İçeriğe atla

Mustafa Birden

Mustafa Birden
Danıştay Başkanı
Görev süresi
28 Mayıs 2008 - 1 Haziran 2011
Yerine geldiğiSumru Çörtoğlu
Yerine gelenHüseyin Karakullukçu
Danıştay 2. Daire Başkanı
Görev süresi
7 Mart 2002 - 28 Mayıs 2008
Yerine geldiğiSabri Coşkun
Yerine gelenKamuran Erbuğa
Kişisel bilgiler
Doğum 1 Haziran 1946 (78 yaşında)
Kırıkkale, Türkiye
Evlilik(ler) Zehra Birden
Yaşadığı yer Ankara
Bitirdiği okul Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Mesleği Hukukçu
Dini İslam

Mustafa Birden (d. 1 Haziran 1946, Kırıkkale), 28 Mayıs 2008-1 Haziran 2011 tarihleri arasında Danıştay Başkanlığı yapan Türk hukukçudur.[1] Bu görevinden önce yürüttüğü Danıştay İkinci Dairesi Başkanlığı döneminde Danıştay Saldırısı'nın hedefi olan Mustafa Birden, saldırıdan yaralı olarak kurtulmuştur.[2]

1946'da Kırıkkale'de doğan Mustafa Birden, ortaöğrenimini Kırıkkale Lisesi'nde yaptı. Ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne giren Birden, 1968 yılında buradan mezun oldu.

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nda Personel Şubesi Raportörlüğü yapan Birden görevindeyken, 1971'de Danıştay Yardımcısı oldu. İstanbul ve Ankara İdare Mahkemeleri'nde başkanlık yapan Mustafa Birden, 1994 yılında Danıştay üyeliğine seçildi. Ardından Uyuşmazlık Mahkemesi Asil Üyeliği görevinde de bulunan Mustafa Birden, 2002 yılında Danıştay 2. Dairesi Başkanlığına seçildi.

Danıştay 2. Dairesi, okula gelirken başını örten bir öğretmenin anaokulu müdürü olamayacağı yönündeki idare kararını onayladıktan sonra, Anadolu'da Vakit gazetesi, "İşte O üyeler" manşetini atarak, Mustafa Birden başta olmak üzere, diğer üyelerin resimlerini yayımladı. Hedef gösterme olarak nitelenen bu olay sonrası, avukat Alparslan Arslan 17 Mayıs 2006'da Danıştay 2. Dairesi'ne saldırı düzenledi. Alparslan Arslan, toplantı salonunu bastığında önce başkan Mustafa Birden'e yöneldi. Mustafa Birden, "Arkadaşlar, hepiniz masanın altına girin!" diye bağırdı. Bunun üzerine saldırgan, silahını ateşledi ve saldırgan Alparslan Arslan'ın sıktığı ilk kurşun, Mustafa Birden'in kalbinin altından girdi. Saldırı sonucu Danıştay İkinci Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin, görev başında hayatını kaybetti. Ağır yaralanan Danıştay İkinci Daire Başkanı Mustafa Birden tedavi altına alındı ve iyileşti.

Mustafa Birden, yaşanan Danıştay Saldırısı'ndan iki yıl sonra 28 Mayıs 2008 tarihinde yapılan seçimde aldığı 50 oyla, Danıştay Başkanlığına seçildi ve 1 Haziran 2011 tarihinde emekli oldu.

Zehra Birden ile evli olan Mustafa Birden, iki çocuk babasıdır.[1][3]

Kaynakça

  1. ^ a b Mustafa Birden öz geçmişi 25 Mart 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., T.C. Danıştay Başkanlığı, erişim tarihi: 29 Aralık 2009.
  2. ^ Danıştay’a silahlı saldırı 29 Ocak 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., NTVMSNBC, 19 Mayıs 2006, erişim tarihi: 29 Aralık 2009.
  3. ^ Son yaralı taburcu oldu[], Hürriyet, 28 Mayıs 2006, erişim tarihi: 29 Aralık 2009.
Mahkeme görevi
Önce gelen:
Sumru Çörtoğlu
Türkiye Danıştay Başkanı
28 Mayıs 2008 - 1 Haziran 2011
Sonra gelen:
Hüseyin Karakullukçu

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Yücel Özbilgin</span>

Mustafa Yücel Özbilgin, Danıştay Saldırısı'nda görev başında hayatını kaybeden Türk hukukçu ve mülki idare amiridir.

