İçeriğe atla

Muscari armeniacum

Muscari armeniacum
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Liliopsida
Takım:Asparagales
Familya:Asparagaceae
Cins:Muscari
Tür: M.
İkili adlandırma
Muscari
Sinonimler
  • Bellevalia aperta (Freyn & Conrath) Grossh.
  • Botryanthus micranthus Baker
  • Botryanthus szovitsianus Baker
  • Muscari alexandrae A.P.Khokhr.
  • Muscari apertum Freyn & Conrath
  • Muscari argaei Anon.
  • Muscari argaei f. album Tubergen
  • Muscari colchicum Grossh.
  • Muscari concinnum Baker
  • Muscari conicum Baker
  • Muscari cyaneoviolaceum Turrill
  • Muscari elegantulum Schchian
  • Muscari maweanum Baker
  • Muscari micranthum Baker
  • Muscari pauperulum Stapf
  • Muscari pendulum Trautv.
  • Muscari polyanthum Boiss.
  • Muscari pyramidatum Velen.
  • Muscari schliemannii Freyn & Asch.
  • Muscari sosnowskyi Schchian
  • Muscari szovitsianum Baker
  • Muscari woronowii Tron & Losinsk.
  • Pseudomuscari apertum (Freyn & Conrath) Garbari

Muscari armeniacum, Muscari cinsine bağlı bir bitki türüdür.[1]

Özellikler

Ortalama 10-20 santimetre (3,9-7,9 in) yüksekliğe erişen, çok yıllık ve soğanlıdır. Birkaç ikincil soğan çıkarabilir.[2] Çiçekleri salkımımsı, altlara doğru parlak mavi, üstlere doğru soluk mavi veya beyazımsıdır.[3]

Dağılım ve habitat

Doğu Akdeniz çayırlarında geniş olarak yayılım gösterir. Güneydoğu kesimleri hariç Balkanlar, Yunanistan ve Türkiye'den Kafkasya'yada Ermenistan'a kadar bulunur.[4]

Genel olarak 700-2.400 metre (2.300-7.900 ft) rakımlarında yetişir.

Kültürü

Hızlı adapte olduğundan kültivasyonu yapılan türlerdendir.[3] 1871'lerde Avrupa bahçelerinde görülmeye başlandı.[5] Royal Horticultural Society'nin Garden Merit Ödülünü :[6]

Galeri

Konuyla ilgili yayınlar

  • H.J.Veitch (1872) In: Garden (London, 1871-1927) 1: 687

Kaynakça

  1. ^ "GBIF". 23 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2024. 
  2. ^ Henning Haeupler, Thomas Muer: Bildatlas der Farn- und Blütenpflanzen Deutschlands (= Die Farn- und Blütenpflanzen Deutschlands. Band 2). Herausgegeben vom Bundesamt für Naturschutz. Ulmer, Stuttgart 2000, ISBN 3-8001-3364-4.
  3. ^ a b Mathew, Brian (1987), The Smaller Bulbs, Londra: B.T. Batsford, ISBN 978-0-7134-4922-8 , p. 126
  4. ^ "Muscari". Pacific Bulb Society. 24 Nisan 2013. 6 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2013. 
  5. ^ "Paghat's Garden: Armenian Grape Hyacinth". Paghat.com. 4 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2013. 
  6. ^ "AGM Plants - Ornamental" (PDF). Royal Horticultural Society. July 2017. s. 65. 5 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Nisan 2018. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Deniz börülcesi</span>

Deniz börülcesi, ıspanakgiller (Amaranthaceae) familyasından bir bitki türü. Bu isim altında birbirine çok benzer ve zor ayırt edilir alt türler bulunur.

<i>Muscari neglectum</i>

Muscari neglectum, Muscari cinsine bağlı Avrasya'ya özgü bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Singapur Botanik Bahçeleri</span> Singapurdaki 158 yıllık bir tropik bahçe

Singapur Botanik Bahçeleri, Singapur'da yer alan 158 yıllık bir tropik bahçedir. UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen üç bahçeden biri ve tek tropik bahçedir. Botanik Bahçeleri, TripAdvisor tarafından gerçekleştirilen oylama sonucu 2013'ten beri Asya'nın en cazibe merkezi parkı olarak seçildi. 2012'de International Garden Tourism Awards tarafından Yılın Bahçesi olarak seçildi ve 2008'de Michelin Guide tarafından üç yıldızlık derece aldı.

<i>Ipomoea tricolor</i>

Ipomoea tricolor, Meksika gündüz sefası veya gündüz sefası, Yeni Dünya tropiklerine özgü olan ve başka yerlerde yaygın olarak yetiştirilen ve natüralize olmuş, Convolvulaceae ailesindeki çiçekli bir bitki türüdür. Otsu, tek yıllık veya çok yıllık tırmanıcı asmalardır ve 2-4 metre uzunluğa ulaşabilirler. Yapraklar spiral olarak düzenlenmiştir. Çiçekler trompet şeklindedir, 4–9 cm çapındadırlar, genellikle orta kısmı beyaz ila altın sarısı olan mavi renkli çiçeklerdir.

<i>Solanum crispum</i>

Solanum crispum, Solanum cinsine bağlı bir bitki türüdür. Süs bitkisi olarak yetiştirilir. Tipik olarak yaz ortasından sonbahara kadar uzun bir çiçeklenme dönemiyle hızlı büyür. Nemli ve iyi drene edilmiş nötr veya hafif alkali topraklarda iyi yetişir. Donmaya karşı koruma gerektirir.

<i>Muscari aucheri</i>

Muscari aucheri, Muscari cinsine bağlı Türkiye'ye özgü bir bitki türüdür.

