İçeriğe atla

Mustafa Ahmedi Ruşen

Mustafa Ahmedi Ruşen
Doğum17 Eylül 1979(1979-09-17)
Hemedan, İran
Ölüm21 Ocak 2012
Tahran, İran
Vatandaşlıkİran
Mezun olduğu okul(lar)Şerif Teknoloji Üniversitesi
Kariyeri
DalıKimya

Mustafa Ahmedi Ruşen, (17 Eylül 1979 – 11 Ocak 2012) İranlı nükleer fizikçi, üniversite hocası, İranlı bilim insanı ve İran’ın Natanz Nükleer tesisinin ticari yardımcısı.[1] Tahran'da uğradığı bombalı saldırı sonucu öldü. Bu olay İranlı nükleer bilim uzmanlarının hedef olduğu dördüncü suikast.[2]

Hayatı ve Ölümü

Mustafa 17 Eylül 1979 tarihinde Hemedan’da dünyaya geldi. 1998 yılında lisansını kimya dalında Şerif Teknoloji Üniversitesinde okudu. Tahsilini bitirdikten sonra üniversite hocası oldu. Ayrıca İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin başlıca merkezi olarak görülen Natanz tesisinin ticari yardımcısı oldu. 11 ocak 2012 tarihinde motosikletli bir saldırgan, Ruşen'in aracına manyetik bombayı yapıştırarak, hızla uzaklaştı. Bomba patladığı sonucunda Mustafa Ahmedi Ruşen ve onun şoförü Rıza Kaşkavi öldürüldüler.[2] İran, suikastten ABD ve İsrail'i sorumlu tuttu.[3]

Kaynakça

  1. ^ "زندگینامه دانشمند هسته ای شهید مصطفی احمدی روشن". NAVIDE SHAHED. Erişim tarihi: 28 Aralık 2018. 
  2. ^ a b "İranlı nükleer bilim insanı Ahmedi Ruşen şehadetinin 5. yılında anıldı". İSLAMİ DAVET. 28 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2018. 
  3. ^ "MOSSAD Adım Adım Ölüme Götürdü Kaynak: MOSSAD Adım Adım Ölüme Götürdü". HAKSÖZ HABER. 28 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uğur Mumcu</span> Türk araştırmacı-gazeteci, yazar, Kemalist ve sosyalist aydın

Uğur Mumcu, Türk gazeteci, araştırmacı ve yazar.

8 Temmuz, Miladi takvime göre yılın 189. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 176 gün vardır.

1920 bir yıldır.

1944 bir yıldır.

1949 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silah</span> Nükleer enerji ile yıkım gücü sağlayan silah

Nükleer silah, nükleer reaksiyon ve nükleer fisyon birlikte kullanılmasıyla ya da çok daha kuvvetli bir füzyonla elde edilen yüksek yok etme gücüne sahip silahtır. Genel patlayıcılardan farklı olarak çok daha fazla zarar vermek amaçlı kullanılır. Sadece kullanılan bir silah, tüm bir kenti ya da bir ülkeyi canlı, cansız ne varsa tamamen yok edecek güçtedir.

<span class="mw-page-title-main">İran'ın nükleer programı</span>

İran'ın nükleer enerji elde etmek için başlattığını söylediği, ancak başta ABD olmak üzere bazı ülkelerin nükleer silah üretmek için başladığını iddia ettiği proje.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Abdüsselam</span> Pakistanlı fizikçi (1926-1996)

Muhammed Abdüsselam, elektrozayıf etkileşim ile ilgili çalışmalara katkılarından dolayı 1979 yılında Nobel Fizik Ödülünü paylaşan kuramsal fizikçidir. Abdüsselam Nobel Ödülü kazanan ilk Pakistanlı ve Mısırlı Enver Sedat'tan sonra Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman olmakla birlikte fen alanında bu ödülü kazanan ilk Müslüman olarak tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Mossad</span> İsrail ulusal istihbarat teşkilatı

