İçeriğe atla

Musalla Mezarlığı

Koordinatlar: 37°53′01″K 32°29′40″D / 37.88361°K 32.49444°D / 37.88361; 32.49444
Musalla mezarlığı
Mezarlık içinden bir görünüm
Harita
KonumSelçuklu, Konya, Türkiye
Koordinatlar37°53′01″K 32°29′40″D / 37.88361°K 32.49444°D / 37.88361; 32.49444
TürSivil Mezarlık
DinMüslüman Mezarlığı
SorumluKonya Büyükşehir Belediyesi
DurumKullanımda
ÖzelliklerTarihi bir mezar

Musalla Mezarlığı, Konya'da tarihi önemi bulunan bir mezarlıktır.

Şehrin Feritpaşa mahallesinde, Nalçacı caddesi ile Ankara caddesi arasındaki merkezi bir konumda bulunan mezarlığın açılış tarihi ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat mezarlık içinde bulunan 'Cennet Kuyusu' isimli bir mevkide bulunan mezarların, iki türbenin ve namazgahın Anadolu Selçukluları döneminden kaldığı bilinmektedir.[1]

Mezarlıkta Selçuklular dönemine ait Gömeç Hatun, Şeyh Şucaeddin ve Şeyh Halili (yt. 1587) türbeleri bulunur. Ayrıca Hristiyan mezarlığı, askeri hava şehitliği ve polis şehitliği gibi özel mezar yerleri vardır.

Definler

  • Ahmet Hamdi Martonaltı (1891-1945), Telgrafçı Manastırlı Hamdi Bey
  • Liya Asayaş ve Vitali Benbasat. Amele taburun çalışmaları için Konya'ya gelmiş ve burada ölmüş iki asker.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "MUSALLA MEZARLIĞI". Mustafa Balkan. Pusula Haber. 17 Ağustos 2016. 18 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Konya mezarlığında yatan iki Yahudi askerin hikâyesi". Serbestiyet. 27 Aralık 2020. 2 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Thayetmyo Türk Şehitliği</span> Myanmarda bulunan Türk şehitliği

Thayetmyo Türk Şehitliği, I. Dünya Savaşı'nda Birleşik Krallık askerî birliklerine esir düşerek, o dönemde Birleşik Krallık sömürgesi olan ve Burma veya Birmanya adı ile tanınan Myanmar'a sevk edilen 12 bin kadar Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı asker arasında, yıllar süren esaret dönemi boyunca salgın hastalıklar, ağır çalışma ve esaret şartları altında ölen 1500 kadar Osmanlı askerinden 222'sinin gömülü bulunduğu bir anıt mezarlık.

<span class="mw-page-title-main">Selçuklu, Konya</span> Konyanın ilçesi

Selçuklu Konya iline bağlı merkez ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması</span> 677 sayılı yasayla Türkiyedeki tarikat faaliyetlerinin durdurulması

“Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması”, 30 Kasım 1925 tarihinde kabul edilip 13 Aralık 1925 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 677 sayılı kanun ile hayata geçmiştir. Konya milletvekili Refik Bey (Koraltan) ve beş arkadaşının önerisiyle meclise sunulup kabul edilen Tekke ve Zaviyeler ile Türbelerin Seddine ve Türbedarlar ile Bazı Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun; bütün tarikatlarla birlikte şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık, emirlik, halifelik, falcılık, büyücülük, üfürükçülük, gaipten haber vermek ve murada kavuşturmak amacıyla muskacılık gibi, eylem, unvan ve sıfatların kullanılmasını, bunlara ait hizmetlerin yapılmasını ve bu unvanlarla ilgili elbise giyilmesini de yasaklamıştır. Ayrıca yasa ile Türkiye Cumhuriyeti içinde padişahlara ait ya da bir tarikata çıkar sağlamaya yönelik tüm türbeler kapatılmış, türbedarlıklar kaldırılmıştır. Yasaya aykırı davrananlara para ve hapis cezası getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yahya Efendi Türbesi</span> 1571 tarihli Mimar Sinan eseri kâgir türbe

Yahya Efendi Türbesi, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde, Çırağan Sarayı karşısında, Yahya Efendi Tekkesi'nin bitişiğinde bulunan 1571 tarihli Mimar Sinan eseri kâgir türbedir.

