İçeriğe atla

Mustafa Aysan

Mustafa Aydın Aysan
Doğum20 Nisan 1933[1]
Tarsus, Mersin, Türkiye
Ölüm29 Ocak 2024 (90 yaşında)
MilliyetTürk
Vatandaşlık Türkiye
Eğitimİstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi
MeslekEkonomist
Çocuk(lar)2

Mustafa Aydın Aysan (20 Nisan 1933, Tarsus - 29 Ocak 2024), Türk ekonomist.

1952 yılında Tarsus Amerikan Koleji'nden, 1957 yılında ise İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'den Lisans derecesi ile mezun oldu. 3 Vakıf'ta üyelik ve özel üniversitelerde öğretim çalışmalarını sürdürmekteydi. Yayınlanmış 13 kitabı vardı. İki kız evlat ve iki torun sahibiydi.

Kariyer

1957-59 yılları arasında öğrenimini ABD'de sürdüren Aysan, Harvard Üniversitesi İşletme Okulu'ndan yüksek lisans (M.B.A.) derecesi aldı ve 1959 sonunda İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü'nde öğretim görevlisi olarak Muhasebe ve Denetim Dersleri vermeye başladı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde 1962'de İşletme Doktoru, 1968'de Doçent ve 1974'te Profesör oldu. 1968'de İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin kuruluşunda görev aldı.

Güney Afrika'nın iki üniversitesinde ve Almanya'nın Hamburg Üniversitesi'nde de Muhasebe, Denetim ve Finansal Yönetim konularında dersler verdi.

1970'ten başlayarak, üniversitedeki akademik çalışmaları yanında İktisadi Devlet Teşekkülleri, bankalar ve özel kuruluşlarda danışmanlıklar ve yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu.

1981'de T.C. Danışma Meclisi, Bütçe-Plan Komisyonu Başkanlığı ve 1982-83 döneminde Ulaştırma Bakanlığı görevlerinde bulundu.

1984'te İstanbul Üniversitesi'ndeki görevlerine geri dönen Aysan 2000 yılında emekli oldu.

2008-2016 yılları arasında Finansbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Denetim Komitesi Başkanı olarak görev yapmış olup Finansbank Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı olarak da görev aldı.

29 Ocak 2024 tarihinde hayatını kaybetti. 31 Ocak 2024'te Teşvikiye Camii'nde kılınan namazın ardından Nakkaştepe Mezarlığı'na defnedildi.[2]

Eserleri

  •   “Maden Kredi Bankası”, İstanbul, 1961.
  •  “Muhasebenin Temelleri”, Çeviri. Willam A. Paton ve Robert L. Dixon'un (Mac Millan Co. 1963) “Essentials of Accounting” kitabının Türkçesi, İstanbul Üniversitesi, İşletme İktisadi Enstitüsü, İstanbul,1964.
  • Ticaret, Sanayi ve Madencilik Alanlarında Çalışan Kamu İktisadi Teşebbüsleri için Muhasebe Teklif ve Tavsiyeleri, İşletme İktisadı Enstitüsü, 1963.(Ortak yayın)
  •   “Muhasebe’de Denetleme İlkeleri ve Türkiye’deki Uygulamalar, İşletme İktisadı Enstitüsü, İstanbul, 1971.
  •   Türkiye’de İşletme Eğitiminin Durumu ve Gelişme İmkanları, Sevk ve İdarecilik Eğitim Vakfı (SIEV), İstanbul, 1973. Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanmıştır. (Araştırma Raporu) İngilizcesi: “The Presenet State and Potentials for Future Development of Management Education in Turkey.”
  •  Türkiye'de Devlet İşletmeciliği “İstanbul Üniversitesi, İşletme Fakültesi, İstanbul, 1973.
  • “Kendi Kendine Muhasebe”, Ümit Şenesen ile birlikte, İstanbul, 1973.
  • “Maliyetler ve İşletme Kararları”, İstanbul Üniversitesi, İşletme Fakültesi, İstanbul, 1974.
  •   “Finansal Tablolar Analizi ve Diğer Muhasebe Konuları”, İstanbul Üniversitesi, İşletme Fakültesi, İstanbul, 1976.
  • KIT- “Türkiye’de ve Dünyada Kamu İktisadi Teşebbüsleri, İstanbul, 1981. Selahattin Özmen’le birlikte.
  • “Atatürk’ün Ekonomik Politikası” İstanbul Üniversitesi, Atatürk Devrimleri Enstitüsü,1980. 1981'de iki, 1984,1999, 2001 ve 2007'de birer olmak üzere, Ekonomik ve Sosyal Yayınlar A.Ş., Mustafa Kemal Derneği, İst. Üni.İşletme Fakültesi, Siyasal ve Sosyal Yayınlar ve Kocaeli Serbest Muhasebeci – Mali Müşavirler Odası tarafından 7 kez yeniden basılmıştır.
  • “Türk Ekonomisinde 1994 Bunalımı” Zeyyat Hatipoğlu ile birlikte, İstanbul, 1994.
  • “Kurumsal Yönetim ve Risk”, İstanbul, 2007.
  • “Atatürk Dönemi Ekonomi Politikaları”, Minval Yayınları No:17, İstanbul, 2014.

