İçeriğe atla

MuseumPASSmusées

museumPASSmusées
Çıkış tarihi2018
YükleniciBrüksel Şehir Müzesi
Flaman Sanat Koleksiyonu
ICOM Belçika Valonya-Brüksel
publiq
Para birimi (Euro)
İnternet sitesiResmî site

museumPASSmusées; Belçika'daki kamu müzelerine sınırsız giriş yapmaya yarayan bir akıllı karttır. İlk olarak 2018 yılında hayata geçirilen museumPASSmusées ile ülke genelindeki 230'dan fazla müzenin kalıcı koleksiyonlarının yanı sıra geçici sergilere de erişim sağlamak mümkündür. Brüksel Şehir Müzesi, Flaman Sanat Koleksiyonu, ICOM Belçika Valonya-Brüksel ve publiq işbirliğinde hayata geçirilen sisteme bölgesel faaliyet gösteren pek çok farklı kuruluş da destek vermektedir.[1]

İsim

Kartın ismi, Hollandaca museumpas ile Fransızca pass musées kelimelerinin birleşiminden ortaya çıkmıştır. Slogan olarak kullanılan "use, pass, see" (kullan, gez, gör) sözcükleri de yine bu kartın ismini oluşturan kelimelerden seçilmiştir.

Tarihçe

Belçika genelinde geçerli olacak bir müze kartın çıkartılacağına ilişkin ilk duyuru, 2018'in Mayıs ayında yapıldı. Esasen, Hollanda'da 2002 yılından beri aktif olarak kullanılan benzer bir sistemden esinlenilerek organize edilen museumPASSmusées projesi; Milletlerarası Müzeler Konseyi'nin Belçika'daki Fransızca konuşulan komitesi, Brüksel Müzeleri Konseyi, Flaman Müzeleri Danışma Kurulu ve publiq isimli bir sivil toplum kuruluşunun ortaklığında geliştirildi. 700.000 €'luk bir bütçeyle başlatılan projeye dönemin kültür bakanları Sven Gatz ve Alda Greoli de destek verdi. Kart sahiplerinin, bir yıl boyunca projeye katılım göstermiş olan müzelerdeki geçici ve daimi koleksiyonları sınırsız olarak ziyaret edebilmesine olanak sağlayacak olan bu sisteme başlangıçta Flaman Bölgesinden 14, Valon Bölgesinden 8 ve Brüksel'den 18 müzenin dahil edildi. Eylül 2018 itibarıyla da 100 kadar müzenin bu ağa entegre edileceği belirtildi. Sanam Khatibi, Jacques Charlier, Vincent Glowinski, Eva Mouton, Rinus Van de Velde ve Koen Vanmechelen gibi sanatçılar tarafından özel olarak tasarlanan 6 bin adet kartın basımı yapılarak aynı yılın Haziran ayı itibarıyla sistemin başlatılması öngörüldü. Dönemin museumPASSmusées müdürü Alexandre Chevalier tarafından yapılan açıklamada ise ülkedeki 400 kadar müzenin proje kapsamına alındığı ve ilk beş sene içerisinde bunların 250 tanesine museumPASSmusées kartı kullanarak giriş yapılabileceği dile getirildi.[2][3][4]

İstatistikler

İlk beş yılında yaklaşık iki buçuk milyon ziyarette kullanılan kart, bu süreçte toplamda 12 milyon €'yu aşkın gelir elde etti. Dönemin museumPASSmusées yöneticisi Erika T'Jaeckx tarafından yapılan açıklamada, 2023 yılı itibarıyla kartın 165 bin aktif kullanıcısı olduğu ve bu sayının önceki seneye kıyasla üçte bir oranında arttığı belirtildi. 2018'de yalnızca 120 müzeye erişim sağlayan museumPASSmusées, 2023 itibarıyla işbirliği sayısını 230'un üzerine çıkardı.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Over ons" (Hollandaca). museumPASSmusées. 2024. 1 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 
  2. ^ "Un pass pour visiter des musées dans toute la Belgique, dont 18 à Bruxelles" (Fransızca). Brüksel: BX1. 15 Mayıs 2018. 9 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 
  3. ^ Sales, Tiffany (16 Mayıs 2018). "Le bon plan pour visiter des musées en illimité dans toute la Belgique" (Fransızca). Le Soir. 9 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 
  4. ^ Eveno, Flora (16 Mayıs 2018). "Devenir ambassadeur culturel : 6.000 pass musées à 50 euros" (Fransızca). RTBF. 10 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2024. 
  5. ^ Opdebeeck, Xavier (20 Eylül 2023). "Museum Pass Musées 2023" (Fransızca). Nostalgie. 9 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belçika</span> Batı Avrupada bir ülke