<i>Phlomis russeliana</i>

Phlomis russeliana, Türkiye'ye özgü, Lamiaceae familyasından çiçekli bitki türüdür. Genellikle P. samia ve Phlomis viscosa ile karıştırılır. 1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık, dik gövdeli ve tüylü bir bitkidir. Gri-yeşil renkli yapraklar ok şeklindedir ve aşağıya bakar. Phlomis russeliana, güneş alan nemli toprakta süs çiçeği olarak yetiştirilir. - 20 santigrat derecedeki sıcaklıklara kadar hayatta kalabilir. İngiltere Kraliyet Bahçıvanlık Cemiyeti'nin Bahçe Ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Colchicum speciosum</span>

Vargit çiçeği, şepart veya bilimsel adıyla Colchicum speciosum, Colchicaceae familyasından, Kuzey Türkiye, Kafkasya ve Kuzey İran'ın dağlık bölgelerine özgü çiçekli bitki türüdür. 18 santimetre uzunluğa ve 10 santimetre genişliğe ulaşabilir. C. speciosum sonbaharda kırmızımsı/mor çiçekler açar. Kayış şeklindeki yapraklar ilkbaharda büyür, sonra sararır, yaz ilerledikçe solup ölür. Vargit çiçeği tüm kısımları yutulduğunda toksiktir.

<i>Geranium sylvaticum</i>

Orman turnagagası, Orman ıtırı veya bilimsel adıyla Geranium sylvaticum, turnagagasıgiller familyasından çiçekli bitki türüdür. Avrupa ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde yaygındır. Ayrıca Türkiye'nin Bolu ve Bursa illerinde de bu türe rastlanmıştır.

<i>Dianthus alpinus</i>

Dianthus alpinus, Caryophyllaceae familya’sında, Doğu Avusturya Alpler’ ine endemik bir çiçekli bitki tür'üdür. Kısa mat oluşturan otsu çok yıllık, doğrusal ila mızrak şeklinde yapraklı, 15–25 mm uzunluğunda ve 2–5 mm genişliğindedir. Çiçekleri, haziran-ağustos ayları arasında görünen beyaz benekli koyu pembedir.

Iris furcata

İris furcata, doğal olarak Kafkas Dağları, Lazistan, Moldova ve güney Ukrayna'da yetişen İris cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Kısa, dar, kılıç şeklinde yaprakları vardır. Çiçekleri mor, koyu mor, mavi-mor, açık mavi veya menekşe rengidir. Ilıman bölgelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. İlk kez Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmıştır. Tür, Yaşam Ansiklopedisi'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lomelosia caucasica</span>

Zarif uyuzotu veya bilimsel adıyla Lomelosia caucasica, hanımeligiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Kuzey İran'a endemiktir. 60 santimetreye kadar büyüyebilir. Temmuz veya Ağustos aylarında çiçeklenir.

<i>Betonica macrantha</i>

Betonica macrantha, Karl Koch tarafından tanımlanmış, ballıbabagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin kuzeydoğusu, Ankara ve Kuzeybatı İran'a özgüdür. Ayrıca egzotik tür olarak New York'da yetişmektedir. Koca soğulcan, 60 cm uzunluğa ve 30 cm genişliğe erişebilen otsu bitkidir. Haziran ve Eylül ayları arasında morumsu-pembe çiçekler açar. 1600 ila 3300 metre yükseklikteki çok sulu çayırlıklar, kaya yamaçları, karışık Pinus ormanları ve Fagus çalılıklarının kenarlarında yetişmektedir.

<i>Cyclamen coum</i>

Cyclamen coum, çuhaçiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. 5 ila 8 cm uzunluğa erişebilen bitkinin, yuvarlağımsı kalp şeklinde yaprakları ve pembe kabuk şeklinde çiçekleri vardır. Bahçecilikte yer örtücü süs bitkisi olarak yetiştirilen Cyclamen coum, kışın ve Mart ayında çiçeklendiği için değerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Geranium subcaulescens</span>

Sürmeli ıtırı veya bilimsel adıyla Geranium subcaulescens, İtalya, Türkiye ve Balkanlar'a endemik, turnagagasıgiller familyasından turnagagası cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. 20 cm uzunluğa ve 28 cm genişliğe erişebilir. Grimsi yeşil renkli yuvarlağımsı ve loblu yaprakları vardır. Mayıs ve Ağustos ayları arasında, ortası siyah olan macenta pembesi çiçekler açar.

Ankara karanfili veya bilimsel adıyla Dianthus ancyrensis, Caryophyllaceae (Karanfilgiller) familyasının Dianthus (Karanfil) cinsine ait bir türdür. Adını Ankara'dan alan tür, Türkiye'ye endemiktir.

<span class="mw-page-title-main">Lavandula angustifolia</span>

Lavandula angustifolia, eski adıyla L. officinalis, Akdeniz'e özgü Lamiaceae familyasındaki çiçekli bitkidir. Yaygın isimleri arasında lavanta, İngiliz lavantası ; ayrıca bahçe lavantası, ortak lavanta ve dar -yapraklı lavanta' vardır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Engler</span> Alman bitkibilimci (1844-1930)

Heinrich Gustav Adolf Engler, Alman botanikçidir. Karl AE von Prantl ile birlikte düzenlediği Die natürlichen Pflanzenfamilien gibi bitki taksonomisi ve fitocoğrafyası üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çekti.

World Flora Online, dünyadaki bitki türlerinin internet tabanlı bir özetidir.

Kraliyet Hortikültür Derneği, Birleşik Krallık merkezli bir bahçecilik derneğidir. 7 Mart 1804 tarihinde kurulmuş olup bitkilerin, bahçelerin ve parkların korunmasından sorumludur. Merkezi Londra'da yer almaktadır.