İçeriğe atla

Mustafa Akif Tütenk

Mustafa Akif Tütenk (d. 1875 Diyarbakır, Türkiye, ö. 18 Ekim 1952), Türk siyasetçi Öğretmen.

Hafız Ahmet Cemil Efendi'nin oğludur, ilk ve orta öğrenimini özel okul ve rüştiyede tamamlamış olup Darül - muallimin (öğretmen okulu) den diploma aldı. 1909 yılına kadar Diyarbakır idaalizi ve “Hadimi Terakki” okulunda öğretmenlik ve idarecilik yaptı. 15 yıl süresince öğretmenliği ve idareciliği sayesinde binlerce aydın yetiştirmiştir. 1909 yılında Maarif idaresine girerek çeşitli kalemlerde kâtiplik görevinde bulundu. Bu arada Vilayet gazetesini ve 1908'de Meşrutiyetin ilânından sonra yayına başlayan “Dicle ve Peyman” gazetelerini Ziya Gökalp Bey'le birlikte yönetti. 1914'te Diyarbakır Vakıflar Müdürlüğü başkâtipliğine getirildi. Bu ara Van Evkaf Müdürlüğüne vekâlet etti.

TBMM'nin Birinci Dönemi için 4 Nisan 1920'de yapılan seçimde Diyarbakır Milletvekili olarak 23 Nisan 1920'de Meclis'in açılışında hazır bulundu. Mecliste Şeriye-Evkaf ve Dilekçe Komisyonlarında çalıştı. İkinci toplantı yılından itibaren Dilekçe Komisyonluğunun kâtipliğini yaptı. Milletvekilliği sona erince Diyarbakır'a döndü. Bir ara daha önceki görevinde çalıştıktan sonra Maraş Evkaf Müdürlüğüne atandı, 1 Mayıs 1932'de Urfa Evkaf Müdürlüğünden emekli oldu, özel okullarda öğretmenliğini sürdürdü. Evli ve dört çocuk babasıydı. Arapça ve Farsça bildiği yabancı diller arasındadır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Behiç Bayiç</span> Türk politikacı

Hakkı Behiç Bayiç, Türk siyasetçidir. TBMM 1. dönemde Denizli mebusluğu ve bu dönemde kurulan I. İcra Vekilleri Heyeti'nin ilk aylarında vekillik görevi yapmıştır. Mustafa Kemal Paşa'nın 1920 sonunda taktik düşüncelerle kurdurduğu Türkiye Komünist Fırkası'nın umumî kâtipliğini yapmış olması ile tarihe geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Remzi Akgöztürk</span>

Ahmet Remzi Efendi, Türk din adamı ve milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Rüştü Aras</span> Türk siyasetçi (1883–1972)

Ahmet Tevfik Rüştü Aras, 1920-1939 yılları arasında beş dönem milletvekilliği, 1925-1938 yılları arasında Türkiye Dışişleri Bakanlığı yapmış, öncesinde İttihat ve Terakkî'nin önemli isimlerinden biri olmuş, sonrasında da gazete yazıları yazarak hayatını sürdürmüş Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar Müfit Kansu</span> Türk siyasetçi

Ahmet Mazhar Kansu, Türk devlet adamı, vali, milletvekili ve yönetici.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Taki Doğruyol</span> Osmanlı-Türk siyasetçi, din alimi ve öğretmen

Mustafa Taki Efendi, Osmanlı-Türk din âlimi, hukukçu, öğretmen, şair, yazar ve siyasetçi. 1920-1923 yılları arasında birinci dönem Sivas milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı.

Mehmed Abdülhamid Hasancan Türk maliyeci, akademisyen ve siyasetçi. Türk Kurtuluş Savaşı'nda Ankara Hükümeti'nin İstanbul temsilcisi olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Halil İbrahim Özkaya</span> Türk siyasetçi ve öğretmen

Halil İbrahim Özkaya, Türk siyasetçi ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Zeynel Abidin Özmen</span> siyasetçi

Zeynel Abidin Özmen, Türk siyasetçi.

Hayrettin Uysal, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Hamit Tiğrel</span>

İhsan Hamit Tiğrel, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Nakiye Elgün</span> Türk siyasetçi ve eğitimci

Nakiye Elgün, Türk siyasetçi ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Muhittin Akyüz</span> Türk asker ve diplomat

Muhittin Akyüz, Türk asker, diplomat, siyasetçi. Kurtuluş Savaşı'na katılan üst dereceli komutanlardan birisidir. Savaştan sonra diplomat ve milletvekili olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Boyar</span> Osmanlı Türkü ressam

Ali Sami Boyar, Türk ressam ve müzeci.

Ömer Hulusi Efendi öğretmenlik, şeriye yargıçlığı ve Osmanlı Devleti'nin son yıllarında şeyhülislamlık ve Evkaf Nazırlığı görevlerinde bulunmuş bir devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Ahmet Aykaç</span>

Fadıl Ahmet Aykaç, Türk şair, öğretmen ve milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Necati Güneri</span>

Süleyman Necati Güneri -, Türk gazeteci ve siyasetçi.

Mehmet Kazım Nami Duru, Türk asker, eğitimci ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Gücer</span> Türk siyasetçi

Yusuf Behçet Gücer, Türk siyasetçidir.

İsmail Hikmet Ertaylan Türk edebiyat tarihi araştırmacısı, ordinaryüs profesör, yazar ve öğretmendir. Tevfik Fikret'in yakın çevresinden biriydi. Osmanlı İmparatorluğu'un son dönemlerinde birçok eğitim kurumunda Türkçe ve edebiyat dersleri verdi, Yerli ve yabancı birçok okulda bu derslerin dışında Fransızca dersleri verdi. Bakü Üniversitesi'nde edebiyat fakültesinin dekanlığını yaptı. Türkiye'ye dönünce birçok okul ve konsevatuvarda müdürlük yaptı. 1960 yılında İstanbul Üniversitesi'nden emekli oldu. 1967'de ise hayatını kaybetti. En bilinen eserleri arasında dört ciltlik Türk Edebiyatı Tarihi vardır.

M. Samih Fethi, yazar ve siyasetçidir.