İçeriğe atla

Muscat Blanc à Petits Grains

Muscat Blanc à Petits Grains
Üzüm (Vitis)
RengiBeyaz
Tür adıVitis vinifera
Diğer adı#Eş anlamlılar bölümüne bakınız
KökenYunanistan
Orijinal kökeniİskenderiye misketi
Önemli üretim yerleriSamos, Mora
Önemli şaraplarLiastos, Kuru üzüm şarabı
VIVC kimliği8193

Muscat Blanc à Petits Grains (Fransızca telaffuzu: [myska blɑ̃ a pəti ɡʁɛ̃]), Vitis vinifera'nın Muscat ailesinin bir üyesi olan Yunan kökenli bir beyaz şarap üzümüdür. İsmi, karakteristik küçük tane boyutundan ve sıkı salkımlarından gelir. Moscato bianco, Muscat blanc, Muscat Canelli, Muscat de Frontignan, Muscat de Lunel, Muscat d'Alsace, Muskateller, Moscatel de Grano Menudo, Moscatel rosé ve Sárgamuskotály gibi çeşitli yerel isimlerle bilinir.

Teknik olarak beyaz bir üzüm olmasına rağmen, pembe veya kırmızımsı kahverengi meyveler üreten Muscat Blanc à Petits Grains asma türleri vardır. Aynı asma, bir yıl bir renkte, ertesi yıl farklı renkte meyveler üretebilir.[1] Bu türler, üzümün Frontignac ve Brown Muscat olarak da bilindiği Avustralya'da daha yaygındır. Güney Afrika'nın Muskadel türü aynı koyu özellikleri gösterme eğilimindedir.[2] Farklı üzüm renginin sabit olduğu çeşitler genellikle ayrı üzüm türleri olarak sınıflandırılır: kırmızı kabuk rengi için Muscat Rouge à Petit Grains ve pembe kabuk rengi için Muscat Rose à Petit Grains.

Kullanımı

Yunanistan'da, üzüm Samos adasında ve Mora'daki Patras yakınlarında en önemlidir. Samos'ta, aromatik sek beyaz şaraplar olan Vin Doux Naturel ve Liastos veya saman şarabı üretir. Yüksek kaliteli şaraplar deniz seviyesinden 500 ila 1000 metre yükseklikteki bağlardan gelir. Samos artık bir şarap üretim bölgesi olarak yeniden şekilleniyor, ortaya çıkan bağımsız üreticiler daha çok sek veya hatta köpüklü stillere odaklanıyor. Patras yakınlarında, Vin Doux Naturel üretmek için kullanılır. Üzüm Yunanistan'ın her yerinde bulunur, ancak sek şaraplarda uzmanlaşmış Girit'teki Spina dikkate değerdir.

İtalya'da üzüm, Muscat ailesinin en yaygın ekilen üyesidir ve en yaygın olarak Moscato Bianco olarak bilinir. Piedmont'ta yetiştirilen bilinen en eski çeşittir ve Asti ve Moscato d'Asti şaraplarının yanı sıra aromatize edilmiş ve güçlendirilmiş vermutların da ana bileşenidir. Ayrıca güçlendirilmiş tatlı şarapları ve yarı köpüklü Frizzante için de yaygın olarak kullanılır.[2]

Piedmont'un Asti bölgesinde Moscato üzümünden üretilen İtalyan köpüklü şarabı

Fransa'da üzüm, Frontignan bölgesinden Banyuls, Côtes d'Agly, Grand Roussillon, Rivesaltes ve St-Jean de Minervois gibi vins doux naturels şaraplarında Grenache blanc ve İskenderiye Misketi ile harman üzümü olarak kullanılır. Rhône şarabı Muscat de Beaumes-de-Venise'in ana üzümüdür ve recherché köpüklü şarabı Clairette de Die'de (marka etiketi Tradition) Clairette blanc ile harman üzümüdür.[2] Alsas'ta ürettiği oldukça aromatik ve sek şaraplarıyla bilinir.[3] Hérault bölgesinde Muscat de Mireval'in ana üzümüdür.

