İçeriğe atla

Mustafa İslamoğlu

Mustafa İslamoğlu
Doğum28 Ekim 1960 (63 yaşında)
Develi, Kayseri, Türkiye
MeslekAraştırmacı, şair, yazar, ilahiyatçı
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye
Eğitim
KonuFıkıh, tefsir, hadis
EvlilikYasemin İslamoğlu
Çocuklar5
Resmî site

Mustafa İslamoğlu (d. 28 Ekim 1960, Develi, Kayseri), Türk yazar. Fıkıh, tefsir, hadis gibi alanlarda çalışmakta ve bu konularda kitaplar yazmaktadır.

Meslek Hayatı

Mustafa İslamoğlu, ilk Arapça ve temel dini eğitimini babası Ahmet İslamoğlu'ndan aldı. Kayseri Yüksek İslam Enstitüsünde başladığı yüksek öğrenimine Kahire'de El-Ezher Üniversitesi İslam Hukuku Fakültesinde devam etti. Ancak El-Ezher'deki eğitimini tamamlamadan bıraktı.

Yazı hayatına edebiyatla başladı. İlk makaleleri 1980'de Millî Gazete'de, 1982-83 yılları arasında Yeni Devir gazetesinde yayımlandı. Anadolu'da Vakit, Selam, Ribat, Yeni Şafak, Meydan, Özgün Duruş gibi gazete ve dergilerde makaleleri, Mavera, Aylık Dergi ve Dergâh gibi dergilerde de edebî eserleri yayımlandı.

Mustafa İslamoğlu'nun şiirlerinden oluşan ilk kitabı Heyelan, 1987 yılında Aylık Dergi Yayınları tarafından yayımlandı. 1989 yılında İslamî hareket önderleriyle yaptığı sohbetleri Öncülerle Konuşmalar başlığı altında kitaplaştırıldı.

Bu dönemde Mısırlı yazar Safinaz Kâzım'ın "Fî Mez'eleti's-Sufur ve'l Hicâb" başlıklı eserini "Kadının Özgürlüğü" başlığıyla Türkçe'ye tercüme etti. Anadolu İslamî Hareketleri başlıklı dizisi 1991 ile 1993 yılları arasında yayımlandı. Bu serinin ilk cildini Hasan Ali el-Beyyûmî ile birlikte Arapçaya da tercüme etti.

1998 yılında Tefsiru-l-Kur'ân Te'vilu'l-Furkān başlıklı görüntülü ve sesli tefsir derslerine başladı, 200 ders olarak tamamlandı. Hayat Kitabı Kur'an başlığı verilen meal çalışması da bu faaliyet ile eş zamanlı olarak tamamlandı. 2008 yılında başlayan Esmâ-ul Hüsnâ dersleri de 2012 yılında tamamlandı ve üç cilt olarak yayımlandı.

Yazar, 1997 yılında İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Hellman-Hammet Ödülü'ne layık görüldü.

Mustafa İslamoğlu kendi kurduğu ve İslamî İlimler Akademisi adını verdiği okulunda tefsir usulü dersleri vermeye devam ediyor. Yazar evli ve beş çocuk babasıdır.

Hakkındaki mahkeme kararları

Mustafa İslamoğlu, bir gazetede yayımlanan bir makalenin ardından bir yıl hapis cezası aldı; Ankara'da özel bir mecliste sunduğu "Kürt Sorununa İslâmî Çözüm" başlıklı tebliğden dolayı da bir buçuk yıl olmak üzere toplam iki buçuk yıl ceza aldı. Gölcük Cezaevinde başlayan cezası, Ankara Ulucanlar Yarıaçık Cezaevinde tamamlandı. Cezaevinde çok zor şartlar altında, Macar müsteşrik Ignaz Goldziher'in "Die Richtungen der Islamischen Koranauslegung" başlıklı eserini, Arapça tercümesinden "İslâm Tefsir Ekolleri" başlığıyla Türkçe'ye çevirdi.

Görüşleri

İslamoğlu, Muhammed'in din kültürünün tamamıyla Kur'an'dan ibaret olduğunu, Kur'an dışında bir kaynağın bulunmadığını ve dolayısıyla hiçbir zaman Kur'an'la çelişen bir şey söylemiş olamayacağı temel kabulüyle, kaynağı ne olursa olsun, ancak Kur'an ile uyuşan hadislerin kabul edilebileceğini, bunun dışındaki bütün hadislerin reddedilmesi gerektiğini iddia eder.

