İçeriğe atla

Mustafa Akyol

Mustafa Akyol
Doğum1972 (51-52 yaşında)
Ankara, Türkiye
MeslekYazar, gazeteci
MilliyetTürkiye Türk
EğitimBoğaziçi Üniversitesi
Resmî site

Mustafa Akyol (1972, Ankara), Türk gazeteci ve yazardır.

Hayatı

Gazeteci yazar Taha Akyol'un oğludur. Lise öğrenimini TED Ankara Koleji, Nişantaşı Anadolu Lisesi ve Özel Tercüman Lisesi'nde tamamladı. 1996'da Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu.[1]

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki Atatürk Enstitüsü'nde Kürt Sorununun Kökeni konulu master tezi hazırladı. 2006 yılında bu tezi genişleterek Kürt Sorununu Yeniden Düşünmek: Yanlış Giden Neydi? Bundan Sonra Nereye? adında bir kitap çıkardı.[1] Bu kitabından dolayı pek çok yazardan olumlu tepkiler aldı.[2][3][4]

Bir dönem ABD'de akıllı tasarım (İngilizce: Intelligent design) hareketinin öncülüğünü yürüten Discovery Institute adlı kuruluşta din ve bilim ilişkisi üzerine çalışmalar yaptı. 2005 yılında Kansas Eyaleti Eğitim Bakanlığı'nda eğitim müfredatı değişikliği tasarısı konusunda bilirkişi olarak dinlendi.[1]

Türkiye, İslam dünyası, İslam ve modernite; Kürt sorunu; bilim, din ve ateizm; din, devlet ve laiklik gibi konularda yazılar yazan Akyol'un İngilizce makaleleri, The Washington Post, The Wall Street Journal, International Herald Tribune gibi gazete ve dergilerinde yayınlanmaktadır. Turkish Daily News gazetesi editörlüğü de yapan Akyol'un çeşitli konular üzerine kaleme aldığı Türkçe makaleleri Radikal, Referans ve Zaman gibi gazetelerde yayınlanmıştır.[1]

14 Haziran 2014 tarihinde Star gazetesi ile yollarını ayıran Mustafa Akyol, Hürriyet Daily News gazetesinde köşe yazarlığı yapmaya devam etmektedir. Ayrıca İslam ile liberalizmin beraber uygulanabileceğini düşünen bir liberaldir.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Akyol, Mustafa (19 Kasım 2004). "Mustafa Akyol Hakkında". MustafaAkyol.org. 4 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2009. 
  2. ^ Birand, Mehmet Ali (29 Mart 2006). "AK Partiyi anca Avrupa kurtarabilir". Posta. Milliyet. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2010. 
  3. ^ Hızlan, Doğan (8 Nisan 2006). "Kürt sorununu tarihi süreç içinde düşünmek". Hürriyet. 12 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2010. 
  4. ^ Yılmaz, Mehmet Y. (11 Nisan 2006). "Her iktidar insanı bozar". Hürriyet. 21 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2010. 
  5. ^ "İslami Liberalizm Nasıl Olur? - Mustafa Akyol | author, columnist, speaker". www.mustafaakyol.org. 22 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  6. ^ "İslami Liberalizm Nasıl Olur? - Mustafa Akyol | author, columnist, speaker". www.mustafaakyol.org. 22 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Perinçek</span> Türk siyasetçi, hukukçu, yazar

Doğu Perinçek, Türk siyasetçi, Aydınlık Hareketi önderi, hukuk doktoru ve yazar. 15 Şubat 2015 tarihinden beri Vatan Partisi (VP) genel başkanlığı görevini sürdürmektedir. 1978-1980 yılları arasında Türkiye İşçi Köylü Partisi (TİKP), 1991-1992 yıllarında Sosyalist Parti (SP) ve 1992-2015 yılları arasında İşçi Partisi (İP) genel başkanlığı görevini üstlenmiştir. 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde partisinin cumhurbaşkanı adayı olmuştur. 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde de aday adayı olmuş lakin 100.000 imzayı toplayamadığı için aday olamamıştır.

Taha Akyol, Türk gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Ekmeleddin İhsanoğlu</span> Türk akademisyen, politikacı ve diplomat

Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu, Türk bilim insanı, kimya ve bilim tarihi profesörü, akademisyen, diplomat, devlet adamı, yazar. 2004 ve 2014 yılları arasında Birleşmiş Milletler'den sonra ikinci büyük uluslararası örgüt olan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın genel sekreterliğini sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Beşikçi</span>

İsmail Beşikçi, Türk sosyolog ve yazar. Özellikle Kürtler, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ve Türkiye'de tek partili dönemine ait eserleriyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Altaylı</span> Türk gazeteci, programcı, sunucu ve YouTuber

Fatih Altaylı, Türk gazetecidir. Habertürk TV'de yayımlanan Teke Tek, Teke Tek Özel ve Teke Tek Bilim ile Bloomberg HT'de yayımlanan Bire Bir adlı programların sunuculuğunu yapmıştır.