İspanya'da üzümün adı öncelikli olarak Moscatel de Grano Menudo'dur ve şarap için en çok ekilen ikinci Miskettir. İspanya genelinde bulunur ve ekimlerin çoğu Castilla -La Mancha'dadır. İspanya 2015 yılında 21.902 hektar (54.121 dönüm) Moscatel de Grano Menudo yetiştirmiştir.

Bağcılık

Muscat Blanc à Petits Grains, Gelber Muskateller eşanlamlısı altında Weinsberg'de yetiştirilmektedir.

Bağcılık özellikleri, düşük verime ve küf ile üzüm güvesine karşı hassas olmasına neden olur.[4] Ayrıca yaprak kıvrılması, sodyum ve gri çürümeye kurban gitme eğilimindedir ve erken tomurcuklanıp geç olgunlaşma eğiliminde olduğundan uzun bir büyüme mevsimi gerektirir.[5]  Avustralya'da düşük alkollü moscato tarzı şarapların üretimi için erken olgunlaşır. Hasat Şubat ayı başlarında başlayabilir. Güçlendirilmiş üretim için toplama Mart ayı ortasında yapılabilir; bu, geç değil, orta sezon olarak kabul edilir. Muscat blanc à petits grains, Fransa'daki ilk hasatlardan biridir ve Mireval ve Akdeniz havzasının diğer bölgelerinde, 2009 gibi sıcak ve kurak yıllarda Ağustos ortasından itibaren başlar. Meyveli sek üretmek için kullanılan üzümler, Vin Doux Naturel üretmek için kullanılan üzümlerden yaklaşık yedi ila on gün önce toplanır. Üzümlerin yüksek şeker ve aroma konsantrasyonlarından yararlanmak için vendange tardive (geç hasat) yöntemi de uygulanmaktadır.

Tarihçe

Ampelograflar, üzümü Antik Yunanlılar tarafından kullanılan Anathelicon moschaton üzümü ve Romalılar tarafından ekilen Apiane asmalarıyla özdeşleştirdiler (böceklerin, örneğin arıların (Latince apis) üzümün etini yemeye olan düşkünlüğünden dolayı bu isim verilmiştir). Muhtemelen ilk olarak Yunanlılar tarafından Marsilya'daki ticaret limanları aracılığıyla Fransa'ya getirilmiş ve daha sonra Romalılar tarafından Galya'nın fethinde Narbonne bölgesine yayılmıştır. Charlemagne zamanında Frontignan'ın başlıca ihracat ürünüydü ve 12. yüzyılda Almanya'da ekimler kaydedildi. 16. yüzyılda Alsas'ta popüler bir ekim haline geldi.[6] 18. yüzyılda Güney Afrika'ya getirilmiş ve ünlü Vin de Constance'ın temel malzemesi haline gelmiştir. Üzümlerin Frontignan'dan geldiğine inanılmaktadır.[7]

Eş anlamlılar

Muscat Blanc à Petits Grains çok sayıda eşanlamlısıyla bilinir,[8] bunların en popülerleri arasında Muscat Canelli ve Frontignan kelimesiyle çeşitli kombinasyonlar bulunur. Yunanistan'da basitçe Beyaz Muscat (veya Aspro Moschato) olarak bilinir. Bulgaristan'da Tamyanka, Makedonya'da Temjanika ve Sırbistan'da Tamjanika olarak bilinir. Avusturya'da (ve Almanya'da) Gelber Muskateller olarak bilinir. İspanya'da Moscatel de Grano Menudo, Moscatel Castellano, Moscatel Commun, Moscatel de Frontignan, Moscatel de Grano Pequeño, Moscatel Fino, Moscatel Morisco ve Katalanca'da Moscatell Gra Menut olarak adlandırılır.

Bu üzüm türü, İskenderiye Misketi (Sicilya'da Zibibbo olarak da bilinir; Güney Afrika'da Hanepoot olarak da bilinir) ve Avusturya ve Alsace'da yaygın olan ancak ilk olarak 1852'de Loire Vadisi'nde yetiştirilen Muscat Ottonel gibi ayrı ve belirgin üzüm çeşitleriyle sıklıkla karıştırılır.

Etiketinde sadece "Misket", "Muscat" veya "Moscato" yazan şaraplar genellikle Misket ailesindeki farklı çeşitlerin karışımından gelir.