İslam'da mutlak kriterlerle hareket edilmediğini öne sürerek Sahih-i Buhârî ve Sahîh-i Müslim'in kendi kriterlerine göre sahih olan hadisleri eserlerinde topladığına işaret eder. Mesela Buhârî'nin "sikâ" dediği güvenilir 420 küsur ravinin hadislerini talebesi Müslim, kitabına almamıştır. Yine Müslim'in "güvenilir" dediği 600 küsur ravinin hadislerine ise hocası Buhârî güvenmemiştir. Dolayısıyla güvenilirliğin kriteri içtihadidir, başka bir deyişle kişiseldir. Başka bir ifadeyle hadise sahih olması, ona sahih diyene göredir, "…yoksa Efendimizin dudaklarından döküldüğü manasına gelmez." demektedir.[1]

İslamoğlu'na göre rivayet edilmiş 1 milyon hadisin aslen kaç tane olduğu hususu, Ebû Dâvûd tarafından ciddi olarak tartışılmış; bu sayının 4.500-6.300 civarında olduğu ileri sürülmüştür. Hadis ilminin bu saatten sonra devam edecekse "Bu 1.000.000'u nasıl 6.000'e irca ederiz, konusu artık bu olmalıdır." der.[1]

Mustafa İslamoğlu'na göre, bazı hadislerin Kur'an seviyesine çıkarılması, hadisleri o seviyeye çıkarmaz, ama Kur'ân'ı hadisler seviyesine indirir.[2] Müslim bin Haccâc'ın Ebû Hureyre'den naklettiği bir hadisi örnek göstererek, söz konusu hadisin sekiz yerde Kur'an'la çeliştiğini iddia etti.[3][4]

İslamoğlu, kabir azabı konusunun bir tefrika konusu olduğunu, sadece hadislerde söz konusu edildiğini, hadislerin de bu konuya tam açıklık getirmediğini öne sürer. Hadislerin hiçbir zaman akaide konu olamayacağını, dolayısıyla kabir azabına inanmak şart olmadığını kabul eder.[5]

Eleştiriler

Mustafa İslamoğlu, hadis âlimleri ve Müslümanlar tarafından "sahih" kabul edilen hadisleri, akıl yürüterek ve Kur'an'da yazılı olarak bulunmadığı iddiası ile reddettiği için tenkit edilmektedir.[6]

Eserleri

  • Yürek Devleti, 1990, ISBN 978-9755501680
  • Yürek Fethi, 1997,
  • Hayatın Yeniden İnşası İçin, 2001,
  • Ne Yapmalı-Nasıl Yapmalı-Kiminle Yapmalı, 2002,
  • Adayış Risalesi, 1992,
  • Hac Risalesi, 1998,
  • Üç Muhammed, 2000,
  • Yahudileşme Temayülü, 1994,
  • İman, 1993,
  • Alemlerin Rabbi Allah: Tanımak-Bilmek-Anlamak, 2003,
  • Hasan Basri'nin Kader Risalesi ve Şehri, 2012,
  • Pasif İyiden Aktif İyiye, 2013, ISBN 978-6055205508
  • Kur'an'ı Anlama Yöntemi: Tefsir Usûlü, 2014, ISBN 978-6055125585
  • Kur'an ve Tabiat ayetleri Işığında Yaratılış ve Evrim, 2015, ISBN 978-6055125769
  • Yerliler ve Yersizler, 2018, ISBN 978-9755501598

Edebî eserleri

  • Divan, 1996
  • Bahtımca, 1992
  • Seyrani, 2002
  • Tavsiyeler I, 1995
  • Tavsiyeler II, 1998
  • İman Bilinci, 2001

Meal ve tefsir çalışmaları

Sohbet derlemesi

Tarih çalışmaları

Tercümeleri

  • Kadının Özgürlüğü, Sâfinaz Kâzım, 1990
  • İslam Tefsir Ekolleri, İgnaz Goldzher, 1998

Kaynakça

  1. ^ a b "Mustafa İslamoğlu - Sahih Hadisleri İnkâr Ediyor" (HTML). YouTube. 23 Nisan 2015. 14 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2015. 
  2. ^ kuran talebesi (6 Mart 2013). "Asıl hadisi ispat eden benim,İnkâr eden sizsiniz! - Mustafa İslamoğlu" (HTML). YouTube. 14 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2015. 
  3. ^ kuran talebesi (6 Mart 2013). "Delil olarak bir kitabından Sahih Hadis Sanıyorsunuz Ama Sekiz Yerde Allah'a İftira Var!! - Mustafa İslamoğlu" (HTML). YouTube. 14 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2015. 
  4. ^ İslami Mukavemet Hareketi (11 Temmuz 2013). "Bir Hadis İnkârcısı: İslamoğlu" (HTML). YouTube. 14 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2015. 
  5. ^ moskovazâde (21 Nisan 2011). "Mustafa İslamoğlu'na İlmî Reddiyeler". 28 Şubat 2018 tarihinde kaynağından (HTML) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2015. 
  6. ^ İslam Davetçisi Ubeydullah Arslan (6 Mart 2013). "Sahih hadisi inkâr eden Mustafa İslamoğlu'na Cevap - Ubeydullah Arslan" (HTML). YouTube. 14 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hadis</span> İslam peygamberi Muhammede isnat edilen sözler ve fiiller