Kaynakça

  1. ^ Üniversitesi, İstanbul. "İstanbul Üniversitesi | Tarihten Geleceğe Bilim Köprüsü - 1453". www.istanbul.edu.tr. 16 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2024. 
  2. ^ "Eski Ulaştırma Bakanı Mustafa Aysan son yolculuğuna uğurlandı". www.dha.com.tr. 31 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2024. 
Siyasi görevi
Önce gelen:
Necmi Özgür
Türkiye Ulaştırma Bakanı
2 Mart 1983 - 13 Aralık 1983
Sonra gelen:
Veysel Atasoy

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Marmara Üniversitesi, İstanbul'da bulunan bir devlet üniversitesidir. Türkiye'nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir. Üniversite bünyesinde 18 fakülte, 12 enstitü, 4 yüksekokul ve 4 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Akademik birimlerinde Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça olmak üzere beş dilde eğitim verilmektedir, bu özelliği ile Türkiye'de beş dilde eğitim veren tek üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Afyon Kocatepe Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 1992 yılında Afyonkarahisar'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temelleri 1974 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı bir birimin devamı olarak atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Türkiye'de ismi İktisat Fakültesi olan ilk öğretim kuruluşudur. Ülkede tarihi 1453 yılına dayanan en eski ve en büyük öğretim kurumu olan İstanbul Üniversitesi bünyesinde yer alan İktisat Fakültesi, 14 Aralık 1936 tarihinde kurulmuştur. Fakülte; İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü'nde bulunmaktadır.

Cavit Orhan Tütengil, Türk sosyolog ve akademisyen.

İktisadi ve idari bilimler fakültesi (İİBF) toplumun yönetici ve vasıflı personel ihtiyacını karşılayacak şahıslar yetiştirmek üzere kurulmuş fakültedir. Türkiye'nin hemen her üniversitesinde bulunmaktadır. Bazı üniversitelerde ise yalnızca siyasal bilgiler fakültesi, işletme fakültesi veya iktisat fakültesi bulunmaktadır.

Enis Öksüz, Türk siyasetçidir.

Cafer Tayyar Sadıklar, Türk siyasetçi ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">İşletme ekonomisi</span> belirli işletme kararlarına mikroekonomik analizin uygulandığı bir iktisat dalı

Yönetim iktisadı, belirli işletme kararlarına mikroekonomik analizin uygulandığı bir iktisat dalıdır. Yani, uygulamada iktisadi teori ile iktisat arasındaki köprüdür. Yoğun bir şekilde regresyon ve korelasyon, (doğrusal) Lagrange Analizi gibi nicel (matematiksel) teknikleri kullanır. İşletme iktisadı kıt kaynaklarla belirlenmiş kısıtlar ve firma amaçlarının en iyilenmesi sağlayarak tek bir sonuca ulaşmayı sağlar.

Sabahattin Zaim, Türk iktisatçı, akademisyen ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Pîrî Reis Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Pîrî Reis Üniversitesi veya Pîrî Reis Denizcilik Üniversitesi, 8 Şubat 2008 tarihinde İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir. Kampüs, İstanbul'un Tuzla ilçesinde yer almaktadır. Üniversite, Yelken sporuna ilgiyi artırmak için bir proje hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşhane Üniversitesi</span> Gümüşhanede kurulu devlet üniversitesi

Gümüşhane Üniversitesi 31 Mayıs 2008 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden ayrılarak, Gümüşhane ilinde kurulan devlet üniversitesidir. Mühendislik Fakültesinin adı 26.04.2013 tarihli 28629 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi olarak değiştirilmiş, 16.05.2013 tarih ve 28649 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 2013/4694 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu kapatılarak bunun yerine Turizm Fakültesi kurulmuştur. Gümüşhane Üniversitesi; hâlen 6 Fakültesi, 2 Yüksekokulu, 2 Enstitüsü, 8 Meslek Yüksekokulu ve 2 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile büyümesini hızlı bir şekilde sürdürmektedir. 3 Ocak 2013 itibarıyla kayıtlı öğrenci sayısı 10327'dir.

Elif Çepni ,Türk akademisyen.

Ekrem Yıldız, Türk akademisyen. Eski Kırıkkale Üniversitesi rektörü.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Nişantaşı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Nişantaşı Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulup, 16/05/2012 tarih ve 6307 sayılı kuruluş kararıyla 31/05/2012 tarih ve 28309 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla kamu tüzel kişiliğini kazanan bir Vakıf Üniversitesi olarak 2012-2013 Eğitim - Öğretim yılında faaliyete başlamak üzere yükseköğretimindeki yerini almıştır.

Hüseyin Mükerrem Hiç, İstanbul Üniversitesi iktisat profesörü ve 17. Dönem Milliyetçi Demokrasi Partisi Yozgat milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Turhan (ekonomist)</span> Türk ekonomist

İbrahim Mustafa Turhan, Türk ekonomist ve akademisyen. Borsa İstanbul eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü. 2008-2011 yılları arasında da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapmış olan İbrahim Turhan'a Üniversitelerarası Kurul tarafından 28 Ocak 2014 tarihi itibarıyla Dr. İbrahim Turhan'a makro iktisat alanında doçentlik unvanı verildi.

İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi Kırgızistan'ın Celal-Abad şehrindeki üniversitedir.

Tamer Koçel Eski İstanbul Kültür Üniversitesi rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Isaac</span>

Alfred Isaac, İktisat Profesörüdür. 1937 yılında Almanya'dan Türkiye'ye göç etmiştir. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde Ordinaryüs Profesör olarak görev yapmıştır. 1940 yılında derslerinde okutmak için İşletme iktisadı adında bir kitap yazmıştır. 1950 yılında Almanyaya tekrar dönerek Göttingen Üniversitesinde çalışmaya başladı. 9 Haziran 1956 yılında Almanya'nın Nürenberg şehrine ölmüştür.