Kaynakça

  1. ^ Clarke, Oz; Rand, Margaret (2001). Oz Clarke's Encyclopedia of Grapes (İngilizce). Harcourt. ISBN 978-0-15-100714-1. 2 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2024. 
  2. ^ a b c "Vines, Grapes & Wines: The Wine Drinker's Guide to Grape Varieties". 博客來. 2 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2024. 
  3. ^ "The Wine Bible - MacNeil, Karen: 9781563054341 - AbeBooks". www.abebooks.com (İngilizce). 25 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2024. 
  4. ^ "Vines, Grapes and Wines: The Wine Drinker's Guide to Grape Varieties - Robinson, Jancis: 9781857329995 - AbeBooks". www.abebooks.co.uk (İngilizce). 28 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2024. 
  5. ^ Üzüm Ansiklopedisi. Oz Clarke & M. Rand: (İngilizce). s. 148. 
  6. ^ Üzüm Ansiklopedisi. Oz Clarke & M. Rand (İngilizce). s. 147. 
  7. ^ Oxford Şarap Rehberi. "Constantia"
  8. ^ "8193". web.archive.org. 17 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Misket (üzüm)</span>

Misket üzüm familyası, yüzyıllardır dünyada şarap üretimi, kuru üzüm ve sofralık üzüm olarak tüketilen Vitis vinifera türüne ait 200'den fazla üzüm çeşidini içerir. Renkleri, Muscat Ottonel gibi beyazdan, Moscato Giallo gibi sarıya, Moscato rosa del Trentino gibi pembeye ve siyaha yakın olan Hamburg Misketi 'ne kadar değişir. Misket üzümleri ve şarapları neredeyse her zaman belirgin tatlı çiçek aromalıdır. Misket üzüm çeşidinin çokluğu ve sayısı belki de en eski evcilleştirilmiş üzüm çeşidi olduğunu akla getirir. Vitis vinifera üzüm çeşidindeki çoğu familyanın Misket çeşidinden geldiğine dair teoriler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Cabernet Sauvignon</span>

Cabernet Sauvignon dünyanın en çok tanınan kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden biri. Kanada'nın Okanagan Vadisi'nden, Lübnan'ın Bekaa Vadisi'ne kadar hemen hemen her büyük şarap üreticisi ülkede geniş bir iklim yelpazesinde yetiştirilmektedir. Cabernet Sauvignon, genellikle Merlot ve Cabernet Franc ile harmanlandığı Bordeaux şarapları sayesinde uluslararası alanda tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Provans şarabı</span>

Provans şarabı güneydoğu Fransa'daki Fransız şarabı üreten Provans bölgesinden gelir. Romalılar bölgeyi provincia nostra adıyla adlandırdı. Provans Alpler'in hemen güneyinde İtalya dışındaki ilk Roma eyaletiydi.

<span class="mw-page-title-main">Fortifiye şarap</span>

Fortifiye şarap , yüksek alkollü damıtılmış bir içki eklenerek alkolü yükseltilen bir şarap çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Malbec</span>

Malbec (telaffuzu [mal.bɛk]) kırmızı şarap yapımında kullanılan mor bir üzüm çeşididir. Üzümleri mürekkep gibi koyu renge ve sağlam tanenlere sahip olma eğilimindedir ve kırmızı Bordo şarabı karışımında izin verilen altı üzümden biri olarak bilinir. Fransa'da, Malbec bağları halen başlıca Güney Batı Fransa'da Cahors'dadır ancak üzüm dünya çapında yetiştirilir. Bir Arjantin üzüm çeşidi olarak giderek daha fazla kutlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sauvignon blanc</span> Üzüm çeşidi