Hadis, Muhammed'e atfedilen ve onun sözleri, fiilleri, onaylamaları ve sıfatlarını içeren bilgilerdir. Hadis âlimleri buna sahabe ve tabiînin söz ve fiillerini de eklemişlerdir. Ancak bunlar kaynak olma bakımından Muhammed'in fiil ve sözleri ile aynı seviyede değildirler ve hadis ilmi içerisinde farklı şekilde isimlendirilirler.

<span class="mw-page-title-main">İnsan biçimcilik</span> insanî niteliklerin başka bir varlığa atfedilmesi

Antropomorfizm ya da insan biçimcilik, insanî niteliklerin başka bir varlığa atfedilmesidir. Hayvanlar, cansız varlıklar, doğa güçleri, monoteist ve politeist dinlerdeki tanrılar, melekler, şeytanlar, cinler ve daha başka kavramlar da "Antropomorfizm" konusu olabilir. "Antropomorfizm", Yunancada insan anlamına gelen ανθρωπος (anthrōpos) ile şekil veya biçim anlamına gelen μορφη (morphē) kelimelerinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Buhârî</span> Buharalı Fars muhaddis

Buhârî ya da tam künyesiyle Ebû Abdillâh Muhammed bin İsmâîl bin İbrâhîm el-Cu'fî el-Buhârî, Buharalı Fars bir muhaddistir. Yazdığı Sahih-i Buhârî diye bilinen eser, daha sonradan Sünni Müslümanlar için güvenilir hadis kaynaklarını teşkil eden ve Kütüb-i Sitte diye anılan serinin ilk kitabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kadir Gecesi</span> İslamda, Kuranın indirilmeye başlandığına inanılan Ramazan ayının içerisinde yer alan kutsal sayılan gece

Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafından Cebrail adlı melek aracılığıyla Peygamber Muhammed'e vahyedilmeye başlandığı gecedir. Tarihsel olarak Ramazan ayının son günlerinde yer alır. Kur'an'da bu günün ''bin aydan daha hayırlı'' olduğu belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sahih-i Buhârî</span> Hadis kitabı

Sahîh-i Buhârî ya da asıl adıyla el-Câmiu's-Sahîh, Buhârî'nin hadis derlemesi. Bu kitabın dünya kütüphanelerinde tespit edilebilen eksiksiz en eski tarihli yazma nüshası Ebû Zer rivayetinin “Bâcî – Sadefî” tarikiyle günümüze ulaşan Süleymaniye Kütüphanesi’nde kayıtlı bulunan H. 550 tarihli yazma nüshadır. El-Câmiu’s-Sahîh’i Buhârî’den doksan bin kişinin dinlediği rivayet edilmiştir. Fakat sonraki nesillere rivayet edenlerin sayısı oldukça azalmış olup, sadece Firebrî ve Nesefî nüshaları intikal etmiştir. Firebrî rivâyeti, VI. asırdan itibaren Sahîh-i Buhârî’nin sonraki nesillere intikalinin yegâne rivâyeti olma imtiyazını kazanmıştır. Bu asra kadar Buhârî’nin eseri üzerine yapılan bazı çalışmalarda Nesefî rivâyeti kullanılmışsa da, Firebrî nüshası bu nüshayı unutturmuştur, Nesefî, Sahîh’in sonlarına doğru küçük bir kısmını, doğrudan doğruya Buhârî’den dinlemek imkanını bulamamış, ondan icâzet yoluyla almıştır. Kitapların semâ ve kırâ’at yoluyla nakledilmesine büyük önem verildiği bir dönemde, tam bir semâ yoluyla gelmiş olan Firebrî nüshası tercih edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fatıma</span> İslam peygamberi Muhammedin küçük kızı

Fatıma bint Muhammed, Fatımatü'z-zehra, İslam peygamberi Muhammed'in kızı, Ali bin Ebu Talib'in eşi.

