İçeriğe atla

Mustafa Demirci

Mustafa Demirci
Doğum1967
Konya, Türkiye
Milliyet Türkiye
Kariyeri
DalıOrtaçağ
Çalıştığı kurumlarYüzüncü Yıl Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi

Mustafa Demirci (d. 1967) Konya Türk akademisyen.

1967 yılında Konya'nın Çumra ilçesine bağlı Tahtalı köyünde doğdu.[1] Orta ve Lise eğitimini Karaman İmam-Hatip Lisesinde tamamladı (1986). Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden 1991 yılında mezun oldu.[1] Selçuk üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde “Beytü’l-Hikme: Kuruluşu, Faaliyetleri ve Etkileri” teziyle 1995 yılında yüksek lisansını tamamladı.

Kariyer

Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne İslam Tarihi ve Sanatları alanında asistan oldu (1994). Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde başladığı doktora esnasında, 1997-1998 yıllarında Ürdün Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak araştırmalar yaptı. “Abbasiler Zamanında Toprak Sistemi” adlı teziyle doktorasını Marmara Üniversitesinde bitirdi (2001). Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde 2005 yılında Yrd. Doç. Dr., 2006 Yılında Doçent oldu. 2007 yılında Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Orta Çağ kürsüsüne öğretim üyesi olarak atandı. Aynı üniversitede Profesör oldu (2011). 2014 yılından bu yana Selçuklu Araştırmaları Merkezi (SÜSAM) Müdürlüğü yapmaktadır. Evli ve üç çocuk babasıdır. Arapça, İngilizce ve Fransızca bilmektedir.).[2]

Kitapları

  1. Beytü'l-Hikme, İnsan Yayınları, İstanbul 1996.[3]
  2. İslamın İlk Üç Asrında Toprak Sistemi, Kitabevi Yayınları İstanbul 2003.[4]
  3. Siyah Öfke; Orta Çağ İslam dünyasında Zenci Kölelerin İsyanı, Çizgi Kitabevi Konya 2005.[5]
  4. İslam'ın Dört Çağı: Bir Dönemlendirme Denemesi, Konya 2011.

Uzmanlık alanları

  1. Orta Çağ Tarihi
  2. Erken İslam Tarihi
  3. Selçuklular

Kaynakça

  1. ^ a b [Konya Ansiklopedisi,cilt 3, sayfa 40.]
  2. ^ [Selçuk Üniversitesi http://www.selcuk.edu.tr/edebiyat/tarih/akademik_personel/bilgi/8213/tr 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.]
  3. ^ "Beytü'l-Hikme– Mustafa Demirci". insan yayınları. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2015. 
  4. ^ "İslam'ın İlk Üç Asrında Toprak Sistemi". Kitabevi Yayınları. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2015. 
  5. ^ "Siyah Öfke – Mustafa Demirci". çizgi yayınevi. 2 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2015. 

Dış bağlantılar

  1. http://www.selcuk.edu.tr/edebiyat/tarih/akademik_personel/bilgi/8213/tr 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. http://www.dunyabizim.com/?aType=haberYazdir&ArticleID=8763&tip=haber 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. http://www.dunyabizim.com/burgu/22295/avrupamerkezci-bakis-acisina-karsi-bir-reddiye 21 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi</span> Vanda kurulu devlet üniversitesi

Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 20 Temmuz 1982 tarih ve 41 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulmuştur.

Selçuk Üniversitesi, 11 Nisan 1975 tarihinde Konya'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Çelik</span> Türk politikacı

Hüseyin Çelik, Kürt ve Arap kökenli Türk siyasetçi, akademisyen ve yazar. 58. Hükûmette Kültür Bakanı, 59. Hükûmette Millî Eğitim Bakanı, TBMM 22 ve 23. Dönem AK Parti Van, 24. Dönem Gaziantep milletvekillerindendir. 21. Dönem'de Doğru Yol Partisinden Van Milletvekili seçilmiştir.

Bilal Kemikli, akademisyen, şair ve yazar.

Adnan Demircan,, yazar ve akademisyen. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü, İslam Tarihi Anabilim Dalı Öğretim üyesi.

Mustafa Sait Yazıcıoğlu, Türk siyasetçi ve ilahiyatçı, 14. Diyanet İşleri Başkanı. Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu'nun amcası.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Selçuk İlkan</span> Türk şair, söz yazarı, müzisyen

Ahmet Selçuk İlkan, Türk şair ve şarkı sözü yazarı.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Selçuk Üniversitesi'ne bağlı bir iletişim fakültesidir.

Neşet Çağatay, Türk akademisyen.

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Taşğın</span>

Ahmet Taşğın Türk öğretim üyesi, akademisyen.

İbrahim Demirci , Türk yazar ve şairdir.

Fethi Ahmet Polat Türk akademisyen, ilahiyat profesörü

<span class="mw-page-title-main">Mezahir Avşar</span>

Mezahir Avşar — seramik sanatçısı, ressam, Azerbaycan Ressamlar Birliği ve Azerbaycan Tasarımcılar Birliği, UNESCO Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği, GƏSAM - Türkiye Kültür Bakanlığı Sanat Eserleri Sahipleri Birliği'nin üyesi, Türkiye Konya Selçuk Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi.

Ali Akpınar,, Türk akademisyen, müftü.

Mustafa Şahin, Türk doktor, akademisyen ve Selçuk Üniversitesi eski rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Huneyn bin İshak</span> Arap bilim insanı ve hekim (809–873)

Huneyn bin İshak, Abbasi döneminde yaşamış ünlü bir mütercim ve hekimdir. Tam künyesi Ebu Zeyd Huneyn bin İshak el-İbadi'dir. Hristiyan bir Arap aşireti olan İbad'a mensuptur. Arapça, Süryanice, Grekçe'yi çok iyi derecede bilen Huneyn, bu, dillerdeki yetkinliği ve tercümelerinin kalitesi sebebiyle Abbasi halifesi Memun döneminden El-Mutasım dönemine kadar Bağdat'a hekimlik ve mütercimlik yapmıştır. Pehlevice bildiği rivayet edilse de ders aldığı kişi, Halil bin Ahmed, o dünyaya gelmeden ölmüştür. İki oğlu vardır: Birinin adı Davut'tur ve çağında yetkin bir pratisyen hekim olarak tanınmıştır. Diğerinin adı ise İshak'tır ve İshak, babasından bile yetenekli tercüman olarak tanınmıştır;

<span class="mw-page-title-main">Konya Teknik Üniversitesi</span> Konyada kurulu devlet üniversitesi

Konya Teknik Üniversitesi, yeni adı ile 2018 yılında kurulan Konya ilinin Selçuklu ilçesinde bulunan devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Cem Zorlu</span>

Cem Zorlu, Türk akademisyendir.

Orhan Çeker, Türk ilahiyatçı ve akademisyen.