Sauvignon blanc, Fransa'nın Bordeaux bölgesinin yeşil kabuklu bir üzüm çeşididir. Üzüm adını büyük olasılıkla Güney Batı Fransa'da yerli bir üzüm olarak erken kökenleri nedeniyle Fransızcada sauvage ("yabani") ve blanc ("beyaz") kelimelerinden alır. Muhtemelen Savagnin'in soyundan geliyor. Fransızca: Sauvignon blanc asması dünyanın şarap bölgelerinin birçoğuna ekilir ve gevrek, sek ve ferahlatıcı bir çeşit beyaz şarap üretir. Üzüm aynı zamanda Sauternes ve Barsac'ın meşhur tatlı şaraplarının bir bileşenidir. Sauvignon blanc, ABD'de Fransa, Şili, Romanya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Bulgaristan, Washington ve Kaliforniya eyaletlerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bazı Yeni Dünya Sauvignon blanclar, özellikle California'dan, Robert Mondavi tarafından Pouilly-Fumé'ye atıfta bulunulan bir pazarlama terimi olan "Fumé Blanc" olarak da adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Riesling</span>

Riesling, Ren bölgesinde ortaya çıkan beyaz bir üzüm çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Syrah</span>

Syrah, koyu kabuklu üzüm çeşidi olup başlıca kırmızı şarap üretmek için tüm dünyada yetiştirildi. 1999'da Syrah'ın güneydoğu Fransa'dan, Dureza ve Mondeuse Blanche'den iki meçhul üzümün yavrusu olduğu bulundu. Syrah, Syrah'ın 1880'den kalma Peloursin ile bir melezi olan Petite Sirah ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Grenache</span>

Grenache ya da Garnacha (IPA: [ɡaɾˈnatʃa]) dünyada en çok ekilen kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden biridir. Geç olgunlaşır bu nedenle üzümün büyük olasılıkla geldiği İspanya'da bulunanlar gibi sıcak ve kuru koşullara ihtiyaç duyar. Aynı zamanda İtalya'nın güneyindeki Sardunya adasında, Fransa'da, Avustralya'da ve Kaliforniya'daki Monterey AVA ve San Joaquin Vadisi'nde yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Bordeaux şarabı</span>

Bordo şarabı güneybatı Fransa‘da Bordo bölgesi'nde üretilen bir şaraptır. Bordo, Garonne Nehri üzerindeki Bordo şehrinde merkezlenmiştir. Şehrin kuzeyinde Dordogne Nehri Garonne ile birleşerek Gironde adlı geniş haliç ve Gironde bölümü 120,000 hektardan fazla toplam bağ alanıyla Fransa'nın en büyük şarap üretim alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Carignan</span>

Carignan, daha çok Fransa ve Batı Akdeniz'de bulunan, dünya çapında yaygın olarak ekilen İspanya kökenli kırmızı bir üzüm çeşididir. Vitis vinifera türü içerisinde yer almaktadır. Fransa, Kaliforniya'nın Orta Vadisinde, genellikle ucuz sofra şarabı üretiminde kullanılan önemli bir üzüm çeşidi olarak görülmüş olsa da, son yıllarda, özellikle Güney Fransa ve Katalonya'da birçok şarap üreticisinin, kalite şarap üretmek için de kullanıdığı bir üzüm çeşidi haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Airén</span>

Airén, genellikle şarap yapımında kullanılan beyaz bir üzüm olan Vitis vinifera çeşididir. Bu üzüm, yetiştirilen tüm üzümlerin neredeyse dörtte birini temsil ettiği İspanya 'ya özgüdür. 2010 yılı itibarıyla Airén'in, neredeyse yalnızca İspanya'da bulunmasına rağmen, 2004'te 306.000 hektar olan 252.000 hektar ile dünyanın en çok yetiştirilen 3. üzüm çeşidi olduğu tahmin ediliyordu. Airén asma sayısı açısından düşük yoğunlukta ekilme eğiliminde olduğundan diğer bazı türler daha çok ekilir.

<span class="mw-page-title-main">Lambrusco</span>

Lambrusco hem bir İtalyan kırmızı şarap'lık üzüm'ün hem de esasen söz konusu üzümden yapılan şarabın adıdır. Üzüm ve şarap, Emilia-Romagna'daki dört bölgeden ve Lombardiya'daki özellikle Modena, Parma, Reggio Emilia ve Mantova merkez vilayetlerinin çevresindeki bölgeden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuru üzüm şarabı</span> Kurutulmuş üzümden yapılan şarap

Kuru üzüm şarabı, Saman şarabı veya Passito, üzümün şırasını yoğunlaştırmak için kurutulmuş üzümlerden yapılan bir dömi sek veya tatlı şaraptır.