Danıştay Saldırısı, 17 Mayıs 2006 tarihinde Danıştay 2. dairesine Alparslan Arslan adlı saldırganın gerçekleştirdiği silahlı eylemdir. Saldırı sonrasında, Danıştay İkinci Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin ölmüş, aralarında daire başkanı Mustafa Birden'in de yer aldığı dört üye ise yaralanmıştır. Arslan, saldırı sonrasında kaçmaya çalışırken Danıştay'da görevli polis memurları tarafından yakalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alparslan Arslan</span> Danıştay saldırısının faili Türk avukat

Alparslan Arslan, 2006 yılında Mustafa Yücel Özbilgin'in öldüğü, üç kişinin ise yaralandığı Danıştay Saldırısı'nın faili avukat.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Tekin</span> Türk asker

Muzaffer Tekin Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Berkok</span>

İsmail Hakkı Berkok; 1890, Pınarbaşı, Kayseri - 11 Mayıs 1954), Çerkes asıllı Türk asker, tarihçi ve TBMM milletvekili.

Süleyman Sırrı Kırcalı, Türk bürokrat.

Sait Koçak, , Türk bürokrat.

Tansel Çölaşan, evlilik öncesi Tuğcu, Türk yargıç, Atatürkçü Düşünce Derneği eski Genel Başkanı ve Danıştay Eski Başkanvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki intihar saldırıları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de 59 intihar saldırısı gerçekleşti. Bunların 36'sı PKK, 10'u Irak ve Şam İslam Devleti, 6'sı TAK, 5'i Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi, 3'ü ise el-Kaide'nin Türkiye yapılanmasına mensup kişiler tarafından düzenlenmişti. Toplamda eylemciler dâhil 626 kişinin öldüğü saldırılarda, 9 Mart 2003'teki saldırdaki hariç, saldırganların tamamı ölmüş ve 44 saldırıda eylemci dışında da ölenler oldu. Saldırılar 20 ile yayılırken en çok saldırı 16 kezle İstanbul'da gerçekleşmişti. Bu saldırıların yanı sıra, beşi PKK biri ise Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi mensubu olan eylemciler tarafından düzenlenmesi planlanan saldırılar, farklı sebeplerden ötürü eylemcilerin üzerindeki patlayıcıların infilak etmesi sonucu gerçekleştirilemedi ve saldırganlar öldü.

İbrahim Hilmi Senil,, Türk hukukçu.

Mehmet Tevfik Gerçeker, Türk hukukçu ve din adamı, 7. Diyanet İşleri Başkanı.

Osman Yıldırım, Danıştay saldırısı ve Ergenekon davası sanığı.

Ender Çetinkaya,, Türk hukukçu.

2006'daki Türkiye olayları.

Mehmet Rıza Ünlüçay Eski Danıştay Başsavcısı.

2006 Van saldırısı, 9 Mart 2006'da Türkiye'nin Van şehrinde, Van Belediyesi'ne ait trafik aracına yaklaşan PKK mensubu Devrim Solduk'un üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirilen intihar saldırısı. Patlama sonucunda saldırganın yanı sıra iki kişi öldü, 18 ya da 19 kişi ise saldırıdan yaralı olarak kurtuldu.

2012 Pınarbaşı saldırısı, 25 Mayıs 2012'de, Türkiye'nin Kayseri iline bağlı Pınarbaşı ilçesindeki Pınarbaşı Emniyet Müdürlüğüne önce silahlı saldırı olarak sonra da intihar saldırısı olarak gerçekleştirilen saldırı. PKK mensupları tarafından gerçekleştirilen saldırıda iki saldırganın yanı sıra biri polis biri ise sivil olmak üzere 4 kişi öldü.

2011 Bingöl saldırısı, 29 Ekim 2011'de, Türkiye'nin Bingöl ilinin aynı adlı merkezinde gerçekleştirilen intihar saldırısı. PKK mensubu Nazlı Görer tarafından gerçekleştirilen saldırıda saldırgan da dahil olmak üzere 4 kişi öldü, 20 kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Havalimanı saldırısı</span> 28 Haziran 2016da IŞİD tarafından gerçekleştirilen terör saldırısı

Atatürk Havalimanı saldırısı, 28 Haziran 2016'da yerel saatte 21.22'de İstanbul'un Bakırköy ilçesindeki Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen silahlı ve bombalı intihar saldırısı.

<span class="mw-page-title-main">Kasım 2016 Diyarbakır saldırısı</span>

Kasım 2016 Diyarbakır saldırısı, 4 Kasım 2016 tarihinde Diyarbakır Bağlar ilçesinde Aydın Arslan Bulvarı'nda İl Emniyet Müdürlüğüne ait Terörle Mücadele ve Çevik Kuvvet şube müdürlüklerinin bulunduğu ek bina yakınlarında bomba yüklü aracın infilak ettirilmesi ile gerçekleştirilen bombalı saldırı. Saldırı sonucunda saldırganın yanı sıra 2'si polis, 1 teknisyen, 9 sivil olmak üzere 13 kişi öldü, 100'den fazla kişi de yaralandı. Saldırıyı DEAŞ üstlendi.