İçeriğe atla

Mustafa Asım Yörük

Nasûhîzâde Mustafa Âsım Efendi
Mustafa Asım Yörük
Meclis-i Mebûsan
3. Dönem Mebusu
Görev süresi
17 Aralık 1908 - 18 Ocak 1912
Seçim bölgesi1908İstanbul
Kişisel bilgiler
Doğum 1859
İstanbul, Osmanlı Devleti
Ölüm 25 Ağustos 1942
Defin yeri Sahrayıcedid Mezarlığı
Mustafa Asım Yörük'ün Sahrayıcedid Mezarlığı'ndaki mezarı

Nasûhîzâde Mustafa Âsım Efendi ya da Mustafa Asım Yörük, (1859, İstanbul - 25 Ağustos 1942), Türk din adamı ve siyasetçi.

Babası Nasûhî Efendi, Fatih Camii Dersiamlarındandır. 1890 yılında Ahmed Hamdî Efendi'den icazet almıştır. Daha sonra “ruûs” imtihanını vererek dersiam olmuştur. Fatih Camii'nde geleneksel usulde dersler vermiştir. Geleneksel usulde ders vermeye devam ederken bir taraftan da dönemin modern eğitim yöntemlerini benimseyen müesseselerinden Vefa İdadisi'nde, Daru'l-İlmiye ve Darülfünun'da Akaid dersleri okutmuştur. 1907'de Mekteb-i Mülkiye'de Kelam hocası olarak atanmıştır. Ayrıca burada Tefsir ve Hadis dersleri de vermiştir. Mülkiyedeki görevinden 1908 yılında istifa etmiştir. Aynı yıl yapılan seçimlere katılarak İstanbul Mebusu seçilmiştir. Devrik padişah 2. Abdülhamit'in edindiği malların iadesine ilişkin ilk kanun teklifini yapmışsa da, bu teklif genel kurulda kabul edilmemiştir.[1] Daha sonra eğitim hayatına geri dönmüş ve 1912'de Darülfünun'da Tefsir dersleri vermeye başlamış aynı zamanda bu dönemde Darülfünun İlahiyat Fakültesi'nin Meclisi'nde de görev yapmıştır. 1917'de Süleymaniye Medresesi'ne Tabakât-ı Kurrâ ve Müfessirîn müderrisliğine atanmıştır. 1918'de önce Meclis-i Âyan üyeliğine daha sonra da bu meclisin reisliğine getirilmiştir. 1912-1921 yılları arasında Huzur Dersleri'ne katılmış daha sonra burada mukarrir olmuştur. 25 Ağustos 1942 yılında ölmüştür. Cenazesi Sahrayıcedid Mezarlığı'na defnedilmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ Meclisi Mebusan Zabıt Ceridesi (MMZC) 16, 08.01.1909, s 286
  2. ^ Tarık, Ramazan (2020). "Son Dönem Osmanlı Toplumunda Ortaya Çıkan Dindarlık Tartışmaları Bağlamında Mustafa Âsım Efendi'ye Göre Dindarlık ve Dinsizlik". İçtimaiyat Sosyal Bilimler Dergisi. 4 (2). ss. 125-126. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatih Camii</span> İstanbul, Fatihte Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliye

Fatih Camii ve Külliyesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde II. Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliyedir. Külliye içinde 16 adet medrese, darüşşifa (hastane), tabhane (konukevi) imaret (aşevi), kütüphane ve hamam bulunmaktadır. Şehrin yedi tepesinden birinde inşa edilmiştir. Cami 1766 depreminde yıkıldıktan sonra onarılarak 1771'de bugünkü halini almıştır. 1999 Gölcük Depreminde zemininde kaymalar tespit edilen camide 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından zemin güçlendirme ve restorasyon çalışmalarına başlandı ve 2012 yılında tekrar ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Hamdi Yazır</span> Türk din adamı, tercüman ve hattat

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Türk din alimi, tercüman ve hattattır. Osmanlı Devleti'nin son zamanlarında ve Cumhuriyet Dönemi'nde yaşamış olup, Kur'an'ın Türkçe tefsirlerinden birini telif etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şemsettin Günaltay</span> 8. Türkiye başbakanı

Mehmet Şemsettin Günaltay, Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. başbakanı, tarihçi ve eski Türk Tarih Kurumu başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Şükrü Efendi</span> Osmanlı müderris