Mossad veya resmî adıyla HaMossad leModiʿin uleTafkidim Meyuḥadim, İsrail'in ulusal istihbarat teşkilatıdır. Askerî istihbarat teşkilatı Aman ve iç güvenlik teşkilatı olan Şin Bet ile birlikte İsrail İstihbarat Topluluğundaki birimlerden biridir. Kurumun ana mantalitesi, kuruluşundan bugüne değin yalnızca İsrail'i değil, yeryüzündeki tüm Yahudi topluluklarını olası bir saldırı veya katliam girişimine karşı koruyup kollamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Buşehr (eyalet)</span>

Buşehr Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">İran-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Türkiye-İran ilişkileri Türkiye Cumhuriyeti'nin İran ile süregelen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">John F. Kennedy Suikastı</span> 1963te ABD başkanının öldürülmesi

Başkan John Fitzgerald Kennedy suikastı X, 22 Kasım 1963 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin 35. başkanı olan John Fitzgerald Kennedy'ye karşı Dallas'ta Lee Harvey Oswald tarafından yapılmış ve Başkan Kennedy’nin ölümüyle sonuçlanmış suikast.

<span class="mw-page-title-main">Murtaza Mutahhari</span>

Murtaza Mutahhari, İranlı alim, din bilgini, filozof, üniversite hocası ve siyasetçidir. Ali Şeriati'yle birlikte 1979 İran İslam Devrimi'nin entelektüel zemininin hazırlayıcılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Natanz, İsfahan</span> İran, İsfahanda bir şehir

Natanz, İran'ın İsfahan Eyaleti'nde şehir.

1984 Tahran saldırıları, 1984 yılında Türk diplomatlara karşı İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen üç ayrı saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstihbarat Bakanlığı (İran)</span>

İran İslam Cumhuriyeti İstihbarat Bakanlığı İran İslam Cumhuriyeti'nin temel istihbarat teşkilatı ve İran İstihbarat Topluluğu üyesidir. Ayrıca VAJA olarak bilinir ve daha önce VEVAK ya da MOIS olarak bilinirdi. Önceki rejimin istihbarat aygıtını devraldığı zaman başlangıçta, SAVAMA olarak biliniyordu. Bakanlık işin doğası gereği yurt içinde ve yurt dışında İran'ın üç "egemen" bakanlık kuruluşundan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Üniversitesi</span> Tebriz, İranda bulunan devlet üniversitesi

Tebriz Üniversitesi (Güney Azerice: تبریز بیلیم یوردو "Təbriz bilim yurdu") Tebriz, İran'da bulunan devlet üniversitesidir. 1947'de, Azerbaycan Üniversitesi adıyla kurulan üniversitede tıp, eczacılık, ziraat, ebelik ve edebiyat fakülteleri bulunmaktaydı. 1979'daki İran İslam Devrimi sonrasında adı, günümüzdeki adıyla değiştirildi. 1985'te İslamî Şûra Meclisi tarafından alınan kararla ülkedeki tüm tıp fakülteleri bağlı oldukları üniversitelerden ayrılarak bağımsız birer üniversite hâline gelirken, Tebriz Üniversitesi Tıp Fakültesi de Tebriz Tıp Bilimleri Üniversitesi adını alarak bağımsız oldu.

Fadi Muhammed el-Batş, Filistinli bilim insanı, elektrik mühendisi, akademisyen.

Damokles Operasyonu, Mossad'ın Ağustos 1962'de, daha önce Nazi Almanyası'nın roket programında çalışan ve Fabrika 333 olarak bilinen askeri bir bölgede Mısır için roket geliştiren Alman bilim adamlarını ve teknisyenlerini hedef alan gizli bir operasyonuydu. Projeye dahil olan Avusturyalı bilim insanı Otto Joklik'e göre, geliştirilen roketler radyoaktif atıkları kullanmak üzere programlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Yaşlı tilki</span>

Yaşlı tilki, İranlıların İngiltere'yi tanımlamak için kullandıkları terimdir. Seyyid Ahmed Edib Pişaveri bu terimi ilk kez kullandı. Terim, İran toplumunda, medyasında ve gazetelerinde birkaç kez kullanılmaktadır.