İçeriğe atla

Mustafa Asım Alkumru

Mustafa Asım Alkumru
Doğum15 Aralık 1923
Hopa, Artvin
Ölüm15 Kasım 1965
MeslekJeolog

Mustafa Asım Alkumru (15 Aralık 1923 - 15 Kasım 1965), Türk jeolog ve öğretmen.[1] Jeoloji alanındaki çalışmalarıyla tanınan Alkumru'nun adı, Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali'ne verilmiştir.[2]

Hayatı

Mustafa Asım Alkumru, 15 Aralık 1923 tarihinde Hopa'nın Azlağa köyünde doğdu. İlköğrenimini Hopa'da tamamladıktan sonra Kars Lisesi'ni bitirdi ve Yüksek Öğretmen Okulu Tabiiye Bölümü'nden mezun oldu. İstanbul Erkek Lisesi ve Denizli Lisesi'nde öğretmenlik yaptı. 15 Haziran 1949 tarihinde Elektrik İşleri Etüd İdaresi'nde görev yapmaya başlayan Mustafa Asım Alkumru, 1 Mart 1956 tarihinde Jeoloji Servisi Şefi olarak atandı. İdaredeki çalışmaları sırasında birkaç defa terfi etti ve iki kez takdirname ile ödüllendirildi. 15 Kasım 1965 tarihinde 42 yaşındayken öldü.[3][4]

Çalışmaları

  • Sakarya-Sarıyer Aymanlar köyü çakıl sahasına ait rapor (1950)
  • Sakarya-Paşalar boğazı jeolojik etüdü (1952)
  • Konya-Altınapa baraj yeri ve sondajları jeolojik raporu (1953)
  • Konya Ayrancı bendi jeolojik raporu (1953)
  • Kızılırmak-Köprüköy baraj yeri jeolojik raporu (1953)
  • Kızılırmak-Köprüköy baraj yeri araştırmaları hakkında jeolojik rapor (1953)
  • Maraş-Ceyhan II. kademe H.E. santral yeri jeolojik raporu (1954)
  • Kızılırmak-Kesikköprü Ariyet sahalarında açılan kuyulara ait rapor (1955)
  • Niğde-Ecemiş çayı H.E. santral yeri jeolojik raporu (1955)
  • Büyük Menderes grabeninin yeraltı suyu etüdü (1955)
  • Erzincan-Cimin H.E. santral yeri jeolojik rapor (1955)
  • İskenderun-Sarıseki H.E. santral yeri ilk jeolojik raporu (1955)
  • Kızılırmak-Kesikköprü Barajı araştırmaları ve jeolojik raporu (Dr. Kleinsorge-Asım Alkumru) (1956)
  • Manavgat-Akışlar köyü H.E. santral yeri raporu (1957)
  • İstanbul-Maltepe Süreyya Paşa Sanatoryumuna su temini hakkında son jeolojik rapor (1958)
  • İstanbul-Maltepe Süreyya Paşa Sanatoryumuna su temini ilk etüdü (1958)
  • Artvin-Murgul Bakır İşletmesi izabe tesisleri sondajlarına ait rapor (1959)
  • Niğde-Aksaray Azmi-Millî un fabrikası temel araştırmaları hakkında rapor (1959)
  • Kızılırmak-Kesikköprü bent yeri sondajlar hakkında rapor (1960)
  • Ankara Üniversitesi-Konservatuvar arkası öğrenci Yurdu Sitesi temel araştırmaları hakkında rapor (1960).
  • Ankara-Bahçelievler Eser Yapı Kooperatifi temel araştırmaları hakkında rapor (1960)
  • Muş Varto-Çarbuhur deresi üzerinde enerji imkânları etüdü (1963)
  • Ağrı-Eleşkirt Serihan deresi üzerinde hidroelektrik santral yeri jeolojik raporu (1963)
  • Ağrı-Cumaçayı H.E. santral yeri jeolojik etüdü (1963)
  • Yukarı Murat ve Fırat nehirleri ile kolları üzerindeki bent yerleri ilk jeolojik etüdü (1963)
  • Report of geological investigation of the Fırat-Karakaya Dam Axis (1964)
  • Sakarya-Paşalar boğazı raporu (1965) (Türkçe, İngilizce)

Kaynakça

  1. ^ Kazancıgil, Solok, Aykut, Vural (1981). Türk bilim tarihi bibliyografyası, 1850-1981. s. 191. Erişim tarihi: 25 Ekim 2023. 
  2. ^ "Doğu'nun değişen yüzü". haberturk.com. 13 Nisan 2010. 28 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2023. 
  3. ^ Bulletin of the Geological Society of Turkey. 1966. s. 168. Erişim tarihi: 25 Ekim 2023. 
  4. ^ "Mustafa Asım Alkumru". dergipark.org.tr. 28 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırşehir</span> Kırşehir ilinin merkezi olan şehir

Kırşehir, Kırşehir ilinin şehir merkezidir. 1941 yılında Ankara'da toplanan I. Coğrafya Kongresi'nde bu bölgeye ve bölgenin Orta Kızılırmak Bölümü'ne alındı. Özellikle son yıllarda köylerin göç vermesiyle nüfus merkez ilçede yoğunlaşmıştır. 1927'de 13.000 olan 1990'da 73.538'e, 2000'de 88.105'e çıkmıştı. 2010'da 110.000 olan merkez ilçe nüfusu 2021 itibarıyla 160.737'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıyer</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Sarıyer, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan ilçedir. Güneyden Beşiktaş ve Kâğıthane, batıdan Eyüpsultan ilçeleri ile doğudan İstanbul Boğazı ve kuzeyden Karadeniz ile çevrilidir. Sarıyer ilçesi toplam 38 mahalleden oluşmaktadır. Bahçeköy Belediyesi'nin 2009 yılında feshedilerek Sarıyer ilçesinin bir mahallesi olması, 2012 yılında da Şişli sınırları içinde yer alan Ayazağa, Maslak ve Huzur mahallelerinin bu ilçeye dahil edilmesiyle son halini alan ilçe İstanbul'un en kuzeydeki ilçelerinden biridir.

