İçeriğe atla

Mushtari Shafi

Mushtari Shafi
DoğumBegum Mushtari Shafi
15 Ocak 1938(1938-01-15)
Batı Bengal, Bengal, Britanya Hindistanı
Ölüm20 Aralık 2021 (83 yaşında)
Dakka, Bangladeş
MilliyetBangladeşli
MeslekYazar, girişimci ve aktivist

Begum Mushtari Shafi (Bengalce:মুশতারী শফী;d. 15 Ocak 1938, Batı Bengal – ö.20 Aralık 2021, Dakka),[1] Bangladeşli yazar, girişimci, kadın hakları aktivisti.

Yaşamı ve kariyeri

Shafi, 15 Ocak 1938'de Batı Bengal, Bengal, Britanya Hindistanı'nda doğdu.[2] Ailesinin kökleri Faridpur Bölgesi'ne dayanmaktaydı. Çocukluğu döneminde babasının iş yeri Kalküta'daydı.[2] Bangladeş Kurtuluş Savaşı sırasında radyo istasyonu Swadhin Bangla Betar Kendra'da Shobdo Sainik adıyla programlar sundu.[1]

Shafi, Bangladeş Kurtuluş Savaşı'nda verdiği hizmerleri nedeniyle 2016 yılında Bangla Akademisi'nin fahri üyesi seçildi.[3]

Ölümü

Shafi, 20 Aralık 2021'de Dakka, Bangladeş'te yaşlılığa bağlı nedenlerden 83 yaşında öldü.[4]

Ödülleri

  • Anannya Edebiyat Ödülü (2017)[5]
  • Begüm Rukiye Madalyası (2020)[6]

Kaynaklar

  1. ^ a b "Shobdo Sainik Mushtari Shafi no more". The Daily Star (İngilizce). 21 Aralık 2021. 20 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2021. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya" বেগম মুশতারি শফি. bdnews24.com (Opinion) (Bengali). 21 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2019. 
  3. ^ পুরস্কারপ্রাপ্ত লেখক তালিকা – বাংলা একাডেমি. Bangla Academy (Bengali). 6 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2019. 
  4. ^ "Renowned writer, Shaheed Jaya Begum Mushtari Shafi no more". The Business Standard (İngilizce). 20 Aralık 2021. 20 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2021. 
  5. ^ "Begum Mushtari Shafi to receive Ananya Shahitya Award 2017". Dhaka Tribune. 25 Kasım 2017. 13 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2019. 
  6. ^ "PM hands over Begum Rokeya Padak to 5 recipients". Dhaka Tribune. 9 Aralık 2020. 9 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2020. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dakka</span> Bangladeşin başkenti

Dakka, Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilinin merkezi. Dakka bir megakenttir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehrinin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridir ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır. Bugün bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Türkiye ilişkileri</span>

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

<span class="mw-page-title-main">İsmet Ara Sadique</span>

İsmet Ara Sadique, Bangladeşli siyasetçi ve bakan.

<span class="mw-page-title-main">Sedat Hüseyin</span>

Sedat Hüseyin, Bangladeşli bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş'te COVID-19 pandemisi</span>

COVID-19 salgınının Mart 2020'den beri Bangladeş'e yayıldığı doğrulandı. Bilinen ilk üç vaka 7 Mart 2020'de ülkenin epidemiyoloji enstitüsü IEDCR tarafından bildirildi. Enfeksiyonlar Mart sonuna kadar düşük kaldı ancak Nisan ayında dik bir artış gördü. 7 Nisan 2023 itibarıyla Bangladeş'te koronavirüs ile enfekte olmuş toplam 29.446 kişinin öldüğü, toplam vaka sayısının ise 2.038.053 olduğu açıklandı. 1.998.448 hasta ise iyileşti ve taburcu edildi.

<span class="mw-page-title-main">Anisuzzaman</span>

Anisuzzaman, Bengal Edebiyatı konusunda uzman olan Bangladeşli eğitimci, yazar, aktivist ve akademisyen.

Şeyh Md Abdullah, 2019'dan 2020'deki ölümüne kadar Diyanet İşleri Bakanı olarak görev yapan Bangladeşli politikacı ve avukat. Ocak 2019'da Dördüncü Şeyh Hasina Kabinesi'ne bakan olarak atandı.

KS Firoz, ya da Khandaker Shaheed Uddin Firoz, Bangladeşli aktör.

<span class="mw-page-title-main">Hasna Begum</span> Bangladeşli filozof

Hasna Begum, Bangladeşli filozof ve kadın hakları savunucusu.

Allama Nur Hossain Kasemi, Bangladeşli İslam alimi, siyasetçi, eğitimci, din adamı ve ruhani figür.

Samsuddin Ahmed, Bangladeşli siyasetçi.

Mannan Hira, Bangladeşli oyun yazarı, film yapımcısı ve yönetmeni. "En İyi Drama Yazarı" kategorisinde 2006'da Bangladeş Edebiyat Akademisi Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Kabori Sarwar</span>

Kabori Sarwar, Bangladeşli aktris, siyasetçi ve sosyal hizmetler görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Fakir Alamgir</span>

Fakir Alamgir, Bangladeşli halk ve pop müziği sanatçısı. 1971'deki Bangladeş Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Gono Sangeet tarzında müzik çalışmalarıyla adını duyurdu. Seslendirdiği önemli parçalar arasında; "O Sokhina", "Shantahar", "Nelson Mandela", "Naam Tar Chhilo John Henry" ve "Banglar Comrade Bondhu" sayılabilir. Müzik çalışmalarıyla 1999'da Bangladeş Hükûmeti tarafından Ekushey Padak Ödülü ile mükafatlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ziauddin Ahmed Bablu</span>

Ziauddin Ahmed Bablu, Bangladeşli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Quazi Rosy</span>

Quazi Rosy, Bangladeşli şair ve siyasetçi. Bangladeş Ulusal Meclisi'ne 5 Ocak 2014'te yapılan 10. Bangladeş parlamento seçimlerinden sonra kadınlar için ayrılmış sandalyelerden delege olarak girdi. Bangladeş Edebiyatı'na katkılarından dolayı 2018'de Bangladeş Akademisi Edebiyat Ödülü ile 2021'de Ekushey Padak Ödülü'nü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Mangal Shobhajatra</span>

Mangal Shobhajatra veya Moğol Shovajatra, Bangladeş'te Bengal Yeni Yılının ilk gününde şafak vakti düzenlenen toplu bir geçit törenidir. Geçit töreni Dhaka Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından düzenleniyor. Festival, Bangladeş halkının laik kimliğinin bir ifadesi ve birliği teşvik etmenin bir yolu olarak görülüyor. 2016 yılında UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras ilan edilerek Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır.

Abdüs Settar Bhuiyan, Bangladeşli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">A. K. M. Şahcahan Kamal</span>

A. K. M. Shahjahan Kamal, Bangladeşli siyasetçi.

Bimal Kar, stoper mevkiinde oynayan Bangladeşli eski profesyonel futbolcu, hakem ve antrenör.