<span class="mw-page-title-main">Sünnilik</span> en yaygın İslam mezhebi

Ehl-i Sünnet ve'l-Cemâat, kısaca Ehl-i Sünnet ya da Sünnîlik, İslam dininin dünya üzerindeki iki büyük kolundan biri ve %77-80'lik bir oran ile en büyük mensubunun bulunduğu mezhepler grubudur. Zaman zaman Sünnî İslam veya Sünnî mezhebi ifadesi de kullanılır. Günümüzde Sünnîlik, kendi içerisinde günümüzde yaşayan iki akaid mezhebi, dört fıkıh mezhebini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şafii</span> Şafi mezhebinin kurucusu ve imamı

Şafii, İslam hukuku bilgini. Şafii mezhebinin kurucusudur.

<i>Kütüb-i Sitte</i> İslam inancının klasik hadis eserleri

Kütüb-i Sitte, Altı Kitap anlamına gelen, Ehl-i Sünnet tarafından en sağlam Hadis kaynakları olarak kabul edilmektedir:

Sahih, doğru, gerçek anlamında sıfat.

Sünen-i Nesâî veya Sunen-i Suğra, Ehl-i Sünnet hadis literatüründe en güvenilir hadis kaynakları olarak kabul edilen altı kitaptan biridir. Müellifi Ebu Abdirrahman Ahmed bin Şuayb bin Ali bin Sinan bin Bahr el-Horasânî'dir. İmam Nesâî olarak meşhurdur. Eseri de bu isme nisbetle Sünen-i Nesâî olarak anılır. Rivayetlere göre Nesâî, önce ‘Es-Sünen’ül Kübrâ’ adıyla büyük bir hadis külliyatı yazmıştı. Bir hükümdar kendisine “Kitabındaki hadislerin tamamı sahih midir?” diye sorunca Nesâî “Hayır” diye cevap verdi. Bunun üzerine hükümdar, kitaptaki sahih hadisleri ayırmasını istedi ve Nesâî bunları ‘El Müctebâ’ adını verdiği başka bir kitapta topladı. Bu kitap ‘Sünen-i Nesâî’ adıyla meşhur oldu.

Sünnet veya Sünnet-i Seniyye, tarz, yol anlamına gelen bir İslamî terimidir. Muhammed'in farz olarak tanımlanan Kur’an emirleri dışındaki davranışları ve herhangi bir konuda söylemiş olduğuna inanılan söz, fiil (eylem) ve takrirlerine verilen addır. Fıkıh'ta Ef'âl-i mükellefîn'den sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Aişe</span> Muhammedin eşi, Ebu Bekirin kızı

Aişe bint Ebu Bekir, İslam peygamberi Muhammed'in üçüncü ve en genç karısı ve birinci İslam halifesi Ebû Bekir'in kızıdır.

Nevevî, 13. yüzyılda yaşamış Arap hadis ve fıkıh bilgini.

<span class="mw-page-title-main">Kur'ancılık</span> Kuranı İslamın tek kaynağı kabul eden İslamî düşünce

Kur'ancılık, Kur'aniyyun, Kur'anizm ya da diğer bilinen adıyla Kur'an Müslümanlığı, Kur'an'ı İslam dininin tek ve ana kaynağı olarak kabul eden, hadisleri ve mezhep ayrılığını reddeden düşünce sistemidir.

Sekeleyn hadisi, Muhammed Peygamber'den mütevatır, Kur'an ve göre nakl olan hadistir. Sekeleyn hadisinin doğruluğu bir Doktora tezinde Darü'l Tekrib-i Mezahib-i islam-i -de ispat edildi.

İslam peygamberi Muhammed'in hadislerde ve Kur'an'da yer alan isimleri ile Müslümanların ona verdiği çeşitli farklı isimler bulunmaktadır. Hadislerde ve Kur'an'da; Muhammed'i adlandırmak için 80'den farklı isim kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Deve idrarı</span>

Deve sidiği veya idrarı, develerin ürettiği idrardır. İslam peygamberi Muhammed'in tıp ile ilgili hadislerini kaynak alan tıbb-ı nebevide de yer alan sıvı, Arap Yarımadası'nda yüzyıllarca tıbbi ve dini amaçlar için kullanılmıştır.

Kırtas Vak‘ası, Kalem kağıt hadisi veya Perşembe günkü felaket Muhammed'in ömrünün son günlerinde bir şeyler yazdırmasını istediği bir olayı ifade eder. Tarihi kayıtlarda tevatür haddinde yer alan bu hadis, Şii ve Sünni kaynaklarda nakletmiştir.

Hadis eleştirisi, İslam peygamberi Muhammed'in söz, eylem, sessiz onaylarından oluşan ve kanonlaştırılmış İslamî literatür türünün eleştirisidir.