Şerif Mardin, Türk sosyolog ve siyaset bilimcisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahim Tuncak</span> Atatürkün manevi oğlu

Abdurrahim Tuncak, Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi oğlu. Mustafa Kemal ve ailesinin Akaretler ve Şişli'deki evlerinde Zübeyde Hanım tarafından büyütülüp yetiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Engin Arık</span> Türk fizikçi

Engin Arık, Türk parçacık fizikçisisi ve Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nün eski profesörüdür. Toryum madeninin enerji sorununa temiz ve ekonomik bir çözüm olabileceği yolundaki görüşleri ile tanındı.

Ayşe Hür Türk tarihçi, araştırmacı yazar ve radyo-tv programcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa İslamoğlu</span> Türk ilahiyatçı, araştırmacı, şair ve yazar

Mustafa İslamoğlu, Türk yazar. Fıkıh, tefsir, hadis gibi alanlarda çalışmakta ve bu konularda kitaplar yazmaktadır.

Haydarizade İbrahim Efendi, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında 2 kez şeyhülislamlık yapmış, işgal altındaki İstanbul'dan ayrılarak Milli Mücadele'ye katılmış bir Osmanlı din adamıdır. Yeşilay Derneğinin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Christopher Hitchens</span> İngiliz-Amerikalı gazeteci ve yazar (1949 – 2011)

Christopher Hitchens, İngiliz yazar, gazeteci, köşe yazarı ve aktivist.

Klasik liberalizm, serbest piyasayı ve laissez-faire ekonomisini; sınırlı devleti, ekonomik özgürlüğü ve siyasi özgürlüğü vurgulayan, hukukun üstünlüğünün güvenceye aldığı sivil özgürlükleri savunan; liberalizmin bir dalı, felsefi ve politik ideolojidir. Klasik liberalizm, 19. yüzyılın başlarında, Avrupa ve Kuzey Amerika'da kentleşmeye ve Sanayi Devrimi'ne bir yanıt olarak önceki yüzyılın fikirleri üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mihrdad İzedi</span> Kürt tarihçi

Mehrdad R. Izady, İranlı-Kürt tarihçi, coğrafyacı ve yazar.

Faik Bulut, Türk gazeteci ve yazar. 1972'de Lübnan'daki Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) kamplarına katıldı. Şubat 1973'te bu kamplara yapılan İsrail askerî operasyonu ile kaçırılarak İsrail'de cezaevine kondu, 7 yıl 2 ay tutuklu kaldıktan sonra 1980'de Türkiye'ye döndü.

<span class="mw-page-title-main">Binnaz Toprak</span> Türk siyasetçi

Binnaz Toprak, Türk akademisyen ve siyasetçi. 2011-2015 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Atatürk'ün dinî inancı</span> Atatürkün dinî inanışı

Mustafa Kemal Atatürk'ün dinî inancı tartışma konusu olmuştur. Kimi araştırmacılar onun dine ilişkin söylemlerinin dönemsel olduğunu vurgulamakta ve bu konuyla alakalı olumlu görüşlerinin 1920'lerin başlarıyla kısıtlı olduğunu belirtmektedirler. Atatürk'ün dinî inancı hakkında farklı kaynaklar, farklı çıkarımlarda bulunmuştur. Bazı kaynaklar Müslüman olduğunu iddia ederken, bazı kaynaklar deist veya ateist ya da agnostik olduğunu iddia etmektedir.

<i>Karar</i> (gazete) gazete

Karar, 7 Mart 2016'dan itibaren çağdaş, muhâfazakâr ve müslüman bir çizgide yayım yapan Türkçe günlük gazete.

İslam eleştirisi, İslam dinine yönelik çeşitli eleştirilerdir. İslam'a yönelik eleştiriler ilk dönemlerinden beri var olmuştur. Erken yazılı kayıtlarda, Hristiyanlar ve Yahudilerin yanı sıra İbnü'r Râvendî gibi eski Müslümanlardan gelmekteydi. Daha sonra İslam dünyasının kendisi eleştirildi. İslam'a yönelik Batılı eleştiriler, 21. yüzyılda özellikle 11 Eylül saldırıları ve diğer terör olaylarından sonra büyüdü. 2014 yılı itibarıyla, dünya ülkelerinin ve bölgelerinin yaklaşık dörtte birinde (%26) dine hakaret ve dinden çıkmaya yönelik cezalandırıcı yasalar olup, bunlardan çoğunluğu Müslüman olan 13 ülkede dinden çıkma için ölüm cezası bulunmaktadır.

Ayşe Buğra, Türk ekonomist, akademisyen, sosyal bilimci ve yazar.