İçeriğe atla

Mustafa Özbek

Mustafa Özbek, (28 Aralık 1940, Kırıkkale[1] - 15 Nisan 2020, Ankara[2]) Türk Metal Sendikası eski başkanı.

Mustafa Özbek, 1975 yılından beri Türk Metal Sendikasının genel başkanlığını yürütmektedir. "Avrasya vizyonu" ile hareket ettiğini söyleyen Özbek başta Türk cumhuriyetleri olmak üzere bölgedeki ülkelerle sıkı ilişkiler kurdu. 1994 yılında Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu'nun başkanlığını üstlendi. 2005'te Yörük ve Türkmen derneklerinin bir araya gelerek kurdukları Türk Boyları Konfederasyonu’nunda da başkanlık görevini üstlendi.[3]

Mustafa Özbek, sendikal faaliyetlerin yanı sıra milliyetçi ve ulusalcı kuruluşları bir çatı örgütü altında birleştirdi. "Vatan, millet, devlet, bayrak ve Atatürk" diyen bütün kişi, kurum ve kuruluşları bir araya getirerek "Türkiye'm Topluluğu" isminde bir sivil toplum örgütü oluşturdu. Türkiye’m Topluluğu şu ana kadar 55 il ve 5 büyük ilçede örgütlendi.[3]

Özbek’in Avrasya Televizyonu’nun perde arkasındaki sahibi olduğu da iddia ediliyor. Sendikanın internet sitesinde de Mustafa Özbek, ART’nin “onursal başkanı” olarak gösteriliyor. Özbek, ART’de her ayın son cuma günü Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisi yazarı Mustafa Balbay ile birlikte Türkiye’deki siyasi, ekonomik ve sosyal gelişmelerin değerlendirildiği bir program yapıyor.[3]

Özbek, 2004 yılında Ulusal Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi’ni (TUSAM) kurarak, millî güvenlik konusunda da çalışmalar yapmıştır. TUSAM, bu kapsamda Cumhuriyet gazetesi ile işbirliği yaparak bir strateji dergisi hazırlıyor.[3]

Özbek, 22 Ocak 2009 tarihinde Ergenekon soruşturmasının 11. dalga operasyonunda gözaltına alındı. Hakkındaki suçlamalar davanın üçüncü iddianamesinde yer aldı. Askerî darbe hazırlıklarında yer almak ve örgütün kasası olmakla suçlanan[4] Özbek, 7 Ekim 2010'da tahliye edildi.[5] 5 Ağustos 2013'te İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan Ergenekon davasında müebbet hapis cezasına çarptırıldı,[6] ancak sağlık durumu ve yaşı dikkate alınarak adli kontrol uygulaması şartları kapsamında tahliye edildi.[7] Hakkındaki kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi 21 Nisan 2016'da, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararı bozdu.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2011. 
  2. ^ https://www.hurriyet.com.tr/gundem/turk-metal-sendikasi-onursal-baskani-ozbek-hayatini-kaybetti-41495118 []
  3. ^ a b c d "Mustafa Özbek kimdir?". NTVMSNBC. 22 Ocak 2009. 13 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2009. 
  4. ^ "Mustafa Balbay'ın günlüklerinden darbe planı çıktı". Zaman. 17 Mart 2009. 31 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2009. 
  5. ^ "Sendikacı Mustafa Özbek'e tahliye". Radikal. 8 Ekim 2010. Erişim tarihi: 8 Ekim 2010. 
  6. ^ "İşte Ergenekon kararları" 30 Haziran 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Radikal. 5 Ağustos 2013. En son 5 Ağustos 2013 tarihinde erişildi.
  7. ^ Ergenekon Davası'nda karar açıklandı 26 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. TRT Türk. 5 Ağustos 2013. En son 7 Ağustos 2013 tarihinde erişildi.
  8. ^ "Yargıtay, Ergenekon davasında kararı bozdu". 20 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Balbay</span> Türk gazeteci, yazar ve politikacı

Mustafa Ali Balbay, Türk gazeteci, siyasetçi ve yazar.

Rıza Ferit Bernay,, Türk bilim insanı, tıp doktoru.

Danıştay Saldırısı, 17 Mayıs 2006 tarihinde Danıştay 2. dairesine Alparslan Arslan adlı saldırganın gerçekleştirdiği silahlı eylemdir. Saldırı sonrasında, Danıştay İkinci Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin ölmüş, aralarında daire başkanı Mustafa Birden'in de yer aldığı dört üye ise yaralanmıştır. Arslan, saldırı sonrasında kaçmaya çalışırken Danıştay'da görevli polis memurları tarafından yakalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İlker Başbuğ</span> 26. TSK Genelkurmay Başkanı

Mehmet İlker Başbuğ, Türk asker ve yazar. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 26. Genelkurmay Başkanı.

Kemal Yalçın Alemdaroğlu Türk doktor.

Halil Kemal Gürüz, eski YÖK Başkanı ve eski TÜBİTAK Başkanı.

İbrahim Şahin, emekli Emniyet Müdürü, eski Özel Harekat Daire başkanı, derin devlet mensubu, Susurluk davası mahkûmu, Ergenekon, JİTEM ve Ankara Faili Meçhul Cinayetler davası sanığı.

Veli Küçük Türk asker.

Fikret Emek, Türk asker, emekli binbaşı

<span class="mw-page-title-main">Şener Eruygur</span> Türk asker

Mehmet Şener Eruygur, Türk asker. Eski Jandarma Genel Komutanı.

Ahmet Hurşit Tolon Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı.

Ergenekon, 2000'li yıllarda Türkiye'de faaliyet gösterdiği ileri sürülen gizli silahlı örgüttür. Türk yargısı tarafından terörizm ile suçlanmış, suçlamalar ve dava 21 Nisan 2016'da Yargıtay kararı ile usul ve esas yönünden bozulmuştur.

Kemal Kerinçsiz, Türk avukat.

Ferit İlsever, Türk yazar, gazeteci ve siyasetçidir.

Bu maddede Ergenekon soruşturmalarının kronolojisi listelenmektedir.

Levent Ersöz Türk asker.

Ergenekon davaları veya Ergenekon kumpası, iddia olunan Ergenekon örgütü kapsamında açılan davalardır.

Mustafa Levent Göktaş Çerkes asıllı Türk asker ve avukat.

Hasan Iğsız Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı.

Hüseyin Nusret Taşdeler Türk asker. Eski Eğitim ve Doktrin Komutanı.