<span class="mw-page-title-main">Chenin blanc</span> Şaraplık beyaz üzüm çeşidi

Chenin blanc, Fransa'nın Loire Vadisi'nden gelen bir beyaz şarap üzüm çeşididir. Yüksek asiditesi, köpüklü şaraplardan dengeli tatlı şaraplarına kadar çeşitler yapmak için kullanılabileceği anlamına gelir, ancak asmanın doğal canlılığı kontrol edilmezse çok yumuşak, nötr şaraplar üretebilir. Loire dışında, Yeni Dünya şarap bölgelerinin çoğunda bulunur; Güney Afrika'da en yaygın olarak ekilen çeşittir ve burada tarihsel olarak Steen olarak da bilinir. Üzüm, 1655'te Jan van Riebeeck tarafından Güney Afrika'da yetiştirilen ilk üzümlerden biridir ve 1685'te Nantes Fermanı'nın iptal edilmesinin ardından Fransa'dan kaçan Huguenot'larla bu ülkeye gelmiştir. Chenin blanc, Avustralya'da da sıklıkla yanlış tanımlanıyordu, bu nedenle ülkedeki erken tarihini izlemek kolay değil. 1832'de James Busby'nin koleksiyonunda tanıtılmış olabilir, ancak C. Waterhouse, 1862'de Güney Avustralya'nın Houghton kentindeki Highercombe'da Steen yetiştiriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Viognier</span>

Viognier beyaz şaraplık bir üzüm çeşididir. Rhône Vadisi'nde Fransız şarabı Condrieu için izin verilen tek üzümdür.

<span class="mw-page-title-main">Fransız şarabı</span>

Fransız şarabı, Fransa'nın her yerinde, yılda 50 ila 60 milyon hektolitre veya 7-8 milyar şişe arasında üretilir. Fransa, İtalyan, İspanyol ve Amerikan şarap üreten bölgeleriyle birlikte dünyanın en büyük şarap üreticilerinden biridir. Fransız şarabının tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanır ve Fransa'nın birçok bölgesinin şarap yapım tarihi Roma zamanlarına dayanır. Üretilen şaraplar, uluslararası alanda satılan pahalı şaraplardan, savaş sonrası dönemin Margnat şarapları gibi genellikle yalnızca Fransa'da görülen mütevazı şaraplara kadar çeşitlilik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Misket Ottonel</span>

Misket Ottonel, Vitis vinifera'nın Misket ailesinin bir üyesi olan beyaz şaraplık üzüm çeşididir. Avusturya, Bulgaristan, Romanya, Moldova, Hırvatistan ve Sırbistan'dan gelen tatlı şaraplarda ve Alsace ve Macaristan'dan gelen sek şaraplarda kullanımıyla en dikkat çekici olanıdır. Alsace'da, Misket Ottonel, Muscat blanc à petit grains ve Muscat rose à petit grains çeşitleri için herhangi bir kombinasyonda karıştırılmış veya karıştırılmamış olarak Muscat d'Alsace çeşit tanımına izin verilir ve bunlar arasındaki karışımlara çoğu Alsace Grands Crus için izin verilmez.

<span class="mw-page-title-main">Erbaluce</span>

Erbaluce veya Erbaluce bianca, esas olarak Canavese'deki Caluso civarındaki Piedmont bölgesinde yetiştirilen beyaz bir İtalyan şarap üzümüdür. Sek sofra şaraplarına ek olarak, passito gibi koyu altın rengine sahip tatlı şaraplar yapmak için kullanılır. Üzümün Piedmont bölgesinde uzun bir geçmişi vardır, ilk yazılı kayıt 1606'ya dayanır ve büyük olasılıkla kuzey Piedmont'un dağlık tepelerinde ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vidal</span>

Vidal, Vitis vinifera çeşidi Ugni blanc ve başka bir melez çeşit olan Rayon d'Or'dan üretilen beyaz bir melez üzüm çeşididir. Soğuk iklimlerde orta ila yüksek asitlilikte yüksek şeker seviyeleri üretmeyi başaran, kışa çok dayanıklı bir çeşittir.