Belçika, resmî adıyla Belçika Krallığı, Batı Avrupa'da bulunan bir devlettir. Avrupa Birliği'ne üyedir. Birliğin ve NATO gibi bazı uluslararası organizasyonların merkezlerini barındırır. 30.528 km²'lik bir alanı kaplayan ülkenin nüfusu yaklaşık 11,4 milyon kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Brüksel</span> Belçikanın başkenti

Brüksel veya resmî adıyla Brüksel Başkent Bölgesi, Belçika'nın başkenti ve üç federal bölgesinden biridir. Birkaç yüzyıl önce bataklığın kurutulması sonucu ortaya çıkmış bir şehirdir. Adı bataklığın içindeki yerleşim yeri anlamına gelir. Brüksel büyükşehrine bağlı 19 belediyenin toplam nüfusu 1.191.604'tir (2017). Büyükşehrin bir parçası haline gelmiş civar belediyelerin nüfusu ve gün içinde işleri için Brüksel'e gelenlerin miktarı da göz önüne alındığında toplam kapsamlı nüfusun birkaç milyona çıktığı hesaplanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1987 Eurovision Şarkı Yarışması</span> 32. Eurovision Şarkı Yarışması

1987 Eurovision Şarkı Yarışması, 32. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1986 yarışması'nı kazanmasından dolayı 3 Mayıs 1986 tarihinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Palais du Centenaire'de yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Viktor Lazlo yapmıştır. Belçika ilk kez yarışmaya ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kortrijk</span> Batı Flandre iline bağlı kent ve belediye (Flaman Bölgesi, Belçika)

Kortrijk, Belçika'da Flaman Bölgesi'nin West-Vlaanderen iline bağlı şehir. Kentin adı "yol" anlamına gelen kort "zengin" anlamına gelen rijk sözcüklerinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lara Fabian</span> Belçikalı-Kanadalı şarkıcı

Lara Sophie Katy Crokaert ya da sahne adıyla Lara Fabian, Belçikalı-Kanadalı şarkıcı ve söz yazarı. 2021 yılı itibarıyla dünya çapında 20 milyondan fazla albüm satmıştır ve tüm zamanların en çok satan Belçikalı sanatçılarından biridir.

<i>Waffle</i> iki desenli, şekilli tabak arasında pişirilen hamur veya hamur bazlı yiyecekler

Waffle, Belçika asıllı bir hamur tatlısıdır. Üzerinde erimiş çikolata (pralin), krem şanti ve taze meyveler ile servis yapılan waffle, Belçika'da "Brüksel usulü" olarak adlandırılır. Yine Belçika'nın bir kenti olan Liège ise waffle hamurunun tek başına fırından çıktığı haliyle yenmesine verilen addır. Hamuru biraz daha altın sarısındadır, kremalize olan şekerin gevrekliği hamurun üstünde tadılabilir. Belçika usulü waffle hamuru dikdörtgen, Liège usulü ise uçları erimiş dikdörtgen görünümündedir. Her ikisi de kare şeklindeki derin çukur gözenekleri ile meşhurdur. Bu gözeneklerin derinlikleri 1 cm'yi bulur.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Belçika</span>

Belçika, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1956 yılında, VRT ve RTBF isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Belçika, Almanya, Fransa, Hollanda, İsviçre, İtalya ve Lüksemburg ile birlikte yarışmaya ilk katılan yedi ülkeden birisi olmuştur. Belçika yarışmaya en fazla katılan dördüncü ülkedir. İlk üç ülke Almanya (61), Birleşik Krallık (60) ve Fransa (60)'dır. Belçika 1994, 1997 ve 2001 yılları olmak üzere üç kez yarışmaya katılmamıştır. Katılmamasının nedeni ise kurallar gereği bir önceki yılda aldığı kötü sonuç almasıdır. Belçika 1986 yarışması'nı kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Belçika Devrimi</span>