Mustafa Şükrü Efendi, son dönem Osmanlı ulemasından, müderris ve Huzur Dersleri mukarriridir. Gazeteci, yazar ve siyaset adamı, Türkiye başbakanlarından, eski CHP ve DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in dedesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Âkif Ersoy</span> Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçi

Mehmed Ragîf, daha sonra Mehmet Âkif Ersoy, Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Yesari Asım Arsoy</span>

Mustafa Yesâri Âsım Arsoy, Cumhuriyet dönemi Klasik Türk müziği bestekârı, söz yazarı ve yorumcu.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Taki Doğruyol</span> Osmanlı-Türk siyasetçi, din alimi ve öğretmen

Mustafa Taki Efendi, Osmanlı-Türk din âlimi, hukukçu, öğretmen, şair, yazar ve siyasetçi. 1920-1923 yılları arasında birinci dönem Sivas milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı.

Mütercim Ahmed Âsım, 18. yüzyılın son dönemi ile 19. yüzyılın başlarında önemli bir ilim ve kültür merkezi olan Gaziantep'in kültür yaşamı içinde yetişmiş, bilim insanı, şair, yazar ve mütercimdir.

<span class="mw-page-title-main">Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi</span>

Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi, 1914-1916 yılları arasında şeyhülislamlık yapmış, Osmanlı din ve siyaset adamı.

Molla Gürani. İslâm âlimi, müderrris, kadı, kazasker, şehzade hocası, Osmanlı Devleti'nin dördüncü şeyhülislamı.

<span class="mw-page-title-main">Münif Paşa</span>

Mehmed Tahir Münif Paşa veya kısaca Münif Paşa (1830-1910), Osmanlı devlet adamı.

Darülfünun, Arapça dar ve fünun (fenler) sözcüklerinden türetilmiş, "üniversite" anlamında kullanılan bir sözcüktür. Aynı zamanda 1900 yılında Avrupa üniversiteleri tarzında kurulan Darülfünun-ı Şahane veya İstanbul Darülfünununu ifade eder. Bu kurum 1933 reformuyla İstanbul Üniversitesi'ne dönüştürülmüştür.

Emrullah Efendi, Osmanlı eğitimcisi, siyasetçi, felsefeci.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Alaettin Gövsa</span> Türk yazar, şair, eğitimci, mizahçı ve siyasetçi (1889 - 1949) Hayatı boyunca hemen her türlü edebiyat dalında yapıt vermiş değerli bir eğitim insanıdır

İbrahim Alaettin Gövsa , Türk yazar, şair, eğitimci, mizahçı ve siyasetçi.

Abdurrahman Şeref Güzelyazıcı, Türk şair, kütüphaneci, mutasavvıf, vaiz, İstanbul müftülerinden.

Mehmed Hulusi Yazgan”, “İstanbullu Hulusi Efendi”, Türk hattat.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Baltacıoğlu</span>

İsmail Hakkı Baltacıoğlu, Türk eğitimci, yazar, hattat, siyasetçi.

Gelenbevizade Mehmet Said, Osmanlı devlet adamı ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Arabî Efendi</span> 15. Yüzyıl Osmanlı şeyhülislamı

Alâeddin Arabî Efendi, Osmanlı şeyhülislamı ve müderris. Halep doğumlu olduğu için lakabı "Arabî" olmuştur. Çelebi Alaeddin Arabi Efendi, Alâeddin Alî Arabi ve Molla Arab olarak da bilinmektedir. 1495-1496 yılları arasında II. Bayezid döneminde şeyhülislamlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahıskalı Ali Haydar</span>

Ali Haydar Gürbüzler, Ahıskalı Ali Haydar Efendi adı ile tanınan Türk hukukçu, dersiam, müderris, din adamı, mutasavvıf ve İstanbul ilinin Fatih İlçesi Çarşamba semtinde bulunan İsmet Efendi Dergâhı'nın son şeyhi. Nakşibend tarikatı, Halidiye kolunun son halkalarından olup Yahyalı İsmet Efendi silsilesinden gelen Nakşi şeyhi, İsmailağa Cemaati'nin lideri ve şeyhi olan Mahmut Ustaosmanoğlu'nun mürşididir.