> Türk yazar, senarist, eleştirmen

Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">Turhan Selçuk</span> Türk karikatürist

Turhan Selçuk, Türk karikatürist.

Şemsi Güner; fotoğraf, karikatür, çizgi roman, basın çizeri ve ressam.

Erdoğan Bozok Türk karikatürist

Nuri Kurtcebe, Türk çizgi-romancı ve karikatürist.

Mehmet Çilingir ya da kullandığı takma adla Memo Tembelçizer, karikatür, resimleme ve grafik alanlarında çalışan Türk çizer ve mizahçıdır.

MİÇO Ekim 2001'den itibaren Milliyet gazetesi ile birlikte çıkarılmaya başlanan haftalık çocuk dergisidir. Derginin genel yayın yönetmeni Yalvaç Ural'dır. Milliyet Miço, Doğan Kardeş dergisinden sonraki en popüler ve en uzun soluklu 2.çocuk dergisi kabul edilmektedir.

<i>Miki</i> (dergi) Çocuk Dergisi

Miki, 1962-1965 yılları arasında Pulhan Yayınları tarafından Türkiye'de yayımlanmış çizgi roman ve çocuk dergisidir.

<i>Doğan Kardeş</i> Türk çizgi roman/çocuk dergisi

Doğan Kardeş, Türkiye'de 1945-1993 arasında aralıklar ile yayınlanmış popüler çocuk dergisidir. 2008-2011 arasında çizgi roman ve manga dergisi olarak yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ratip Tahir Burak</span> Türk karikatürist

Mehmet Ratip Burak, Türk karikatürist, çizgi roman ressamı.

<span class="mw-page-title-main">Amcabey</span>

Amcabey; Türk karikatürist Cemal Nadir Güler tarafından yaratılmış olan çizgi roman tiplemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Zorlu</span>

Cafer Zorlu, Türk karikatürist.

Orhan Dündar, Türk çizer, çizgi roman sanatçısı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Bedri Koraman</span> Türk karikatürist

Bedri Koraman, Türk karikatürist ve çizgi romancı. Türk karikatürünün 1950 kuşağı çizerlerindendir. Uzun yıllar Milliyet gazetesinde "muhabir-karikatürist" konumunda çalışarak siyasi karikatürler çizdi. Çizgi-roman çizerliği, film afişi ressamlığı da yapmıştır.

Yalçın Çetin Türk karikatürist.