Belçika Devrimi, Hollanda Birleşik Krallığı'nın güney eyaletlerini içine alan ve Belçika Krallığı'nın kurulmasıyla sonuçlanan çatışmalar dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir'de toplu taşıma</span> İzmirin toplu taşıma ağı

İzmir'de toplu taşımacılık, 1880'lerde başladı. O dönem yalnızca atlı tramvaylar ve vapurlar kullanılmaktaydı. Atlı tramvayların yerini 1928'de elektrikli tramvaylar aldı. Otobüsler ise 1932'de işlemeye başladı. 1954'te tramvaylar kaldırılırken aynı yıl hizmete alınan troleybüsler 1992'ye kadar çalıştı. 21. yüzyıla gelindiğinde de metro ve banliyö trenleri kullanıma girdi. 2017'de ise tramvaylar yeniden hizmete alındı.

<span class="mw-page-title-main">Françoise Nyssen</span>

Françoise Nyssen Fransız-Belçikalı yayıncı, Fransa kültür bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı kart</span>

Akıllı kart, çipli kart veya tümleşik devre kartı (ICC), entegre devreler içeren herhangi bir mikroçip boyutunda karttır. Akıllı kartlar plastikten, genellikle polivinil klorürden, ancak bazen de polietilen tereftalat bazlı polyesterler, akrilonitril bütadien stiren veya polikarbonattan yapılır. Nisan 2009'dan bu yana, bir Japon şirketi, kâğıttan yapılmış yeniden kullanılabilir finansal akıllı kartlar üretti.

<span class="mw-page-title-main">Belçika'da Holokost</span>

Belçika'da Holokost, II. Dünya Savaşı sırasında Alman işgali altındaki Belçika'da Yahudilerin ve Çingeneler'in sistematik olarak mülksüzleştirilmesi, sınır dışı edilmesi ve öldürülmesidir. 1940 yılında ülkedeki yaklaşık 75.000 Yahudi'den yaklaşık 24.000'i holokost sırasında öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">AnkaraKart</span> Toplu taşımada kullanılan akıllı kart

AnkaraKart, Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, toplu taşıma araçlarında kullanılan şehir içi akıllı karttır. Kartlar Mayıs 2024'te yenilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Belçika'da İslam</span>

İslam, Hristiyanlıktan sonra Belçika'daki en büyük ikinci dindir. Belçika'daki Müslümanların kesin sayısı bilinmemektedir, ancak çeşitli kaynaklar ülke nüfusunun %4,0 ila %6,5'inin İslam'a inandığı tahmin etmektedir. Belçika'da İslam'ın ilk tescilli varlığı 1829'da gerçekleşmiştir, ancak Belçikalı Müslümanların çoğu 1960'lardan sonra gelen birinci, ikinci veya üçüncü nesil göçmenlerdir.

Emile Claus, Belçikalı bir ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">George Albert Boulenger</span> İngiliz bitki ve hayvanbilimci (1858-1937)

George Albert Boulenger, başta balıklar, sürüngenler ve amfibiler olmak üzere 2.000'den fazla yeni hayvan türünü bilimsel olarak tanımlayan Belçikalı - İngiliz zoolog. Boulenger, aynı zamanda özellikle gül üzerine çalışmış botanikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Charles De Coster</span> Belçikalı yazar

Charles-Theodore-Henri De Coster, Belçika milli edebiyatının kurucusu olan Belçikalı bir romancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belçika'da konuşulan diller</span> Belçikada Konuşulan Diller

Belçika Krallığı'nın üç resmî dili vardır: Felemenkçe (Flamanca), Fransızca ve Almanca.

<span class="mw-page-title-main">Phil Delire</span>

Philippe Delire, Belçikalı müzik yapımcısı.

Marie-Christine Labourdette Fransız üst düzey yönetici.