Vedat Günyol, Türk çevirmen, eleştirmen, yayımcı ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Üniversitesi (), Ankara'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 13 Haziran 1946 tarihinde kabul edilen 4936 sayılı kanunla kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Maltepe</span> İstanbul ilçesi (Anadolu Yakası)

Maltepe, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda Marmara Denizi'ne kıyısı olan bir ilçesidir. Kadıköy, Kartal, Sancaktepe ve Ataşehir ilçeleriyle komşu olan Maltepe, nüfus bakımından İstanbul'un dokuzuncu, Anadolu Yakası'nın dördüncü büyük ilçesi konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü</span> Kamu kurumu

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), ülkedeki bütün su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesi amacıyla kurulan, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı, kamu tüzel kişiliğini haiz, merkezi Ankara'da bulunan özel bütçeli bir genel müdürlük. 6200 Sayılı Kanun'la 25 Aralık 1953 tarihinde kurulmuş ve 1954 yılında teşkilatlanmıştır. Daha sonra 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle yeniden düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bedia Muvahhit</span> Türk oyuncu

Emine Bedia Muvahhit, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Marmaray</span> İstanbul ve Kocaelide faaliyet gösteren ve İstanbul Boğazının altından geçen banliyö treni sistemi

Marmaray veya B1 Banliyö Treni, İstanbul ve Kocaeli illerinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Halkalı – Gebze arasında 75,771 kilometre (47,082 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 43 istasyon bulunmaktadır. Marmaray Tüneli aracılığıyla İstanbul Boğazı'nın iki yakasını birbirine bağlayan Marmaray'da yolcu taşımacılığına 29 Ekim 2013'te başlanmış, hattaki son genişletme ise 12 Mart 2019'da tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kadir Savun</span> Türk oyuncu

Kadir Savun, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Balâ</span> Ankaranın ilçesi

Balâ, Ankara ilinin ilçesidir. İlin güneydoğusunda olup Ankara şehir merkezine 70 km mesafededir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün Balâ milletvekili olmasından dolayı, Türk siyasetinde önemli bir yere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Muhterem Nur</span> Türk oyuncu ve şarkıcı

Muhterem Nur, gerçek adıyla Aysel Muhterem Kısa, Türk sinema oyuncusu ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Tarık Tekçe</span> Türk oyuncu

Ahmet Tarık Tekçe, Türk sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Semavi Eyice</span>

Mustafa Semavi Eyice, Türk Bizantolog ve sanat tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de nükleer enerji</span>

Türkiye'de şu an nükleer enerji santrali yapılma aşamasındadır. 1970 yılından itibaren nükleer santral kurulma girişimlerinde bulunuldu fakat bu girişimlerin çoğu sonuçsuz kalmış, 2004'te nükleer enerji santrali konusu yeniden gündeme gelmiş ve toplamda üç santralden biri için yapıma aşamasına gelinmiştir. İki santral daha planlama aşamasındadır.

İsmail Yalçınlar, Türk akademisyen, coğrafyacı.

Feride Muazzez Arçay, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk kişi kültü</span> Mustafa Kemal Atatürk üzerine kurulu kişi kültü

Atatürk kişi kültü, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün kişiliği, fikirleri ve siyaseti etrafında, yaşadığı dönemde oluşmaya başlamış ve daha çok ölümünden sonra takipçileri tarafından oluşturulmuş bir kişi kültüdür.

Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü içerisindeki Canik Dağları Yöresi'nde yer almaktadır. Karadeniz'e doğru akarak iki büyük delta oluşturan Kızılırmak ve Yeşilırmak nedeniyle Samsun kıyıları geniş bir koy niteliğini almıştır. Atakum ve İlkadım ilçelerinin batı ve doğu yönlerindeki iki burun çıkıntısında da daha küçük boyutlu ikinci bir koy oluşmuş durumdadır. %45'ini dağların, %37'sini platoların, %18'ini ise ovaların meydana getirdiği Samsun Karadeniz Bölgesi'nin en önemli liman kentlerinden biri konumundadır.

Kadır Rahim oğlu Timergazin bir Sovyet petrol jeologu ve jeolojik-mineralojik bilim profesörüdür. Başkurtlardan ilk Bilimleri Doktoru olarak bilinebilir. Kadır Timergazin hayat sonlarda Bilimleri Doktoru ve bir kamu ve devlet figürü olarak Sovyet hükûmeti ile çalıştı. Başkurt Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Konseyi Başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Sanayi Odası</span>

İstanbul Sanayi Odası ya da kısaltımıyla İSO, merkezi İstanbul'da bulunan, İstanbul'un sanayi kuruluşlarını temsil eden ve temsilen faaliyetler ve girişimler gerçekleştiren, Türk sınai ilişkilerine destek olan bir kuruluştur. Türkiye'nin üyelik ve üretim açısından en büyük, tarih açısından en eski sanayi kuruluşu olan İSO, 70 yılı aşkındır bu misyon doğrultusunda ve farklı yönetimler altında Türk sanayisini ulusal ve uluslararası olarak temsil etmiştir.