<span class="mw-page-title-main">Karacaahmet Mezarlığı</span> İstanbulun Üsküdar ilçesindeki bir mezarlık

Karacaahmet Mezarlığı, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer alan İstanbul'un en büyük ve aynı zamanda en eski mezarlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mezarlık</span> gömütlerin bulunduğu alan

Mezarlık, kabristan ya da gömütlük, ölülerin defnedildiği mezarların oluşturduğu gömü alanına verilen isimdir. Ölü mezarlığa tabut veya tabutsuz gömülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Yivli Minare</span> Antalyadaki Anadolu Selçuklu devri camisi

Yivli Minare, Antalya'daki ilk İslamî yapılarındandır. 13. yüzyıla ait bir Selçuklu eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Camii (Konya)</span>

Alâeddin Camii, Konya'da Alâeddin Tepesi adlı höyüğün üstünde Anadolu Selçuklu Devleti devrinde şehrin ulu camisi olarak inşa ettirilmiş yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Edirnekapı Şehitliği</span> Mezarlık

Edirnekapı Şehitliği, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde bulunan tarihi bir mezarlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Konya</span> Konya ilinin merkezi olan şehir

Konya, Türkiye'nin Konya ilinin merkezi olan şehirdir. 1875'te kurulan Konya Belediyesi, 1987'de çıkarılan 3399 sayılı yasa gereğince "büyükşehir" statüsüne kavuşmuş olup 1989'dan beri belediye hizmetleri bu statüye göre yürütülmektedir. 2014'te 6360 sayılı kanun ile büyükşehir belediyesinin sınırları il mülki sınırları olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Boğaz Şehitliği</span> Kıbrıs da bir Türk mezarlığı

Boğaz Şehitliği, Kıbrıs Harekâtı sonucunda ölen Türk Silahlı Kuvvetleri askerlerinin ve bazı Kıbrıslı Türk askerler anısına Türkiye tarafından yapılan Girne'deki mezarlık.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Tepesi</span> Konya kent merkezinde yer alan tarihi ve turistik bir tepe

Alâeddin Tepesi, Türkiye'nin Konya ili kent merkezinde, üzerinde Alâeddin Camii ve avlusunda sekiz Anadolu Selçuklu Sultanı'nın mezarı da dahil olmak üzere önemli tarihî yapılar bulunduran tepe.

<span class="mw-page-title-main">Üçler Mezarlığı</span>

Üçler Mezarlığı, Konya'da bulunan tarihi bir mezarlık.

Gömeç Hatun Türbesi, Konya'da, Musalla Mezarlığı'nda, 13. yüzyıldan kalma Anadolu Selçuklu tarzında inşa edilmiş olan türbedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahlat Selçuklu Mezarlığı</span> Ahlatta bulunan Selçuklu mezarlığı

Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan ve Orta Çağ dönemine ait dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığıdır. Mezarlık bugün bir açık hava müzesi niteliğindedir ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hoca Ahmed Fakih Camii</span>

Hoca Ahmed Fakih Camii, Konya'nın Meram ilçesinde 13. yüzyıl Selçuklu dönemi cami ve külliyesi.

<i>Gebzede Çoban Mustafa Paşa Külliyesi</i>

Gebze'de Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, Osman Hamdi Bey'in çizdiği tablodur. Eserin yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 1880'li yıllarda yaptığı sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Arkeoloji Müzesi</span>

Kayseri Arkeoloji Müzesi, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bulunan arkeoloji müzesi. 1965 yılında inşaatına başlandı ve Haziran 1969'da hizmete açıldı.

İlbadı Mezarlığı, Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde bulunan tarihi bir mezarlıktır.

Sefer Paşa Mescit ve Türbesi, Tokat merkezinde Sulu sokak Caddesi Ulu caminin yanında bulunmaktadır.